Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Žogca v Sarajevu šesti del! aka Na mestu atentata!

Posted by zogca na avgust 7, 2010

Marsikje sem že bila, ampak na mestu atentata pa še nikoli. Do Sarajeva, kajpak. Čeprav moram seveda na tem mestu priznati, da atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo Sophijo še zdaleč ni moj “najljubši”. Tisti, ki že dolgo berete moj blog, verjetno veste, da sem bila nekoč davno (natančneje v gimnaziji) skorajda obsedena z vsem, kar je bilo kakorkoli povezano z atentatom na ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Joj, koliko “bukl” na to temo sem privlekla iz Amerike, koliko mi jih je moral pozneje poslati stric … Bolje je, da ne začnem pisati o tem, kajti kar hitro bi me utegnilo zanesti in bi potem znova noč preživela na You Tubu ter gledala posnetke, ki sem jih videla že neštetokrat. Ko sva se s pupijem v Sarajevu znašla na mestu, kjer je Gavrilo Princip nekoč “začel” prvo svetovno vojno, sem takoj dobila preblisk, da bi prebrala vse, kar je na to temo mogoče dobiti. Saj, zima bo dolga …

Sarajevo

Ne vem, kako se je ta ulica imenovala pred zadnjo vojno, ampak zdaj je ulica Zelenih beretk. In verjemite, če ne veste, kaj iščete in niste prepričani, da se “ta reč” res mora nahajati na tej ulici, greste zlahka tudi mimo. Pupi in jaz sva hotela videti zloglasne stopinje, iskala sva jih  ….

Sarajevo

… in našla tablo, potem pa tudi muzej. Vedno govorim, da so Bosanci prijazen narod, ampak gospod v muzeju je bil pa res eden najbolj prijaznih predstavnikov svojega naroda. Muzej sam po sebi namreč ponuja odgovore na vsa vprašanja, zato verjetno ne sodi med njegove dolžnosti, da vsakemu posebej razloži vse in potem še odgovarja na dodatna vprašanja. A vseeno to počne. In pove tudi stvari, ki nam jih niso govorili v šoli. Vsaj nam niso povedali, da je šlo pravzaprav za dva atentata, prvega neuspešnega in drugega uspešnega.

Sarajevo

Kraljevi par je v Sarajevo prispel 28.06.1914 okoli desete ure. Sedem članov atentatorske skupine se je razporedilo po predvideni poti. Avto z odprto streho je najprej pripeljal mimo Muhameda Mehmedbašića, ki je stal pred Avstro-Ogrsko banko. Mehmedbašić ni sprožil akcije. Pozneje je povedal, da je za njim stal policist, zato se je bal, da bi ga le ta aretiral, preden bi uspel vreči bombo. Nekaj več “sreče” je imel Nedeljko Čabrinović, kajti poškodoval je nekaj ljudi. Danes je nedoumljivo, da kraljevega obiska po atentatu niso zaključi, vendar ga niso. Kraljevi par je obiskal mestno hišo in na poti nazaj …

Sarajevo

Gavrilo Princip, ki je že obupal nad morebitnim “uspehom”, se je menda odpravljal v kavarno, ko je pred seboj zagledal avto s prestolonaslednikom in njegovo ženo. Ne, to ni bila predvidena pot in voznik je v to ulico zavil pomotoma. Ustavil je in začel vzvratno obračati, pri tako nizki hitrosti in pri oddaljenosti dveh metrov pa Gavrilo Princip res ni imel težkega dela.

Sarajevo

Franca Ferdinanda je zadel v vrat, Sofijo pa v trebuh. Sofija, pri kateri so kasneje odkrili zarodek, je bila na mestu mrtva. Ferdinand je po približno petih minutah padel v nezavest in kmalu za tem umrl. Gavrilo Princip, za katerega se še vedno ne morejo odločiti, ali je bil član teroristične skupine Mlada Bosna ali pa morebiti član gibanja Črna roka, se je najprej skušal ubiti s cianidom, potem pa še s pištolo. Oba poskusa sta bila neuspešna. Ker je bil premlad za smrtno kazen, so ga obsodili na dvajset let ječe, vendar je štiri leta pozneje v zaporu umrl zaradi tuberkuloze.

Sarajevo

Nič, zdaj moram pa še v Dallas.

Advertisements

42 komentarjev to “Žogca v Sarajevu šesti del! aka Na mestu atentata!”

 1. Pa ti veš za določeno verzijo, da naj bi bil Gavrilo Princip Slovenec oziroma naj bi bilo njegovo pravo ime Franc Rinc-(z). Maščevati pa naj bi se želel kraljevi družini, ker naj bi bila njegova sestra na dvoru Franca Jožefa I. zanosila ravno z Francem Ferdinandom in potem skrivnostno izginila v skrivnostnih okoliščinah.
  Izkoristil pa naj bi ga prav Franc Jožef, ker ni odobraval njegove poroke z Sofijo. Ko je izvedel za atentat naj bi celo izjavil: “V tej situaciji je velesila povrnila tisti red, katerega sem bil bil jaz neuspešno poskušal varovati.”
  Tudi sam sem bil obseden z atentatom na Franca Ferdinanda in kompletno avstro-ogrsko monarhijo. Mogoče le zaradi tega ker naj bi bil v nekem daljnem sorodstvu z Maksimilijanom I. Mehiškim preko sorodstvene vezi preko Petra Kozlerja, ki je bil moj pradedek.http://sl.wikipedia.org/wiki/Peter_Kozler

 2. zogca said

  A ti si bil pa s tem atentatom obseden? Ne, tega nisem vedela, v bistvu sem vedela zelo malo, tisto, kar so nam povedali v šoli. Sem bila pa premajhna, da bi se takrat spravila fanatično raziskovati. In me je v muzeju prijelo, da bi. Saj bom. Čeprav me zdaj bolj mika spet Kennedyja gledat, bolj domač teren. 😉 Samo ne smem, moram fejst pucati, ker mi je bilo sporočeno, da v ponedeljek dobim obiske, jaz pa že nekaj časa nisem pucala v nulo.

 3. Kennedy ni ravno tako zaznamoval Slovenijo in Slovence kot avstro-ogrska monarhija in njeni vladarji.

 4. zogca said

  S tem se abolutno strinjam in mi v bistvu sploh ni jasno, od kod ta moja fascinacija s Kennedyjem in njihovo familijo na sploh. Prav nobene zveze ni imel z menoj ne z mojim svetom. Saj pravim, naslednji je na vrsti Gavrilo Princip. Moram nabaviti kakšen fajn knjige.

 5. Lahko pa usekava eno zanimivo debato o tem, ko se, če se dobiva naslednji teden na kavi.
  Aja pa tisto o tuberkulozi in njegovi smrti to je taka naklandancija, da ji orok nebi verjel.
  Pa če mogoče nisi vedela tudi voznik avtomobila v katerem se je peljal F.F. je vozil Slovenec Franc Urban. In da bi zapeljal v napačno ulico v kateri je ravno tam stal aka Gavrilo je skoraj tako verjetna kot da zadaneš sedmico na lotu.

 6. zogca said

  To pa je že za eno fejst teorijo zarote. Jaz sem kar pogledala. Halo, v napačno ulico? Mah, saj vem, da stvari takrat niso bile kot danes, ko vsi mogoči in nemogoči agenti pregledajo vsak milimeter terena, ampak falil ulico …

  Tuberkulozi pa bi verjela. Zakaj ne? Če bi ga hoteli zmakniti, bi to naredili že veliko prej, ne bi ga pustili tlačiti zemljo naslednja štiri leta.

 7. zogca said

  Tole vrtijo tudi v muzeju. En del tega, to je oddaja HRT.

 8. zogca said

  To je pa nemška oddaja v štirih delih.

 9. zogca said

  Drugi del.

 10. zogca said

  Tretji.

 11. romeno said

  Z zgodovino je hudič. Vedno jo pišejo zmagovalci. Koliko ima pa tisto, kar je napisano veze z resničnostjo pa nebo nikoli jasno.

 12. Po mojem raziskovanju in večletnem raziskovanju lahko z 60% zaneslivostjo trdim, da je aka Gavrilo umrl v kraju Plzen na Češkem in to v precej visoki starosti. Mogoče veš kje so našli naboj, ki je ubil F.F. in kje je shranjen?
  Zanimivo je tudi, da obdukcijski zaporniški zapisnik ob smrti Gavrila navaja, da je imel deformirano levo uho (zunanji del – nerazvit). Poglej njegovo sliko.

 13. Naboj naj bi mu poslal F.J. za spomin.

 14. zogca said

  Ne vem, kje so ga našli vem pa, da se nahaja v nekem muzeju na Češkem.

  Mogoče veš kje so našli naboj, ki je ubil F.F. in kje je shranjen?

 15. zogca said

  Najpomembnejših stvari mi plebejci ponavadi ne izvemo.

  Koliko ima pa tisto, kar je napisano veze z resničnostjo pa nebo nikoli jasno.

 16. zogca said

  Vidim, da si se s tem res ukvarjal. Jaz se nisem, čisto nič, mene zadeva samo fascinira in se bom ukvarjala. To je pač začetek. Mi natrosi stvari, da bom vedela, kaj je treba raziskovati.

  Po mojem raziskovanju in večletnem raziskovanju

 17. zogca said

  Ter zadnji četrti.

 18. zogca said

  In tale lik me je včasih fasciniral oziroma atentat nanj. Par let nazaj v bistvu, ko so na srbski televiziji ponoči vrteli neko na pol oddajo na pol dokumentarec v dvanajstih delih.

  http://sr.wikipedia.org/sr-el/Александар_Обреновић

 19. Plebejec: v razredni družbi pripadnik enega od socialno nižjih družbenih slojev.
  Dokler bomo o sebi Slovenci mislili takole nam ni pomoči. Tudi mi smo imeli svoje plemstvo in to ne nemškega izvora, pa tudi če bi imeli kraljevino, bi vsi podrepniki z kraljem vred za svoje privilegije zapravili manj kot ta vlada in opozicija, ki jo imamo.
  Zakaj mislite da so Črnogorci poklicali nazaj svojega kralja?
  Ker bodo drugi Monte Carlo – Monte Negro?
  Ker narediš davčno oazo kot je Linhenštajn in imaš kraljevino in ti gre dobro še posebej če si majhen narod.
  Pa naši plemiči niso razni Zmagoti Padalci Plemeniti.

 20. Slovenija bi morala biti Združeno kraljestvo Ilirija.

 21. Kogar zanima naj si prebere tukaj kdo smo in kaj bi v resnici moralo biti naše. Pa to ni nacionalistično podpihovanje. To je realnost.
  http://sl.wikipedia.org/wiki/Ilirsko_kraljestvo
  http://www.grboslovje.si/novice/article_2010_04_15_0003.php

 22. zogca said

  Preden karkoli odgovarjam, NA POMOČ VSI RAČUNALNIŠKO OSVEŠČENI.

  Nehote sem stisnila miško, ko je bila tam nekje okoli View (levo zgoraj) in ne vem, kaj se je zgodilo, ampak … Tole okence je izginilo. Samo s črnim je pisalo Leave a reply. V Googlu ne morem surfati, ker me preprosto ne pozna in mi ponuja neko možnost registracije. V Gmail ne morem, da samo opcijo registriraj se. VSE TO V OPERI, lepo prosim. Zdaj sem odprla Firefox in vse dela. Tako da sem nekaj zaštrikala Opero. Mi jo lahko kdo pomaga odštrikati? Mislim, enkrat se neprevidno dotakneš miši in taka štala.

 23. zogca said

  Nisem pisala o Slovencih, še zdaleč ne. Pisala sem o tem, da je povsod tako, da tisti na oblasti tistim dol ne povedo, kaj se dogaja. Povsod je tako. V vseh državah se danes dogajajo stvari, o katerih se narodu niti sanja ne.

  Plebejec: v razredni družbi pripadnik enega od socialno nižjih družbenih slojev.
  Dokler bomo o sebi Slovenci mislili takole nam ni pomoči.

 24. zogca said

  Evo še nekaj, glede računalniške pomoči, za katero prosim. Gledam zdaj svoj Facebook, me ni ruknilo ven, ampak nobenih okenc ni nikjer, mislim na okence, v katerem človek kaj napiše, objavi. Vsa okenca za komentiranje so izginila. Kot okence za iskanje v Googlu ali drugih brskalnikih. Katerega hudiča sem jaz to pritisnila?

 25. zogca said

  Obupala, naložila in inštalirala Crome. Ena uro življenja izgubljena zaradi bedarije.

 26. zogca said

  Ampak ne razumem, zakaj se je potem Srbiji tako zelo zamerilo, ko je hotela svojo realnost iz ne vem katerega že leta.

  Kogar zanima naj si prebere tukaj kdo smo in kaj bi v resnici moralo biti naše. Pa to ni nacionalistično podpihovanje. To je realnost.

 27. romeno said

  Ne vem če bo pomagalo, ampak klikni z desno miškino tipko na eno izmed ikon, ki so čisto na vrhu (Open, Save, Print, …), klikni customize in nato appearance. Nato pa odkljukaj vsa polja, ki so pod toolbars. Če se ti ni za zajebavat pa odstrani opero in jo na novo instaliraj.

 28. zogca said

  Bom jutri poskusila. Za danes imam čez glavo dosti računalnika in če bom na njem še kaj delalo, bo prijetno. Hvala ti za nasvet in jutri javim, ali mi je uspelo. Čeprav, lahko bi se pa tudi na tale Chrome navadila. Če se bom, naslednji teden ne bom več pogrešala Opere.

 29. zogca said

  Si že urejam bookmarke v Chromu. Prenešene sem izbrisala, hočem na novo, da bo red. 😉

 30. webmaher said

  red za koliko časa že :mrgreen:
  sam da obiski nič ne najdejo, še celo pohvalili bodo da je red tudi na PCju :mrgreen:

 31. zogca said

  Niso moški obiski, Web. Te bom za nekaj časa ukinila. Nisem hotel. 😉

 32. romeno said

  Če ima kdo delnice od Opera software naj jih čim prej proda. Pričakovati je, da bodo padle najmanj za 15%, ko bodo delničarji izvedeli, da je Žogca prešla na Google Chrome 🙂

 33. webmaher said

  Tako je Romeno, jaz sem jih že v Forex pretopil … ti ti Žogca ti, bom mamici povedal kakš šmorn si nam zakuhala mimogrede :mrgreen:

 34. zogca said

  Klikanje sem in tja ne pomaga. Nerešljivo. Sem si hotela na novo gor dat Opero, kot sem si jo že parkrat morala, ko so iznašli novo in noče končati, nek error naredi zaradi nekega temp fajl. Kako pa odinštalirat, tega pa ne vem, ker ni nikjer funkicije uninstal.

 35. romeno said

  Opero unintaliraš tako, da greš na start, nadzorna plošča, dodaj/odstrani programe, izbereš opero in klikneš odstrani. 🙂

 36. zogca said

  Aaa … Will do that. 😉

 37. webmaher said

  verjetn ma že spet poln disk do te mere, da zmanjka placa pol so pa napake … bo morala ene 500-600 ojrov brez monitorja seveda reskirat da bo za ene pet let spet mir. Sej dnarja ma dost, ker men še zmeri ni posodila 50k pa skoz jo žicam :mrgreen:

 38. webmaher said

  Romeno Žogci raje eno karto zrihtej do Beograda in jo časti z ogledom kvalifikacijske tekme crnobjelih za Ligo šampiona :mrgreen:

 39. zogca said

  Ma ne, ni poln disk. Jaz sem verjetno nekaj strašno zajebala s tistim klikom na ne vem katero tipko. In tudi računalnik zdaj super dela. Bi rekla, da ga je motila vročina, ker čim se je ohladilo je začel super delati.

  Ne gre tukaj samo za 500 evrov, gre za vsaj še en teden mučenja, preden se nov računalnik postavi na noge in pripravi za delo. Okej, če bi bila s princem še frenda, bi to šlo tudi v enem popoldnevu. Ker pa nisva …

 40. zogca said

  Karto do Beograda si lahko grem danes zvečer kupit. Pa še poceni so.

  Žogci raje eno karto zrihtej do Beograda

 41. romeno said

  Ne gre tukaj samo za 500 evrov, gre za vsaj še en teden mučenja, preden se nov računalnik postavi na noge in pripravi za delo.

  Pa preden se še žogca navadi na windows 7 mine še dodatnega pol leta 🙂

 42. webmaher said

  Romeno zdej si pa že žleht, bo gajžla pela :mrgreen:
  Žogca ima višji IQ kot si ti predstavljaš 😆

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: