Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Največji sin naroda, zločinec ali nekaj vmes?

Posted by zogca na maj 4, 2010

Kamorkoli se danes obrnem, naletim na modrovanja o Titu in na tisto zloglasno vprašanje, ali je bil največji sin naroda ali zločinec. Ker stvari ponavadi niso tako zelo črno-bele (razen če gre za drese nekaterih meni zelo ljubih nogometnih klubov), sem jaz vprašanju dodala tisti nekaj vmes. Oja, danes na vseh koncih politizirajo. Čeprav mi je politika zadnje čase res španska vas, si nisem mogla kaj in sem se pridružila.

Ko je Tito umrl, sem imela dobra tri leta, zato ne morem pisati dolgih zgodb o tem, kako me je politično zatiral in pošiljal na Goli otok. Kot tudi ne morem pisati romanov o tem, da mi je v njegovih časih “blazno” dobro šlo na vseh mogočih in nemogočih področjih. Skakala sem po peskovnikih in v peskovniku sem verjetno doživela tudi tisto sireno, ki je objavila, da je Tito umrl.

Svoje čase sem prebrala veliko bolj ali manj kritičnih knjig o Titu, zato ne morem deliti mnenja tistih, ki v njem vidijo velikega junaka. Kot se tudi ne morem strinjati s tistimi, ki zanj pravijo, da je bil eno veliko zlo. Karkoli je že bil, če je sploh bil Josip Broz, njegovih časov ne doživljam tako zelo katastrofično, kot je danes menda moderno. Če me kdo vpraša, zakaj ne, mu to prav z veseljem razložim.

Kot sem z enakim veseljem šla na ekskurzijo v Kumrovec tistega zdaj že davnega leta 2005, ko sem mizo in posteljo še delila z levičarji. Pozneje sem se preusmerila na desničarje in ekskurzije v Kumrovec so odpadle. Kot tudi kakšne druge. Kajpak mi to, da sem pokazala popolno razumevanje za delo v petek in svetek ter sama skakljala okoli, ni prav nič pomagalo pri tem, da bi desni gospod razumeli, da jaz nimam nikakršnega namena spreminjati njegovega življenjskega sloga ali navad. Eh, nepomembno. Na ekskurzije, izlete, potovanja ali karkoli podobnega je po vseh dosedanjih izkušanjah najbolje iti brez moških, levih ali desnih.

So pa, to bom vedno priznala, politične debate z nesomišljeniki veliko bolj zabavne.

Advertisements

41 komentarjev to “Največji sin naroda, zločinec ali nekaj vmes?”

 1. webmaher said

  nisem ne lev in ne desen, vedno samosvoj :mrgreen:

 2. zogca said

  Ne moreš tako. Če nisi naš, si sovražnik, je dandanes doktrina. Če se ne opredeliš, si pa sploh sumljiv, ker potem si ali fanatično lev ali fanatično desen. :mrgreen:

 3. romeno said

  Vsekakor je bližje heroju, kot pa zločincu po mojem skromnem mnenju.
  Sicer pa ne verjamem, da bo kdo od sedanje politične elite doživel takšen pogreb, kot ga je doživel maršal Tito.

 4. zogca said

  Ti zdaj sploh ne morejo umreti, ker brez njih bi država propadla. :mrgreen: Nenadomestljivost je hudič. 😉

 5. zogca said

  Gledala sem 24 ur in izvedela, da sem Grčiji posodila 186 evrov? Super, res, točno toliko denarja potrebujem za zobarja in jaz bi ga rada imela za zobarja, ker imam luknjo na šestici plus rada bi si dala čistiti kamen. Saj vem, da imam plačano tako osnovno kot dodatno zdravstveno zavarovanje, pa vseeno, tudi zobarja moram plačati. Jezna. 😈

 6. zogca said

  V več krajih nekdanje Jugoslavije se ob 30. obletnici smrti spominjajo Josipa Broza Tita

  http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042357030

 7. Izbrana said

  Evo mene, sem danes bila okrcana, pa se moram poboljšat! Menda… 😳

  Tito…. Ko pomislim nazaj na otroštvo, so to nepozabni, čustveni spomini! Prav ponosna sem v teh spominih, da se bila “Titova mladinka”, no, ne, sem bila samo pionirka. Vse kar se mi sprehodi po glavi ob spominu na Tita, se sploh ne da v enem kratkem komentarju napisat! Same lepe stvari….

  Potem, po smrti, pa tudi en kup dilem, zmedenosti 🙄 …..
  Pošteno, nikakor se v zvezi s Titom ne morem tako strezniti, da bi lahko realno ocenjevala, je bil sin naroda, zločinec, nekaj vmes….!?

  Sin naroda – moja čustva ob spominu nanj
  zločinec – ne, tega prelepi spomini na tiste čase “ne dovolijo”, dvom pa vseeno “grize”
  nekaj vmes – tega pa pač ne priznavam, v ničemer

  Tko da….. 😕

 8. zogca said

  Nič menda!!! Izbrana se vedno pohvali, da prebere vse do zadnje besede, potem pa takšno lenuharjenje pri pisanju … To se preprosto ne spodobi. 😉

  Menda…

 9. lynx said

  Težko je presojati iz današnjega stališča, nedvomno pa so bile mnoge njegove poteze vse prej kot demokratične. Njegova karizma je naredila svoje in za povprečnega državljana je bil vsekakor heroj. Drugačemisleči ki so se izpostavili, so ga najebali. Resnica je, da je naredil mnogo dobrega, kakor tudi to, da bi za vse slabo vsaj po današnjih zakonih verjetno bil obsojen.
  Zame ni niti zločinec niti heroj, zgolj človek, lahko pa se motim.

  Na ekskurzije, izlete, potovanja ali karkoli podobnega je po vseh dosedanjih izkušanjah najbolje iti brez moških, levih ali desnih.

  Imaš premalo izkušenj. 🙂

 10. zogca said

  Japajade! Če rečeva, da sem polnoletna 15 let, lahko rečeva, da sem bila 12 let vezana in sem se morala okvarjati z moškimi (v mojem primeru sta bila to dva moška). Tako da približno vem, o čem govorim.

  Imaš premalo izkušenj.

 11. zogca said

  O tem pa verjetno res ne. Razen če ni bil kakšna prav posebna rasa. 😉

  zgolj človek, lahko pa se motim.

 12. lynx said

  Japajade! Če rečeva, da sem polnoletna 15 let, lahko rečeva, da sem bila 12 let vezana in sem se morala okvarjati z moškimi (v mojem primeru sta bila to dva moška). Tako da približno vem, o čem govorim.

  Če malo posplošim, sta to dve izkušnji. Če so vse tvoje izkušnje slabe, pomeni, da je dobro da si sopotnika zamenjala (ali je on tebe). Jaz z nasprotnim spolom skoraj vedno uživam. Kjerkoli in kadarkoli.

 13. zogca said

  Mah ne, narobe si me razumel. Jaz nimam nič proti moškim in moških družbi. Vseeno moraš vzeti v obzir, da sem jaz vsej svoji nagnjenosti k moškemu spolu in veliki potrebi po moški družbi, nekje globoko v sebi samotar, ki hoče imeti svoj mir. In meni je to lepo, da se več dni sprehajam po nekem novem mestu, sama in s svojimi mislimi. Pustiva zdaj to, da je moj predbivši dejansko bil tečen in je hotel, da se non stop z njim ukvarjam. Z njim nisem marala potovati. Princ pa … Z njim nisem potovala tako in tako, sem pa bila z njim na počitnicah. Mislim, meni je bil super, ker je on v apartmaju drkal računalnik in gledal teve, jaz pa sem skakala po bazenih in se sončila. Pa predvidevam, da bi tudi on po nekaj letih postal težak. Mogoče na kakšen drug način. Te ne po soncu. Te ne po mrazu. Bogsigavedi. S soncem je težil že na počitnicah. Kakor on tako občutljiv, da ne more na sonce. Se je pač hotel valjati po postelji in je verjetno mislil, da bom imela več razumevanja za občutljivost na sonce. Me ni poznal, ker če bi me, bi vedel, da bi imela enako ali pa še več razumevanja, če bi preprosto rekel, da hoče poležavati. Ker meni je res vseeno, kaj dela drugi, da le meni ne pleza po živčnih končičih. Drugače pa Bogu hvala za mp3 plejer. Z njim se da izključiti vsakega moškega. Slušalke si daš na uhlje in …

 14. Tana said

  Jaz z nasprotnim spolom skoraj vedno uživam. Kjerkoli in kadarkoli.

  Jaz tudi 😉

  Sicer pa glede na obravnavano temo, se v celoti strinjam z romenom.

  Vsekakor je bližje heroju, kot pa zločincu po mojem skromnem mnenju.
  Sicer pa ne verjamem, da bo kdo od sedanje politične elite doživel takšen pogreb, kot ga je doživel maršal Tito.

  Sedanja politična elita, pa …. tistega, ki mi je bil najbolj pri srcu, tudi ni več. Žal. … tako da meni je sedaj najbolj pri srcu župan Ljubljane. Pa ne zato, ker je politik. Mi je bil še bolj všeč, ko je bil gospodarstvenik 🙂 Ima neko karizmo oziroma nekaj, kar mene pri moških privlači 😳

 15. zogca said

  Misliš na Drnija?

  tistega, ki mi je bil najbolj pri srcu, tudi ni več. Žal. …

 16. zogca said

  Meni tudi, čeprav imam tudi do njega en cel kup zamer. Edini, ki mu nikoli nisem nič zamerila, je bil Mencinger, ampak on se je tako in tako hitro umaknil s te scene, ker se ni hotel kompromitirati. Pa mislim, da ostaja edini minister, ki ga ni bilo treba spraskati dol z oblasti.

  tako da meni je sedaj najbolj pri srcu župan Ljubljane.

 17. lynx said

  Mah ne, narobe si me razumel.

  Verjetno res, nisem si mislil, da rabiš toliko časa zase. Jaz ne bi bil rad sam nekaj dni, kvečjemu enega vsake toliko.

 18. Jovanka Broz said

  Tito- kar toplino čutim,ko se spomnem njega.TITO je bil človek,ki je naučil ljudi,da se imajo radi. Kaj je danes? ne briga te ,če sosed umira zraven tebe.Eh, moj Tile, če bi to danes videl….

 19. zogca said

  Kapitalizem je to, Jova, kapitalizem. Človek človeku volk in podobno. Ena čisto druga atmosfera zagrebenosti. Fuj.

 20. lynx said

  Kapitalizem je to, Jova, kapitalizem. Človek človeku volk in podobno. Ena čisto druga atmosfera zagrebenosti. Fuj.

  In ti verjameš, da bi bilo v primeru, da bi živeli v kakšnem drugem “izmu” boljše? Odgovor imaš na dlani, če pogledaš malo okoli sebe.
  Napiši pet držav, v katerih je po tvoje blaginja in bomo podebatirali v kakšnem sistemu živijo.

 21. webmaher said

  je bela cesta, se pravi, če hočeš pri Tani imeti vsaj promil šanse, morš biti gospodarstvenik … jaz sem se zdej začel ukvarjat s Forexom, mam kaj šans Tana :mrgreen:

 22. webmaher said

  Lynx vsakemu bumbarju je jasno, da je komunizem ČISTA UTOPIJA, ampak prav tako je vsakemu bumbarju jasno da tale kapitalizem tudi nikamor ne vodi oz. je že dosegel svoj vrh, torej je to razpad … Če bi danes imel vsak upokojenec 1000€ penzije in vsak delavec vsaj 1300€ plače potem se Tita niti slučajno nebi tako omenjalo … in zato ga danes večina vidi kot simbol upora …

 23. zogca said

  Prveeč upokojencev, premalo delavcev, zadeva se sesuva sama vase.

  Če bi danes imel vsak upokojenec 1000€ penzije in vsak delavec vsaj 1300€

 24. zogca said

  Niso vsi kapitalizmi enaki. Naši bi radi prekopirali ameriškega, davke pa pustili švedske ali nemške. Kje je potem teh 30 odstotkov? Toliko nekje je razlika. V ameriškem si skoraj brez pravic, ampak ti pustijo večino plače. V švedskem ti poberejo pol plače, ampak je potem sociala na vrhuncu.

  Napiši pet držav, v katerih je po tvoje blaginja in bomo podebatirali v kakšnem sistemu živijo.

 25. webmaher said

  naši so prekopirali najslabše kakopak Žogca 😆
  jaz bi se prikljućil kaki Helgi na Norveškem :mrgreen:

 26. zogca said

  Meni tam lahko poiščeš kakšnega Svena. Ali pa so Sveni na Švedskem. Saj veš, kaj moraš poiskati.

  jaz bi se prikljućil kaki Helgi na Norveškem

 27. webmaher said

  zmenjeno 😆

 28. Tana said

  je bela cesta, se pravi, če hočeš pri Tani imeti vsaj promil šanse, morš biti gospodarstvenik …

  web, to pa ni res. nisem jaz napisala, da so meni všeč gospodarstveniki, ampak moški, ki imajo posebno karizmo 🙂

 29. Tana said

  Misliš na Drnija?

  Ja, njega. Za mene je bil nekaj posebnega…. človek s karizmo. In to tako, ki mene privlači 🙂

 30. zogca said

  Sem sklepala po tem, da ga pač ni več. Ja, mnogi so ga imeli zelo radi. Jaz sem bila do njega ambivalentna, ni mi šel niti v pozitivo niti v negativo.

 31. lynx said

  Lynx vsakemu bumbarju je jasno, da je komunizem ČISTA UTOPIJA, ampak prav tako je vsakemu bumbarju jasno da tale kapitalizem tudi nikamor ne vodi…

  To drži. Vendar je treba razumeti, da kapitalizem za razliko od komunizma ni ideologija, ampak nek družbeni proces. Zato ni res kar pravi Žogca, da smo to želeli, kot si sužnji niso želeli sužnjelastništva in tlačani ne fevdalizma. Smo sploh imeli kakšno izbiro?

  Niso vsi kapitalizmi enaki.

  S tem priznaš, da ni problem v sistemu, ampak v ljudeh. Kdo pa so “naši”? Slučajno so to trenutno “tvoji”. To je dokaz, da politična opcija ni bistvena. Vse to sranje ni zaradi kapitalizma kot takega, ampak zaradi pohlepnih in nesposobnih ljudi.

  jaz bi se prikljućil kaki Helgi na Norveškem…

  Jaz pa Victorii Silvstedt, recimo.

 32. zogca said

  Hmmm …

  Smo sploh imeli kakšno izbiro?

 33. lynx said

  Hmmm …

  Ne vem točno kaj ta hm pomeni. Za socializem še dolgo ne bomo zreli.

 34. zogca said

  Ne to, da ne bomo zreli, ampak je človeška narava takšna. Povprečen človek ne bo dal drugemu, če lahko zadrži zase. In to je to.

 35. lynx said

  Ne to, da ne bomo zreli, ampak je človeška narava takšna. Povprečen človek ne bo dal drugemu, če lahko zadrži zase. In to je to.

  Kateri je že tvoj moto? Tujega nočemo, svojega …..? In Grkom ne bi dala?
  Vidiš kako je laže govoriti kot narediti. In ne zgovarjaj se na kakšna pogojevanja. Kristus je bil eden redkih pravih socialistov.

 36. Nevenka said

  V času socializma sem se kot človek počutila veliko bolje kot danes. Imela sem občutek, da sem nekaj vredna. In imela sem vero v prihodnost, ki bo boljša.
  Danes tega nimam, ker prevladuje opurtunitizem, ki se zgovarja na svobodni trg. Zrastla sem ob drugačnih vrednotah, težko bi temu rekla indoktrinacija, ker tem vrednotam še danes tako rečemo, le spoštujejo se manj. Zato, ker je res, da ljudje v kapitalizmu želijo hitro priti do denarja, in jim je čisto vseeno kako.
  Trdo delal bi le malokdo. Zato cveti finančna inovativnost, ki daje na trg neverjetne finančne instrumente, ki so zelo špekulativne narave in nosijo seboj velika tveganja in seveda so nam prinesla tudi krizo. Krizo ustvarjalnosti jaz temu rečem.
  Tito je bil v mojih očeh zelo kredibilen človek. In tudi jaz nisem ravno podpirala ljudi, ki so bili proti socializmu. In še danes vem, da imam tovrstno levičastvo v sebi. Skrb za celotno družbo, za splošno dobro. In vem, da je v resnici tako, da le peščica ljudi lahko sesuje svet in so zaradi tega nasprotniki. Globoko v sebi človek nima take demokratičnosti, da se ne bi branil pred tem kar mu ni všeč.
  Vsekakor pa sem bila zelo prizadeta, ko sem izvedela za poboje. Predvsem zaradi tega, ker menim, da je lahko človek kaznovan, ko se mu dokaže, da je kriv za nekaj, kar je res slabo.
  Samo zato, ker misli drugače, pa nihče ne bi smel umreti.

 37. lynx said

  V času socializma sem se kot človek počutila veliko bolje kot danes. Imela sem občutek, da sem nekaj vredna. In imela sem vero v prihodnost, ki bo boljša.
  Danes tega nimam, ker prevladuje opurtunitizem, ki se zgovarja na svobodni trg. Zrastla sem ob drugačnih vrednotah, težko bi temu rekla indoktrinacija, ker tem vrednotam še danes tako rečemo, le spoštujejo se manj. Zato, ker je res, da ljudje v kapitalizmu želijo hitro priti do denarja, in jim je čisto vseeno kako.
  Trdo delal bi le malokdo. Zato cveti finančna inovativnost, ki daje na trg neverjetne finančne instrumente, ki so zelo špekulativne narave in nosijo seboj velika tveganja in seveda so nam prinesla tudi krizo. Krizo ustvarjalnosti jaz temu rečem.
  Tito je bil v mojih očeh zelo kredibilen človek. In tudi jaz nisem ravno podpirala ljudi, ki so bili proti socializmu. In še danes vem, da imam tovrstno levičastvo v sebi. Skrb za celotno družbo, za splošno dobro. In vem, da je v resnici tako, da le peščica ljudi lahko sesuje svet in so zaradi tega nasprotniki. Globoko v sebi človek nima take demokratičnosti, da se ne bi branil pred tem kar mu ni všeč.
  Vsekakor pa sem bila zelo prizadeta, ko sem izvedela za poboje. Predvsem zaradi tega, ker menim, da je lahko človek kaznovan, ko se mu dokaže, da je kriv za nekaj, kar je res slabo.
  Samo zato, ker misli drugače, pa nihče ne bi smel umreti.

  Vseh teh besed ne moremo zanikati, vendar je to le eden izmed pogledov na takratno obdobje. Pri ocenjevanju in sodbah smo vedno preveč subjektivni, preveč gledamo na to, kakšno korist smo imeli sami osebno.
  Kot bi jaz rekel, da je Silvo Plut dober človek, ker mi je posodil jurja.

 38. zogca said

  Ne, ne bi jim dala. Bi jim dala, če bi šlo za potres ali kakšno drugo katastrofo, ne pa za to. Fak, no, non stop predavanja o zategovanju pasov in jaz sem svojega že precej zategnila, in naj dajem za tiste, ki imajo višji standard in niso pripravljeni zategniti svojega pasu niti malo. Toliko. Da se sploh ne omenja tega, da pravzaprav rešujemo banke, ki so Grčiji dajala posojila. Pa smo pri Elanovi zgodbi. Reševali so se z našim denarjem. Ko so začeli kovati dobičke, so si jih gospoda direktorji Elana sami razdelili. In smo pri tistem – privatizacija dobička in socializacija izgube.

  In Grkom ne bi dala?

 39. zogca said

  To pa res. Do Kristusa ves rešpekt tega sveta, da Cerkve pa nič. Vsaj z mojega stališča.

  Kristus je bil eden redkih pravih socialistov.

 40. zogca said

  Meni je tudi vse to tuje. Že samo grebatorstvo, brez katerega danes tako in tako ne uspeš. Potem pa dalje. Prodajanje megle. Ponujanje ljudem stvari, za katere veš, da jim ne bodo pomagale, še več, škodovale jim bodo. Vse za denar. Čim manj dela, čim več denarja. In podobno. Meni je to popolnoma tuje.

  Zrastla sem ob drugačnih vrednotah

 41. zogca said

  Podjetja dol, plače gor; najbolje plačani direktorji na svetu

  http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/podjetja-dol-place-gor-najbolje-placani-direktorji-na-svetu-2.html

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: