Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Smo enakopravne?

Posted by zogca na marec 7, 2010

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner. Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917. Tako piše Wikipedija. Zame osebno je to dan, ko mami kupim kakšen lep cvet in hkrati dan, ko jaz od nikogar ne dobim lepega cveta. Tudi letos bo tako. Ali sem enakopravna?

Vedno se mi je zdelo, da sem, ampak verjetno zgolj zato, ker sem preveč lena, da ne bi bila. Zavedam se namreč, da je takrat, ko sem še živela s predbivšim partnerjem in sva imela obiske, stanovanje pa ni bilo najbolj pospravljeno, bila jaz tista, na katero so kazali s prstom. Ve se, kdo je kriv, ker se ve, čigava je to naloga. Če sva šla ven jest, je bil on ubogi, ker kakšno žensko pa ima, da mu ni skuhala kosila. Koliko je bil šele ubogi, ker si je moral sam likati srajce. Ne, saj on tega ni tako doživljal (menda, vsaj upam), ampak vem pa, da mnogi so. Jaz sem se na to zlahka požvižgala, raje sem tista slaba kot tista zgarana. Ker ne, res nikoli nisem želela, da bi bila enakopravna s tem, da smem domov prinesti večjo plačo kot on, hkrati pa mi je dovoljeno, da doma naredim še vse namesto njega. Aha, rože pa sprejemam. Če se slučajno kdo spomni name …

Advertisements

119 komentarjev to “Smo enakopravne?”

 1. maxi said

  Jaz tako lepo dišim….da si prav (po)žvižgam tole o enakopravnosti:)

  Ps: Že zdavnaj so kvazi družbene norme pri meni oplele.

 2. zogca said

  A dišiš po oranžnem? 😉

 3. mmisaa said

  Hmm, kaj porečeš o meni? Mislim, da sem postala perfekcionistka, kar se tiče imeti pospravljeno hišo. Prav uživam v pospravljanju, pa tudi potem…
  Mah, čudna sem! Pomoje sem falila poklic. Če bi bila Fata, bi bila najbolj iskana oseba.

 4. romeno said

  Smo enakopravne?

  Bomo videli v sredo 🙂

  http://www.siol.net/Slovenija/Novice/2010/03/v_sredo_do_30cm_snega.aspx

 5. maxi said

  A dišiš po oranžnem? 😉

  V bistvu dišim… 🙂

  …..tudi po oranžnem. 🙂

 6. maxi said

  Malo prebija… :mrgreen:
  Danes sem dvakrat “srkala” ekstazo…in drugič je bilo, ko sem tekla otvoritveni sezonski tek. 🙂

 7. maxi said

  Ampak resno, kar se enakopravnosti tiče; če ženska dobi od moškega kar od njega rabi, mu čist kamot tudi pere gate in srajce lika.
  Jaz nisem lena in sem kar precej tudi perfekcionista, ampak se ne grem več izkoriščanja sama sebe, če (nekaj)dam hočem tudi (drugje)dobit…dokler gre za fer play, sem tu.

 8. zogca said

  To pa podpišem. Zadovoljna in zadovoljena ženska bo za moškega naredila skoraj karkoli. Ampak kaj, ko je ženska redko zadovoljna in zadovoljena?

  če ženska dobi od moškega kar od njega rabi, mu čist kamot tudi pere gate in srajce lika.

 9. zogca said

  Še jaz bi te kdaj poiskala. 😉

  Če bi bila Fata, bi bila najbolj iskana oseba.

 10. zogca said

  Kako sem jezna. Prepričana sem bila, da je zime konec in bo končno pomlad, ampak ne. Za znoret!

  Bomo videli v sredo

 11. zogca said

  Za kaj se je borila Clara Zetkin?

  http://24ur.com/novice/slovenija/za-kaj-se-je-borila-clara-zetkin.html

 12. zogca said

  Pa še oskarji, če ste jih zamudili. Jaz sem jih.

  http://24ur.com/ekskluziv/film_tv/s-sestimi-oskarji-je-bombna-misija-premagala-avatar.html

 13. Spider said

  Srečen 8. marec vsem puncam!

 14. zogca said

  A v Kaliforniji tudi tako peklensko piha? :mrgreen:

  Hvala, Spider.

 15. Jazz said

  Čestitke,posebej še tistim,v katerih je še kaj prekucniškega duha! 😛

 16. zogca said

  Ha ha, generacijo moja. 😉 Obožujem jih.

 17. asdf said

  “če ženska dobi od moškega kar od njega rabi, mu čist kamot tudi pere gate in srajce lika.”
  pa nista se rosa luxemburg in zetkinova za tem pehali…
  in saj stroj pere gate, pegla več, tako ali tako, noben. srajce si pa zrihtam vedno sam… aja- najboljše ti jih zlikajo v čistilnici. tako da srajce za resne dogodke odnesem tja…
  lp

 18. zogca said

  Ti bi bil idealen za mojega moža. :mrgreen:

  najboljše ti jih zlikajo v čistilnici. tako da srajce za resne dogodke odnesem tja…

 19. asdf said

  “Ti bi bil idealen za mojega moža.”
  žoga- pa te mamo! zakaj bi jaz bil idealen za njega? saj ga niti ne poznam! a on tudi nosi srajce v čistilnico? nisem vedel, da si poročena! pa te fore o nunah, pa to…. malo morgen, vidim! 😉

 20. zogca said

  Mah, hecam te. In zdaj ti mene hecaš nazaj. Luštno, da. 😉 Joj, le luštno hecaš. Faca si.

 21. zogca said

  A še koga zebe? 😕

 22. romeno said

  Vsaka je nuna dokler ne pride pravi mimo 😆

 23. Janis said

  Mislim, da smo že enkrat debatirali, da je delitev del na “moška” in “ženska” imela smisel takrat, dokler je moral tudi moški vsak dan opraviti veliko težaškega dela in je bilo ženski s tem, da je “samo” kuhala in likala in prala, pravzaprav prizanešeno glede na njeno povprečno nižjo mišično maso. Danes pa, ko ogromno moške populacije živi v urbanem okolju, kjer vsakodnevnih težkih del ni več, je pa menda samoumevno, da moški ne bo cel dan držal nog v luft, medtem ko bo ženska vse gospodinjstvo morala furat sama. Vsaj enkrat sem že povedala, da sem tudi jaz že opravljala v razmerju vsa “ženska” opravila. S tem poudarkom, da je moj takratni moški medtem delal težka fizična dela in ne molel nog v luft in spočit pecal babe po internetu.

 24. zogca said

  To pa ni res. Veliko žensk je takrat veliko manj nun kot potem, ko so poročene.

  Vsaka je nuna dokler ne pride pravi mimo

 25. zogca said

  Še vedno ene ženske pravijo, da imajo delitev na moška in ženska dela. In ko gre za na primer življenje v stanovanju, kjer v bistvu nobenih moških del nimaš, ker jih odpravijo hišniki, tu pa tam je kakšna žarnica za zamenjati … Se ve, kaj pride ven.

  Danes pa, ko ogromno moške populacije živi v urbanem okolju, kjer vsakodnevnih težkih del ni več,

 26. Janis said

  Še vedno ene ženske pravijo, da imajo delitev na moška in ženska dela. In ko gre za na primer življenje v stanovanju, kjer v bistvu nobenih moških del nimaš, ker jih odpravijo hišniki, tu pa tam je kakšna žarnica za zamenjati … Se ve, kaj pride ven.

  Ja, tako imaš, če moški pozabijo, da je tudi njihova dolžnost delat za dobrobit družine. In če ženske nimajo toliko jajčnikov, da bi usekale po mizi in svojega moškega postavile pred dejstvo, da je dedec in se mora tudi obnašat kot dedec, ne kot otročaj, ki nima nobenih dolžnosti, naj pač garajo.

 27. zogca said

  Zaradi mene ni treba, da on gospodinji. Če ima denar, da mi plača pomoč v gospodinjstvu dvakrat ali trikrat na teden. Jaz ne vztrajam, da dela, res ne. Jaz samo vztrajam pri tem, da se jaz ne zgaram.

 28. Janis said

  Gospodinjstvo je že stvar, kjer se da stvari poštimat z najeto pomočjo, vzgoja otrok pa ni. Najeta varuška ne more nadomeščati starša.

 29. zogca said

  Meni osebno ne bi bil problem otroka vlačiti okoli in se ukvarjati z njim, samo da mi ni treba rintati po stanovanju. Povem po pravici.

 30. Janis said

  A spet gledaš stvari s svojega stališča 😀

  Če ima otrok dva starša, potem naj se oba starša tudi obnašata kot starša. Slovenija ima že dosti maminih sinčkov, ki so produkti skrbne mame in odsotnega očeta :mrgreen:

 31. zogca said

  Ti veš, da jaz na te stvari gledam malo drugače, kar pa ne pomeni, da mislim, da se oče z otrokom ne ukvarja. To pa ne. Jaz samo ne bi bila najbolj vesela moža, ki ves dan ne bi vedel, kaj naj s seboj.

 32. zogca said

  Veš, Janis, še to moram napisati. Jaz gledam okoli sebe, opazujem dogajanja na primer v bloku. In te moški, ki jih jaz vidim priti zelo zgodaj iz službe. Ne vem … Večina jih sveti po sosednjih lokalih, v kleti so, po garažah, nimam ravno filinga, da … Je res, da so njihovi otroci že najstniki ali več, ampak nekako nimam občutka, da …

  Jaz sem imela veliko srečo z očetom, ker se je veliko ukvarjal z menoj, predvsem pa mi je rit odnašal. Začelo se je že v vrtcu, končalo pa šele na fakulteti.

 33. Janis said

  Ti si imela bivšega, ki je bil nonstop naliman nate in zaradi te izkušnje glorificiraš moške, ki jih praktično ni doma. Če te je ena skrajnost razočarala, še ne pomeni, da je druga skrajnost dobra. Otroci rabijo tvoj čas in tvojo pozornost. Tega mi sicer nočeš čisto verjeti, ampak dosedaj še nisem srečala otroka, ki bi bil zadovoljen z večno odsotnim staršem, čeprav ima drugega ves čas na voljo. Tako pač je. Ko te otroci potrebujejo, je treba temu dati prioriteto. Pa če si moški ali ženska. Najslabše, kar lahko narediš otroku, je to, da partnerju odnašaš rit in podpiraš njegove bege od družine in otrok alias “kvalitetno starševstvo pol ure na dan”. Vem, da tukaj ne bova prišli skupaj. Vsaj ne danes. Zelo verjetno pa takrat, ko bodo ta vprašanja tudi pri tebi aktualna.

 34. zogca said

  Mogoče. Jaz najprej gledam na odnos mene in partnerja, dokler sva midva sama. Obešanca nase ne prenesem. In ne bi prenesla moškega, ki bi se vlačil ves brezdelen po lokalih, po možnosti še popival. Jaz sem drugače takšna, da mi dol maha, kaj si ljudje mislijo, res, sredi ceste dam gate dol in pokažem rit, če je treba, ampak to, da bi pa moji sosedje gledali, kako moj mož vsako popoldne ali večer pride nalit domov, ga vohali v dvigalu, kako smrdi po alkoholu … Ne, to je pa sramota, ki je jaz ne bi prenesla. To bi bila zame najhujša sramota, kar jih sploh je. Ali pa to, da bi šla na kakšno družinsko zabavo in praznovanje, moj mož bi pa tam bil glavni zabavljaš in pijanec. Mene je tega groza. To so nekje najhujši strahovi, ki jih imam glede moški. Tega strahu, da bi ne imel rad otroka in se ne ukvarjal z njim, tega jaz nimam.

 35. zogca said

  Aja, da prijavim svoj dnevni izkupiček. 0 rožic.

 36. Janis said

  Te teorije večjega in manjšega zla ne zdržijo. Otrok bi res trpel ob očetu alkoholiku, ampak bi trpel tudi ob očetu, ki ne zdrži doma. In tukaj je treba preseči razmišljanje “kaj je meni kot partnerki sprejemljivo in kaj ne”.

 37. zogca said

  Če ga ne bo domov, mu bom pa otroka odnesla v službo. Če je trezen, ni to nobena prav huda težava. Veš, meni se zdi zelo pomembno, kako se stvari postavijo prve dni. Moj filing je takšen, mogoče se motim. Da mu ga takoj daš, izvoli, je tudi tvoj. Od prvega dne, ko ga prineseš domov. Ker to pa vem, so ženske tisto moj, moj, moj, ti ne znaš, ti ne boš dobro, ne to, ne tako. Vemo, kao se to potem konča.

  Ne vem, to preseganje in … Saj partnerja ne izberemo po tem … Po tej sprejemljivosti glede očetovstva … Ne vem, tudi če se jaz zdaj postavim v vlogo otroka … Saj ne vem. Ali pa sem jaz tako dobro znala z očetom.

 38. zogca said

  Zdaj so na Odmevih omenili nekih 12 minut na dan, ki naj bi jih oče preživel z otrokom. Ne vem, od kod so potegnili to statistiko, se mi zdi pa nemogoče.

 39. lynx said

  Zaradi mene ni treba, da on gospodinji. Če ima denar, da mi plača pomoč v gospodinjstvu dvakrat ali trikrat na teden. Jaz ne vztrajam, da dela, res ne. Jaz samo vztrajam pri tem, da se jaz ne zgaram.

  Kako se lahko nekdo zgara na 60 m2? Gospodinjska dela za povprečno tri osebe in ob današnjem načinu življenja, ko vsi jedo zunaj, so mačji kašelj. Kot piše Janis, več časa vzame vzgoja. Kvalitetna.

 40. maxi said

  Kako se lahko nekdo zgara na 60 m2?

  No pa smo tam; le kako se lahko danes ženska zgara??

  Ps: Verjetno res ne gre za garanje, gre za bolj za to, da NOČE več sama podpirat vseh 4 voglov!

 41. zogca said

  Ne vem, kako, ker moje stanovanje je pa konkretno večje od 60 kvadratov. Kar se mene tiče, se človek v njem komot zgara, če trije razmetavajo, samo eden pa pospravlja.

  Kako se lahko nekdo zgara na 60 m2?

 42. zogca said

  Jup. Zakaj bi nekomu nudila hotelske usluge?

  Verjetno res ne gre za garanje, gre za bolj za to, da NOČE več sama podpirat vseh 4 voglov!

 43. maxi said

  Ne vem, kako, ker moje stanovanje je pa konkretno večje od 60 kvadratov. Kar se mene tiče, se človek v

  Ti povem iz prakse….zgolj za 80m2 gre in samo trije smo, prav šizim na cajte (beri; učim otroke pospravljanja za sabo!)!

  Smešno ampak resnično!

 44. zogca said

  Jaz ti čisto verjamem, Maxi.

 45. zogca said

  Neštetokrat sem že brala in poslušala zgodbe mam, ki so čisto in do konca zgarane. Dva otroka. Mogoče bi se moža dalo prišteti do tretjega. Ko slišiš ali prebereš urnik, ko vidiš, da nekdo nima niti minute časa zase ali za počitek … Roko na srce, sebi takšnega življenja ne želim.

 46. Lynx said

  Ti povem iz prakse….zgolj za 80m2 gre in samo trije smo, prav šizim na cajte (beri; učim otroke pospravljanja za sabo!)!

  To seveda drži. Jaz sem imel v mislih klasična gospodinjska opravila in ne pospravljanje za drugimi. Kuhanje, pranje, pomivanje, čiščenje in likanje. Tista, ki porabi za to v povprečju več kot dve uri na dan je po mojem nespametna. Jaz sem sam in ne porabim več kot uro na dan za ta dela, pa nimam svinjsko.

  Pred časom je bila ena monovska objava na to temo. Gospa ni vedela kaj naj dela, medtem ko bo pri njej čistilka??? Pa nimam nič proti, če si to lahko privošči, le bedasto se mi zdi, da kaj takega sprašuje.

 47. zogca said

  A ni že to veliko? Razmisli. 8 ur delaš. 2 uri gresta, da se priklatiš v službo in domov plus še kakšna trgovina. Smo že pri desetih urah. 8 ur spiš, je to 18 ur. Ti jih ostane še 6. Menda se vsaj 4 ure ukvarjaš z otrokom, ti ostaneta še 2 uri. Ena gre po mojih izkušnjah vedno za kaj – urejaj to, urejaj ono, banka, pošta, položnice, nepredvideni telefonski klici, obiski … Mi ostane potem ena ura za osebno higieno, kofe, seks, televizijo, internet, branje knjige itn. Ne kažem navdušenja.

  Tista, ki porabi za to v povprečju več kot dve uri na dan je po mojem nespametna.

 48. zogca said

  Zakaj bi morala kaj delati?

  Gospa ni vedela kaj naj dela, medtem ko bo pri njej čistilka???

 49. Lynx said

  Neštetokrat sem že brala in poslušala zgodbe mam, ki so čisto in do konca zgarane. Dva otroka. Mogoče bi se moža dalo prišteti do tretjega. Ko slišiš ali prebereš urnik, ko vidiš, da nekdo nima niti minute časa zase ali za počitek …

  So razlike. Odvisno od službe, ki jo opravlja, od urnika, ki ga ima, od starosti otrok, od drugih aktivnosti in še kaj bi se našlo. Dostikrat pa so si same krive.

 50. zogca said

  Jup, ker niso upregle drugega.

  Dostikrat pa so si same krive.

 51. maxi said

  A ni že to veliko? Razmisli. 8 ur delaš. 2 uri gresta, da se priklatiš v službo in domov plus še kakšna trgovina. Smo že pri desetih urah. 8 ur spiš, je to 18 ur. Ti jih ostane še 6. Menda se vsaj 4 ure ukvarjaš z otrokom, ti ostaneta še 2 uri. Ena gre po mojih izkušnjah vedno za kaj – urejaj to, urejaj ono, banka, pošta, položnice, nepredvideni telefonski klici, obiski … Mi ostane potem ena ura za osebno higieno, kofe, seks, televizijo, internet, branje knjige itn. Ne kažem navdušenja

  E pa to je to….služba, študij, vzgoja, kuhanje, pospravljanje – čiščenje…kje sem pa jaz??

 52. maxi said

  Jaz sem sam in ne porabim več kot uro na dan za ta dela, pa nimam svinjsko.

  Praviš si sam, pa ti gre ena ura…zdaj to množi x (št.članov-kjer jih je več).

 53. zogca said

  Saj, tega sem se jaz vedno bala, tega kje sem pa jaz. Ker zdaj, ko mi nekaj ne ustreza, lahko preprosto izstopim. Ne vem, si izmislim, da bom hodila na fitnes, na tečaj, na neka predavanja, ugotovim, da mi ne znese in izstopim. Iz tega pa ne moreš izstopiti, si stuck za naslednjih 20 let. In sama misel na to, da bi bila izčrpana in naveličana, vedela pa bi, da mi ne gine še toliko in toliko let tega … Verjetno te to povleče v depresijo. In ni čudnega, da je toliko ljudi, ki imajo na videz vse in bi morali biti božansko srečnih, do konca depresivnih. Jih potem bereš – mama sem, gospodinja sem, delavka sem, nisem pa srečna. Tudi srečne ljubezni tukaj ni, če nekdo vse nate obesi. Prej ko slej ti je jasno, da te izkorišča in ko ti je to jasno, mu začneš zameriti in ko je med dvema zamera, ljubezni ni več.

  E pa to je to….služba, študij, vzgoja, kuhanje, pospravljanje – čiščenje…kje sem pa jaz??

 54. zogca said

  Pri kuhanju ni razlike – za enega ali za tri, pri pospravljanju, likanju, posodi in podobni pa je razlika in kar konkretna.

  Praviš si sam, pa ti gre ena ura…zdaj to množi x (št.članov-kjer jih je več).

 55. Lynx said

  Zakaj bi morala kaj delati?

  Saj to mi ni jasno. Najameš čistilko in jo potem opazuješ pri delu? Zame je to čisto preseravanje. Če bi bila utrujena, bi šla spat in ne bi spraševala.

  A ni že to veliko? Razmisli. 8 ur delaš. 2 uri gresta, da se priklatiš v službo in domov plus še kakšna trgovina. Smo že pri desetih urah. 8 ur spiš, je to 18 ur. Ti jih ostane še 6. Menda se vsaj 4 ure ukvarjaš z otrokom, ti ostaneta še 2 uri. Ena gre po mojih izkušnjah vedno za kaj – urejaj to, urejaj ono, banka, pošta, položnice, nepredvideni telefonski klici, obiski … Mi ostane potem ena ura za osebno higieno, kofe, seks, televizijo, internet, branje knjige itn. Ne kažem navdušenja.

  Ja, to bi lahko bil urnik ene samohranilke, poleg tega je štiri ure ukvarjanja z otrokom nadpovprečno. Če imaš “normalnega” moža, te razbremeni vsaj pri opravkih in otrocih, zato pravim, da ste si ženske velikokrat same krive, če ni tako.

 56. Lynx said

  E pa to je to….služba, študij, vzgoja, kuhanje, pospravljanje – čiščenje…kje sem pa jaz??

  Študij ne spada zraven. Tisti “kje sem pa jaz”, gre na račun študija. Ampak taka je bila tvoja izbira, ki pa ni nujnost.

  Pri kuhanju ni razlike – za enega ali za tri, pri pospravljanju, likanju, posodi in podobni pa je razlika in kar konkretna.

  Ne Žogca, razen pri likanju ni skoraj nobene razlike.

 57. zogca said

  Pri posodi je in to največja. Ne mi praviti, ker vem. Sem imela enega doma, ki je pridelal na tone posode, pomil ni pa nič. In ko sem se šla prezgojne ukrepe in sem poslušala njegov bom jutri, bom jutri, bom jutri … Ti raje ne povem, kako je bila takrat videti kuhinja, da balkona sploh ne omenjam, vseh 30 skodelic in več na njem. Kava, strjeno, zapečeno. On pa bom jutri, bom jutri, bom jutri. Plesen je že bila v skodelicah, zelena plesen.

  Ne Žogca, razen pri likanju ni skoraj nobene razlike.

 58. zogca said

  Same krive? Okej, če je vedela, da se poroča z alkoholikom oziroma bi morala vedeti … Ker če ga imaš doma in vsaj sto tisoč Slovenk ga ima, to je najnižja številka … S takšnim si ne moreš pomagati nič, imaš samo še dodatno skrb, kot bi imel še enega otroka, najhujšega od vseh.

  Ja, to bi lahko bil urnik ene samohranilke, poleg tega je štiri ure ukvarjanja z otrokom nadpovprečno. Če imaš “normalnega” moža, te razbremeni vsaj pri opravkih in otrocih, zato pravim, da ste si ženske velikokrat same krive, če ni tako.

 59. Lynx said

  Pri posodi je in to največja. Ne mi praviti, ker vem. Sem imela enega doma, ki je pridelal na tone posode, pomil ni pa nič. In ko sem se šla prezgojne ukrepe in sem poslušala njegov bom jutri, bom jutri, bom jutri … Ti raje ne povem, kako je bila takrat videti kuhinja, da balkona sploh ne omenjam, vseh 30 skodelic in več na njem. Kava, strjeno, zapečeno. On pa bom jutri, bom jutri, bom jutri. Plesen je že bila v skodelicah, zelena plesen.

  Nimaš pomivalnega. Jaz ga imam, čeprav ga skoraj ne rabim, za štiričlansko družino pa je danes skoraj nuja. Zložiti vanj in iz njega zna petleten otrok.

 60. maxi said

  Študij ne spada zraven. Tisti “kje sem pa jaz”, gre na račun študija. Ampak taka je bila tvoja izbira, ki pa ni nujnost.

  To je tvoje mnenje, dejstava so drugačna. Če želim obdržati eksistenco zase in svoje otroke je bil vpis na podiplomca nujen.
  Pa ne mi zdaj pridigat, da je za otroke finančno odgovoren tudi oče, ker imam sodno odločbo, ki je podprla, da je študij in nadaljna večinska vzgoja moj problem. Torej je moj problem po moški(tvoji) logiki tudi to, da se silim nadomestit tudi njegov del, da zagotovim otrokom vsaj približno normalno otroštvo.

 61. zogca said

  Ne, jaz ga nimam. Če je nujen, bom možu dovolila, da mi ga kupi. 😉 In zlaga vanj ter iz njega. 😉

  Nimaš pomivalnega. Jaz ga imam, čeprav ga skoraj ne rabim, za štiričlansko družino pa je danes skoraj nuja. Zložiti vanj in iz njega zna petleten otrok.

 62. zogca said

  Toliko o luksuzu, lynx. Saj se ne gre jogo in meditacijo, študira, da bi obdržala službo in preživela otroka.

  Če želim obdržati eksistenco zase in svoje otroke je bil vpis na podiplomca nujen.

 63. maxi said

  Pa ne mi zdaj pridigat, da je za otroke finančno odgovoren tudi oče, ker imam sodno odločbo, ki je podprla, da je študij in nadaljna večinska vzgoja moj problem.

  Tu je mišljen študij otrok…

 64. lynx said

  To je tvoje mnenje, dejstava so drugačna. Če želim obdržati eksistenco zase in svoje otroke je bil vpis na podiplomca nujen.
  Pa ne mi zdaj pridigat, da je za otroke finančno odgovoren tudi oče, ker imam sodno odločbo, ki je podprla, da je študij in nadaljna večinska vzgoja moj problem. Torej je moj problem po moški(tvoji) logiki tudi to, da se silim nadomestit tudi njegov del, da zagotovim otrokom vsaj približno normalno otroštvo.

  Tega ne razumem prav dobro. Sicer sem že zgoraj napisal, da je razlika če je ženska samohranilka in sama za vse. Jaz sem opisoval klasično družino, kar nate potemtakem ne leti.

 65. zogca said

  Za kaj točno je sploh odgovoren oče otrok?

 66. maxi said

  Tega ne razumem prav dobro

  Ga tudi jaz ne najdem…ki bi razumel. This is life.

 67. maxi said

  In to je pravljica:

 68. zogca said

  Ampak koliko jih dela otroke in imajo v glavi to, da bodo samohranilke? Saj si tega ne izbereš, še manj želiš.

  Sicer sem že zgoraj napisal, da je razlika če je ženska samohranilka in sama za vse.

 69. zogca said

  Žal res. To je bilo predavanje, ki ga je ženska deležna, dokler je ne osvoji.

  In to je pravljica

 70. lynx said

  Pa ne mi zdaj pridigat, da je za otroke finančno odgovoren tudi oče, ker imam sodno odločbo, ki je podprla, da je študij in nadaljna večinska vzgoja moj problem.

  To ne more biti res. Sodna odločba se lahko nanaša le na očetove obveznosti do otrokove polnoletnosti oziroma dokler študirajo. Ostalo so moralne “obveznosti”, ki veljajo enako zate kot zanj.

  Še nekaj vicev, ki to niti niso:

  Imaš dva izbora u životu:
  možeš ostati neudana i osjećati se jadno
  ili se udati i poželjeti da si mrtva.

  Neka žena uplati oglas u novinama:
  Tražim muža
  Idući dan stigne joj stotinjak pisama.
  U svima je pisalo:Možeš dobiti moga

  Na nekoj cocktail partiji jedna žena reče drugoj:
  Pa ti nosiš svoj vjenčani prsten na krivom prstu?
  Da, jer sam se udala za krivog čovjeka.

  Kad ti neka druga žena otme muža,
  nema bolje osvete nego da joj ga prepustiš.

  Život žene je nepotpun dok se ne uda.
  Poslije toga je dokrajčen

  Neka je žena govorila:
  Nisam znala za pravu sreću sve dok se nisam udala,
  a tada je bilo prekasno

  Brak je trijumf mašte i inteligencije.
  Ako hoćeš da ti suprug pažljivo sluša svaku riječ koju kažeš,
  pričaj u snu.

  Ljubav je kao šah – uvijek te zajebe neki konj dok osvajaš kralja!!!

 71. zogca said

  A se ti ne zavedaš, kako lahko se je izogniti kakršnikoli finančni obevznosti do otroka? Poznala sem žensko, ki ji bivši mož ni plačeval nič in mu niso mogli nič. Pa je živel na visoki nogi.

 72. maxi said

  To ne more biti res. Sodna odločba se lahko nanaša le na očetove obveznosti do otrokove polnoletnosti oziroma dokler študirajo. Ostalo so moralne “obveznosti”, ki veljajo enako zate kot zanj.

  Saj se nanaša na očetove obveznosti, ki so v primerjavi z otrokovimi potrebami tako minimalistične, da je smešno.
  V bistvu nočeš razumet in samo ti veš zakaj ne.

 73. zogca said

  Je pa res, da mu odločba ne brani, da bi naredil še kaj več.

 74. Lynx said

  A se ti ne zavedaš, kako lahko se je izogniti kakršnikoli finančni obevznosti do otroka? Poznala sem žensko, ki ji bivši mož ni plačeval nič in mu niso mogli nič. Pa je živel na visoki nogi.

  To je možno, če je oče “uradno” brez zaposlitve in je prej izjema kot pravilo. Res pa je, da preživnine niso pretirano visoke.
  Iz lastnih izkušenj ti povem, da so problemi v zvezi s tem večplastni in jih je težko uokviriti.
  Ostaja pa dejstvo, da komur so otroci mar, jim bo po svojih močeh pomagal, neglede na zakonske obveznosti in neobveznosti.

 75. maxi said

  Ostalo so moralne “obveznosti”, ki veljajo enako zate kot zanj.

  Ko živiš tak lajf si lahko moralo drugega zatakneš za klobuk.

 76. Lynx said

  V bistvu nočeš razumet in samo ti veš zakaj ne.

  Ne da nočem, ampak ne morem, ker tvojega primera pač ne poznam. Absolutno pa ne podpiram tega, da se starši izogibajo obveznostim do lastnih otrok.

 77. maxi said

  Je pa res, da mu odločba ne brani, da bi naredil še kaj več.

  Če bi jo tako razumel, bi se potrudil da se v njej zapiše še kaj več in ne obratno.

 78. zogca said

  Saj. Je pustil službo in delal na črno, denar na roko.

  To je možno, če je oče “uradno” brez zaposlitve in je prej izjema kot pravilo.

 79. zogca said

  Saj eni se potrudijo, da bi dobili čim več pravic in tudi dolžnosti, eni pa … Mi pa ta fenomen ni jasen. Ko ženska ni več moja, tudi otroci, ki jih imam z njo, niso več zanimivi.

  Če bi jo tako razumel, bi se potrudil da se v njej zapiše še kaj več in ne obratno.

 80. Lynx said

  Ko ženska ni več moja, tudi otroci, ki jih imam z njo, niso več zanimivi.

  Ponavadi ni tako. Največkrat so očetje v dvomih, koliko od tega kar prispevajo, gre v resnici za otroke. Največkrat neupravičeno, včasih tudi ne.

 81. maxi said

  Saj. Je pustil službo in delal na črno, denar na roko.

  V našem primeru ima službo in to dobro. Je bil sposoben tisto leto, ko so bile obravnave skoraj celo leto previset v bolniški (in delat na črno – honorar), da je bil povpreček nižji (neto cca 1200€ – kljub bolniški) in potem jokat kako ima visok kredit, ker je moral kupit novo stanovanje in glumit kako mora plačevat še tretjega otroka (kljub temu, da živi z novo partnerko, ki ima neto 1.300€). To so bila vse dejstva, ki jih je sodišče pridobilo pa jih je s tono laži uspešno izpodbijal. Da nisem imela dobrega odvetnika, bi šla iz sodišča jaz njemu dolžna preživnino, kljub skrbništvu.

 82. zogca said

  Lej, če nekdo plačuje 100 evrov za otroka (mislim, da smo lani gledali in to je nekje slovensko povprečje), se nima kaj spraševati o tem, ali daje preveč in kako se ima bivša žena s tem denarjem luštno in si ne vem kaj iz tega denarja privošči.

 83. Jst sm vsaki enga plastik dildota prinesu…rože ovenijo!

 84. maxi said

  Ko ženska ni več moja, tudi otroci, ki jih imam z njo, niso več zanimivi.

  Mislim, da bijemo drug boj. Ampak nima veze, bo moral požret in mi z njim.

 85. zogca said

  Ampak našla se je pa ena, ki mu je bila pripravljena roditi otroka, čeprav je na lastne oči videla, kako skrbi za prva dva. 🙄

  in glumit kako mora plačevat še tretjega otroka (kljub temu, da živi z novo partnerko, ki ima neto 1.300€).

 86. zogca said

  Potem te je pa tale osmi marec drago prišel. :mrgreen:

  Jst sm vsaki enga plastik dildota prinesu…rože ovenijo!

 87. maxi said

  Lej, če nekdo plačuje 100 evrov za otroka (mislim, da smo lani gledali in to je nekje slovensko povprečje), se nima kaj spraševati o tem, ali daje preveč in kako se ima bivša žena s tem denarjem luštno in si ne vem kaj iz tega denarja privošči.

  hehe….pa jim dela domišljija, na polno.

  Ps: Hvala Dicky hardy, tako se dela.:)

 88. maxi said

  Ampak našla se je pa ena, ki mu je bila pripravljena roditi otroka, čeprav je na lastne oči videla, kako skrbi za prva dva. 🙄

  Žogca to so zgodbice, ki jih ni vredno odpirat. Je pa dejstvo, ko vidiš kako nekdo na vse kriplje opleta z egotom zgolj iz kljubovanja, brez zavedanja in vesti….se nehaš iti, si rečeš; “Ej, bejbi its your life”….in vpišeš podiplomca 😆

 89. Lynx said

  V našem primeru ima službo in to dobro. Je bil sposoben tisto leto, ko so bile obravnave skoraj celo leto previset v bolniški (in delat na črno – honorar), da je bil povpreček nižji (neto cca 1200€ – kljub bolniški) in potem jokat kako ima visok kredit, ker je moral kupit novo stanovanje in glumit kako mora plačevat še tretjega otroka (kljub temu, da živi z novo partnerko, ki ima neto 1.300€). To so bila vse dejstva, ki jih je sodišče pridobilo pa jih je s tono laži uspešno izpodbijal. Da nisem imela dobrega odvetnika, bi šla iz sodišča jaz njemu dolžna preživnino, kljub skrbništvu.

  Lej, če nekdo plačuje 100 evrov za otroka (mislim, da smo lani gledali in to je nekje slovensko povprečje), se nima kaj spraševati o tem, ali daje preveč in kako se ima bivša žena s tem denarjem luštno in si ne vem kaj iz tega denarja privošči.

  Zato pišem, da so primeri različni in ne moreš vseh metati v en koš. Sam se zavedam tudi tega, da včasih ista situacija izgleda drugače, če jo pogledaš iz drugega zornega kota. Nič ni absolutno.

 90. zogca said

  In verjetno si tudi rekeč – hvalabogu, da nisi več moj.

  Žogca to so zgodbice, ki jih ni vredno odpirat. Je pa dejstvo, ko vidiš kako nekdo na vse kriplje opleta z egotom zgolj iz kljubovanja, brez zavedanja in vesti….se nehaš iti, si rečeš; “Ej, bejbi its your life”….in vpišeš podiplomca

 91. zogca said

  Lej, zame to, da nekdo noče preživljati svojega otroka, zame je to absolutno.

  Nič ni absolutno.

 92. Lynx said

  Lej, zame to, da nekdo noče preživljati svojega otroka, zame je to absolutno.

  To je res. Le resnica o tem, ali res noče ni absolutna. Nekateri so vedno “žrtve”, tako moški kot ženske in če takega človeka poslušaš, se ti še zasmili, čeprav se ti laže.

 93. zogca said

  Lej, na stran to, da ene ženske dejansko imajo idejo, da moškega lahko skubijo in oskubijo, na stran to, da nekatere ženske so fejst pokvarjene, fejst izkoriščevalske, brez elementarnega poštenja in morale … Ne misli, da jaz tega ne vem. Ampak dejstvo je, da otrok nekaj stane, ker mora jesti, biti oblečen, imeti zvezke, knjige … Da nekdo reče, da ne bo dal nič, je zame absoluten znak, da za svojega otroka noče dati nič. Mi lahko razpravljamo o številkah višjih od 200 evrov (kar pomeni, da 200 pade še na mamo), ne moremo pa razpravljati o tistih nižjih, sploh nižjih od 100. Mi lahko kdo reče, da otrok ne porabi nič?

  Sem pa jaz v enem primeru proti temu, da bi oče plačeval preživnino in sem to temu človeku tudi dala vedeti. Ona hoče ločitev, ona ima druge moške, ona z otroki živi v njegovih dvonastropni hiši na najdražji lokaciji v Ljubljani, on se je odselil, da se ji je umaknil, on je zdaj v enosobnem stanovanju, plačuje najemnino in ona bi rada še preživnino. On lahko to hišo odda za 2.000 evrov na mesec komot in ji lahko tudi polovico da (čeprav je hiša cela njegova, so mu jo starši podarili), ampak ona noče ven iz hiše, ker se ne bi odrekla vrtu, knjižnici, vinski kleti in ne vem kaj vse še tam imajo. V takšnem primeru pa sem tudi jaz proti preživnini. Ampak takšnih primerov je malo.

 94. maxi said

  …in če takega človeka poslušaš, se ti še zasmili, čeprav se ti laže.

  exactly…bog odpusti ubogim na umu – ali kako že gre?.

 95. maxi said

 96. zogca said

  Ampak za to pa sodbo delamo na podlagi dejanskega stanja, ne izpovedi enega.

 97. maxi said

  Ampak za to pa sodbo delamo na podlagi dejanskega stanja, ne izpovedi enega.

  Nekoč sem dobila nasvet prijatelja-moškega; “Ko boš šla na sodišče, samo ne bodi tiho, govori, govori…magari lažeš!”
  Pa ni tako enostavno, ne gre kar tako nabijat…moraš bit še pokvarjen.

 98. zogca said

  Za marsikaj v življenju je treba biti pokvarjen. Žal. Janis je večkrat napisala, da je poštenje drag luksuz.

 99. maxi said

  Za marsikaj v življenju je treba biti pokvarjen. Žal. Janis je večkrat napisala, da je poštenje drag luksuz.

  Jp…se šolam.

 100. zogca said

  Jaz včasih tega njenega stavka niti ne bi razumela, ampak danes pa ga. Ne samo, da se iskrenost ne ceni, nekateri prav hočejo, da jim lažejo, laganje nagradijo, iskrenost kaznujejo.

 101. Lynx said

  Sem pa jaz v enem primeru proti temu, da bi oče plačeval preživnino in sem to temu človeku tudi dala vedeti. Ona hoče ločitev, ona ima druge moške, ona z otroki živi v njegovih dvonastropni hiši na najdražji lokaciji v Ljubljani, on se je odselil, da se ji je umaknil, on je zdaj v enosobnem stanovanju, plačuje najemnino in ona bi rada še preživnino. On lahko to hišo odda za 2.000 evrov na mesec komot in ji lahko tudi polovico da (čeprav je hiša cela njegova, so mu jo starši podarili), ampak ona noče ven iz hiše, ker se ne bi odrekla vrtu, knjižnici, vinski kleti in ne vem kaj vse še tam imajo. V takšnem primeru pa sem tudi jaz proti preživnini.

  To je res ekstrem. Ampak tudi to, da za otroka, kateri preživi pri tebi pol meseca, plačuješ 150 evrov preživnine, mu daješ žepnino in ga prevažaš od Judeža do Kajfeža, ni zajeto v nobeni statistiki o preživninah. Druga “stranka v postopku” lahko zamolči vse, razen “sramotno” nizke preživnine.

 102. webmaher said

  Smo enakopravni ? Jok Brate Odpade, bi rekla Meri in zakurblala avtobus :mrgreen:

 103. zogca said

  Katera Meri?

 104. Jazz said

  103.zogca said
  marec 9, 2010 at 4:09 popoldan
  Katera Meri?

 105. Jazz said

  Mislim…Kakšni problemi!?? 🙄

 106. zogca said

  Prvič slišim za to Meri.

 107. maxi said

  Mislim…Kakšni problemi!?? 🙄

  Jazz kakšni problemi?? Kje?
  Neee, preberi še enkrat…ni jih… 🙂 🙂

 108. Tana said

  Katera Meri?

  To so gadi :mrgreen:

 109. zogca said

  Jaz sem gad. :mrgreen:

 110. Tana said

  Jaz sem gad

  Ne ti, fanjte so gadi 🙂

 111. maxi said

  Ja, ja oni so gadi. :mrgreen:

 112. zogca said

  Vem, poznam ta film, ampak jaz sem se tudi prijavila za gada.

 113. maxi said

  Oni so gadi tudi brez filma. 🙂

 114. zogca said

  Jaz tudi. Razen če bi me kdo od vas hotel na filmu? 😉

 115. webmaher said

  Bravo Tana, ti si lisička :mrgreen:

 116. Tana said

  web, tale pa samo zate. Vse najlepše za praznik 🙂

 117. webmaher said

  Hvala Tana, prou fletna si 😆

 118. zogca said

  A jaz tudi, ki sem fuzbal gledala? Skoraj do konca. Potem sem prešaltala na Odmeve, ker je bilo vse odločeno.

 119. webmaher said

  kaj ti tudi 🙄

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: