Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Druga Švica, kaj?

Posted by zogca na november 27, 2009

Jutri se bo v Ljubljani dogajalo. Oja, stavka bo. Ključni zahtevi, ki so jih sindikati naslovili na delodajalce in vlado, sta dvig minimalne plače na 600 evrov neto in umik vseh zanje spornih predlogov pokojninske reforme. Drugo zahtevo bom preskočila, ker pokojnina ni nekaj, s čimer bi si belila glavo. Ko bom imela 65, 70, 75 ali kolikor let bo potrebno imeti takrat, ko bom prišla na vrsto … Saj me razumete. Tistih nekaj mesecev, ki jih bom mogoče živela po upokojitvi, se bom že kako znašla. Kar pa se tiče minimalnih plač … Dejansko se čudim, od kod nekaterim ljudem motivacija, da vsako jutro vstanejo in se odpravijo na delo. Čudim se namreč zato, ker poznam kar nekaj ljudi, ki z “narejenimi urami”, dodatki za prevoz, prehrano, minula let in ne vem kaj še dobijo manj kot nekateri drugi, ki jih poznam in sploh ne hodijo v službo. Objava, ki je pred vami, je izjemno nedomišljena, kajti resnično ne vem, kaj naj napišem. S katerimi besedami naj namreč opišem “podn”? Kaj sploh lahko napiše nekdo, ki je videl plačilni listek človeka, ki ima 39 let delovne dobe in 186 opravljenih ur, izplačano pa mu je bilo manj denarja kot nekomu drugemu, sicer tudi zaposlenemu, samo na račun otroških dodatkov? Roko na srce, v primerjavi s prodajalkami iz moje najbližje trgovine, je zgoraj omenjeni gospod res gospod. One namreč ne dobijo niti teh piškavih 500 evrov.

V bistvu lahko napišem samo to, kar trdim že najmanj deset let. Ta država je “v pizdi” in z vsakim letom rine globlje. Denarja ni in vedno manj ga bo. Saj ga ne more biti. Veste, kako od nekdaj vidim našo državo? Uporabila bom prispodobo družine. En dela, trije zapravljajo. Prihodki družine so tisoč evrov, odhodki dva tisoč. Najbolj pa se gode tistemu, ki se najbolj “praska” po riti. Aja, še to. Nekdo, seveda ne tisti, ki dela, je iz družine v zadnjih dveh desetletjih odnesel vse vredno in prodal.

Škoda, da ne moremo začeti znova. Mogoče bi v drugem poskusu celo naredili kaj prav. Druga Švica, kaj? Kakor za koga. Za večino gotovo ne.

Advertisements

18 komentarjev to “Druga Švica, kaj?”

 1. Lynx said

  Ja, že dolgo ni bilo politike. Menda zato, ker jo je zamenjala astrologija. 😉

 2. zogca said

  Tudi politika je bila, še ta mesec, je pa res, da je na blogu ni veliko. Iz dveh razlogov. Ker se jaz s politiko skorajda več ne ukvarjam ali bolje, ukvarjala se nisem nikoli, zdaj pa ji tudi sledim ne več. Drugi razlog pa je to, da so bile politične objave praviloma med najmanj komentiranimi. Iz tega sem sklepala, da ljudje ne prihajajo na moj blog zaradi politike.

  Sicer pa … Četudi je ta objava kakor politična in sem jo dala v kategorijo politika … V bistvu si želim, da to ne bila bila politika. Ponavadi pa je. Potem se gredo, kdo je boljši, Janša ali Pahor. Pa ne eden ne drugi nista in tudi ne bosta rešila te ali kakšne podobne težave. Da ne omenjam Jelinčiča in podobnih.

 3. maxi said

  Žogca ti se kar drži astrologije in pusti politiko…bo čist ok. 🙂

 4. zogca said

  O tem se čisto strinjam, Maxi. Astrologija ostaja, politika je tako tako. Kot sem napisala, ni moj namen bil politizirati, bolj zgražati se nad tem, da ljudje pošteno delajo za tako malo denarja in v veliko primerih tisti, ki sploh ne delajo, od države iztržijo več.

 5. zogca said

  Kar pa se astrologije tiče, Maxi, prišle so ekstra fantastične knjige, Amazon poslal. Preučujem. Ko pa vse to preučim, potem bom pa big time astrološko pametna. Moram ta vikend pofotkati svoje astrološke knjige in jih dati na blog.

 6. lordwales said

  Sicer precej iz konteksta – ampak hudo me matra – če še vedno kadiš -in kako je z tvojo obljubo o prenehanju?

  Jaz bom zagoto ponosen nate – če nehaš –
  in moje osebno stališče do vseh bodočih je – ali zveza ali čiki. Če je drugo, zveze ni.
  Takojšnja prekinitiv, magari ga d aneprižganega v usta. Kompromisov ni.

 7. zogca said

  Še vedno kadim. 😉

  Če bi meni kakšen moški pred začetkom zveze rekel – jaz ali čiki, bi rekla čiki in adijo. Pa ne zaradi ljubezni do cigaret. V končni fazi, tudi jaz prav zlahka rečem ne nekomu, ki ga vidim s pirom v roki. Je pa tako, če bi nekdo bil hudo zaljubljen vame, mi tega sploh ne bi rekel, ampak bi me raje poskusil odvaditi. Princ, na primer, je zelo proti cigaretam, pa je z velikim veseljem začel hoditi z menoj. 😉

 8. zogca said

  Še malo se moram razpisati o tem. Jaz, kljub temu, da sem ena zelo čustvena in nežna duša, sem tudi zelo šarf. Potem, ko sem uboga reva že šla na led, se da marsikaj narediti iz mene, da bi mi pa nekdo na suho govoril takšne stvari … Joj, ubogi on. In delal neke načrte z menoj … Ti to svojim bodočim poveš? Ker če bi meni kaj takšnega rekel … Drugače pa … Ti bi ženo pustil, če bi jo videl s cigareto v roki?

 9. zogca said

  Se boste ‘pridružili boju’?

  http://24ur.com/novice/slovenija/se-boste-pridruzili-boju.html

 10. zogca said

  FOTO in VIDEO: ‘Sram naj jih bo!’

  http://24ur.com/novice/slovenija/delate-a-kljub-temu-nimate-za-kruh.html

 11. zogca said

  Foto: Siti smo vsega, samo kruha ne!

  http://www.rtvslo.si/slovenija/foto-siti-smo-vsega-samo-kruha-ne/217928

 12. zogca said

  Ko vidim te odlične fotografije, mi je žal, da nisem šla, ker sem si prav želela enkrat fotkati demonstracije.

  http://www.siol.net/data/fotogalerije/slovenija/2009/11/delavske-demonstracije.aspx

  Kako dober plakat. Do pogreba bo pokojnik ležal na delovnem mestu. 😆 Pa še res je.

 13. Poppy said

  škoda, da je slabo vreme, sicer bi jih verjetno še več pršlo.. sicer pa tud sama občudujem ljudi, ki vsak dan delajo za tako mizerno plačo, sama ne vem, če bi.. verjetno bi spokala na drug konc sveta

 14. zogca said

  Jaz bi obupala, res bi. Sicer vem za nekaj ljudi, ki so spokali v Avstralijo. Niso bili na 500 evrih, to ne, so zaslužili kar nekaj več, niso pa imeli redne službe, možnosti kredita, priti do stanovanja in so šli. Pa kar nekaj jih tudi poznam, ki so spokali v Bruselj in Luksemburg. Kakor ne za vedno, pa mi verjemi, se nihče ne bo vrnil.

 15. lordwales said

  Odgovor :
  Bi!

  Ali zveza brez čikov ali adijo

 16. zogca said

  Lej, vsak ima pravico postaviti svoje pogoje. Je pa res, da … Dokler z nekom nisi v zvezi, nimaš prava glasanja. Lahko izbereš po svojem okusu, pač izbireš nekadilko. Je neumestno, da eni kadilki sploh rečeš: “Če želiš biti z menoj v zvezi, moraš nehati kaditi.” Pač preskočiš in to je to.

 17. masena said

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8385069.stm Ker je ravno Švica v naslovu.

 18. zogca said

  So me kar malo presenetili s to potezo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: