Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Kaj naj obkrožim, ZA ali PROTI?

Posted by zogca na november 8, 2009

Ker ima dan samo 24 ur, jaz pa moram spati, delati, skrbeti za osebno higieno, pospravljati, hoditi po trgovinah, komu pomagati, se učiti astrologijo, urejati blog in še cel kup stvari bi lahko naštela, mi zmanjka časa, da bi spremljala, kaj natančno se dogaja s Piranskim zalivom. Zgolj po naključju sem slišala, da se je zgodil podpis sporazuma v Stockholmu in da nas skoraj gotovo čaka referendum. Niti sanja se mi ne, kaj naj obkrožim, ZA ali PROTI, zato … Če me prepričate, ste dobili moj glas.

32 komentarjev to “Kaj naj obkrožim, ZA ali PROTI?”

 1. asdf said

  oj!
  politiki so mastno plačani zato, da rešujejo politične probleme. kadar jih prevalijo na nas to kaže na njihovo nesposobnost… seveda ima demokratična ureditev čudovito možnost, da o problemih odloča vse polnoletno prebivalstvo. ampak kot že mnogokrat, gre tudi tokrat za zlorabo. na koncu bodo rekli- saj ste sami tako odloč’li, zdaj pa imate, kar ste želeli. in oni so oprani krivde in odgovornosti…
  meni se jebe za vse, za kar se kurčijo. edino kar bi moral biti njihov namen in cilj je, da bi olajšali življenje ljudem ob meji. vse ostalo je prepotentnost politikov…. in slepljenje/zavajanje ljudi. kako volit žoga- za čimprejšnjo rešitev problema, ki ne bo rešil ničesar…
  nikoli mi ni bilo jasno zakaj se čutijo hrvati ogroženi zaradi naših 10. ribiških ladij, ko pa italjani izlovijo 60% jadranskih rib in so jadransko morje opustošili hrvati sami z nesmotrnim lovljenjem(kočarjenje).
  ajt- lp!

 2. webmaher said

  bravo Asdf, če bo kdo najebal so to edino ljudje ob meji…ampak, ko bo Hrvatska v EU tudi to ne bo več važno…in še predno bo razpadla EU bo konec sveta, tako, da je to skoraj nepomemben problem…kar naj zapravijo 4mio€ za referendum itak so nesposobni levi desni rdeči beli črni…mene ne vidijo več ker ne morem odločat o nobeni stvari več, ker je že vse odločeno

 3. asdf said

  oj!
  web- problem je samo v tem, da plačamo mi- njih in referendum- dum, dum

 4. zogca said

  Meni je kristalno jasno, da nihče, ampak res nihče, noče prevzeti odgovornosti in da se v tem referendumu ne skriva demokracija, temveč prelaganje bremena. Pa vseeno …

 5. zogca said

  Če verjamemo v konec sveta, potem je okej. Če pa je argument to, da bo Hrvaška v EU, to zame ni argument. Ker EU bo razpadla, meja bo pa ostala. Se pa jaz sprašujem, ali mi dejansko lahko na katerikoli način dobimo več kot to, kar je zdaj podpisano. Ker tega, kar bi želeli Jelinčič in SLS po moje mnenju ne bomo dobili nikjer in nikoli.

  ampak, ko bo Hrvatska v EU tudi to ne bo več važno…in še predno bo razpadla EU bo konec sveta

 6. cija said

  Hrvati in Slovenci se končno družno strinjamo, da je arbitražni sporazum zanič 🙂
  Če hočem trezno pogledat na vse skupaj… Kakorkoli se bo izteklo, resno dvomim, da bomo tako mi, kot hrvati imeli kakršne koli koristi od takšnega ali drugačnega izida. Ne vem, kaj si Hrvati obetajo od neposredne meje z italijo, kaj je na tem tako čudovitega?? Za nas pa sem tudi prepričana, da če stika z odprtim morjem ne bo, da se bo dala najti dovolj dobra rešitev, da koprsko pristanišče ne bo ogroženo. Koprsko pristanišče bo prej ogroženo zaradi slabe povezanosti z zaledjem, ne pa zaradi šikaniranja hrvatov.

 7. zogca said

  Potem proti?

  se končno družno strinjamo, da je arbitražni sporazum zanič

 8. lynx said

  Za nas pa sem tudi prepričana, da če stika z odprtim morjem ne bo, da se bo dala najti dovolj dobra rešitev, da koprsko pristanišče ne bo ogroženo.

  V vsakdanjem življenju imamo velikokrat medsosedske težave v zvezi z dostopi do parcel in podobno. Obstaja pravna rešitev v obliki “služnostne poti”, ki zagotavlja tako lastništvo enega, kot tudi interes drugega vpletenega.
  Nekaj takega je najmanj, kar bi naša država morala dobiti.

 9. zogca said

  Ampak premnogi to razumejo kot razprodajanje naše zemlje, ne?

  Nekaj takega je najmanj, kar bi naša država morala dobiti.

 10. lynx said

  Ampak premnogi to razumejo kot razprodajanje naše zemlje, ne?

  Dejstvo je, da Piranski zaliv ni bil nikoli pod hrvaško kontrolo. Obstaja le še vprašanje dostopa do odprtega morja. V mednarodne pomorske konvencije pa se ne bi spuščal.

 11. zogca said

  Ampak ni pa tudi logike v tem, da bi bil naš. Saj jaz je ne vidim.

  A to je to, kar hočemo mi?

 12. zogca said

  To hoče pa SLS?

 13. Nevenka said

  Načelno ne podpiram referendumov, ker gre za odločitve za katere plačujemo politike.
  Ta tema okoli meje pa me sicer pošteno žuli predvsem zato, ker že toliko časa ni nobenega poštenega sporazuma, torej zaključka.
  Če bom šla na referendum, bom podprla sporazum, čeprav ima tudi slabosti. Saj za pričakovati sporazuma v katerem bi bilo vse dobro samo za nas.

 14. Nevenka said

  Izpustila sem “NI” … ni za pričakovati.

 15. zogca said

  Če naj za kaj bo referendum, potem naj bo za to. Bolje kot za sodniške plače. Čeprav tudi jaz mislim, da gre v tem primeru samo za prelaganje odgovornosti na nas in čisto nič drugega. To se strinjam, sporazuma, v katerem bi bili sami plus za nas in sami minusi za Hrvate tako in tako ne bo nikoli.

 16. Nevenka said

  Lynx gre za to, pod čigavim nadzorom je določen del morja, kdo komu plačuje takse za tranzit in podobno. Saj prometa nam najbrž ne bi smeli zapreti, ovirajo ga pa lahko iz raznih razlogov, tudi ekoloških.
  Predvsem bi koridor za dostop do odprtih voda pomenil, da tudi za preletavnje morja ne rabimo dovolenj itd… Cel kup nekih pravic je skritih v naši težnji po “dimniku”.
  Seveda gre za naše ekonomske in strateške koristi.

 17. Lynx said

  Lynx gre za to, pod čigavim nadzorom je določen del morja, kdo komu plačuje takse za tranzit in podobno. Saj prometa nam najbrž ne bi smeli zapreti, ovirajo ga pa lahko iz raznih razlogov, tudi ekoloških.
  Predvsem bi koridor za dostop do odprtih voda pomenil, da tudi za preletavnje morja ne rabimo dovolenj itd… Cel kup nekih pravic je skritih v naši težnji po “dimniku”.
  Seveda gre za naše ekonomske in strateške koristi.

  Kar si napisala je res in to tudi vem. Zato sem zapisal, da je to najmanj, kar bi nam moralo pripadati in tu ni bil mišljen zgolj prehod pod kakršnimikoli pogoji, ampak pod točno določenimi. Odgovor morda bolj služi Žogci, ki piše, da ni logike, da bi bil zaliv naš. Mednarodno pomorsko pravo nam verjetno ni zelo v prid, zaradi naše lege. Zato pa imamo do njega absolutno veliko večjo pravico zaradi zgodovinskih okoliščin. Če kdo ne ve, je bila obala ne samo Piranskega, ampak tudi Tržaškega zaliva do Tržiča stoletja poseljena večinoma s slovenskimi ljudmi in tudi ribiči so bili povečini Slovenci. Kako smo ta del ozemlja “izgubili” se ve, na žalost pa Hrvatov to ne zanima.

 18. zogca said

  To so govorili tudi Srbi glede Kosova, zgodilo pa se je …

  Zato pa imamo do njega absolutno veliko večjo pravico zaradi zgodovinskih okoliščin.

 19. zogca said

  Če ni tvoje, ni tvoje in da, lahko nagajaš, kolikor te je volja, seveda v nekih mejah, ampak nagajaš pa lahko.

  Saj prometa nam najbrž ne bi smeli zapreti, ovirajo ga pa lahko iz raznih razlogov, tudi ekoloških.

 20. lynx said

  To so govorili tudi Srbi glede Kosova, zgodilo pa se je …

  Velika razlika je v tem, da se pri nas demografska podoba ni popolnoma nič spremenila, kar je na Kosovu več kot očitno.

 21. asdf said

  oj!
  ena lucidna stvar je v zvezi s piranskim zalivom- hrvati ga imenujejo savudrijska vala- tj. savudrijski zaliv. savudrija, kot tudi svetilnik sta za rtom piranskega zaliva, torej je ime več kot butasto…
  glede nagajanj in podobnega- pa saj se naši tudi zdaj vozijo skozi hrvaške vode do kopra, pa ni nobenih problemov… gre samo za nezaupanje.
  aja- koliko med vami vas ve, da joras živi na zemljišču, ki ga ima v najemu? pa tudi primorc ni. to so, po mojem, sami zdraharji in marionete… na obeh straneh je takšnih nestrpnežev več kot dovolj. zgodbe o kanjonu mirne kot meji, in podobno so pa samo nacionalistično nakladanje.
  ajt

 22. asdf said

  aja- zgodovinsko je tudi vse do dunajskega gozda in tržiča naše…. ja, pa še kaj… kasneje, do konca prve pa je blo vse to avstro-ogrsko… sklicevati se na preteklo zgodovino, ki je kasneje že bila presežena z državnimi pogodbami je nesmisel…
  zaj pa res konec.

 23. zogca said

  Jaz tako in tako menim, da on živi od tega, da dela zdraho. Mislim v finančnem smislu živi od tega.

  koliko med vami vas ve, da joras živi na zemljišču, ki ga ima v najemu? pa tudi primorc ni. to so, po mojem, sami zdraharji in marionete…

 24. pika said

  Referendum kot način demokratičnega izražanja volje “ljudstva” je postal ena najbolj zlorabljenih oblik demokracije. Tudi demokracija je v glavnem samo pesek v oči ali varljiv občutek možnosti vplivanja. Referendumi so postali eden najljubših izgovorov nesposobnih politikov za prikrivanje njihovega lastnega “dometa”.

  Lani, ko sem bila dva tedna na izobraževanju v Luxemburgu, so me vsi vpraševali v zvezi z našimi odnosi z Hrvaško glede meje. Ne razumejo. Hoteli ste v EU, kar na določen način pomeni “prepustiti” del lastnega “biti” širši skupnosti; sedaj pa vas moti meja. Ne razumejo, da so Slovenci zaradi stoletij nesamostojnosti občutljivi na vse, kar je odraz “slovenstva”. Majhnost naroda, čeprav je bolj v glavah kot kje drugje (osebno menim, da se veličina naroda ne odraža s številom prebivalcev in kvadraturo ozemlja), je definitivno v teh okoliščinah breme. Prav tako dejstvo, da smo bili vedno skozi igro “velikih” izigrani in izgubili velik del slovenskega ozemlja. Morda je to nam, na tej strani meje, vseeno, a marsikomu na oni strani meje ni. S tem sem se soočila tudi letos, ko sem potovala po avstrijski Koroški, in naletela na predele, kjer so se vsi pogovarjali slovensko in so bili slovenski napisi nad nemškimi. Biti del širše skupnosti, a biti tudi to, kar si, z vsemi svojimi značilnostmi. Korenine se temu reče, kajne?

  In zame je zgodovina zgodovina in pomembna, čeprav je njena objektivnost včasih lahko vprašljiva. Vedno je bila in vedno bo. Ni nekaj, kar se je “pač zgodilo”, ampak je nekaj kar sooblikuje naša življenja danes. Zaradi “včeraj” danes živimo tako kot živimo. “Danes” bo vplival na naša življenja “jutri”.

  Kosovo in sporni del Istre pa sta dve popolnoma drugačni zgodbi. Kosovo je namreč bilo nekdaj srbsko, Istra pa ni bila nekoč hrvaška, ampak je to postala predvsem v preteklem stoletju.

 25. zogca said

  Ne razumejo, ker gre za našo mejo. Če bi šlo za njihovo, verjemi, bi razumeli. Nihče ne razume, ko boli drugega, mu je pa vse hitro jasno, ko gre zanj.

  Ne razumejo.

 26. zogca said

  In oba sta šla baj baj.

  Kosovo in sporni del Istre pa sta dve popolnoma drugačni zgodbi. Kosovo je namreč bilo nekdaj srbsko, Istra pa ni bila nekoč hrvaška, ampak je to postala predvsem v preteklem stoletju.

 27. Spider said

  Sej del Istre je v Sloveniji.

 28. zogca said

  Počakaj, kje pa se Istra začne?

 29. webmaher said

  eto ti ga na-stvar je jasna…prodali so nas leta 91 in nas prodajajo zopet…le zakaj? morda vem odgovor če pa ne pol pa Tano vprašejte :mrgreen:

  PIRANSKI ZALIV JE LAHKO SAMO
  PIRANSKI
  Tudi kamni pričajo, da Salvore ali Savudrija (in morje vmes)
  pripadata Piranu
  Bert Pribac
  Mag. bibliotekarstva, (Mlib. University of NSW, Sydney 1979)
  Spričevalo avstralskega bibliotekarskega združenja (LAA), 1968
  Absolvent primerjalne književnosti na ljubljanski univerzi 1959
  Maturant koprske gimnazije 1955
  V Avstraliji preživel 43 let.
  Sergaši, Junij in Julij 2009
  2
  Vsebina:
  PIRANSKI ZALIV JE LAHKO SAMO PIRANSKI ………………………………………………………………… 1
  Vsebina: ……………………………………………………………………………………………………………………….. 2
  Pojasnilo bralcem…………………………………………………………………………………………………………… 2
  1. Kadar kamni spregovorijo………………………………………………………………………………………….. 3
  2. Evropi se ne mudi…………………………………………………………………………………………………….. 4
  3. Istra in Piranski zaliv niso nikoli bili hrvaški ……………………………………………………………….. 4
  4. Razna štetja v Istri ……………………………………………………………………………………………………. 5
  5. Hrvaški apetiti po Istri ………………………………………………………………………………………………. 6
  6. Po vojni: vse do Mirne pod upravo Kopra…………………………………………………………………….. 7
  7. Izgubljene pogajaske priložnosti…………………………………………………………………………………. 8
  8. Pomanjkanje državotvornega in zgodovinskega čuta………………………………………………………. 9
  9. Hrvaške koristi od slovenskih žrtev …………………………………………………………………………… 10
  10. Eksodus Lahov ali Italijanov iz Istre………………………………………………………………………….. 11
  11. Iskanje možnosti za dogovor…………………………………………………………………………………….. 12
  12. Držati blokado in potrpeti ………………………………………………………………………………………… 13
  O piscu te razprave:………………………………………………………………………………………………………. 15
  Pojasnilo bralcem
  To razpravo sem napisal, ker sem zaskrbljen za usodo Slovenske Istre in za pravične odnose z
  našo sosedo Hrvaško. Problemi pripadnosti Piranskega zaliva in slovenskega suverenega dostopa do
  odprtega morja so vznemirili, ne samo politike in novinarje, ampak tudi mnogo preprostih ljudi. Ne
  ponujam rešitev temveč ozadja, možnosti in informacije za naše pogajalce in javno mnenje.
  Sem staroselski Istran, Šavrin in Slovenec rojen januarja leta 1933 tu v šavrinski Istri. Po vojni
  sem tam v poznih 50. letih bil skoraj tri leta uradni jugoslovanski tolmač pri Razmejitveni komisiji z
  Italijo in imam določene spomine ter izkustva o tej tematiki. Je pa dobršen del te razprave tudi poskus
  osvežitve zgodovinskega spomina na čase in peripetije, ko je Slovenija po tisoč dvesto letih spet
  prišla do morja in ko so veliki narodi in nasilni mali narodi mešetarili in preplavljali to našo brižno
  Istro milo…
  3
  1. Kadar kamni spregovorijo
  V stavbi občine Piran, nad pregibom prvega stopnišča, ki vodi iz pritličja, je na
  levi strani vzidana kamnita plošča, na kateri švicarski državljan grof Antonio Caccia
  zapušča ali podarja občini Piran svoja posestva v Salvore (Savudriji). Vklesano je
  naslednje sporočilo:
  Foto: Bert Pribac, Piran, 15.7.2009
  Kot mi je znano, se gornja oporoka ni nikoli preklicala in še velja, a piranska občina ni uradno nikoli
  odstopila ali se odpovedala svojemu ozemlju. Razni obalni in republiški uradniki ter funkcionarji pa
  niso vedno imeli državotvornega in nacionalnega občutka za te zadeve. Mnoga naselja preko
  Dragonje so bila brez potrebe in brez kake pogodbe kar prepuščena Hrvaški ali od nje protipravno
  zasedena. Tudi o tem bom razpravljal.
  4
  2. Evropi se ne mudi
  Sledim našemu tisku in temu našemu zapravljanju časa s hrvaškimi reakcijami na slovensko
  blokado njihovega vstopa v Evropsko skupnost. Zgodovinske izkušnje nam pravijo, da v končnih ali
  skrajnih situacijah odločajo ta veliki in močni v Evropski skupnosti, kdo se jim bo pridružil. Slovenijo
  že imajo v Skupnosti zaradi poti iz Tržaškega zaliva in preko znamenitih Churchillovih Postojnskih
  vrat, ki jim odpira najboljši pretok iz Sredozemlja in jugozahodne Evrope, v Srednjo in Vzhodno
  Evropo ter na Balkan. In ko je začela razpadati Jugoslavija, so nas hitro vzeli v Skupnost, da ne bi
  vojna vihra prišla na laške in avstrijske meje. To je bilo to. Slovenija jim je bila takrat potrebna in
  zadosti. Sicer nas znajo ti Evropejci prisiliti (ali prepričati), da umaknemo nekako to blokado
  Hrvaške, ko jim bo to zares koristilo1. Trenutno jim pa koristi, da je Hrvaška zunaj kot protiutež
  zavirani turški vlogi za vstop, predvsem pa zato, ker EU še ni pripravljena, da bi sprejela Hrvaško kot
  polnopravno članico, saj -ta še ni pravno in civilizacijsko zrela, kot piše anglo-ameriško časopisje.
  Časopis Slobodna Dalmacija pa je 8. julija povzel izjavo nekega uradnika EU, da “Večini evropskih
  vlad ustreza omenjeni spor, ker na ta način blokirajo širitev EU, na katero niso pripravljene.”.
  Seveda, Hrvaški se zelo mudi v EU, ker biti zunaj, pomeni letno zgubljati stotine in stotine
  milijonov evrov.
  3. Istra in Piranski zaliv nista bila nikoli hrvaška
  Zame pa je stvar glede razmejitve tega zaliva enostavna. Piranski zaliv je postal ob podpisu
  mirovne pogodbe z Italijo v Parizu 15. septembra 1947 (in potrjeno je bilo ob podpisu
  Londonskega sporazuma 1954 leta) dejansko in pravno ves slovenski; prej pa je bil laški,
  avstrijski, beneški itd …ker je obala ali rob Istrskega polotoka od Savudrije vsaj do Kaštela spadala
  vedno pod starodavno piransko občino, od podpisa mirovnih pogodb pa sem pod sedanjo slovensko
  občino Piran; to potrjujejo vse zemljiške in občinske knjige in tudi zgodovinska dejstva. Saj imamo v
  stavbi piranske občinske palače prav v kamen vklesano, da je bila Savudrija podarjena Piranu za vse
  čase. Sosedje Hrvati, ki se ponašajo z zgodovinskim in državotvornim čutom, bi ja morali to
  upoštevati.
  Ta del Istre tudi ni bil nikoli etnično hrvaški ali administrativno pod Hrvaško. Nobena
  slovenska vlada ne more in ne bi smela tega odpisati ali podpisati. Če to stori, se bo za tisoč let
  zamerila svojemu narodu in ga oškodovala za čudovit izhod na svetovna morja, Hrvaški pa ne bo
  koristila v ničemer, razen v zadovoljevanju njene nečimrnosti, da mora mejiti z Italijo, pa čeprav
  samo preko “jadranske mlake”, ker nočejo biti na Balkanu. Hrvaška nas na morju davi ne samo
  zaradi svojih balkanskih kompleksov in nevoščljivosti zavolj Luke Koper, ampak občutek imam, tudi
  zaradi dolga Ljubljanske banke, ki pa je zdaj stvar jugoslovanske sukcesije, saj so vse slovenske
  devize morale v Beograd, tudi tiste od hrvaških in posebno kninskih varčevalcev, ki so bolj zaupali
  slovenski banki kot hrvaškim. Bivši hrvaški varčevalci pa znajo biti zdaj zastrupljevalci odnosov.
  To, da bomo kmalu skupaj s Hrvati v Evropi in da meje nič ne pomenijo več, ne drži povsem.
  Italijani uvajajo svojo mejo, kadar jim godi, prav te dni so jo Avstrijci in Nemci tudi. Pa tudi ta
  skupna Evropa ima že v sebi kali razkroja in bo trajala le tako dolgo, kolikor bo trajala nemškofrancoska
  naveza, ali dokler se nam ne bo katera od bližnjih sosed hudo skujala.. Imeti moramo
  lastni izhod na morje, sankcioniran od dejanskega posedovanja morja in mednarodno
  deponiranih ter priznanih dogovorov in ne od milosti nepredvidljivih sosedov. V okviru SFRJ
  smo to imeli vse do l.1991 in upravljali smo tudi ves Piranski zaliv.
  1 Železniška povezava iz Sredozemlja preko Reke na Madžarsko in dlje zna koristiti nekaterim deželam vzhodne Evrope.
  Hrvaško-ameriški investitorji že čakajo, vendar Rusi tudi načrtujejo železnico iz Boke Kotorske do Beograda in dlje, a
  Lahi in Avstrijci so se tudi že zmenili pred kratkim za veliki novi tunel pod Alpami in boljšo povezavo. Morda bi bilo
  prav, da Slovenija čimprej posodobi svojo progo iz Kopra do madžarske meje, saj celo Bosanci načrtujejo veliki pristan v
  Neumu in železniske povezave z zaledjem.
  5
  In čeprav S. Žižek pravi v Mladini, da gre za smešno male koščke zemlje, so ti delčki bistveni
  za najboljši vhod in prehod iz Sredozemlja v srednjo Evropo.
  To so ugotovili tudi strokovnjaki Zavezniške vojaške uprave v Trstu (ZVU) in ameriško vojno
  ministrstvo (American War Department) v svojih depešah iz Trsta od 1946 do 1948. leta, ki se
  imenuje Intelligence Review (Obveščevalni pregled).
  4. Razna štetja v Istri
  Če določamo pripadnost nekega ozemlja po njegovem prebivalstvu in ne zavolj kake vojaške
  okupacije, potem bi moralo biti število prebivalstva neke etnične ali jezikovne pripadnosti odločilno,
  pod katero državo to ozemlje spada. Naj omenim v tem smislu spet depeše ZVU v Trstu
  V teh depešah (IR No.59, 3/4/47) so zavezniki na primer tudi našteli, da je bilo leta 1947 za
  bodoči Svobodni tržaško ozemlje (STO) naštetih 350,000 prebivalcev, od tega 75 % Italijanov, 20 %
  Slovencev in komaj 5 % drugih. Verjetno so to bili tistih pet odstotkov drugih predvsem Istrani2, kajti
  povedal mi je pred tremi ali štirimi leti, le kakega pol leta pred smrtjo, pokojni garibaldinski kapetan
  Dušan Faganeli, ki je bil v tisti zavezniški komisiji, ki je hodila po Istri 1946 ali 1947 leta in štela ter
  spraševala ljudi po narodnosti, da v deželi izza Dragonje in do Mirne niso našli skoraj nobenega
  Hrvata, temveč samo Slovince in Istrijane, pa še precej Lahov3, v Koprščini pa samo Lahe in Šavrine,
  torej Slovence.
  Zavezniška vojaška uprava je leta 1946/1947 pri odločanju o obsegu STO-ja odklonila
  upoštevati italijanski iredentistični cenzus iz leta 1921 in tudi tistega od Hrvata Rogliča4 iz 1945, ker
  so bili strokovno sporni in je zato naredila svojo raziskavo po arhivih in na terenu. Sicer je že sto let
  prej, davnega leta 1846 tržaški zgodovinar Pietro Kandler napisal razpravo o Slovanih v Istri
  (L’Istria No.11 & 12, 1846). Kandler je svoje štetje Slovanov v Istri utemeljeval s štetjem nekega
  K. Czoerniga zgodaj leta 1846, osnovano na osnovi občevalnega jezika in to štetje ni takrat naštelo
  prav nobenega Hrvata v Istri, ampak samo Slovence, Srbe, Črnogorce ter Vlahe in Venecjane.
  Kandler pravi takole: “Trdimo lahko torej, da od ljudstva, ki biva v istrski pokrajini v svojem
  telesnem svojstvu in ki ga je 234,000 oseb5, do 109,000 govori slovansko (slavo). 114,000 italijansko,
  10,000 nemško, 1000 grško.
  Od Slovanov jih pripada 54,000 družini Slovencev (famiglia slovenza), h katerim spadajo tudi
  Kranjci (carniolini) in se dele na štiri plemena z malo razlike v dialektih…”
  Povzemam po Kandlerju: Največjo pleme šteje 40,000 ljudi med Dragonjo in Trstom v
  srednji Istri (Istria media), ali kot se reče v Istri Šavrini, ….kakih 7000 je bilo Slovencev ob
  zgornjem delu reke Mirne izza Buzeta, ….a okrog 15,000 pomešanih z Italijani jih je bilo preko
  Dragonje vse do Mirne in Novega grada.
  Celo v avstrijskem štetju iz 1910 leta je bilo v Istri kar 55,134 Slovencev, 147,417 Lahov in
  seveda 168,184 Hrvatov. Seveda, ostali so izginili vsi: Vlahi, Srbi, Istrorumeni, Čiči in še kdo.
  2 Ali so ti Istrani ali Istrijani iz takojšnjih povojnih let pleme ali narod zase, bi se dalo razpravljati v nedogled. Vsekakor,
  da so Istrani mešano predvsem slovansko pleme, ki ni hrvaško, razen na robu tam preko Pazina. Po starih avstrijskih
  štetjih so bili vsi ti “slavi”ali Slovani, ki si jih prilašča Roglič in drugi hrvaški “strokovnjaki” bolj Srbi, Vlahi, Uskoki in
  Črnogorci ter celo Albanci, ki so jih v Istro pripeljali Avstrija in Benečija po velikih kugah in ob turških vdorih. In vmes
  je bilo še ogromno ostankov Histrov in Istrovenetov ter seveda na kraškem robu vse od Rakitovca do Jelšan in še čez tudi
  Čičev ali Vlahov, pod samim robom pa nekaj Karnov. V bistvu bi tem ljudem pripadala državica zase ali vsaj močna
  avtonomija. Ampak Istra je zdaj končno okupirana od Hrvatov in že skoraj napol naseljena s hrvaškimi Hercegovci. Težko
  verjamem, da bi jim Zagreb dal večjo avtonomijo kot sedanjo županijo. Slovencem pa ni bilo treba nikoli okupirati svojih
  delov severne Istre, ker so bili vedno (in so še) strnjeno šavrinski, slovenski in jih je slovenski Istrski odred 1945.leta le
  osvobodil izpod tujcev; Lahov iz obalnih mest pa nismo mi izgnali; zvečina so šli svojevoljno, ker niso želeli sprejeti
  slovensko ljudsko oblast.
  3 Besedo Lah ali Lahi ne rabim iz nobenega slabšalnega namena, pač pa, ker smo tu v šavrinski Istri vedno imenovali
  Italijane za Lahe od besede (leski, tuji).
  4 To je taisti zakompleksirani Roglič, ki je 1945. leta dokazano ponaredil štetja za Istro in piransko občino in hotel doseči
  od evropske in svetovne geografične stroke, da se Balkan preimenuje v Jugovzhodno Evropo.
  .
  6
  V bistvu smo ostali Šavrini (ali istrski Slovenci) še danes edini avtohtoni prebivalci Istre s
  svojim značilnim narečjem in strnjenim območjem severne Istre, od Škednja, vse vdolž pod Steno do
  Dragonje in še čez preko Buzetščine. Našla bi se še morda kakšna drugačna in manjša izrazita
  skupina sredi Istre ali od Poreča do Rovinja.
  Kasnejša štetja so hrvaški ali madžarski uradniki v avstrijski službi uporabili za proglasitev
  vseh Slovanov v Istri za Hrvate; Srbe in Vlahe. Za te pa je katoliška cerkev in avstrijska politika
  kmalu ali postopoma prisilila v katolištvo. Latinska cerkev je naše glagoljaše in vse, ki so rabili
  staroslovansko bogoslužje, silila in prisilila sčasoma v svojo liturgijo. Danes imamo o njih samo še
  kakšen cerkveni zapis ali kamen. Ampak še isto leto po prvem popravljenem štetju (1846) je bilo v
  vsej Istri samo še okrog 32,000 Slovencev (zmanjkalo jih je kar naenkrat vsaj 22,000) , vsi drugi
  “slavi” so kar naenkrat postali Hrvati; to je pojem, ki so ga ob majhnem, a vplivnem in bojevitem
  kavkaškem plemenu Hrbatov, ustvarili Avstrijci in Madžari, da se zoperstavijo pravoslavlju. Pa tudi
  zaradi mešanice tolikih preprostih in neizobraženih balkanskih ter romanskih ljudstev v Istri, jim tega
  ni bilo težko storiti.
  5. Hrvaški apetiti po Istri
  Hrvaški nacionalistični apetiti po Istri, latentni že od začetka 19 stoletja, ko je Avstrija
  prevzela bivše beneške pokrajine in obalna mesta v Istri, so se potem v okviru hrvaški naklonjene
  avstrijske politike, nadaljevali po vsej Istri vse do začetka 20. stoletja, ko je prišlo do italijanske
  okupacije. Takrat so slovenski in hrvaški domoljubi do neke mere sodelovali v skupnem odporu
  italijanizaciji,… ampak odpor v okviru TIGR-a je bil v glavnem slovenski. A hrvaški apetiti so se
  razplamteli prav močno takoj po razpadu Italije 1943. leta in nasprotja med slovenskimi in hrvaškimi
  partizani so bila kmalu tako ostra, da bi skoraj prišlo do spopadov med njimi prav v zaledju šavrinske
  Istre. Takrat v modi komunistični internacionalizem in bratstvo niso kdovekaj umirili zadev. Sicer
  obstajajo še žive priče, ki vedo, da so se v Pazinu sestali 1943 takoj po razpadu Italije slovenski in
  hrvaški partizani. V hrvaški delegaciji so bili člani njihove vlade in celo nekaj zgodovinarjev, ki so
  imeli vsa pooblastila. V slovenski delegaciji je bil samo komandant Stane Rozman, ki ni imel kakih
  večjih pooblastil, kot da se pogaja in je odločno zahteval mejo na Mirni, Hrvati pa na Dragonji. Do
  Staneta so bili hrvaški emisarji zelo arogantni. Komandant Stane je pristal, da naj bo to samo vojno
  operativna cona, a končna meja naj se določi po vojni. Kot mi je povedal eden od poveljnikov
  Istrskega odreda so že 1944. leta nekateri šavrinski partizani pod hrvaško komando zahtevali, da se
  priključijo slovenskemu Istrskemu odredu. Vprašal sem nekoč tega človeka, zakaj so se ustavili na
  Dragonji in na Kaštelu ter niso šli čez ta rob vse do Mirne?. “Kaj hočeš, Bert, če si v vojski, ubogaš
  komando od zgoraj.” Pozabil sem ga vprašati, kdo je bil tisti od zgoraj.
  Toda pokojni zgodovinar Vlado Habjan je v svojih raziskavah6 ugotovil, da je v začetku
  februarja 1944 prišlo še do enega sestanka s Hrvati, tudi tokrat ob prisotnosti komandanta Staneta7
  (ali/in Gučka?) in to na koti 276 na Maliji nad Izolo in Hrvatom se je zaradi težavnosti našega
  operativnega dostopa preko reke in gričevja dovolilo, da oni operirajo preko Dragonje. Obalo
  Umaga in Savudrije vse do Mirne in seveda vso zdajšnjo slovensko obalo še preko Ankarana pa
  je osvobodil slovenski Mornariški odred Koper v sestavi IX. korpusa in tam tudi deloval še po
  vojni ter tako sta tudi ves Piranski in Koprski zaliv prišla pod slovensko upravo in naj bi bila še
  zdaj.
  6 Vlado Habjan: Zgodovinska zasidranost Slovencev v Istri, 2000. Posebno na strani 27.
  7 Komandant Stane Rozman je umrl v sumljivih okoliščinah novembra 1944 na Dolenjskem pri preizkušanju nekega
  orožja. Obstajajo sumi, da je imel sam Tito prste vmes, ker mu je Stane Rozman rasel vojaško-strateško čez glavo,
  slovenska partizanska vojska pa mu je postajala vse bolj sumljiva in moteča, da jo je dal razpustiti takoj po koncu
  2.sv.vojne. V Rozmanu je Tito videl slovenskega nacionalista, kot je to videl tudi v Kardelju, ki naj bi preživel kar sedem
  nepojasnjenih atentatov. Celo na lovu s Titom je bil enkrat ustreljen “po pomoti” v glavo. Miha Marinko mi je sicer pravil,
  da so bili za te atentate v glavnem krivi naši ta beli.
  7
  V Coni B STO pa so Hrvati, (ki so imeli veliko zaslombo v Titu, saj jim je menda bil
  pripravljen dati vso Istro do Kopra), posegli ne samo po glavnih položajih v jugoslovanski vojaški
  upravi, ampak tudi po ključnih položajih na okrožnih komitejih.
  Zemljevid sporne meje vzdolž Dragonje (povzeto iz “GoogleMaps”)
  Takoj po zaključku sovraštev leta 1945 pa je hrvaška Cerkev tudi začela takoj nastavljati svoje
  župnike vse do Dragonje. Tam so še zdaj in Bog ne daj, da bi tam po nekaterih cerkvah govoril
  slovensko ali laško. Naženejo te, kot so pred nekaj tedni blizu Oprtalja nagnali mojega tržaškega
  bratranca, ko je želel fotografirati neke freske. V Buzeščini ne smejo otroci pri verouku niti moliti več
  Očenaša po slovensko8. Naši slovenski vodilni kleriki pa niso imeli takrat časa za Istro; otepati so se
  morali madeža kolaboracije – in rdečega terorja, kot mi je bežno pred nekaj leti zaupal nek primorski
  škof.
  6. Po vojni: vse do Mirne pod upravo Kopra.
  Spominjam pa se dobro, da je v letih od 1946 do 1948 moj zdaj že pokojni brat Avguštin, kot
  narodni zaščitnik (miličnik) v Portorožu, hodil vse do Brtonigle patruljirat in tudi pobirat obvezno
  kmečko oddajo. Tisti del Bujščine in Savudrijščine, pa vse do Umaga, in do Mirne je spadal pod
  slovensko notranjo in državno upravo v Kopru; z njim sem šel tudi enkrat ali dvakrat. Okrog 1952 ali
  1953 pa sem spremljal vodilne tovariše Beblerja in Wilfana na ogled tistega dela Istre, zato ker sem
  dobro poznal te kraje in se lahko pogovarjal z ljudmi v moji šavrinščini ali po laško. Kaj sta
  pravzaprav iskala, mi ta dva tovariša nista povedala; le nekaj, da se gre za meje. Bil sem zanje
  mulec. Ali so kaj napisali o svojih vtisih iz Istre, ne vem. Naj kdo pogleda v njihove arhive, če ne za
  drugo, vsaj za kako diplomsko nalogo.
  V Kopru sem po nižji gimnaziji živel in delal od oktobra 1949 pa skoraj do konca leta 1952
  kot novinarski pripravnik, najprej pri Istrskem tedniku in nato pri Slovenskem Jadranu (SJ). V tisti
  stavbi nasproti Taverne je takrat poleg SJ domovala tudi La Voce del Popolo, ki sta jo urejala neki
  Kraševec po imenu Jazbec in Hrvat Ive(?) Mihovilovič. Slednji je rad sprožal debate, da so kraji
  8 Glasbenik Emil Zonta, ki prihaja iz Buzetščine, je v svoji najnovejši knjigi (Od Svetega Duha in nazaj; Libris, Koper,
  2009, strani 189 in 195), dokumentiral tako stanje in še hujše: kako so njegovemu očetu buzetski okrajni funkcionarji
  grozili s smrtjo, če vpiše sina in hčer v slovensko šolo.
  8
  južno od Dragonje hrvaški. Imel je vpliv na Okrožnem komiteju partije in v upravnih organih Cone B.
  Poveljnik jugoslovanske vojaške uprave v Kopru je bil takrat neki polkovnik Mirko Lenac, zelo
  prohrvaško orientiran.. Mislim, da so prav pod Lenacem jugoslovanske vojne oblasti oropale Koper,
  Izolo in Piran mašinerje vseh predelovalnih tovarn Ampelea in Arrigoni ter nekaj destilerij ter stroje
  odpeljali v Rovinj (nekaj malega tudi v Umag) in celo v Dalmacijo, s čimer so pognali na tisoče
  Šavrinov, Buzečanov, Koprčanov9 ter Izolanov v eksodus, kajti čez novo mejo niti v Trst niso ljudje
  mogli več na dnino ali prodajat svoje kmečke proizvode, niti jih predelovati doma. Nekateri se tega še
  živo spominjamo. Hrvate bi morali spomniti tudi na reparacije za to krajo. Kaj so tam v Kopru
  še skuhali v tistih letih, ne vem. Kdo od Slovencev (ali pa celo Hrvatov in morda Lahov?) na
  takratnih koprskih okrožnih ali okrajnih komitejih je morda podpisal ali se zmenil za prenos delov
  piranske občine in tovarn na jug? In kdo ga je (in če ga je) s podpisom sankcioniral na republiški ali
  zvezni ravni? Potrebno bi bilo pogledati podrobno v arhive, če niso že kam odromali.
  Advokat Dušan Puh iz Pirana, človek, ki dobro pozna slovensko Istro, saj je tod bil med
  vodilnimi istrskimi partizani vse do osvoboditve in še nekaj časa potem, se o teh zadevah spominja
  takole:
  »Dandanes imamo še vedno probleme s Hrvaško. Ti problemi so samo zaradi tega, ker je slovensko
  politično vodstvo zanemarjalo to stvar in je ni reševalo že takoj takrat, ko so se ti problemi začeli
  pojavljati. Začelo se je davno tega. Takrat, ko je Hrvat Mirko Lenac, polkovnik Jugoslovanske
  armade kot poveljnik Vojne uprave Cone B, razmejil okraj Koper od okraja Buje tako, da je mejo
  potegnil po Dragonji (oziroma Kanalu svetega Odorika). Ta meja je bila vojaška, provizorična. Bila
  je napačna po vseh kriterijih, po katerih se sicer določajo meje. Slovenska vlada ni reagirala, ko so
  Hrvatje to mejo samovoljno utrdili s tem, da so napravili nove katastrske operate in nove zemljiške
  knjige za slovenski katastrski občini Kaštel in Savudrija. Zakonita zemljiška knjiga je bila v Piranu.
  Upam, da je sedaj v naših arhivih. V bistvu smo imeli [in še imamo] zelo leno in nesposobno državno
  upravo … Vse matične knjige, rojstne, mrliške, poročne in kar je še tega, so za Kaštel in Savudrijo
  bile v Piranu. In so še«.
  Tako je povedal gospod Dušan Puh in je še nadaljeval: »Danes Sanader10 in Jandroković
  govorita, da Hrvaška ne bo kupovala vstopa v Evropsko zvezo z ozemljem in morjem. Štajerski
  poljaničar Davorin Rudolf, … pa govori, da ne more biti tega, da z obale stopiš v tuje morje. Prav.
  Toda obala na južni strani Piranskega zaliva je vedno bila piranska, kar pomeni slovenska. Nikoli ni
  bil niti en kvadratni meter zemlje tam v rokah hrvaškega kmeta. Ta obala torej pripada morju,
  pripada Piranski občini in s tem Sloveniji. Če se Hrvaška že odmika od svečane proklamacije, da
  veljajo meje na dan 25. junija 1991, kakršno je dala tudi Slovenija – in je pokojni dr. Janez Drnovšek
  z Ivico Račanom parafiral nesrečni Sporazum očitno zato, ker je imel preslabe svetovalce, potem je
  mejo treba potegniti po grebenu Savudrijskega rta, kjer je bila celih 700 let, kolikor je stara
  Piranska občina. Tudi po drugi svetovni vojni, v času Svobodnega tržaškega ozemlja in pozneje v
  času obstoja Cone B je Slovenija upravljala savudrijski svetilnik in sploh vse pomorske zadeve do
  Umaga. Luška kapitanija je bila namreč v Piranu. Ribolov in vsa marikultura je bila vedno v izključni
  pristojnosti Občine Piran. V času Avstrije in Italije je piranski župan sklepal pogodbe z ribiči za dobo
  desetih let. Po osvoboditvi pa so se sklepale za eno leto. «
  7. Izgubljene pogajaske priložnosti
  Zadnje tedne pa sem iz verodostojnega vira tu na Koprskem zvedel, da se nam je še enkrat
  ponudila prilika, da bi se vsaj nekoliko popravila ta godlja s piransko občino, spet takoj ob
  osamosvajanju 1991. leta. Tu ne govorim o nekih kombijih polnih mark za hrvaško orožje, ki so
  romali v Kočevsko reko, namesto, da bi nam za plačilo bila priznanaslovenska meja na Mirni. Takoj
  9 Rad rabim ustrezne šavrinske izraze za te krajane.
  10 Gospod Sanader naj bi 3.julija letos odstopil predvsem zaradi bojkota Slovenije in nerazumevanja Evrope. Tako je rekel
  Jutarnjemu.Listu. Sanader je bil po mnogih svojih izjavah sodeč infantilen in neresen leader. Niti omenil ni nevarnosti
  kolapsa hrvaškega gospodarstva in celo pravnega reda, za kar je baje prav on precej kriv. Če pa smo ga pa spravili ob
  živce prav Slovenci, se nam lahko sosedi Hrvati za to zahvalijo.
  9
  leta 1992 ali 1993 je bila ustanovljena pod vodstvom našega takratnega zunanjega ministra Dimitrija
  Rupla in z blagoslovom Lojzeta Peterleta, Slovenska (mednarodna) razmejitvena komisija za
  razmejitev s Hrvaško, odnosno postavljen je bil slovenski del te komisije. V njej so bili ali naj bi bili
  predstavniki obalnih občin in bil je tudi vsaj en znan univerzitetni pravnik z mednarodnimi
  izkušnjami (neki Bohte menda). Predstavnikom občin je ukazoval neki visoki predstavnik piranske
  občine (doma iz neke kranjske dežele), ki je slabo poznal teren, saj ni vedel niti, kje je naselje Krog,
  kjer naj bi se sestali, da vidijo ves Piranski zaliv in drugi breg preko Dragonje. Ne Rupel, ne Peterle
  nista imela ne posluha, ne znanja in niti uvidevnosti se nasloniti na lokalne poznavalce, ker so zanje
  bili v glavnem preveč rdeči. Bohte pa sam brez lokalnih izvedencev si tudi ni mogel kaj dosti
  pomagati. A so kaj sploh vedeli takratni ljubljanski Ruplovi nastavljenci o slovenski Istri in
  razmejitvi s Hrvaško? Zato ni čudno, da tudi Drnovšku ni imel kdo svetovati ter prikazatiozadje in
  resnico, ko je klamfal tisti nesrečni sporazum z Račanom.
  V Primorskih novicah 3. julija pa nam je Aurelio Juri povedal, da so se leta 1995 on kot
  koprski župan ter Fičur in Gasparini kot ostala dva slovenska župana z Obale zmenila z bližnjimi
  hrvaškimi župani in celo Istrsko županijo, kako dati Sloveniji dostop do odprtega morja in
  “internacionalizirati” Istro morda. Juri se zdaj toži, da sta ga na cedilu pustila D. Kajin in Jakovčič.
  Kdo se pa lahko upre HDZ v Zagrebu (in celo v Bujah). Hrvaška je v Istri zdaj zakon, italijanska
  manjšina pa le okrasek, socialistični internacionalizem pa izgubljene sanje. Kot bi rekel naš bivši
  slovenski senator v Italiji Miloš Budin: Gre se za zemljo, za ozemlja ! To je treba razumeti in potem
  se pogajati.
  Toda po vseh pravilih kritičnega in uravnovešenega pristopa k zadevi moramo pri slovenski
  meji na morju vzeti v poštev tudi zgodovinska dejstva, bližnja in daljnja ter z njimi združeno načelo
  pravičnosti, drugače so tudi mednarodne razsodbe ničvredne. Tako pravi naš strokovnjak za
  pomorsko pravo Marko Pavliha: “Hrvaška …bo težko trdila, da ne želi upoštevati načela pravičnosti,
  da se predajmo samo [mednarodni] arbitraži raje. Pomeni to morda, da se otepa pravične rešitve?”
  In ko sem pisal ta del eseja, je govorec hrvaškega zunanjega ministra Marjo Dragun povedal
  da oni: “… išče(jo) civilizirano rešitev v skladu s tistim, kar predpisuje mednarodna skupnost. Vse
  druge rešitve ne morejo biti trajne in mednarodno sprejemljive niti za Slovenijo niti za Hrvaško niti
  za mednarodno skupnost.” Jaz bi temu dodal: torej vrnite ali umaknite se iz tistih delov piranske
  občine, ki ste si jih zvijačno prilastili ali ukradli in plačajte škodo. To bi bila zares civilizirana rešitev
  vprašanja meje. Marjo Dragun je ostal govorec tudi po odstopu Sanaderja in je že osmega julija
  zaničeval izjavo našega govorca Milana Balažiča, da “hrvaška taktika pritiskov, lobiranja in včasih
  grobe ter nepremišljene retorike proti Sloveniji Hrvaško vodi proč od Evropske unije”. Dragun je
  temu oporekal češ: “Nisem našel niti najmanjšega dokaza za tako težke ocene svojega slovenskega
  kolega”. Je pač evidentno, da Dragun ni sposoben zaznavati infantilnosti ali neresnosti Sanaderjevih
  (in tudi nekaterih Mesičevih) izjav in stališč.
  8. Pomanjkanje državotvornega in zgodovinskega čuta.
  Če že nočemo iskati več meje na Mirni in preko Buzeta, kot nam dopovedujejo gospod
  Jelinčič in vsa SNS-SLS, je vseeno dobro vedeti, da bi nam tudi po zgodovinarju Petru Kandlerju in
  ne samo po Jelinčiču, gotovo vse to moralo pripadati, saj tam Hrvatov zgodovinsko do zadnjih časov
  nikoli ni bilo11. Tudi povojne zavezniške ugotovitve bi nam morale biti v korist, posebno pa z
  dokumenti in celo kamenitimi pričevanji o posedovanju cele občine Piran. To posedovanje cele
  piranske občine bi morala biti tista glavna utež in minimalna zahteva, ki bi morala prepričati
  tudi bratrance ali sosede Hrvate, da je ves Piranski zaliv tudi pravno zares piranski in s tem
  11 Tudi nima smisla več iskati neke nove plebiscite v Istri, kot nam dopoveduje France Bučar, kajti Hrvati so že od
  razpada Italije 1943. leta začeli polniti svoje fojbe z laškimi fašisti, kar sem sam videl tistega leta v Poreču: kolone
  fašistov, zvezanih z žico – taisti, ki so jih gledalci videli v filmu Srce v breznu. A takoj po vojni 1945, ko so bili
  Američani še v Pulju, so izgnali skoraj 200,000 Lahov ali Istrovenetov in sčasoma, namesto njih, napolnili Istro s
  Hercegovci in bosanskimi Hrvati.
  10
  tudi slovenski. Advokat Danijel Starman je izračunal, da so nam Hrvati protipravno zasedli
  1310 hektarjev slovenskega ozemlja. To bi morali vrniti, ako želijo dobro sosestvo.
  Povzemam po Borisu Šuligoju (Delo, 11/7/09), da, če bi zdaj s Hrvaško startali s položaja 25.
  junija 1991, bi bil odgovor na te nesporazume enostaven. Težko pa bo prepričati Hrvaško, da je
  prenagljeno zasedla katastrsko občino Sečovlje na primer, polovico Piranskega zaliva in razglasila
  morske pasove tako, da je z njimi zaprla Sloveniji dostop do odprtega morja itd. Nekaj je bilo narobe
  v piranski občini in celo v koprski, da so to dovolili ali dopustili. Še bolj pa narobe v naših vladah, da
  tega niso videle. Nedavno je hrvaški govorec Vidas opozoril javnost, ”…da je Slovenija v
  dokumentih za vstop v EU leta 1998 navedla, da ima 45 kilometrov obale in pripadajočih 180
  kvadratnih kilometrov teritorialnega morja oziroma toliko, kolikor bi ji pripadlo, če bi meja s Hrvaško
  tekla po sredini Piranskega zaliva”. A ni to delinkvento od naših vladnih služb, da južno obalo
  Piranskega zaliva nismo šteli za svojo? Hrvati pa so s svojimi ponarejenimi vložki kar pohiteli in
  proglasili za svoje, kar ni njihovo nikoli bilo.
  Seveda smo lahko maksimalno
  spravljivi a la Drnovšek in Račan, kot sta
  bila onadva leta 1991 in si vzamemo samo
  tista dva smešna kilometra morske tube, ki
  nam daje vstop v mednarodne vode. Lahko
  prepustimo Hrvatom še kakšen gozd
  povrhu, kjer nam radi sekajo drva, kakor
  smo jim prepustili 500 metrov ozemlja nad
  vinogradi Briča vse do Starega Briča.
  Vseeno, moje soimenjake in starodavne
  sorodnike, vse Pribce v tistih treh naselkih
  ob Dragonji, v zaselkih Bužini, Škudelini
  in Mlini, ki so po izvoru iz starodavne
  slovenske vasi Padna, (in po šavrinskih
  vaseh živijo Pribci že preko tisoč let) bi pa
  rad videl v Sloveniji čimprej. Mejni prehod
  pred Dragonjo pa bi moral biti vsaj izza nje,
  izza mlina, gori ob Casinoju Mulino ali celo
  pod Bujami. To naj bi bil naš minimum.
  9. Hrvaške koristi od slovenskih žrtev
  A to, da je s povojno razmejitvijo med Jugoslavijo in Italijo ostalo 100,000 Slovencev in
  skoraj noben Hrvat pod Italijo? “To nima nobene realne teže v pogajanjih …”, bi rekel
  zgodovinar Jože Pirjevec. “Za Hrvate je povsem brez pomena in gre le za drobiž, s katerim ni
  mogoče ničesar kupiti”. To je morda res pri kakih legalističnih pogajanjih, ampak Hrvatom je
  treba ponavljati, da so oni na račun tega drobiža, (velikih območij slovenske starodavne etnične
  zemlje okrog Trsta in Gorice ter Vidma, ki je šla pod Italijo), dobili nazaj vso Dalmacijo in Reko
  (ki jih je njih poglavnik Pavelič prepustil Mussoliniju) ter večino Istre. Cona B STO-ja pa je bila
  ustanovljena predvsem kot protiutež tolikim slovenskim vasem in mestecem okrog Trsta, ki so jih
  zavezniki pustili v coni A STO-ja in s tem posredno tudi Italiji. O tem se je govorilo in o tem smo vsi
  vedeli pri razmejitveni komisiji z Italijo, na čelu z Rihardom Knezom, ki je bil vodja te komisije.
  Svobodno tržasko ozemlje leta 1954
  11
  Nekateri italijanski delegati so mi to v pogovorih potrdili. In če naj bi mi bili s Hrvati tudi brati, bi to
  oni morali upoštevati!
  Občutek sicer imam, da s svojim pisanjem hrvaške politične nevoščljivosti in sovražno
  razpoloženega razuma ne bomo premaknili, ampak pozabiti tudi ne smemo. Lahko pa povemo vse to
  Evropi, da zve za ozadje in kakšni pogajalci so naši južni sosedje. In sedanjemu hrvaškemu
  predsedniku lahko tudi parafraziramo besede njihovega pokojnega vojskovodje Franja Tuđmana: “Pa
  kaj se toliko mudi tem Slovencem iz Jugoslavije”12. In, ko smo proglaševali svojo neodvisnost, je on
  spustil jugo tanke preko Zagreba nad Slovenijo in takoj za tem, ko se je zaradi slovenskega odpora
  Jugoslovanska armada sesuvala, je tekel k Nemcem in v Vatikan po priznanje Hrvaške, da nas prehiti
  in se baha za en sam dan.
  Lahko tudi mi zdaj rečemo: “Pa kaj se jim toliko mudi tem Hrvatom v Evropsko unijo? Saj so
  lepo uštimani po njihovem geografu Rogljiču na severozahodu jugovzhodnega evropskega polotoka.”
  Sploh niso na Balkanu po njegovih in tudi ne po Mešićevih željah. in imajo še dosti potencialnih skrbi
  s tremi ali štirimi sosedi na jugovzhodu in pri ostalih pogajalskih poglavjih za vstop z Evropo. To mi
  je potrdil pred dnevi celo en bosanski mufti, da na Neum ne bodo pozabili in da po njegovih
  informacijah niti Črnogorci niso zadovoljni z zadevami na Prevlaki.
  Sploh imajo naši sosedje Hrvati v bližnji zgodovini nekaj grotesknih in infantilnih oseb, da
  omenimo spet samo še vojnega zločinca Pavelića, ki pokloni Lahom Reko in vso Dalmacijo (Istre kot
  da ni več na svetu), da bi ga le pustili vladati v Hercegovini in čez , a šele dva meseca pred koncem
  druge svetovne vojne napove vojno sami ZDA, vedoč, da te vojne ne more niti izgubiti, kaj šele, da bi
  jo dobil…
  Teh zagat s Hrvati smo si sicer tudi sami nekoliko krivi, saj naš pooblaščenec za pogajanja s
  Hrvati, baje zelo dobro plačani Miha Pogačnik naj bi pripravil ves zgodovinski in pravni material, pa
  je pogodbo prekinil predčasno, ker so mu šli mediji na živce. Povrh tega, kot se je pohvalil hrvaški
  pogajalec (drugače menda napol štajerski janičar) Davorin Rudolf, je on imel vsa pooblastila in bi
  lahko dogovor v imenu Hrvaške podpisal v enem dnevu, naš Pogačnik pa ni imel nikakih pooblastil
  kot to, da se pogovarja z njimi v nedogled.
  10. Eksodus Lahov ali Italijanov iz Istre
  Kar lahko še upravičeno očitamo Hrvaški, je dejstvo, da so kmalu po 2. svetovni vojni minirali
  peskovnike laških otrok na puljski plaži v Vergaroli in s tem povzročili veliki eksodus Lahov iz Istre,
  zaradi katerega smo tudi mi Slovenci pri njih osovraženi, kajti v Italiji ne ločijo med Slovenci in
  Hrvati. Dne 18 avgusta 1946 ob dveh popoldne se je na puljski plaži Vergarola zgodil velik zločin, za
  katerega nekdanji Puležani obtožujejo Jugoslavijo oziroma Hrvaško. Na peskovniku plaže je
  eksplodirala prava orožarna torpedov, granat in min. Ubitih je bilo vsaj 70 ljudi, v glavnem kopajoče
  se mladine, ranjenih pa je bilo preko sto ljudi. Zavezniška vojaška uprava v Pulju je sicer takoj
  sprožila preiskavo in ugotovila, da eksplozija ni bila naključna, ampak niso znali ali hoteli povedati,
  kdo jo je sprožil. Zavezniki so tisti večer sproščeno plesali v neki kavarni. Ezulski tisk je pa prepričan
  in ima precej dokumentacije, da je bil zločinski masaker namenjen teroriziranju italijanske populacije.
  Iz Pulja in okolice se je v nekaj dneh in tednih izselilo na hitro z barkami preko Jadrana nekaj deset
  tisoč prestrašenih ljudi.
  Za istrtske ezule, kot je Lacota, pa smo itak še vedno vsi skupaj samo “slavi ali ščjavi.” Na
  Koprskem pa ni bilo nobenih večjih ekcesov nad Lahi, razen nekaj rumpanja po vratih in oknih ter
  nekaj gostilniških pretepov. Toda ta rumpanja in tudi nekaj žrtev vmes so huje prizadela predvsem
  domače šavrinske kmete, ki so se zagrizeno branili obveznih oddaj in kolektivizacije.
  Lahi iz slovenskega dela Istre pa so šli proč, ker jih je njihova propaganda iz Trsta izvabila z
  obljubo, da se vrnejo kot zmagovalci in ker jim je bilo pod čast, da bi sprejeli slovensko ljudsko
  12 Bral sem hrvaški časopis še v Avstraliji, ki je citiral prav Tuđmana, ko je tako rekel na nekem obisku v Berlinu: “ Šta
  se to toliko žuri tim Slovencima iz Jugoslavije!”
  12
  oblast. Glasovali so z nogami proti takratni Jugoslaviji in Sloveniji13. Dobili so namreč navodila iz
  Trsta in Rima: »Votate colle gambe! – Glasujte z nogami!«.
  11. Iskanje možnosti za dogovor
  Nista samo naš Pogačnik in Aurelio Juri zgubila živcev zaradi te meje. Še dobro, da so se
  zdajšnja pogajanja v režiji naveličanega Finca Olija Rehna sfižila in da je hrvaški premier Sanader
  tudi zgubil potrpljenje in živce s Slovenci in z Evropo ter je nepričakovano odstopil. Hrvati se bodo
  zdaj vsaj nekaj tednov opotekali, da si utrdijo novo vlado. Ali nam daje to zares čas, da se bolje
  pripravimo, ko pa vemo, da so se hrvaški emisarji pred nekaj tedni sprehajali po Vatikanu in že prejeli
  njihov blagoslov za hitro ureditev te zadeve. Ali imamo sploh še čas in voljo, da se zares temeljito
  pripravimo na končna pogajanja? Dvomim, razen če ne prebudimo slovenskih visokih “implantov ali
  vsadkov” v Vatikanu v osebi kardinala Rodeta. Sicer, zdaj, ko sta Rehn in Sanader obupala, mi še ne
  smemo obupati. Potrebujemo sicer mir in urejene zadeve s sosedo, ne pa pretirano nujo za hitri
  dogovor in to za ceno predaje naše zemlje, morja in narodne časti.
  Zadnji zastoj pogovorov med Slovenijo in Hrvaško je Radovan Žerjav (iz SLS) ocenil kot
  novo priložnost, v kateri bi se slovenska politika lahko dokončno poenotila in postala
  samozavestnejša. “To pomeni, da bi morala zahtevati od Hrvaške ne le, da umakne iz pristopne
  dokumentacije dokumente, ki prejudicirajo mejo, temveč tudi vse fizične prejudice – objekte, ki jih je
  postavila na slovenskem ozemlju, tako na Primorskem kot tudi v Prekmurju.” je bil odločen Žerjav.
  Ivo Vajgl (iz Zaresa) pa vidi Hrvaško v vse bolj negotovem pogajalskem stanju: ”Hrvaška
  ima odprto mejno vprašanje s kar štirimi sosednjimi državami. EU si bo zato nujno morala zastaviti
  vprašanje, ali je država, ki ni sposobna sporazumno občrtati z mejo svojega ozemlja, dobrodošla
  nova članica …. Tudi, meni Vajgl, da si je Hrvaška sicer v dolgih letih ohranjanja odprtega mejnega
  problema sproti zagotavljala močnejša izhodišča s »politiko izvršenih dejstev, nepriznavanjem
  posebnih okoliščin nastajanja meje na kopnem in morju ter z agresivnimi enostranskimi potezami v
  škodo Slovenije, torej z ustvarjanjem novih dejstev na terenu«.« Glede deblokade Hrvaške Vajgl sicer
  meni, da lahko Slovenija počaka – do spremenjenih okoliščin. Spora navsezadnje ni sprožila
  Slovenija, ampak soseda – s prejudiciranjem meje v spornih dokumentih.. Zmago Jelinčič, prvak
  SNS, pa meni, da je zadnji zaplet prizadevanj za rešitev vprašanja meje pokazal na to, da je edina
  možnost in edina rešitev, ki lahko pripelje do nekega »normalnega konca«, mirovna konferenca o
  Jugoslaviji, toda slovenska vlada je že izjavila, da se z Zmagom ne strinja in je še vsa zagnana za
  dvostranska pogajanja.
  Na taki mirovni konferenci vztraja tudi znani publicist in urednik revije 2000 Peter Kovačič
  Peršin14: “Slovenska politika bi morala že leta 1991 odpreti celoten problem razmejitve, vztrajati bi
  morala pri obljubi Zahoda, da bomo imeli za celotno jugoslovansko ozemlje mednarodno konferenco
  o razmejitvi. To bi bilo edino pravično in to bo enkrat tudi potrebno, sicer bomo še doživeli nove
  balkanske vojne”. Glede meje v Istri, pa PK Peršin pravi: “da je treba vztrajati samo pri
  Londonskem memorandumu iz leta 1954, ki je mednarodno veljaven in obvezujoč pravni akt. Ta
  izrecno zahteva, da se meje občin v Istri z delitvijo ozemlja na nove republike ne smejo menjati. K
  občini Piran pa so vedno spadali Kaštel, Marija na Krasu, Savudrija in zaselki ob njih”.
  Popolnoma drugačno stališče pa zagovarja bivši koprski župan in nekdanji evropski poslanec
  Aurelio Juri, ki je nekako mnenja, naj bi pogajanja prepustili istrskim županom, saj so 1995 že
  dosegli menda dogovor za rešitev neposrednega stika Slovenije z mednarodnimi vodami. Ali pa, meni
  Jurij, naj bi se brezpogojno in popolnoma prepustili mednarodni arbitraži. Zaradi svojega nestrinjanja
  glede pogajanj s Hrvaško je celo izstopil iz Pahorjeve stranke, ker so “…v SD šli preko znosnih meja
  13 Bral sem tržaške časopise takrat, ki so pozivali Italijane k odhodu, z obljubo, da jim bo Italija prav kmalu osvobodila
  Istro in videl sem tudi plakatiče CLN (Comitato di liberazione nazionale) doli po Via Eugenia v Kopru, (sedanja
  Kidričeva) v tem smislu, da naj glasujejo z nogami (Votate col’le gambe).
  14 PKP: Levica je privolila v merkantilistični kapitalizem, Delo, Sobotna priloga, 20.junija 2009, st.12
  13
  [njegovih] postulatov za razumevanje socialne demokracije in levičarstva ter internacionalnosti, ki
  mora biti v središču vsake leve opcije….” (PN 3.julija 09)
  V Jurijevih postulatih slutim tudi frustracijo mnogih Istranov, ki ne morejo priti do svoje
  avtonomne pokrajine ali vsaj Istrske regije v sklopu Evropske skupnosti. Cela Slovenija na primer bi
  komaj zadostovala za eno evropsko regijo in ne verjamem, da se bo zaradi Istrske regije odpovedala
  suverenosti nad delom Istre, Krasa in Goriške.
  12. Držati blokado in potrpeti
  Ob vsem, kar sem nanizal zgoraj, slovenska vlada (katerakoli) ima po mojem za zdaj samo
  dva ali tri možne izhode in vztrajati bi morala brezkompromisno predvsem na Peršinovem predlogu,
  ki ga spet povzemam tu spodaj:
  1. Da drži blokado Hrvaške, dokler ta ne pride k pameti, ne glede na kaj bo Evropska
  skupnost rekla. Tako so storili na primer Danci, ko niso hoteli Nemcem dati pravic do
  svoje zemlje. Treba je brezkompromisno vztrajati pri Londonskem memorandumu
  iz leta 1954, ki je mednarodno veljaven in obvezujoč pravni akt. Ta izrecno zahteva,
  da se meje občin v Istri z delitvijo ozemlja na nove republike ne smejo menjati.
  Kot vemo, so k občini Piran vedno spadali Kaštel, Marija na Krasu, Savudrija in
  zaselki ob njih. Evropa ne bo propadla, če se ji Hrvaška še tri ali štiri leta ne priključi. Do
  takrat bodo morda tudi Srbi in Bosanci ter Makedonci že zreli za vstop. O kredibilnosti
  kogar koli pa pustimo špekulirati hrvaški tisk.
  2. Da Slovenija možno zgodnjo deblokado Hrvaške pogoji z zahtevo po obvezujoči
  hrvaški izjavi vsem članicam Evropske skupnosti, da njen vstop ne prejudicira meje
  s Slovenijo v Piranskem zalivu in njenega suverenega dostopa v mednarodne vode:
  Kar je lahko še stvar nadaljnih pogajanj in končnega dogovora, so tehnike okrog mejnih
  znamenj in režima v vodah. V to smer se nagibajo celo nekatera hrvaška natisnjena
  razmišljanja.
  3. In v skrajnem primeru, da suvereno zahtevamo od Evropske skupnosti in ZDA, da
  Hrvaški ukažejo, da se umakne iz vseh spornih delov Piranske občine (tako kot so
  ukazali Srbom na Kosovu in v Bosni). Končno je ta piranska godlja tudi zapuščina razpada
  Jugoslavije. Seveda, smešno je, da jih moramo na to spomniti, ampak to lahko ima vsaj
  psihološki efekt.
  Sem pesimist glede vere, da bi/bosta slovenska vlada in diplomacija bili sposobni in voljni
  zares vztrajati na vsaj eni od teh treh točk. In Londonski memorandum iz 1954. leta bi nam morala
  biti osnovna ali izhodna premisa za nadaljnja pogajanja, saj sta bila ves Piranski zaliv in rob
  Savudrijskega polotoka vsaj de iure vsa naša. Naši politiki bodo nedvomno preizkusili tudi vse ovinke
  in stranpoti, da bi kaj dosegli. Ljudstvo pa postaja naveličano in bo sprejelo, kar jim bo najlepše
  ponujeno. Pa še velik praznik in hrvaško slovensko objemanje nam bodo priredili zraven. Nekaj
  malega upanja pa mi vseeno dajejo nedavna izjave našega veleposlanika in koordinatorja za Zahodni
  Balkan Vojka Volka in samega predsednika države Danila Tűrka.
  Vojko Volk namreč meni (STA, 9/7), da bi morala Hrvaška izbrisati posledice svojih potez in
  v celoti povrniti stanje na dan osamosvojitve obeh držav, šele nato bosta obe državi na štartni črti
  mediacije, arbitraže ali sojenja resnično izenačeni in ne bo ena že vnaprej v veliki prednosti, upanje v
  razumno rešitev mejnega problema pa bo zares utemeljeno. Volk še opozarja, da je slovenska blokada
  hrvaških pristopnih pogajanj z EU zato upravičena, predvsem zavolj hrvaške enostranske in
  protipravne prisvojitvije polovice Piranskega zaliva, kjer meje nikoli ni bilo. …Hrvaška je svojo
  pravno in politično napako potrdila še s tem, da je svoje [nelegitimne] pridobitve in sredinsko črto v
  Piranskem zalivu vnesla v svoje uradne zemljevide, zakone in druge predpise, še poudarja
  veleposlanik. Dodal bi, da je ponekod postavila tudi kamne ali pile, mi pa nič.
  14
  Predsednik države Danilo Türk pa je pred nekaj dnevi za Objektiv, sobotno prilogo
  Dnevnika, komentiral trenutne odnose med Slovenijo in Hrvaško, tudi v luči nedavnega domnevnega
  poskusa atentata hrvaškega državljana na vrh slovenske politike … kar je povezano z atmosfero, v
  kateri se je to zgodilo. ..Po njegovem mnenju sta se v tem primeru obe strani odzvali zrelo in
  odgovorno, sedaj pa morata nadaljevati z zrelimi in odgovornimi koraki, ki bodo motivirani z idejo
  rešitve problemov. Državi, če želita priti do rešitve, se morata zavedati, da je vedno pomembno
  medsebojno spoštovanje.
  Po Tűrkovi oceni gre zadnji Rehnov predlog s 15. junija “zelo daleč in v pravo smer,” ki obeta
  možnost rešitve spora. Kot ocenjuje, gre za “najzrelejši, najresnejši predlog, ki največ obeta od vsega,
  kar smo imeli v dosedanji zgodovini v bilateralnih odnosih ali v poskusih reševanja s pomočjo
  tretjega. … Hrvaški predlog, po katerem je Zagreb izrazil pripravljenost umakniti določene pristopne
  dokumente, če bi pravne službe Evropske komisije ocenile, da prejudicirajo mejo, je označil za
  iluzijo.. Rehnov predlog namreč pravi, da dokumentov ni treba umakniti, se jih pa ne sme uporabljati
  v postopku reševanja spora, je dodal.
  Zanimivo je, da se je končno oglasil tudi naš bivši slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel,
  ki je 14. julija za hrvaški Jutarnji list dejal, …”da sedaj, ko ima Slovenija zaradi prejudiciranja meje v
  hrvaških pristopnih dokumentih zadržke v več poglavjih ne gre za blokado hrvaških pogajanj, temveč
  za “tehnični problem”. Že lani je Rupel še kot naš zunanji minister prvi opozoril, da ima Slovenija
  zadržke glede hrvaškega prejudiciranja meje v pogajalskih dokumentih za vstop v EU. Po tej logiki,
  če Hrvati dokumente umaknejo, zadržkov ni več in blokade ni več. Ampak tukaj je težko najti
  soskladje s tistim, kar menita Tűrk in tudi Rehn.
  Seveda so še nekakšne možnosti fer dogovora, da lahko pogovore o meji sporazumno
  prestavimo na kasnejšo obdobje, če bi bilo možno v tem obdobju imeti nekonfliktno mejno stanje. To
  niti ni tako pogubna ideja glede na to, da so nacionalistična čustva na Hrvaškem še zelo pregreta in bo
  potrebno še vsaj deset ali petnajst let kot mi je pred kakimi desetimi leti povedal hrvaški ambasador v
  Avstraliji, da se nacionalistične strasti umirijo. Ampak hrvaški infantilni poglavarji, ki te strasti samo
  še podžigajo, nam še vedno trdijo skoraj vsak dan: da “Hrvaška bo postala polnopravna članica
  Evropske unije, vendar za to ne bo dala niti centimetra svojega ozemlja,” Prav, dobro, saj ji tudi ni
  treba. Naj Hrvaška samo vrne Sloveniji tisto, kar nam je ukradla ali si nezakonito prisvojila!
  Hrvate moramo mi ali pa mednarodna skupnost prepričati, da glede Piranskega zaliva nimajo
  v ničemer prav in da bi bilo prav, da nehajo gnesti dragonjsko blato in da lahko mejijo na Zahodno
  Evropo samo s tem, da mejijo na Slovenijo.
  V smislu možne odgoditve končnega dogovora, se za skrajno silo lahko Slovenija zmeni s
  hrvaško vlado tudi za začasni takoimenovani Franko Jurijev kondominij teh spornih vod v zalivu in
  na visokem morju (vse do izliva reke Mirne), tega naj bi bili sedaj Hrvati pripravljeni sprejeti (nič
  uradnega še). Glede na to, da Slovenija vztraja trdno vsaj na stanju 21 junija 1991, je predlog za
  kondominij brezpredmeten, saj je bil takrat piranski zaliv še ves naš in tako naj bilo še poslej. Naši
  pogajalci naj se, samo ob omembi možnega kondominija, spomnijo tudi šavrinskega ljudskega reka,
  da “ z dvemi guspudarji še voso (osel) krepà od glada ” ali po kranjsko: v španoviji še pes crkne. Kar
  nas takoj spomni, da smo iz takozvane “stoletne” jugoslovanske španovije sedaj prišli v evropsko
  “večno” federacijo ali španovijo.
  Lahko samo molimo: Bog nas ohrani, Bog nas obvarji!
  15
  O piscu te razprave:
  Bert Pribac, rojen v Sergaših v Slovenski Istri, je 43 let preživel v Avstraliji, kjer je deloval
  kot bibliotekar v Narodni knjižnici Avstralije in potem na Zveznem ministrstvu za zdravje in v tem
  svojstvu je bil tudi občasni svetovalec za zdravstveno informatiko pri Svetovni zdravstveni
  organizaciji (WHO) in ob tem je naključno pomagal ponovno navezati diplomatske stike med ZDA
  in Kitajsko. Objavil je pet pesniških zbirk, vrsto esejev, razprav in člankov v angleškem in
  slovenskem jeziku. Prevedel je libreto Planinske rože Radovana Gobca v angleščino in še nekaj
  krajših tekstov. Lani pa je v angleščino prevedel še Kosovelove pesmi in zbirka 120. izbranih pesmi
  je izšla v Cambridgeu. V slovenščino je prevedel zbirko sodobne avstralske poezije in antologijo
  aborigenske poezije. Pri založbi 2000 je izdal tudi knjigo Slovenske spravne motnje.

 30. zogca said

  Uf, tole bom pa zvečer prebrala.

 31. Spider said

  ne vem, kje s eIstra začne, ampak že ime capodistria ti pove, da je Koper “šef istre”.

 32. Lynx said

  Počakaj, kje pa se Istra začne?

  Nekje na Debelem rtiču.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: