Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Je dandanes res tako?

Posted by zogca na 25 septembra, 2009

Na svojem najljubšem forumu sem nocoj videla strip, ob katerem sem se najprej pošteno nasmejala, nato pa začela razmišljati, da je v vsaki šali nekaj resnice in se spraševati, koliko je pravzaprav resnice v tem stripu.

Je dandanes res tako?

22 komentarjev za “Je dandanes res tako?”

 1. Lynx said

  Je dandanes res tako?

  Očitno take in podobne stvari spadajo med otroške bolezni demokracije.

 2. zogca said

  Pa so starši resni? A vedo, kaj delajo in kaj s tem privzgajajo?

 3. Lynx said

  Pa so starši resni? A vedo, kaj delajo in kaj s tem privzgajajo?

  Saj nis(m)o vsi taki. Je pa družba nasploh preveč storilnostno naravnana. Vse za uspeh in moč, četudi preko trupel.
  Paradoks je, da je sedanja kriza, čedalje večja revščina in brezposelnost, posledica prevelikega izobilja.

 4. zogca said

  Pa saj to ni pot do uspeha. Ne morejo vse življenje starši hoditi za teboj in se z ljudmi prepirati za to, da bo tebi šlo.

 5. Lynx said

  Pa saj to ni pot do uspeha.

  Kakor vzameš. Nekateri uspejo ravno tako. Kakorkoli obračamo, pridemo vedno do zaključka, da je sedanja situacija posledica “krize vrednot”. Beseda mi ne gre zelo z jezika in se sliši osladno, vendar primernejše ni. Ko in če bomo kot družba ugotovili, kaj je v življenju resnično pomembno, bomo morda živeli bolje, pa naj bo to v komunizmu, kapitalizmu ali kakšnemu tretjemu izmu.

 6. zogca said

  Kriza vrednost? Včasih se je učitelja spoštovalo, se je spoštovalo očeta in mater, danes pa … In v bistvu so starši tisti, ki bi morali otroku priučiti spoštovanje do učitelja.

 7. asdf said

  ja, strip prikazuje natančno sliko- samo še advokat manjka na njej…

 8. zogca said

  Ne reci, da v šolo hodijo z advokati?!?

 9. Boom said

  Kriza vrednost? Včasih se je učitelja spoštovalo, se je spoštovalo očeta in mater, danes pa … In v bistvu so starši tisti, ki bi morali otroku priučiti spoštovanje do učitelja.

  Imaš prav. Učitelj bi moral biti avtoriteta, ki jo je treba spoštovati. Vendar tisti, ki naj bi imel avtoriteto, bi se moral tudi truditi, da jo obdrži. In to truditi s svojimi dejanji in poštenostjo. Imaš pa precej takih ljudi, ki bi bili radi avtoritete le po defaultu, imeli absolutno oblast, bili nedotakljivi in počeli kar bi se jim ljubilo. Žal se jih nekaj takih najde tudi med učitelji in ti so tisti, ki kvarijo ugled, morda ne le šoli kot taki, temveč tudi šolstvu na splošno. Lahko bi naštel kar nekaj primerov tako iz lastnih izkušenj kot izkušenj svojih otrok. Kar pa je pri tem najbolj žalostno je, da šola bodisi nima moči ali pa želje, da bi proti takim učiteljem ukrepala. Ne rečem, največkrat so mulci od hudiča in edini pravi problem. Velikokrat pa tudi ne in da je beseda celega razreda vedno in v vsakem primeru manj vredna od učiteljeve, oz. ni vredna niti toliko, da bi se primeri raziskali, ni ravno v duhu prava in demokratičnosti (če naj bi se v družbi to že šli).

 10. zogca said

  Meni je žalostno, da šola ne ukrepa, ko gre za učitelja, ki ne samo, da ne naredi nič dobrega, ampak dela celo škodo. Na naši šoli je bila učiteljica, za katero se je vedelo, da ne nauči praktično nič in da imajo cele generacije strašansko luknjo pri predmetu, ki je osnova. Ne, je niso mogli vreči ven, pa se mi zdi, da niti poskusili niso.

  Kar pa je pri tem najbolj žalostno je, da šola bodisi nima moči ali pa želje, da bi proti takim učiteljem ukrepala.

 11. Saudade said

  Dandanes je še vedno lepo biti učitelj, ni pa lahko. V stripu je kar nekaj resnice.
  V vseh javnih polemikah se učiteljem očita 20-urni delovnik, nikoli pa se ne pomisli na tisto, kar je zadaj. Seveda smo učitelji ljudje kot vsi drugi in se različno angažiramo, vendar poznam malo takih, ki bi delali le v razredu. Sama imam še manj kot 20 urni delovnik, vendar za službo delam kar naprej, in to dobesedno. Tudi takrat, ko ne visim ravno za knjigami ali na netu in iščem stvari za pouk, razmišljam o tistih, ki jih imam v razredu pred sabo. Dostikrat se mi najboljše ideje utrnejo takrat, ko sem sama nekje zunaj, v gozdu ali ko grizem v kakšen hrib.

  Tudi to je res, da starši s ščitenjem dostikrat odigrajo pogubno vlogo. In tudi grožnje z odvetniki niso redke, Žogca, čeprav se to res sliši neverjetno.

  Vendar vse skupaj ni tako črno. Še vedno verjamem, da motiviran učitelj, ki ima rad svoje učence/dijake, lahko dobro opravlja svoje delo.

  Res pa sem se naveličala polemik o delovnem času in visokih plačah, kamor vedno zaidemo; pa tudi jamranja učiteljev o utrujenosti in preobremenjenosti. Skratka, obeh strani… Vsak si izbira delo in poklic in vrata v učiteljskega so (ali so bila) odprta vsem, prav tako so vsem odprta vrata stran od njega.

 12. zogca said

  Saudade, jaz tega skripta nikakor nisem videla kot kritiko učiteljev, ampak kot kritiko staršev. Sicer pa vem, da dobri učitelji so in da so slabi učitelji. Tudi v mojih časih je bilo tako. Še danes se tistih dobrih spominjam z lepimi občutki, tistih slabih pa še vedno ne maram.

 13. Saudade said

  Je res, da gre bolj za kritiko učiteljev. Žal se tu vse prepleta. Starši menijo, da si lahko vse dovolijo, zato to menijo tudi otroci. In to vse skupaj vpliva na delo učiteljev.
  Vse skupaj pa izvira, mislim, iz splošnega mnenja o učiteljskem poklicu: da se malo dela za veliko denarja in da so učitelji kar naprej na počitnicah.

 14. zogca said

  Ne učiteljev, staršev. Verjetno si se zatipkala. Ne samo otrok, tudi starši bi morali učitelja jemati kot avtoriteto. Če bi ga starši, bi ga otroci tudi. Ker otroci vidijo, da ga starši ne, ga seveda tudi sami ne bodo. Moje mnenje o delu učiteljev pa je takšno, dober učitelj dela veliko, slab malo.

 15. zogca said

  Če ne prej, sam učenec vidi, ko pride čas za maturo, koliko je dober učitelj vreden, kako veliko mu je dal in kakšno uslugo mu je s tem naredil. Enako velja za slabega učitelja, v obratni smeri, seveda. Ker takrat pride pa čas, ko ni najbolj pomembno to, da ti je nekdo dal zgledno oceno, možnost preluftati vse ure, za znanje pa koga briga. Takrat se zaveš in dobiš pravo perspektivo o tem, kdo je kdo. Tisti, ki jim je seveda mar. Vedno je toliko in toliko odstotkov mladih, ki jim visi dol za vse.

 16. Saudade said

  Tako je, Žogca, zatipkala sem se: staršev.

 17. zogca said

  Joj, me prav zanima, kakšna bom jaz, ko bom mama. Bog mi daj zdrave pamet, da ne bi hodila zaradi lenobe svojega otroka nadirat učiteljev.

 18. Saudade said

  Žogca, kar dosti bi pomagalo že to, da bi šli starši v šolo na pogovor; ne takoj napadat učitelja, ampak najprej še slišat njegovo stran. Ker je tisto, kar ti doma pove otrok, nujno njegovo videnje problema, učiteljevo pa je drugačno – največkrat diametralno nasprotno. In ponavadi je resnica nekje vmes.
  Največjo škodo narediš otroku, če pred njim kritiziraš učitelja. S tem rušiš njegovo avtoriteto, kar ne povzroča težav samo učitelju, ampak zmede tudi otroka.
  Sama zdaj sicer nimam veliko opraviti s starši (čeprav se najde kdaj pa kdaj kak mail, s katerim mama ureja stvari za svojo odraslega otroka, kar je bilo v časih, ko sem sama študirala, povsem nesprejemljivo). Ampak kot mama sem se držala načela, da sem šla ob problemih v šolo. Ne takoj, ampak takrat, ko je kazalo, da otrok stvari ne bo uspel rešit sam. Dostikrat se je zgodilo, da mi tisto, kar sem slišala v šoli, ni bilo všeč. Potem sem v šoli stvari gladila, doma pa zaropotala. Res pa sem se tudi držala načela, da o učiteljih nisem govorila slabo pred otroki. Včasih je bilo to težko – a se je obrestovalo.
  Zdaj sem na srečo že rešena govorilnih ur, sestankov in ostalega, ker je naša najmlajša junija maturirala. To pa je ena od prednosti tega, da imaš mlad otroke 🙂

  In ne skrbi, kakšna mama boš, si dovolj pametno in čuteče bitje, da boš znala stvari speljati tako, kot je prav.

 19. zogca said

  Kot tudi sicer v življenju. Pa sploh ni nujno, da katera stran laže, samo resnica je zelo subjektivna stvar, vsakdo je doživlja drugače.

  Ker je tisto, kar ti doma pove otrok, nujno njegovo videnje problema, učiteljevo pa je drugačno – največkrat diametralno nasprotno. In ponavadi je resnica nekje vmes.

 20. zogca said

  Natanko tako. Čeprav se je temu verjetno kdaj težko upreti, če vidiš, da učitelj ni najbolj v redu.

  Največjo škodo narediš otroku, če pred njim kritiziraš učitelja. S tem rušiš njegovo avtoriteto.

 21. Aleš said

  Zelo res. Zelo velike neumnosti se dogajajo. Prav danes malo pišem o njih: http://www.edusatis.si/preprostost/mami-prebere-domace-branje-in-mi-pove-obnovo

 22. zogca said

  Bom šla prebrat.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: