Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Upam, da me ne bo Bog “štrafal”!

Posted by zogca na september 4, 2009

Z naslednjo objavo tvegam, da me bo Bog “štrafal”, česar si res ne želim, še posebej ne sedaj, ko po navodilih svoje najboljše prijateljice vsak večer pridno molim. Za vsak primer. Škodovati menda ne more. Ko sem imela pet let, me je očetova teta naučila Oče naš in pri tem je ostalo. V želji, da si razširim obzorja oziroma število molitev, sem se lotila guglanja. Vendar me je žal kaj hitro minilo veselje do učenja, kajti lotilo se me je ogorčenje. Ne vem, ali ta Judita resnično obstaja ali pa gre samo za teoretičen primer, na katerem naj bi se ljudje nečesa naučili, ampak … Takole naj bi gospa Judita napisala: “Stara sem devetindvajset let. Imam otroke in moža, s katerim se nikakor ne razumeva. Z njim se ne da nikoli odkrito pogovarjati. Vedno nekaj prikriva in taji. Hodi naokoli z drugimi ženskami. Domov se večkrat vrača pijan in nasilen. Vse mora biti po njegovem. Če ne gre zlepa, pa zgrda. Nikdar ne pove, kam gre in kdaj se vrne. Če ga kaj vprašam, mi vedno odgovori: “Kaj te briga!” S takim človekom je zelo težko živeti in vendar živim z njim že devet let.«

In nasvet, ki ga je dobila in naj bi bil sporočilo vsem v podobni situaciji? Takole se glasi: “Judita mora v svojem nevzdržnem položaj odkriti smisel. Nekaj pozitivnega. Nekaj, za kar je vredno živeti in trpeti. To so otroci. To je vera v Boga. To je oklenitev Tistega, ki je rekel: “Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil. Kaj namreč pomaga človeku, če si ves svet pridobi, sebe pa pogubi ali zapravi?”

Zame verjetno veste, da sem, ko gre za ločevanje, zelo konzervativna in menim, da bi človek moral, ko se odloči za zakon, biti pripravljen marsikaj potrpeti, ampak nekje pa meja mora biti. Zgornji primer je po moje že zdavnaj presegel meje tistega, kar bi bilo potrebno potrpeti. Smisla namreč v življenju z zapriseženim ženskarjem in pijancem ne vidim, predvsem pa se mi zdi absurdno namigovati na to, da bi ženska morala potrpeti za voljo otrok. Otroci gotovo imajo veliko od tega, da sta mama in oče skupaj, ampak samo v primeru, ko gre za zvezo, ki temelji na ljubezni in spoštovanju. V takšni družini namreč dobijo vzorce, s katerimi bodo tudi sami nekoč lahko “furali” dober zakon in družino. V zgoraj omenjeni družini ne morejo dobiti nobenega dobrega vzorca, se pa deklice lahko naučijo, da je mož nekdo, ki te pijan pretepa in te ob vsaki priložnosti prevara, ti pa moraš to prenašati, medtem ko se dečki naučijo, da je piti sprejemljivo, pijan pretepati ženo tudi, zvestoba pa je nekaj povsem nepotrebnega.

Resnično ne razumem, kako razmišljajo ljudje, ki delijo tovrstne nauke, vendar si mislim, da prav veliko povezav z Bogom ne morejo imeti, kajti ne verjamem, da Bog želi, da ta ženska in njeni otroci tako zelo trpijo samo zato, da bi enega pijanca čakal topel in pospravljen dom v trenutkih, ko se odloči, da je bilo za tisti dan dovolj kurbarije in popivanja. Če se slučajno motim, me pa lahko tudi Bog “štrafa”.

Advertisements

35 komentarjev to “Upam, da me ne bo Bog “štrafal”!”

 1. Dragica said

  Zogca, problem je v tem, da nimajo z Bogom prav nobene veze in da se boga izkorisca za cisto vse, za najvecje idiotije v zivljenju.
  Ideologije so najvecja plomba na mozganih in vir manipulacij v imenu Boga.

  Vsaka zenska ima pravico oditi in skilicevati se na Boga, idiotija brez primere. Jaz svoje otroke ucim popolnoma drugace, biti posten s svojimi custvi je temelj zdravega zivljenja in temelj osebnosti.

  Bog te ne bo strafal, pekla ni, je tu na zemlji, ki si ga delamo ljudje sami.tepli te bodo le ljudje za pogumno mnenje. Vecji idioti kot so, bolj te bodo lincali in demonizirali.

 2. zogca said

  Gledano s stališča, da Boga ni, je tako ali tako vseeno. Gledano s stališča, da Bog mogoče je, je pa hudo sporno bogaboječim ljudem pošiljati takšna sporočila. Toliko ozaveščanja proti nasilju, potem pa propagiranje tega, da je treba v imenu Boga prenašati nasilje in to menda v korist otrok, ki jih ravno takšno početje obrazgotini za vse življenje.

 3. Janis said

  Dobrodošla v svetu institucionalne religije. Ti lahko že takoj povem, da bo takih presenečenj še veliko, če boš nadaljevala z guglanjem. No, glede na to, da je zate patriarhat idealna oblika razmerja, jih bo manj kot za kakšno liberalno žensko, vseeno bo pa seksizma in predvsem utemeljevanja tega seksizma na postavki, da so moški ustvarjeni za to, da se samouresničujejo in vodijo, ženske pa zato, da skrbijo za druge in sledijo, tudi zate preveč.

  Jaz ti pa dajem malo bolj resen nasvet: če nimaš tvojemu Bogu sama kaj povedati z lastnimi besedami, se ti tudi nekih institucionalnih molitvic ni treba dudlat na pamet, ker tvoj Bog potemtakem itak ni tvoj sogovornik, ampak tvoj talisman. Obesi si nek new age izvesek okoli vratu, pa bo efekt isti, torej nikakakv.

 4. Janis said

  Toliko ozaveščanja proti nasilju, potem pa propagiranje tega, da je treba v imenu Boga prenašati nasilje in to menda v korist otrok, ki jih ravno takšno početje obrazgotini za vse življenje.

  Naj te spomnim, da govorimo o tistem Bogu, ki je po krščanski interpretaciji rajši zahteval in tudi gledal kakšnih 15 ur nečloveškega mučenja Jezusa Kristusa, kot odpustil ljudem njihove grehe.

 5. zogca said

  V bistvu res.

  Pa da me ne bi narobe razumela, institucionalne relige se je jaz tako ali tako ne grem. Jaz sem vedno bila mnenja – Če Bog je, mu je vseeno, ali sem jaz krščena ali ne, ali hodim v Cerkev ali ne, ampak ga zanima to, ali sem jaz dobro in poštena. Če ima pa kakšne druge kriterije oziroma je pomembno to, da visim v cerkvi, potem je pa z njim tako ali tako nekaj fejst narobe. Ker viseti v nedeljo v cerkvi, preostanek tedna pa se truditi, da čim bolj nagajaš ljudem, ni nekaj, kar naj bi Bog cenil. Vsaj po moje.

  Jaz ti pa dajem malo bolj resen nasvet: če nimaš tvojemu Bogu sama kaj povedati z lastnimi besedami, se ti tudi nekih institucionalnih molitvic ni treba dudlat na pamet, ker tvoj Bog potemtakem itak ni tvoj sogovornik, ampak tvoj talisman.

 6. zogca said

  Ampak v mojem patriarthatu ni pijančevanja, kurbarije in pretepanja pa tudi ne.

  No, glede na to, da je zate patriarhat idealna oblika razmerja.

 7. Janis said

  Ampak v mojem patriarthatu ni pijančevanja, kurbarije in pretepanja pa tudi ne.

  Žogca, tvoj patriathat obstaja samo v idejnem svetu, v realnem pa ne. Nekako tako kot marksizem. Dobra ideja, samo ne računa s človeško naravo. Tako kot ljudje hočemo biti boljši in imeti več od soseda, tako smo tudi nagnjeni k spreminjanju svojih pravic v moč in privilegije in k zanemarjanju svojih dolžnosti. Patriarhat, ki bi bil tak, kot je tvoj idealni, z medsebojnim spoštovanjem, ni nikoli obstajal in nikoli ne bo, kar navsezadnje dokazuje zgodovina – tudi religiozna. Edini patriarhat, ki obstaja, je tak, kot je zgoraj opisan, kjer je moški prepričan, da mu je zato, ker je moški, vse dovoljeno in da so ženske manjvredni spol z manj pravicami. Ravno zato, ker je tebi več neki idejni patriarhat, ni ti pa všeč mačizem, boš v religioznem pojmovanju odnosa med moškim in žensko našla še ogromno kamnov spotike – zlasti v praksi. Teorija se bo velikokrat slišala točno tako, kot je tebi všeč. Praksa bo pa zmeraj točno taka, kot tebi ni niti malo všeč.

 8. zogca said

  Tako kot moje ljubezensko življenje. 😆

  Žogca, tvoj patriathat obstaja samo v idejnem svetu, v realnem pa ne.

 9. zogca said

  Ne razumem, zakaj. A če sem jaz za to, da on nosi hlače, ker se mi ne zdi v redu, da jih ženska, to takoj pomeni, da mora on pijančiti, me tepsti in varati?

  Dobra ideja, samo ne računa s človeško naravo.

 10. zogca said

  V bistvu si zadela, jaz bi patriarhat, ne bi pa mačizma.

  Ravno zato, ker je tebi več neki idejni patriarhat, ni ti pa všeč mačizem, boš v religioznem pojmovanju odnosa med moškim in žensko našla še ogromno kamnov spotike – zlasti v praksi. Teorija se bo velikokrat slišala točno tako, kot je tebi všeč. Praksa bo pa zmeraj točno taka, kot tebi ni niti malo všeč.

 11. lynx said

  Resnično ne razumem, kako razmišljajo ljudje, ki delijo tovrstne nauke

  To je del krščanske doktrine. Vse drugo bi bilo napeljevanje k kršenju obstoječih naukov.
  Vendar verjemi, kakor povsod, velja tudi tukaj, eno je teorija in drugo je praksa.
  In v praksi vse skupaj izgleda mnogo manj rigorozno in dejansko tudi je mnogo bolj ohlapno. Vprašaj prijateljico če ne verjameš.

  Jaz ti pa dajem malo bolj resen nasvet: če nimaš tvojemu Bogu sama kaj povedati z lastnimi besedami, se ti tudi nekih institucionalnih molitvic ni treba dudlat na pamet, ker tvoj Bog potemtakem itak ni tvoj sogovornik, ampak tvoj talisman.

  Tukaj dam Janis popolnoma prav.
  Če molitev ne prihaja iz srca ampak iz preračunljivosti, za vsak slučaj, je bore malo vredna, četudi jo je napisal sam Jezus.

 12. izbrana said

  UH!

  Janis, BRAVO, za vse napisano! Res!

  Pa sem versko vzgojena in to vzgojo prenašam naprej. Pa na nek način tudi v resnici verujem. Ampak ne v Boga v takem smislu, da je treba spoštovati “njegove” zakone, kot si jih je človek prilagodil za opravičilo največjih grozodejstev na svetu. V času zgodovine in danes.
  Pač pa v takega Boga, ki v pravem smislu “usliši moje prošnje” in v pravem smislu v moji iskrenosti “odpušča moje napake”.

  S tem pa zapisane molitve nimajo nobene zveze! Najlepši je lahko samo moj lasten “pogovor z Bogom”!

  Danes imam na nek način v mislih tak pogovor že cel dan. Mojega kužka ni več….

 13. zogca said

  Preračunljivosti in za vsak slučaj? Ja, pri meni je za vsak slučaj, če Bog slučajno je, ni pa v mojih molitvah nič preračunljivosti in vse, kar povem, povem iz srca. Čeprav nisem prepričana, če se to iz srca kaj ceni.

  Če molitev ne prihaja iz srca ampak iz preračunljivosti, za vsak slučaj, je bore malo vredna, četudi jo je napisal sam Jezus.

 14. zogca said

  😥

  Jaz sem danes ponoči, po najinem sinočnjem pogovoru, znova sanjala, da je moj muc umrl. Kolikokrat mi je že v sanjah umrl, tega ne morem prešteti. In vsakokrat je enako bolelo. Skoraj dve leti je minilo, jaz pa še vedno sanjam, da umira in v sanjah jočem.

  Mojega kužka ni več….

 15. Spider said

  Kako prsrčno srečanje sem imel včeraj na Pohorju.

  Srečal sem Francesca.Francesco je moj bivši učitelj italijanščine, pol leta ga nisem videl. Prihaja iz italijanske Gorice, po očetu Italijan, po mami Slovenec, drugače je pa jezuit. Zelo prijeten človek.

 16. WildWind said

  Ne zamerit….ampak link, ki si ga navedla….kateri cerkvi pripada?

  Čisto iz firbca…..

 17. WildWind said

  se pardoniram…….moj mail račun sem napačno napisala…….

  ponavljam vprašanje:
  Ne zamerit….ampak link, ki si ga navedla….kateri cerkvi pripada?

  Čisto iz firbca…..
  …………
  in dodajam:
  saj se mi zdi, da gre za projekt ene osebe, glede na prebrano na tej strani……

  lp WW

 18. zogca said

  WW, oprosti, da je tvoj komentar čakal, vedno moram prvi komentar potrditi, potem pa gredo vsi naslednji avtomatično skozi.

 19. zogca said

  Za takšne stvari nisem strokovnjakinja in res ne bi vedela, zato tudi nisem v objavi omenjala nobene cerkve, samo Boga in to, da se ta človek nanj izgovarja.

  Videla pa sem, da ima na strani povezavo do Svetega pisma, radia Ognjišče in uradne spletne strani RKC. Ali to kaj pomeni, ne vem.

  ampak link, ki si ga navedla….kateri cerkvi pripada?

 20. Boom said

  halooo!!! je še kdo živ??

 21. zogca said

  Jaz. 😉

 22. StaneP said

  Patriarhat, ki bi bil tak, kot je tvoj idealni, z medsebojnim spoštovanjem, ni nikoli obstajal in nikoli ne bo…

  S tem se žal ne morem strinjati! Medsebojno spoštovanje je osnova vsega!! In tam, kjer sem jaz gor rastel, bilo velikoooo medsebojnega spoštovanja v tradicionalno urejenih družinah. Patriarhalnih če hočete. Samo bedaki ne dajo ženski potrebnega zasluženega spoštovanja!! In samo bedak ne prizna ženski njenega doprinosa. In seveda obratno. Nikjer pa ne piše, da si vse ženske to zaslužijo!! Saj si ne. Kot si tudi vsi moški ne!!
  Preberite si roman Ivana Tavčarja, Cvetje v Jeseni. Vsak pameten (torej večina) gospodar je točno vedel, koliko mu in v srcu in v dejanjih pomeni njegova žena. Oba sta vedela, koliko si doprineseta v življenju in oba sta se spoštovala. Vsak je skrbel za svojo polovico življenjskih obveznosti. In vsega tega si Tavčar ni izmislil. Tako se je živelo še ko sem bil jaz otrok. Sedaj je pa… Vse podrekano. Vsi kup pravic in nobeden nobene dolžnosti…

  vseeno bo pa seksizma in predvsem utemeljevanja tega seksizma na postavki, da so moški ustvarjeni za to, da se samouresničujejo in vodijo, ženske pa zato, da skrbijo za druge in sledijo, tudi zate preveč.

  Jaz nisem nikoli patriahata razumel na takšen način. Mislim, da se ga tako razlaga z ciljem, hmmm… Sramotitve…

 23. Tana said

  če nimaš tvojemu Bogu sama kaj povedati z lastnimi besedami, se ti tudi nekih institucionalnih molitvic ni treba dudlat na pamet, ker tvoj Bog potemtakem itak ni tvoj sogovornik,

  Se strinjam z Janis v vsem, kar je zapisala v tej temi, še posebej pa z zgornjim odstavkom. 😉

  Jaz ne hodim v cerkev in tudi v takem smislu nisem verna. Se pa držim starega reka “vsak svojega Boga moli”. Tudi jaz “svojega” in “na svoj način”. Se vsak dan pogovarjam z njim, čisto na kratko, toliko da se spomnim. Kadar pa sem v stiski, žalostna, osamljena…. takrat je to bolj inenzivno. In vedno je moj sogovornik…

  Preberite si roman Ivana Tavčarja, Cvetje v Jeseni.

  Sem ga prebrala. Vsaj 20 x (če ne še več) pa sem pogledala film, največkrat skupaj s sinom. Pred leti sem imela video, sedaj pa DVD, tako da ga še sedaj rada pogledam.
  Ampak mene je bolj kot gospodar in njegova žena, fascinirala (in me še) ta velika ljubezen med mladima. Predvsem s strani Janeza, ki se je za ljubezen odrekel vsemu (življenju v mestu, ugledu, ki ga je užival v mestu, mestnim lepoticam….). 😉

  Vsak je skrbel za svojo polovico življenjskih obveznosti.

  … takrat. Danes pa oba skrbita za vse. In samo, če je tako lahko funkcionirata, se spoštujeta, …. Delitev to je tvoje delo, to je moje…. s tem se jaz ne strinjam.

  Vsi kup pravic in nobeden nobene dolžnosti…

  Ne, ni tako. Če je tako kot sem zapisala zgoraj, potem so v družini enake pravice in enake dolžnosti. Ni delitve.

  Moj pogled, ki pa ni nujno, da je za vse ostale čisto in najbolj pravi. Pač zame je!
  😉

 24. Magi said

  Če bi tako moški kot ženske poskušali živeti in delati v smislu 10.Božjih zapovedi, ki sploh ni nujno, da jih tako imenujem, ker so to osnovna moralna načela (ne laži, ne kradi, spoštuj očeta in mater…ne želi svojega bljižnjega blaga, žene, moža….) bi bilo življenje med partnerjem , zakoncema, družino, kakrkoli že bistveno lažje in enostavno.Danes pa samo jaz in moj ego in moje pravice in moj avto , moje stanovanje,ja pa kaj še, samo malo več spoštovanja do sočloveka in seveda najprej do samega sebe.Pa religija gor ali dol, zame so to osnovna načela življenja, je pa res, da sem v današnjem svetu malo čudna,pa kaj!

 25. zogca said

  Magi, če bi vsi delovali v skladu s temi zapovedmi, sploh ne bi bilo nobenih težav. Tudi zgornjega primera ne bi bilo.

 26. Magi said

  Ja saj to je problem današnjega načina življenja, se pa strinjam, da je zgornji primer odraz tega, kar se ne bi smelo dogajati.Se mi pa dozdeva, da žal nihče več niti ne poskuša, da bi živel skladno s temi načeli. Potrebno je pač najti nek “modus vivendi” in se nekako prebiti čez vse to, z Bogom ali brez.

 27. zogca said

  Težava je v tem, da četudi si ti za, tisti drugi mogoče ni, ampak žal ljudje niso tako fer, da pravočasno povedo. Na primer, nekaj časa sem redno brala forum Nezvestoba, tam je veliko moralne fleksibilnosti, pa saj to ni nič, se pač seksa tudi drugje. Okej, spoštujem, da nekateri ljudje ne delijo mojega mnenja o zvestobi, ampak … Tega nihče ne pove pred poroko. Če so takšni junaki, za kakršne se imajo, ko razlagajo to, kako je monogomija brez veze, zakaj niso bili takšni junaki in to povedali? To je junaštvo. Da poveš, preden se zapleteš v zvezo, da si takšen in takšen, to je pogum, da si upaš izgubiti tisto, kar želiš. Vse drugo je hinavščina.

 28. zogca said

  Če bi se držali spodnjih sedmih zapovedi, bi bilo tri četrt manj težav na tem svetu, prvi tri (ki jih nisem kopirala, so zame poljubne).

  Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in da ti bo dobro na Zemlji.
  Ne ubijaj.
  Ne nečistuj.
  Ne kradi.
  Ne pričaj po krivem.
  Ne želi svojega bližnjega žene.
  Ne želi svojega bližnjega blaga.

 29. StaneP said

  Predvsem s strani Janeza, ki se je za ljubezen odrekel vsemu (življenju v mestu, ugledu, ki ga je užival v mestu, mestnim lepoticam….). 😉

  Janez se ni ničemur odrekel! Dojel je, da je tisto mestno življenje, ki ga živi bedno, kot so bedne tiste “mestne lepotice”. Izbral je srce, izbral je lepoto…

  Danes pa oba skrbita za vse.

  Saj ravno to je največja napaka. Ker si ne razdelita obveznosti. Popolnoma skregano z razumom in logiko… Ampak ne želim reči, da obstajajo moška in ženska opravila. Tukaj je meja res padla in prav je tako, toda da oba delata isto stvar… Popolnoma nesmotrno in za mene tudi neumno… Samo zaradi nekega dokazovanja…

 30. Tana said

  Janez se ni ničemur odrekel! Dojel je, da je tisto mestno življenje, ki ga živi bedno, kot so bedne tiste “mestne lepotice”. Izbral je srce, izbral je lepoto…

  … odrekel… je bilo mišljeno odpovedal, ali kot ti praviš “dojel je”…
  Pomen je enaki, odvisno, kako si ga razlagaš. Lahko si ga tako ali “pač tako”. 😉

 31. masena said

  Dober večer. Kaj se kaj dogaja?

 32. StaneP said

  … odrekel… je bilo mišljeno odpovedal, ali kot ti praviš “dojel je”…

  Jaz zadevo razumem tako, da če v nekem primeru dojamem, da je iz Ljubljane v Maribor najbljižje skozi Celje, potem se ne odpovem “izletu” v Dravograd. Dravograd je v tem primeru eliminiran in postane brezpredmeten.
  Če se pa odpovem tortici, ker rabim shujšati, jo pa sicer ne pojem, želim si jo pa še vedno.
  Meni je to kot dan in noč…

 33. Tana said

  Meni je to kot dan in noč…

  Meni pa ne.

  Sicer pa imaš prav. 😉

 34. zogca said

  Raziskava: Verovanje v nadnaravno je ljudem “položeno” že v gene

  http://www.dnevnik.si/novice/kultura/1042296962

 35. niko said

  Žogca, počakaj z molitvami do naslednje pomladi – takrat bo zunaj naslednja soavtorska knjiga Dragica-jaz.

  Čuvaj se, jagnje božje!

  😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: