Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Jovankini recepti! aka Paprike in žepki!

Posted by zogca na junij 11, 2009

Drage moje kuharice in seveda tudi kuharji. Saj menda nisem naivna, ko mislim, da znajo moški, ki berejo moj blog, v kuhinji marsikaj pripraviti? Pred vami sta še dva Jovankina recepta, potem pa boste imeli deset dni časa, da se naučite, kar smo “vzeli”, medtem ko bo naša kuharica uživala na zasluženih počitnicah.

Polnjene paprike s fižolom naredimo na naslednji način. Dan, preden se tega projekta lotimo, damo fižol namakati. Naslednji dan ga skuhamo. V drugi posodi potem prepražimo tri čebule. Fižol precedimo, vendar vode ne zavržemo. Fižol damo na čebulo. Dodamo malo mlete rdeče paprike in  vegete, posolimo in mešamo na ognju. Nato prelijemo z malo vode, ki je nismo zavrgli. V posebni posodi naredimo prežganje in prelijemo čez fižol, da ni več voden. S to maso napolnimo paprike, kar pa ostane, zložimo okoli njih, nakar posodo damo za pol ure v pečico in jed je nared.

In še skutini žepki. V eno posodo damo 500 gramov moke, eno in pol žličko soli in pol kisle smetane. Dodamo tudi en beljak in pol decilitra olja, potem pa še vzhajan kvas in in dva decilitra toplega mleka. Testo takoj razvaljamo in izrežemo na pravokotnike tako, da na zgornjem delu naredimo zarezice. Za maso, s katero žepke napolnimo, potrebujemo 250 gramov skute in dve žlici kisle smetano. To dvoje posolimo in mešano. Enakomerno napolnimo žepke in jih stisnemo z vilicami, da jih tako zapremo. Pekač namažemo z razstopljeno margarino. In ne samo pekač. Z raztopljeno margarino namažemo tudi žepke in jih pustimo, da vzhajajo, potem pa jih premažemo še z rumenjakom, ki nam je ostal od prej. Žepke pečemo na 200 stopinjah, dokler niso zlato-rjave barve. In dober tek!

66 Responses to “Jovankini recepti! aka Paprike in žepki!”

  1. Andrej said

    Pri papriki pa manjka nekaj zadev.😦

    Koliko fižola, na koliko paprik?

    Fižol pred polnjenjem skuhamo, do konca in ga potem damo v papriko, ali mora biti “al dente” ali napol kuhan.

    Se celotna zadeva v pečico za pol ure.
    Koliko stopinj naj ima pečica?

    Ali se da jed izboljšti z dodatkom mletega mesa, poleg fižola?

    Skutini žepki, to je pa O.K.- lahko že začnem delati!😀

    Opažam, da naši Žogci bolj ležijo sladke zadeve …😉

  2. zogca said

    Kaj naj ti odgovorim? Bo Jovanka verjetno odgovorila, ker je danes še doma. Midve se še malo loviva z recepti, prosim, šele začeli sva. Verjetno je najina težava naslednja – ona ve preveč, jaz pa premalo. Njej so stvari logične, ker toliko ve, jaz pa vem premalo in niti ne vem, kaj jo moram vprašati, ko mi narekuje recept.

    Veš, kako bi drugače jaz odgovorila na tvoja vprašanja? Po občutku.😉 Ker meni se zdi to podobno prebrancu. Na nek način. In jaz tudi s prebrancem delam po občutku. Prav vidiš, kdaj je dovolj zapečen.

    Lahko začneš peči žepke.😉

  3. zogca said

    Pa sirota samo še meso in solato jem. Ne, saj mi ni hudega. Bom zdržala. Je še nekaj kiklic, v katere ne morem.😦 Ampak vsak dan jih je pa manj.🙂

    Opažam, da naši Žogci bolj ležijo sladke zadeve …

  4. Jovanka Broz said

    Andrej, pozdravljen

    fižola daš toliko koliko potrebuješ (odvisno za koliko oseb) Daj recimo 2 skodelice od bele kave namakat.

    Paprike sproti izdolbeš in kolikor hočeš toliko jih nafilaš.

    pečeš na 200 stopinj dokler ne dobi tak zapečen videz kot je na sliki.

    Če dodaš meso to ni več TO.

  5. zogca said

    Andrej, Jovanka je pozabila napisati do konca … Ko je zadeva narejena in je videti tako, kot na sliki, se usedeš v avto in jo pripelješ k Žogci. :mrgreen:

  6. Andrej said

    Ja hvala, dve skodelici od bele kave namakat. Sedaj vem vse.🙂

    In do katere faze mora biti kuhan fižol, ko ga damo v papriko?

  7. Andrej said

    Ja pa bi ti to jedla, sedaj, ko si na dijeti.😉

    Pazi da ne boš preveč shujšala.
    Jaz imam probleme z svojimi -14 kg.

    Sem ravno danes iskal, če so še kakšne hlače iz mojega suhega obdobja.

    Ker te, katere sem nosil do sedaj, tako smotano zgledajo, ko imam pas zategjen, do konca (da mi ne padejo dol)in se mi kar nagubajo.

    Ker jaz sem shujšal samo v trebuh in teh 14 kg se ful pozna na hlačah.

    Andrej, Jovanka je pozabila napisati do konca … Ko je zadeva narejena in je videti tako, kot na sliki, se usedeš v avto in jo pripelješ k Žogci.

  8. zogca said

    Ih, ni se za bati.😉

    Pazi da ne boš preveč shujšala.

  9. zogca said

    Ne, očetu bi nesla. On bi komaj dočakal kakšno takšno jed.😉

    Ja pa bi ti to jedla, sedaj, ko si na dijeti.

  10. zogca said

    Jaz sem blazno hepi, ker niti enega grama nisem shujšala v oprsje. In bolj sem jaz suha, bolj je potem ono videti večje. Bog daj takšen geštel nekega dne.

    Bo treba pa za to izpustiti še velikooo ogljikovih hidratov. Mah, po moje bom morala kar do smrti zganjati lakoto, če hočem biti približno takšna. Poudarek je na približno.😉 Do takrat pa se lahko tolažim, da sem jim vsaj v nečem podobna.😉

    Skratka, bo še trajalo in ne smem biti neučakana. Tudi zredila se nisem čez noč, torej je logično, da čez noč ne morem zlesti v stare kavbojke.

    Ker jaz sem shujšal samo v trebuh in teh 14 kg se ful pozna na hlačah.

  11. asdf said

    oj!
    podvprašanje za jovo!
    paprike zalijemo, ko jih damo v pečico, ali se pečejo brez zosa?
    fižol- tetovac, črešnjevec- karkoli?
    super recept, bom kmalu testiral- pošljem fotko, ko naredim…

    lp

  12. zogca said

    Asdf, Jovanka danes odpotuje. Ne vem, ali bo, ko pride iz služba, še kaj šla na računalnik. Mogoče ti jaz lahko odgovorim na vprašanje. Ta fižol, s katerim smo napolnili paprike, z njim povsem zalijemo tudi posodu, tako da zos je, ta fižol okoli paprik povsod naokoli.

    Ti kar pošlji fotko.😉

    Pa tudi sicer … Če kdo kaj dobrega skuha ali speče, lahko komot pofotka in napiše recept, bom dala na blog, tako kot Jovankine recepte.

  13. samo jaz said

    Hej, Žogca!

    Samo ena dobronamerna pripomba – mogoče bo recept bolj pregleden, če ne boš vse kar v tekstu oz. v isti liniji pisala, ampak vsako sestavino v svojo vrstico, spodaj pa še “navodila”. Samo moje mnenje.
    OK, pri paprikah to ravno ne bi šlo, pri teh skutinih žepkih pa bi se verjetno obneslo.

    Drugače pa moram reči, da se tele skutine zadevce kar dobro berejo. Jih bom sprobala ob prvi priliki.
    Sicer sem bolj “specializirana” za sladke zadeve, ampak mislim, da bi mi moralo tudi to uspeti.😉

  14. zogca said

    Kaj pa, če bi sestavine poboldala, torej potemnila? Da ne bi teksta preveč razvlekla, bi tudi to bilo dobro? Vidiš, mene pa paprika s fižolom veliko bolj rajca kot žepki. Je pa res, da sem jaz sicer velika fenica prebranca in nekako v tej posodi vidim prebranec. Ki ga seveda zdaj ne smem jesti.😦

  15. samo jaz said

    Ja, tudi če bi jih poboldala, bi bilo v redu.🙂
    Se mi zdi, da tako sestavine vidiš takoj – na prvi pogled.

  16. zogca said

    Bom popravila.

  17. zogca said

    Današnje novice po Žogcinem izboru!!!

    Borut Pahor: “Odločil sem se, da Gregor Golobič ostaja minister”

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042273819

    “Vladna koalicija v brezno vleče celotno državo”

    http://www.rtvslo.si/slovenija/vladna-koalicija-v-brezno-vlece-celotno-drzavo/205126

    DZ bo imenoval dve parlamentarni preiskovalni komisiji, o izbrisanih in o spornih menedžerskih prevzemih

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042273828

    Katoliški izobraženci: Türk na očetovskem izpitu padel že ob odkritju Barbarinega rova

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042273804

    Kdo je kriv za MOL-ovo zadolženost?

    http://www.rtvslo.si/slovenija/kdo-je-kriv-za-mol-ovo-zadolzenost/205107

    Bo obrambno ministrstvo tožilo G7?

    http://www.rtvslo.si/slovenija/bo-obrambno-ministrstvo-tozilo-g7/205071

    Medved Rožnik padel pod streli krivolovcev

    http://www.delo.si/clanek/82535

    Umrla Italijanka, ki je zamudila usodni let

    http://24ur.com/novice/svet/umrla-italijanka-ki-je-zamudila-usodni-let.html

    Michael Jackson spet šokiral paparace!

    http://24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/michael-jackson-spet-sokiral-paparace.html

    Dva Hrvata na en mah!

    http://24ur.com/ekskluziv/glasba/foto-dva-hrvata-na-en-mah.html

    Je marihuana lahko tudi zdravilo proti prašičji gripi?

    http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042273839

    Nizozemska raziskava: Lepe ženske poneumljajo moške

    http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042273823

  18. samo jaz said

    Žogca,
    s temi žepki si mi naredila take lušte, da sem se na poti iz službe ustavila v trgovini in kupila skuto.
    Ker sem danes popoldan spet sama doma, se bom lotila peke.🙂
    Sicer bom uporabila polnozrnato moko namesto navadne bele, ampak upam, da bodo žepki vseeno dobri. Hmmm… mogoče pa bom kombinirala belo in polnozrnato, da ne bodo tako zbiti.
    Ko bodo gotovi, poročam o uspehu.

  19. zogca said

    Prilepi, kar boš spekla, če imaš fotkič. Da vidim rezultat. Lahko pa seveda samo napišeš, kako ti je uspelo.

    To je moje kosilo. Seveda brez ogljikovih hidratov. Ne bi si nikoli mislila, da človek s takšno hrano lahko shujša, ampak res lahko.

    Recepta verjetno ne potrebujete.😆

  20. webmaher said

    nekaj podobnega sem jaz imel včeraj…Žogca obvlada kopipejst😆

  21. zogca said

    Si ti tudi na beljakovinski dieti?😯

  22. Nevenka said

    Na, evo, pa sem spet lačna🙂

  23. zogca said

    Priporočam bučke, če jih imaš doma. Pri meni so po novem daleč najljubša večerja.

  24. webmaher said

    na srečo še nisem v življenju bil na nobeni dieti in upam da tko ostane😆
    Nevenka, zdaj je že prepozn, razen če boš ponoč hokej gledala:mrgreen:

  25. zogca said

    Hokej ponoči? Kaj je pa zdaj to?

  26. vlatka said

    mjami…. 😀 😀

  27. samo jaz said

    Pravkar sem natipkala dooooolg post, kliknila na “submit comment”, pa me je vrglo na stran:
    http://wordpress.org/
    Mojega posta pa nikjer…

  28. zogca said

    Joj, res ne vem, to se mi še ni zgodilo. Naredi kratko obnovo.

  29. zogca said

    Šla sem pogledati, ali je kje obtičal, v spamu, čakajoč na avtorizacijo, ampak ga ni nikjer.

  30. samo jaz said

    V “izginulem” postu sem napisala, da žepki (oz. bolje rečeno ŽEPI) že vzhajajo.
    V tem trenutku pa se že pečejo.

    Fotkala jih raje ne bi, ker zagotovo ne bodo tako lepi kot Jovankini – že zaradi velikosti ne.
    Naj si vsak predstavlja, da so mi super uspeli in so vsaj tako lepi kot ti na zgornji sliki.😉😉

  31. samo jaz said

    Nič zato, sem napisala približno isto kot prejšnjič.

    Šla sem pogledati, ali je kje obtičal, v spamu, čakajoč na avtorizacijo, ampak ga ni nikjer

  32. zogca said

    Pa ti bomo vseeno fovš, ker so boljši in lepši od naših, ki se jih nismo še spravili delati.😉 Ampak silim te pa ne.

    Fotkala jih raje ne bi, ker zagotovo ne bodo tako lepi kot Jovankini – že zaradi velikosti ne.

  33. zogca said

    Moja prva mojstrovina po Jovankinem receptu bo tista pita od prejšnjič, z borovnicami verjetno. Čeprav, jaz sem se nekoč davno že izkazala s pito zeljanico.😉

  34. samo jaz said

    Evo, so že pečeni.
    Sicer so še zelo vroči, ampak en vogalček pa sem že odlomila.😳
    Hmmm… kaj naj rečem… po moje bi bili odlični, če bi bili narejeni iz bele moke, tako pa… saj so dobri, nič ne rečem, ampak… Jaz sem pač želela “zdravo” zadevo.

    Moram pa priznati, da se mi zdi testo presenetljivo rahlo – ponavadi so vse polnozrnate zadeve, ki jih delam precej zbite, tile žepi, pa so kar puhasti. No, zaenkrat je vse skupaj še prevroče za kakšno resno oceno.

  35. samo jaz said

    Če bi si “slučajno” premislila… kako prilepim fotko?
    A moram kje odpreti kakšen account ali kaj takega?

  36. zogca said

    Prilepiš jo najlaže tako, da jo naložiš na http://www.shrani.si/ . Skoraj prepričana sem, da se ti ni treba nič registirati. Ko jo naložiš, se ti izpiše link in ta link skopiraš v to okence tukaj na blog in to je to.

  37. zogca said

    Jaz pa, ko jem takšne stvari, izključno jem iz bele moke. Ničesar polnozrnetega se jaz ne dotaknem nikoli.

    Hmmm… kaj naj rečem… po moje bi bili odlični, če bi bili narejeni iz bele moke, tako pa… saj so dobri, nič ne rečem, ampak… Jaz sem pač želela “zdravo” zadevo.

  38. samo jaz said

    Vseeno sem jih poslikala:
    😳 😳

    Niso ravno tako lepi kot Jovankini, pa tudi sezama nimajo, so pa vseeno kar okusni – kljub polnozrnati moki.😉
    Narejeni so s pusto skuto, niti nisem dala toliko maščobe kot piše v receptu – testo je vseeno puhasto, pri nadevu pa se po moje itak ne čuti razlike.

  39. zogca said

    Ooooo, to je videti pa zelo majstorsko. Niso videti kot Jovankini, to že, ampak so videti pa zelo lepo. Prav res. Prav estetski so videti. Mene bi zmotila ta polnozrnatost, ampak sicer pa … Vsa čast, vsa čast. Ti očitno imaš dober potencial za kuharico. Počakaj, da vidiš, kakšno pito bom jaz spekla. To se boste smejali.

  40. Spider said

    Lahko noč.

  41. samo jaz said

    Žogca, jaz dejansko večkrat pečem – res pa je, da nikoli iz kvašenega testa.
    Moja “specialiteta” so peciva iz biskvitnega in krhkega oz. maslenega testa – no, bolj ta prvo, ampak mi tudi ta drugo gre kar od rok (sploh kakšni piškoti).

    Ti očitno imaš dober potencial za kuharico.

  42. samo jaz said

    Prej sem pozabila – ob prvi priložnosti bom naredila te žepke strogo po receptu (to pomeni iz bele moke in nič “varčevanja” pri maščobi). Če so že tile moji dobri, kakšni šele morajo biti “ta pravi”.😉

    Lahko noč želim vsem in prijeten vikend!

  43. zogca said

    Dobrodošla tudi ti, tako kot Jovanka, deliti z blogom kakšen svoj recept. Bom enako tako kot Jovankinega dala na blog in bodo lahko poskusili tudi drugi.

    Žogca, jaz dejansko večkrat pečem – res pa je, da nikoli iz kvašenega testa.

  44. zogca said

    Enako. Malo grmi na mojem koncu, ampak napovedali so sončno vreme, torej bo lep konec tedna. Seveda, malo je pa odvisno tudi od nas, da si ga popestrimo.

    Lahko noč želim vsem in prijeten vikend!

  45. zogca said

    Malo se rajcam, da zadovoljim lačne oči. Pa če se hoče še kdo, naj pogleda, nad čem se naslajam.

  46. webmaher said

    Hvala Žogca, zdej bom spal ko top…lahko noč😆

  47. zogca said

    Sobotna noč, pa tako zgodaj spat?

    Jaz gledam Hijacinto in seveda sladkarije na internetu.

    Ugotovila sem, da če bi bilo to mogoče (pa seveda ni), da bi se lahko nečesa nocoj do sitega najedla in se ne zredila niti enega grama, bi to brez dvoma bilo naslednje.

  48. zogca said

    Jovanka mi je pisala z dopusta in mi naročila, da pozdravim vse na blogu!!!

  49. samo jaz said

    Da ne bom samo govorila, da pečem, vam pokažem še kakšno slikico – in ob tem “skromno” priznam, da je pecivo boljše, kot izgleda.😉

    Tole so eni izmed mojih piškotov:

  50. samo jaz said

    Hmmm… no, zgoraj so dvojni, ne eni.🙂
    Tule so pa res eni:

  51. zogca said

    Ooooooo, ti prava kuharica!!! Videti je preslastno.

  52. samo jaz said

    Evo, še par vrst:

    Sicer ponavadi ne poslikam tega, kar pečem, včasih pa vseeno nastane kakšna fotka.

  53. zogca said

    Če te ne bi že kdo oženil, bi napisala, da si za oženit. Tako pa lahko samo ugotovim, da je tvoj mož imel veliko srečo.

  54. zogca said

    Ojoj, ojoj, ojoj …

    Res si mojstrica.

    Samo jaz, če se ti bo kdaj ljubilo, če bož želela … Z veseljem ti pošljem mejl (če je ta, ki si ga pustila na blogu in ga seveda vidim samo jaz, pravi) in se dogovoriva, da kdaj dam na blog tudi kakšen tvoj recept, kot dajem Jovankine. Seveda te ne silim, bom pa vesela.

  55. samo jaz said

    Eh, možu moja peciva ne gredo preveč v slast – pa ne zato, ker ne bi bila dobra, ampak preprosto zato, ker ima polno r_ _ vsega.😉

    Drugače pa – ja, moj mož je imel VELIKO srečo, da me je spoznal.😉😳😉

  56. samo jaz said

    Glede receptov – večina jih je s Kulinarike (http://www.kulinarika.net/portal.asp), kjer sem redna gostja.
    Res je tudi, da so po večini malo “predelani”, ampak osnove so pa od tam.

  57. samo jaz said

    Še ena moja sladka zadeva – čokoladna torta:

    Prej sem očitno prilepila napačen link.😳
    V glavnem – osnova za večino receptov, po katerih ustvarjam, je s Kulinarične Slovenije.

  58. zogca said

    Pa še torta. Joj, ko bi jaz imela tebe doma.😉

  59. zogca said

    Ta kulinarika net je pa res fantastična spletna stran. Tudi jaz zadnje čase večkrat zaidem tja. Ali po kakšno zamisel za kosilo. Ali pa preprosto samo gledat fotografije sladic, da si malo napašem oči, ko jih ravno ne smem jesti.

  60. samo jaz said

    Vidiš, Žogca, če jaz gledam slike, sem potem samo še bolj lačna oz. si bolj želim kakšne jedi.
    Pri meni se najbolj obnese nekako v tem stilu: “Out of sight out of mind.”😉
    In še enkrat ponavljam, da te RES občudujem, da zdržiš na dieti. Ker jaz se hrani žal ne znam / ne morem odpovedati.
    Je pa res, da kar pridno športam, da vzdržujem svojo težo (čeprav bi bila vesela kakšne kilce manj, priznam).

  61. zogca said

    Meni pa se to kar obnese. Malo jih pogledam in potem sem srečna. Z dieto pa je tako. Jaz preprosto moram in vem, da moram. Ker je želja, da bi spet bila na tisti svoji teži, ki mi ustreza in ki sem jo navajena, večja od vsega (razen želje po princu). Je pa res tako, zdaj verjamem, da je to z ogljikovimi hidrati odvisnost, kot piše v tisti knjigi, ki jo bom malo obdelala za blog, čim bom utegnila. Zdaj, ko OH ne jem, jih niti malo ne pogrešam. Sicer pa, verjemi, je športanje že veliko in če si nekje blizu svoje teže, se da vse narediti s športom in se ni treba odrekati hrani.

  62. maxi said

    http://www.shrani.si/?3B/8R/zNPLgEy/piskoti1.jpg

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm….res si za oženit.🙂

  63. zogca said

    Vidiš, tudi Maxi se strinja.😉

  64. samo jaz said

    🙂🙂
    Mi bo še nerodno, no…😉

  65. Tana said

    V kuharske zadeve se pa ne bom spuščala, ker to ni moje področje.😉
    To prepuščam tistemu, ki pride. Če pride.🙂

  66. webmaher said

    Samo Jaz, te bomo ukradli😆
    Jaz bi kuhal samo v primeru, da bi bila boljša polovica v službi, tko kot je recimo Tana😆
    V primeru, da bi bila oba doma bi bilo fifti fifti alpa kako drugače, lačni ne bi bli to je ziher:mrgreen:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: