Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Janez Janša, cirkusant ali revolucionar?

Posted by zogca na maj 10, 2009

Medtem ko je Maribor osvajal naslov nogometnega prvaka Slovenije, je ena druščina v Ljubljani pripravljala strategijo za osvajanje Slovenije, ki pa ne bo, kot do sedaj, nosila naziva Rupublika Slovenija, ampak bo postala “druga republika”. Opravičujem se, ker ne vem, ali naj to novo tvorbo pišem z veliko ali malo začetnico, ker niti ne vem, kaj ta tvorba je. Predvidevam, da Slovenija vseeno ostane. Janševi privrženci so kajpak navdušeni in prepričani, da se vsem drugim tresejo hlače, jaz pa ne vidim nobenega razloga, da bi se komerkoli moralo karkoli tresti. Kolikor je meni znano, je ustavo še vedno mogoče spreminjati samo z dvotretjinsko večino, vse tisto, kar je Janez Janša povedal v svojem sinočnjem govoru, pa zahteva spremembo ustave. Zelo me zanima, na kakšen način kani Janez Janša spreminjati ustavo. Če po ustavni poti, potem ve, kot ve tudi ljudstvo, da za takšen podvig nima niti teoretičnih možnosti in je to nič drugega kot en velik cirkus. Če gre za drugačno pot, potem pa cela reč postane veliko bolj resna in je beseda cirkus nikakor ne more opisati. Se nam obeta revolucija, državni prevrat? Seveda je tudi iz tega mogoče zbijati šale in prav to si je privoščil bloger Renton.

Če preberete Janšev govor, kaj hitro ugotovite, da se tega, o čemer pišem, zaveda tudi sam. “Možnosti za tako temeljite ustavne spremembe, ki simbolično pomenijo prehod v drugo republiko, se bodo marsikomu danes zdele nerealne. Dejal bo, da za spremembo ustave potrebujemo 60 glasov v parlamentu, imamo pa jih največ dobro polovico. Vse to drži, vendar ni pomembno.” Kako ni pomembno? Pomembno je, da o tem govorite, gospod Janez, ni pa pomembno, da tega ne morete izpeljati na ustaven način? “Pri danes potrebnih ustavnih spremembah gre za podoben položaj. Svetovna finančna in gospodarska kriza bosta prinesla institucionalne spremembe globalnih razsežnosti. Številne države, zveze in mednarodne organizacije bodo dograjevale in reformirale svoje temelje. V Sloveniji bodo politične posledice gospodarske in socialne krize zaradi nesposobnosti vladne koalicije večje in globlje, kot v nekaterih primerljivih državah. Na voljo bosta verjetno samo dve poti. Ena demokratična, institucionalna, ki bo preko ustavnih sprememb in potrebnih reform vodila k odpravi družbenega in gospodarskega zastoja. In druga, skrajno populistična, razdiralna, lahko bi rekli nacionalsocialitična, ki bo vodila v kaos, izolacijo in tragično ponavljanje preteklosti.” Katero torej kanite izbrati vi, gospod Janez? V govoru sicer piše, da ni nobenega dvoma, katero, pa vseeno … Realno to ni in je povsem nepomembno, ali bodo volitve naslednje leto ali šele čez tri leta. Kot je tudi nepomembno, kako močno nas bo recesija treščila po glavi. Prepričana sem namreč, da nikoli dve tretjini Slovencev rešitve zase ne bo iskalo v Janezu Janši. Mogoče je na mestu tudi naslednje vprašanje … Če so volitve tako zelo pomembne in bi jih po malo več kot pol leta po mnenju nekaterih morali imeti znova, zakaj se SDS takrat, jo je še bila na oblasti, ni lotila reforme sodstva, zaščite referendumske volje ljustva, povečevanja učinkovitost oblikovanja in delovanja izvršilne oblasti, pridobivanja enostavnejših možnosti razpisovanja predčasnih volitev itn.? Ker se je zavedala, da za tovrstne podvige nima dovolj glasov? Ali pa so vse te težave nastale v zadnjih pol leta, prej pa sploh niso obstajale?

“Najprej bo predlagano omalovaževano, potem bo prešlo v nasprotovanje, ko pa bo čez nekaj let uresničeno, bodo vsi trdili, da so bili zraven”, je včeraj izjavil Janez Janša. Cirkusant ali revolucionar?

Advertisements

44 komentarjev to “Janez Janša, cirkusant ali revolucionar?”

 1. Nevenka said

  Bo čas pokazal.
  Jaz sploh ne vem več kdo nam dobro hoče in ne samo sebi…ali pa cerkvi, ki povsod pristavlja lončke in lovi dobroimetje.
  Seveda potrebujemo spremembe. Pričakujemo jih itak od obstoječe oblasti.
  Kaj pa Slovenci sploh hočemo? Socialno varnost, pravno državo, jasne meje in kanček kulturnega življenja. Ne bi smelo biti tako strašno težko, saj smo delaven narod.
  Ne vem, če se to doseže s spremembo ustave.
  S spremembo zakonodaje bi se pa marsikaj lahko uredilo.

 2. zogca said

  Vsi oni tako ali tako hočejo samo oblast oziroma bi radi bili prikoriteni. Če vmes naredijo še kaj dobrega, v redu, sicer pa manj pomembno. Jaz sem mogoče prevelik cinik glede politike, ampak prav daleč od resnice tudi nisem. In se strinjam s tvojim “ne vem, če se to doseže s spremembo ustave”. Ustava je pri nas najmanjši problem. Saj v ustavi vse lepo piše, samo v praksi ni tako. Naj oni raje prakso spreminjajo, ker pa papirju smo mi že marsikaj, kar v resnici nismo. Tega, kako je bilo pred pol leta vse idealno in čudovito, zdaj je pa naenkrat vse slabo in zanič, ker oni so bili prej tako imenitni, ti pa so katastrofa vseh katastrof, pa tako ali tako ne kupim. Pa daleč od tega, da bi mislila, da so bili oni prej katastrofa vseh katastrof, ti zdaj pa so imenitni … Da bi se pa oni kdaj uspeliti zediniti o tem, kdo je kriv za kaj, na to pa tako ali tako ne računam.

 3. webmaher said

  Diktatura, revolucija ali čakanje na…100% slednje!!!!
  Nobena stranka ne bo naredila nič pomembnega, le zakaj bi…

 4. zogca said

  Nekaj novega jaz pričakujem samo od nekoga, ki je nov. Po naši politični sceni se praktično dvajset let sprehajajo eni in isti primerki, ki pač po potrebi zamenjajo ploščo.

 5. webmaher said

  novih ni in jih ne bo…zgodovina se ponavlja…

 6. zogca said

  Ponavlja? Kakšno revolucijo pa Janša napoveduje, komunistično ali kaj? :mrgreen: Evo, zdaj slišim na 24 ur, da Jambrek govori, da je pet Janševih predlogov NO GO! Bučar pravi, da je to zabava ta nedeljsko popoldne.

 7. zogca said

  SDS SE ZAVZEMA ZA SPREMEMBO USTAVE NA 10 PODROČJIH:

  1. Slovenija nujno potrebuje ustavno podlago za reformo sodstva.
  2. Z dopolnitvijo ustave je treba zaščititi referendumske odločitve ljudstva.
  3. Z ustavnimi spremembami moramo povečati učinkovitost oblikovanja in delovanja izvršilne oblasti.
  4. Država mora dobiti enostavnejšo možnost razpisa predčasnih volitev.
  5. Z ustavo oziroma z ustavnim zakonom za njeno izvedbo je treba določiti obvezni enoletni rok, v katerem mora DZ izvesti decentralizacijo države.
  6. Takoj po ustanovitvi pokrajin se državni svet preoblikuje v svet pokrajin s pravico soodločanja o vseh tistih zakonih, ki urejajo pokrajinske ali lokalne pristojnosti.
  7. Z ustavo se uvede obvezna srednja šola.
  8. Po vzoru nekaterih drugih evropskih držav se 63. člen Ustave, ki postavlja zunaj ustavnega reda vsako Spodbujanje k neeenakopravnosti, nasilju in vojni, dopolni s prepovedjo javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov, njihovih nosilcev in simbolov.
  9. 39. člen Ustave se dopolni s prepovedjo monopolov na medijskem področju.
  10. Odgovoren odnos do okolja in prihodnjih generacij se dvigne na ustavno raven.

  Vir: SDS

 8. StaneP said

  Oprosti Žogca, toda meni se teh 10 predlaganih sprememb sploh ne zdi napačnih. Nasprotno, celo všeč so mi, ker praktično vsaka točka nosi s sabo prednosti za državo. Če seveda razmišljamo kot država in ne kot posamezniki vsak s svojimi parcialnimi interesi.
  Pri nas je največja težava to, ker še tako dober predlog ne pride skoz, če ga ne predlaga “prava” stran. In pri tem sta tako levica kot desnica popolnoma enaki. Poenotiti se ne moreta niti pri ključnih stvareh. In predvsem levica neprestano omavaložuje vse, kar desnica reče.

  Je pa res, da je politika kurba. Neglede na politično prepričanje, barvo ali starost obrazov. Sploh pri nas, kjer je spomin kratek, in kjer ljudje krožijo iz ene funkcijo na drugo. Nihče ne odgovarja za nič. In dokler ne bomo volilci toliko zreli, da bomo znali (zmogli) presojati širše in samo po lastnih parcialnih interesih ter dokler bomo že v nekaj mesecih pozabili, kar politika naredi slabega, toliko časa bo politika sama sebi v namen. Namesto, da bi bila v namen nam.

  In še to. Dokler bomo ljudje nekritično zvesti svoji politični opciji in ji celo fanatično sledili, bo kvečjemu še slabše…

  Ker sem cel vikend užival na moji novi ljubici ( od danes naprej imava celo božji blagoslov, ki sicer ne more nadomestiti moje presoje, škodi pa ravno tako ne ), še ena zelo motoristična pesmica, da malo razbije to resno politično tematiko.

 9. zogca said

  Stane, kje so te prednosti? Piše samo ustavno podlago za spremembo osdtva, saj ne piše, kakšno. Enako ne vemo, kako točno naj bi potekalo to izboljšanje učinkovitosti, kaj naj bi izvršna oblast dobila, da bi bila bolj učinkovita. Kar se teh pokrajin tiče (neznano visokega števila) sem tako ali tako proti. To, da nekateri hočejo ukiniti Državni svet, vem. In ti totalitaristični režimi, na koncu ne bom več smela na Pot spominov in tovarištva, ker zanje je vse to komunizem. Nekdo se je na enem blogu hecal, naj v ustavo dajo še to, da nihče, ki je bil član partije ali socialistične mladine, ne sme imeti javne funkcije. Če se že gremo, se pojdimo do konca. Potem odpade tudi Janša. 😉

 10. StaneP said

  Nekdo se je na enem blogu hecal, naj v ustavo dajo še to, da nihče, ki je bil član partije ali socialistične mladine, ne sme imeti javne funkcije. Če se že gremo, se pojdimo do konca. Potem odpade tudi Janša. 😉

  Bi se strinjal, če bi bilo govora o funkcionarjih bivšega režima. Bilo bi higienično. Če je bil Janša funkcionar, potem, naj odpade tudi on. To natolcevanje o članih, je samo zamegljevanje probrema.

  Kaj naj točno te spremembe ( dopolnitve ) spremenijo, naj pa bi bila stvar javne in politične debate. To bi bilo kulturno, smiselno, modro ter učinkovito. Norčevanje iz v bistvu koristnega predloga je pa…

  To je tudi norčevanje, če rečeš, da ne bi več smela na PST. To so tipične metode levice, ki so ostale še iz prejšnjih časov in kratko malo niso dostojne. Če ni argumentov, so uporabljali in ga še vedno; norčevanje…

  Video ti je bil všeč? Ko smo jedli kosilo po skoraj 2 urni panoramski vožnji ( bilo nas je več kot 100 motoristov ) je ta glasba sedla kot nobena druga. Moč, energija, ritem…

 11. Gaia said

  Res je! Marsikaj, kar pravi Janša, je res. Vsi vemo to, če si ne lažemo. Naša družba je postala predvsem konglomerat peščice posameznikov, ki predstavljajo oligarhijo znotraj države, temelječo na medsebojni finančni »solidarnosti«. Njihovi interesi so postali »lepo zaobljeni kamenčki« mozaika, kjer jim politika kot matriks v imenu nekoga izven njih omogoča vedno večjo moč, podprto z edinim merilom moči, ki ga priznava sedanji svet. Denar. Sam po sebi nič napačnega, nič krivega. Če ne rezultira iz prioritet, ki nimajo nobene osnove v dejanski prioriteti (znanju, delu, ustvarjalnosti, ipd.), ampak samo v »slučajnosti« . Biti eden »med njimi«, biti del t.im. »elite«. Osebno ne verjamem v spremembe vrednot sistema, ker ne verjamem v noben sistem. Še vsak je že ob samem nastanku rodil tudi svoje nasprotje. Verjamem edino v človeka. Samo ta je sposoben preseči sistem vrednot, ki mu ga vsiljuje okolje in zaključiti »prostituiranje« zaradi nečesa, kar nima nobene vsebine, če seveda »praznina« ne predstavlja vsebine. Roko na srce. Koliko Slovencev je pripravljeno spremeniti svoje navade? Če jih seveda »nekaj« ne prisili vanje? Postali smo družba, ki je zamenjala vrednote preteklih generacij, vrednote, ki odražajo pravo vsebino življenja, človeka, za »zunanji blišč«. Neodgovornost takšnega načina do sebe in predvsem generacij »za nami« je velika. Kakšen vzor jim dajemo? Kdo smo zanje? Samo potrošniki, ki jih »zunanje« usmerja v »notranje«? So dejansko to naše resnične potrebe, naši resnični interesi, ali samo odraz biti »in«, biti takšen kot drugi oziroma biti »nekaj več«. Ko slečemo vso to navlako ostane samo človek. Kakšen človek? Zadovoljen, srečen, izpopolnjen v svojem »to sem jaz«. Ali samo »prazna lupina«, nezadovoljen, prazen, nesrečen, neizpopolnjen in z vprašanjem »kdo sem«?!

  Zgodovina se ponavlja. A ne verjamem v »ponovitev« dogodkov iz preteklosti Slovenije. Majniška deklaracija. Bila je pomlad Slovenije, bila je enotna Slovenija. A je nekje na poti zaradi iskanja razlik in ne iskanja skupnih interesov izgubila svojo pomlad. Nobena revolucija, nobena vojna, nič, kar ne predstavlja mirne poti, ni moj način. Ker je vedno tako, da vsak vihar vrže na plan »vso svinjarijo«, ki jo moramo nato skupaj pospraviti. Biti zrel, biti odgovoren. Do sebe, do naših otrok. Samo to je zame odgovor. Torej se je bolje dogovoriti, kako bomo »pospravili« to, kar je za »pospravit«. A začeti je treba pri sebi, pred svojim pragom.

 12. zogca said

  Janša je bil v tistem obdobju eden izmed kandidatov za predsednika Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Mislim, da je to dovolj hudo, da bi tudi on lahko odpadel. Sicer pa je vse zamegljevanje problema, Stane. Tudi ti govori.

  Bi se strinjal, če bi bilo govora o funkcionarjih bivšega režima. Bilo bi higienično. Če je bil Janša funkcionar, potem, naj odpade tudi on. To natolcevanje o članih, je samo zamegljevanje probrema.

 13. zogca said

  Ne vemo, ali je koristen. In nihče se ne norčuje iz predlogov, ki jih niti poznamo ne, tisti, ki se norčujemo, se iz tega cirkusa. Sicer pa, kolikor je meni znano, je trenutno najhujši problem gospodarska kriza. Kaj od navedenega nas rešuje iz krize? Ko je pa Kresalova začela urejati status družin enakospolnih partnerjev, so jo napadli, da zdaj ni čas za urejanje takšnih stvari, ker imamo krizo.

  Norčevanje iz v bistvu koristnega predloga je pa…

 14. zogca said

  Meni ta komad ni všeč, ampak čisto verjamem, da v takšni atmosferi blazno sede. Kje si se vozil z ljubico?

 15. StaneP said

  Gorenjska, Poljanska dolina, Polhograjski Dolomiti, Lj. samo bežno do Domžal…

 16. StaneP said

  Aja, pa seveda Škofja Loka in tudi Selška dolina. Ampak na selškem meni ni bilo nikoli všeč. V primerjavi z mojo Poljansko dolino ( saj veš, film Cvetje v jeseni ) mi je Selška ( Železniki in to ) brez veze. Kot dolina in tudi ceste so slabe…

 17. zogca said

  To je res, vendar so politiki tudi del tega konglomerata, tudi politik po imenu Janez Janša. Levi, desni, to je, ko gre za denar, vse fejst prepleteno.

  Naša družba je postala predvsem konglomerat peščice posameznikov, ki predstavljajo oligarhijo znotraj države, temelječo na medsebojni finančni »solidarnosti«.

 18. StaneP said

  Gaia, kupim kar si napisala. Zelo lepo napisano.

 19. Gaia said

  Ja, to je matriks. Brez njega ni komglomerata. Meje med finančno in politično oligarhijo pri nas ni. Vsaj resnične ne. Samo navidezna je. Z namenom “izmenjave medsebojnih koristi”. Bi katerega politika izvzela? Težko. Politika je kurva. Vedno bila in bo. Kaj so torej politiki?! Vsak idealist, ki kdaj slučajno zaide vanjo, odide iz nje. Razočaran. Ali pa ni v bistvu “idealist”.

 20. StaneP said

  To je res, vendar so politiki tudi del tega konglomerata, tudi politik po imenu Janez Janša.

  Žogca, to pa sploh ni dostojen odgovor na mnenje, ki ga je Gaia napisala. Tvoja glava je sposobna proizvesti bistveno več, kot pa samo takšno floskulo!? Kaj je sedaj to? A že spiš!?

 21. Gaia said

  Hvala.

 22. zogca said

  Tako jaz gledam na profesorja Mencingerja, katerega jaz izjemno cenim. Njega imam za idealista. On je odšel, odšel je sam. Tisti drugi pa, saj tudi če jih želimo nagnati, jih ne moremo. Večni so.

  Vsak idealist, ki kdaj slučajno zaide vanjo, odide iz nje. Razočaran. Ali pa ni v bistvu “idealist”.

 23. zogca said

  Ne, sploh ne. Gaiji sem hotela napisati, da nisem še končala z odgovarjanjem na njen zapis, niti zdaleč ne. Samo me je malo zmedlo pisanje v objavi nižje in sem se tam razpisala, zdaj pa sem se vrnila nazaj k tej objavi.

  Žogca, to pa sploh ni dostojen odgovor na mnenje, ki ga je Gaia napisala. Tvoja glava je sposobna proizvesti bistveno več, kot pa samo takšno floskulo!? Kaj je sedaj to? A že spiš!?

 24. zogca said

  Ampak bolj kot bomo ljudje socialno ogroženi, manj se bomo ukvarjali s tistimi stvarmi, ki so v nas oziroma bi morale biti, bolj bomo prazni in nesrečni. V končni fazi, tudi to potrošništvo, na katerega smo se v zadnjih letih navlekli, je pravzaprav polnjenje raznih praznih znotraj nas. Jaz to priznam na svojem primeru.

  Kakšen človek? Zadovoljen, srečen, izpopolnjen v svojem »to sem jaz«. Ali samo »prazna lupina«, nezadovoljen, prazen, nesrečen, neizpopolnjen in z vprašanjem »kdo sem«?!

 25. zogca said

  Meni se zdi to Janševo omenjanje tistih dogodkov pač zloraba le teh. Kot se mi je to enako zdelo pred volitvami, ko se je na koncu vse šlo okoli tega, kdo je bolj zaslužen za osamosvojitev. Naj enkrat tekmujejo v tem, kdo je bolj zaslužen za to, da Slovenija danes ni takšna, kakršno so državljani takrat pričakovali.

  Majniška deklaracija. Bila je pomlad Slovenije, bila je enotna Slovenija. A je nekje na poti zaradi iskanja razlik in ne iskanja skupnih interesov izgubila svojo pomlad.

 26. zogca said

  Pa še to bom dodala. Zakaj jaz to jemljem kot populizem oziroma cirkus. Bil je na oblasti in na tem področju ni naredil nič. Zdaj pol leta ni na oblasti in ima takšne govore.

 27. Gaia said

  Ne strinjam se s tabo. Socialna ogroženost sama po sebi ne pomeni, da se ne moreš ukvarjati s tistim, kar je v tebi, s tem, kdo si v resnici. S tem se bi moral ukvarjati vsak posameznik, če želi kvaliteto življenja (ne materialno!). Socialna ogroženost je zelo relativen pojem. Človek ni socialno ogrožen, če si ne more privoščiti vsako leto dopusta v tujini. Ne, ne norčujem se iz resnično socialno ogroženih, ki ne morejo svojega položaja izboljšati zaradi kateregakoli razloga že. Ti ljudje so v manjšini. Vsak odrasel človek, ki je zdrav in lahko dela, bi moral delati in skrbeti zase in za svojo družino. Zakaj ne moremo dobiti delavca, ki bi pokosil travo? Samo primer. Ker se mu “ne izplača”. Ogromno primerov. Obiranje hmelja, jabolk, ipd.. Vedno ista zgodba.

 28. Gaia said

  Ni politike brez populizma. Kadar nastopi kriza, ki se odrazi skoraj praviloma v krizi demokracije, pride do zlorab. Različnih zlorab. Ena med njimi je zloraba položaja ali prioritete ne glede na njeno vrsto. Populizem je odraz tega. Njegov izvor je najbolj tipična človeška lastnost. Izraba nečesa, da dosežeš nekaj več.

 29. zogca said

  Ne razumi me napak, nisem mislila na takšno ogroženost. Mislila sem na to, da je vsak dan manj socialne varnosti. Nekoč so bile službe varne. Nekoč se je zaposlovalo za nedoločen čas. Jaz poznam veliko ljudi, ki jim niti pod točko razno ne gre slabo, ampak nimajo pa nobene socialne varnosti. Razlika med tem delati in imeti službo je veliko. Jaz se strinjam, da bi tisti, ki nimajo službe, lahko vsaj delali in mi je nedopustno, da ne. Ampak je treba tudi razumeti stiske ljudi, ki jim vsi ponujajo delo, službe pa nihče. Služba vseeno prinese pravico do bolniške, dopusta, porodniške itn.

 30. zogca said

  Povsem se strinjam z napisanim!

  Kadar nastopi kriza, ki se odrazi skoraj praviloma v krizi demokracije, pride do zlorab. Različnih zlorab. Ena med njimi je zloraba položaja ali prioritete ne glede na njeno vrsto. Populizem je odraz tega.

 31. Gaia said

  Socialna varnost je nekaj drugega kot socialna ogroženost. Od razvoja države je odvisna raven socialne varnosti, ki jo nudi svojim državljanom. Skandinavski model?! Zakaj pa ne! A razvoj se doseže samo na en način. Kvalitetno, inovativno, v razvoj usmerjeno delo. Vsi imamo možnosti. A znotraj sistemov kot je n.pr. naš izobraževalni sistem, ki producira kvantiteto in ne kvalitete (zopet je v ospredju interes denarja; izobrazba je postala super posel za tiste, ki jo prodajajo) jo bomo težko dosegli. Seveda ne gre za posloševanje. So izjeme.

 32. zogca said

  Janševa napoved – politična bomba!

  http://24ur.com/novice/slovenija/bucar-gre-zgolj-za-politicno-akcijo.html

 33. Boom said

  Seveda so točke lepo zveneče in bi morda v neki pravni državi morda celo delovale. Brez ustreznih mehanizmov nadzora pa lahko vodijo tudi v neko oligarhijo ali celo v latentno diktaturo. Primer: kako obvarovati in nadzorovati predlagano imenovanje mandatarja (ki pozneje sam imenuje ministre)s strani predsednika države?

 34. zogca said

  Res je, Gaia, ampak če nimaš socialne varnosti, si kaj hitro lahko socialno ogrožen. Žal je tako, da ljudje nismo prav blazno nagnjeni k temu, da v dobrih dneh delamo zalogo za slabe. Kvalitetno, inovativno, v razvoj usmerjeno delo. Tako je. Enkrat sem brala, ko so neki gospodarstveniki govorili, da je Slovenija naredila veliko napako na samem začetku, ko je denar, namesto v tovarno tipa Nokia, vlagala v avtoceste. Zdaj avtoceste imamo, ne pravim, da jih ne potrebujemo, celo vrsto trgovinskih središč, ampak zato ne proizvajamo nič pametnega.

 35. zogca said

  Boom, mene bo zanimalo mnenje mojih nekdanjih profesorjev, kaj bodo oni rekli o tem. Ne dvomim, da se bodo oglasili. Jamrek se je že oglasil, čeprav priznam, mi je najmanj ljub. In ni to on zadeve ni pohvalil.

 36. Gaia said

  Janša je politik. Kakšno akcijo lahko pričakuješ od politika? Normalno, da gre za politično akcijo.

  Se strinjam, da gre za dve stvari. Socialna varnost je sistem. In sistem mora biti takšen, da človek, ki je odgovoren do sebe (torej dela in skrbi zase), ne bo nikoli predmet socialne ogroženosti. Tudi takrat ne, ko bo bolan, star, ipd.. Imamo sistem, ki nam lahko to garantira?! Menim, da ne. Ne samo zaradi tega, ker nismo na stopnji razvoja skandinavskih držav, ampak tudi zaradi tega, ker sistem ne nastopa enakovredno do vseh. Bistvo demokracije je ravno v tem, da zaščitim tiste, ki so zaščite potrebni, ker se sami ne morejo zaščititi; ostali pa moramo imeti enake možnosti in enake odgovornosti ter iz tega izhajajoče enake pravice. Raje primerljive.Enakost je relativna in subjektivna zadeva.

 37. zogca said

  Ne, nimamo. In tudi ta sistem, ki ga imamo, ni vzdržen, vsaj to nam nenehno govorijo, da bo moralo biti še slabše. Dobro si to napisala, odgovornosti in pravice. Predvsem bi pri odgovornostih rada omenila tiste zgoraj, ki imajo največ pravic, ampak začuda v naši državi za nič ne odgovarjajo.

  Imamo sistem, ki nam lahko to garantira?! Menim, da ne.

 38. Gaia said

  In sva zopet pri sistemu. Čeprav menim, da je edina rešitev (ne želim biti preveliki pesimist) konkretna sprememba sistema vrednot v svetu, ne verjamem, da imamo možnost zanjo. Kot sama ugotavljaš, smo ljudje (ali vsaj večina) uporabniki linije najmanjšega odpora. Spremeniti sebe je dejanska zmaga posameznika nad sabo, ker je nekaj najtežjega, kar lahko naredi človek. In hkrati najboljšega, najbolj učinkovitega. A sprememba pomeni vedno vprašanje neznanega. Zaradi tega večina izbere varnost ustaljenega, znanega. Najprej pomesti pred svojim pragom torej. Sama nisem nobena svetnica. Sem žrtev ustaljenih navad. Ne, nisem žrtev, ker ne morem biti nič drugega; biti “žrtev” je ustrezen izgovor. Torej mi tako ustreza.

 39. zogca said

  Sprememb na bolje se ljudje ponavadi ne branimo. To pa, kar se nam zdaj dogajo, bodo spremembe na slabše. Na primer, ko gre za pokojninski sistem. In seveda se bodo ljudje tega branili. Ko bo enkrat denarja zmanjkalo pa, branili se ali ne, se bo zadeva sesula.

  Premagati samega sebe pa je največja zmaga, ki jo človek lahko doseže. Ampak jaz to jemljem bolj … Ko gre za zasebe zadeve. Pri teh drugih, povezanih z državo, je pač … Določene danosti so, ki niso odvisno od nas in našega premagovanja samega sebe. In svet se vrti v eno smer, sicer se posameznik lahko vrti v drugo, ampak še vedno je del tega sveta in to se odraža tudi na njegovem življenju.

 40. Janis said

  Ker že ravno delam:

  Oprosti Žogca, toda meni se teh 10 predlaganih sprememb sploh ne zdi napačnih. Nasprotno, celo všeč so mi, ker praktično vsaka točka nosi s sabo prednosti za državo. Če seveda razmišljamo kot država in ne kot posamezniki vsak s svojimi parcialnimi interesi.

  Oprosti, Stane, meni se zdi večina teh predlogov skrajno spornih in nesprejemljvih (pa ne zato, ker od Janševi – briga mene barva politika v tem oziru). V bistvu imam močne agrumente proti vseh razen enemu samemu – podaljšanju obveznega šolanja na 18 let (če prav razumem člen o “obvezni srednji šoli”).

 41. zogca said

  Dobro jutro z novicami današnjega dne!!!

  Prve igrače ni znal sestaviti, zdaj želi drugo – republiko

  http://www.delo.si/clanek/80587

  Sanader: Rehnov predlog dober za Slovenijo

  http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=16&c_id=199367

  S kondominijem do odprtega morja

  http://www.delo.si/clanek/80576

  Bo Istrabenz tokrat dobil novo vodstvo?

  http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=199368

  Papež začenja obisk v Sveti deželi

  http://www.siol.net/svet/novice/2009/05/papez_zacenja_obisk_v_sveti_dezeli.aspx

  Slovenskih turistov na Hrvaškem za petino manj

  http://24ur.com/novice/slovenija/slovenskih-turistov-na-hrvaskem-za-19-odstotkov-manj.html

  Bi bil virus nove gripe lahko biološko orožje?

  http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042265519

  Kirstie Alley: Zredila sem se za “ogabnih” 38 kg!

  http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=2&c_id=40525

  Prepotena in nenaličena Victoria Beckham

  http://24ur.com/ekskluziv/tuja-scena/prepotena-in-nenalicena-victoria-beckham.html

  Susan Boyle zavrnila Baracka Obamo

  http://24ur.com/ekskluziv/tuja-scena/susan-boyle-zavrnila-baracka-obamo.html

 42. zogca said

  Pravna stroka zaenkrat nenaklonjena Janševemu predlogu ustavnih sprememb

  http://www.siol.net/slovenija/novice/2009/05/pirnat_janseve_spremembe_nesprejemljive.aspx

 43. zogca said

  Janša: Odzivi me ne presenečajo

  http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=199422

 44. zogca said

  10 Janševih zapovedi (objava na blogu)

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=Stavenskovrhski&e_id=94508

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: