Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Iz službe na pokopališče?

Posted by zogca na maj 5, 2009

Ste sinoči gledali Tarčo? Če je odgovor da, ali ste mogoče ob spremljanju oddaje pomislili, da je bolje, da vas “vzame hudič” tistega dne, ko ne boste mogli več delati? Pokojnine, ki nam jih obetajo, so namreč mizerne. Tisti, ki danes zaslužijo povprečno plačo 898 evrov, bi v primeru, da bi se upokojili leta 2024, imeli pokojnino 502 evra. Se vam zdi malo? Kaj naj potem rečejo tisti, ki danes prejemajo minimalno plačo, ki znaša 589 evrov in bi v primeru, da bi se leta 2024 upokojili, dobivali pokojnino v znesku 329 evrov? Obe številki sta že danes na pragu oziroma pod pragom revščine, ki ga po nekih izračunih predstavlja številka 495. In menda bo z vsakim letom huje. V Sloveniji je danes 868.732 zaposlenih (če ni z današnjim dnem že kakšen manj) ter 556.876 upokojencev (če ni z današnjim dnem že kakšen več). Upokojen je torej že vsak četrti Slovenec in na enega upokojenca pride 1,69 zaposlenega, še pred petindvajsetimi leti pa so za enega upokojenca delali trije zaposleni. Leta 2035 naj bi se to razmerje izenačilo in bo za enega upokojenca delal en sam zaposlen. Nam mladim seveda kot rešitev priporočajo dodatno varčevanje. Sliši se preprosto, pa vendar ni. Nekoč so trije delali za enega upokojenca in za nameček jim ni bilo treba dodatno varčevati. Čez nekaj let bo samo še eden delal za enega upokojenca, hkrati pa bo moral dajati na stran še za svoja stara leta. In kako varno je sploh to, kar dajemo na stran? Ameriški primer je namreč pokazal, da ne najbolj. Mnogi Američani, ki so mislili, da so prihranili dovolj in se bodo letos lahko upokojili, so zgroženi ugotovili, da sta jim recesija in zlom borze upokojitev prestavila na poznejša leta.

Kaj je torej rešitev, da gremo iz službe naravnost na pokopališče?

Advertisements

38 komentarjev to “Iz službe na pokopališče?”

 1. cija said

  Nisem gledala tarče, ampak tale tvoj prvi primer še ni tako hud.
  Rešitev je pač ta, da si moraš do svoje upokojitve zagotoviti svojo streho nad glavo, katera ne bo več obremenjena s krediti. Računica je jasna plača 900 EUR, od katere plačaš 400 EUR mesečnega stanovanjskega kredita in pokojnina 500 EUR na mesec: tvoj življenjski standard je praktično nespremenjen.

  OK, tako enostavno ni, ampak dejstvo je, da si moraš, dokler si še aktiven, na nek način zagotovit eksistenco za stara leta. Jaz imam sklenjenih en kup varčevanj (menda kar tri), ampak na vsa tri gledam z vedno večjo skepso… Imam pa svoje stanovanje, ki ga bom nekje do penzije ravno odplačala. in če se mi pokojnina zmanjša za 500 EUR v primerjavi s plačo, bom približno na istem… (mokre sanje, saj vem)

 2. zogca said

  Vidim, da razmišljava podobno. Jaz tudi računam na obe nepremičnini, na svoje stanovanje in na hišo staršev, pa na nič drugega. To bi menda moralo biti dovolj za preživetje, še posebej ob upoštevanju dejstva, da sta obe nepremičnini v Ljubljani. Če mi bodo finance to omogočale, bi se v neki dvojini nekoč podala še v nakup tretje nepremičnine. Na razna dodatna varčevanja, rente in podobno ne dam NIČ. Ne verjamem, ne zaupam, v nič drugega kot v hiše, stanovanja in zemljo. Seveda tudi to lahko precej izgubi na vrednosti, ampak ne pa tako zelo, kot ta varčevanja, ki so vsa (razen golega denarja na banki) povezana z borzo.

 3. Nevenka said

  Tudi jaz razmišljam o tem in moram priznati, da me starost pošteno skrbi.

  Ker bom ostala sama, bom imela relativno visoke stroške, če bom bolna, si bom morala plačati kakšno pomoč, morda celo zdravnika, ker vse kaže, da si zdravstveno varen vedno manj, skrbi me celo, če si bom lahko financirala dom upokojencev, oziroma bom v te namene najbrž morala založiti stanovanje. Groba sploh ne bom imela, ker ne bo nikogar, ki bi plačeval zanj. Res se bom morala dati razsuti, če bo sploh kdo upošteval mojo željo.

  Vidim samo črno.

 4. zogca said

  In zakaj ne bi stanovanja porabila za to, da na stara leta preživiš? Saj temu je na nek način tudi namenjeno. Mislim, če bi imela otroke, potem bi bilo na nek način zapraviti stanovanje grdo. Ker ji nimaš, naredi stvari tako, da ti bo to stanovanje omogočilo lepo starost v kakšnem domu za starejše občane. Če pa se slučajno zgodi, da dočakaš 105 let, denarja od stanovanja pa zmanjka, greš na križarjenje in ko porabiš zadnji evro … Tako sva dolgo let govorili midve s prijateljico. 😉

 5. zogca said

  Aja, mimogrede, če jaz ne bom imela otrok, bom na stara leta živela na zelo visoki nogi. Zavedam se, da mi to takrat vsej stari in betežni, ne bo veliko pomenilo, ampak vseh 440 kvadratov (po današnjem štetju) pa tudi ne bom pustila za seboj, jaz pa bom gledala na vsak evro, no way. Okej, če bi imela vsaj kakšnega nečaka, pa ga nimam in ga ne bom imela, tako da …

 6. lynx said

  Ugotovil sem, da biti zaskrbljen za nekaj, za kar niti ne vem če se bo sploh zgodilo, ni zelo koristno. Preventivno narediš kar je v tvoji moči, potem pa se bomo ubadali s problemi, ki in ko bodo prišli.

 7. zogca said

  Saj, tudi to je del mojega razmišljanja. Da bi se jaz odrekala vsemu mogočemu in plačevala drugi steber, tretji, po možnosti še kakšen četrti in peti, da ne propade pokojninski sistem, ko pa sploh ne vem, ali bom kdaj lahko dobila en evro tega denarja. Nti ne računam prav grozno na to, da bom živela več kot 70 let. 😉

 8. cija said

  Mislim, če bi imela otroke, potem bi bilo na nek način zapraviti stanovanje grdo.

  Zapraviti stanovanje za to, da sebi omogočiš dostojno starost in nisi otrokom v prehudo breme pač ni grdo. Je pa dosti ostarelih, ki se oklepajo stanovanja z zobmi in še kremplji, da bi imeli vnukom kaj zapustit, ne vidijo pa, da ravno tem istim vnukom čisto dol visi, v kakšnih pogojih oni živijo.

 9. zogca said

  Poznam eno takšno gospo, Cija. In zanjo bi si upala trditi, da ne more umreti zaradi misli, da bodo potem prodali njeno hišo. Seveda jo bodo.

 10. cija said

  Revica. Kako mora trpeti na stara leta.

 11. zogca said

  Če bi jo poznala, bi gotovo rekla, da jo pri življenju drži čista zloba. Aja, pa ni dovolila, da bi se vnuk s svojo punco preselil v hišo. Niti ene sobe ni hotela odstopiti, kaj šele celo nastropje. Ne moreš verjeti.

 12. Janis said

  Kaj je torej rešitev, da gremo iz službe naravnost na pokopališče?

  Jaz mislim tako ali tako delat, dokler bom zmogla.

 13. Spider said

  Jaz sem se že sprijaznil, da bom moral delati do smrti in da ne bom dočakal nobene penzije.

 14. zogca said

  V bistvu je torej pokojnina, če gledamo za našo generacijo, en velik nateg?

 15. Janis said

  V bistvu da. Zaradi pokojninskih dajatev imaš že danes slabšo plačo in imel boš nikakvo pokojnino, poleg tega lahko seveda kar pozabiš na popularno socialistično splošno upokojevanje pri 50-ih in popularno invalidsko upokojevanje pri 35-ih zaradi “bolečin v križu”.

 16. zogca said

  Saj, to so rekli tudi včeraj. Mi bomo dali več, da bomo dobili veliko manj in ta veliko manj bomo dobivali veliko manj let.

 17. Janis said

  Saj, to so rekli tudi včeraj. Mi bomo dali več, da bomo dobili veliko manj in ta veliko manj bomo dobivali veliko manj let.

  Upam si trdit, da današnji upokojenci v večini do svoje smrti dobijo večji znesek pokojnine, kot so sami vplačevali zanjo za časa službe. Česar jim, mimogrede, nisem fovš, ker sem zagovornik socialne države in jasno je, da je ljudi, ki so navajeni izključno socializma, še težje nepravično vreči v vodo kot nas, ki smo vsaj povohali kapitalizem pred 20-im letom. Zanimivo bi bilo samo pogledat, koliko je danes upokojencev, ki so se upokojili pri svojih 50-ih in bodo živeli praktično skoraj še enkrat toliko, kot imajo delovne dobre. Nasprotno pa dvomim, da bo večina nas dobila ven vsaj toliko, kot bomo do penzije odplačali zanjo, kaj šele več. Če se bomo res množično upokojevali pri 65-ih ali celo 70-ih, lahko pričakujemo v povprečju še kakšnih 15 let življenja, kar je precej manj od naše delovne dobe. Mislim pač, da bomo mi nategnjena generacija, ki bomo žrtvovani za socialni mir in da se bo sistem sesul točno nam v naročje. Upamo lahko samo to, da bodo naši otroci že delali po prenovljenem sistemu, ki bo omogočal neko osnovno pravičnost.

 18. zogca said

  Ena, ki jo poznam, se je upokojila pri 48-ih, s tem da si je kupila še pet let (pa ne iz svojega denarja). Zdaj je v penziji že več kot 15 let, pa ti povem, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo vsaj še 25. Penzija pa fejst čez 1.000 evrov. Je nekaj časa, kakšno desetletje, seksala z direktorjem in so ji plačevali za znanje raznih jezikov, ki jih ni ni znala niti toliko, da bi lahko vprašala, koliko je ura. In tega je, kolikor hočeš. Ker takrat, med leti 1991 in 1995 so socialni mir kupovali tako, da so ljudem omogočali upokojevanje, bilo bi sicer kar neankerat preveč nezaposlenih.

 19. zogca said

  Aha.

  Mislim pač, da bomo mi nategnjena generacija, ki bomo žrtvovani za socialni mir in da se bo sistem sesul točno nam v naročje.

 20. Janis said

  Ker takrat, med leti 1991 in 1995 so socialni mir kupovali tako, da so ljudem omogočali upokojevanje, bilo bi sicer kar neankerat preveč nezaposlenih.

  Točno tako.

  Je pa vprašanje, kje bo pristal socialni mir, ko se bo čisto vse sranje zropotalo na glavo eni sami generaciji, to je naši. Mi bomo pokasirali zlom praktično vse sociale – nepremičninskega trga, zdravstva, varstva in šolanja otrok, pokojninskih dajatev, da niti ne začnem o okoljski problematiki. Mislim, da je socialni mir definitivno najlažje vzdrževati tako, da bremena družbenih sprememb naložiš vsaki generaciji po malo. Pri nas smo priznašali starejši generaciji, ampak vprašanje, če je bilo to dolgoročno sploh pametno.

 21. Spider said

  Tja, zdaj razumete, zakaj sem jaz zelo skeptičen do “socialne države” po slovensko?

  Ker ta socialna država v končni fazi pomeni, da bomo mi pojedli ves drek za nazaj.

 22. Janis said

  Sociala je občutljivo področje, kjer moraš biti tako pri vzpostavljanju sistema kot pri demontaži izjemo pazljiv. Glede na to, kako šlampasto in politikantsko-lobistično usmerjeno smo sistem vzpostavili, se njegove demontaže bojim še stokrat bolj. Slišaalo se bo kruto, ampak tale ekonomska kriza ni za Slovence prišla niti eno leto prepozno. Še nekaj let fopanja o “gospodarski rasti in blaginji”, pa bi nam pred nosom po tihem demontirali pol delavskih pravic in vse zdravstvo.

 23. lynx said

  Da bi se jaz odrekala vsemu mogočemu in plačevala drugi steber, tretji, po možnosti še kakšen četrti in peti

  Strategije zavarovalnic in raznih skladov temeljijo tudi na strahu in izkoriščanju človekove želje oziroma potrebe po varnosti.

  Jaz mislim tako ali tako delat, dokler bom zmogla.

  Ko slišim kolege, ki se pogovarjajo o penziji in štejejo leta, si tudi jaz mislim, ko bi le zmogel delati še čimveč časa. Jaz jo enostavno nehote enačim s starostjo, obnemoglostjo in podobnimi težavami.
  Takoj podpišem, da bi delal do osemdesetega leta, če mi nekdo garantira da bom tega sposoben, zdrav in vitalen. 🙂

 24. zogca said

  In vse to je neizbežno ali???

  Mi bomo pokasirali zlom praktično vse sociale – nepremičninskega trga, zdravstva, varstva in šolanja otrok, pokojninskih dajatev, da niti ne začnem o okoljski problematiki.

 25. zogca said

  Jaz sem skeptična do tega, da je sociala takrat, ko jaz plačujem, ko pa bi morala jaz kaj dobiti, je pa naenkrat veliko manj sociale.

  Tja, zdaj razumete, zakaj sem jaz zelo skeptičen do “socialne države” po slovensko? Ker ta socialna država v končni fazi pomeni, da bomo mi pojedli ves drek za nazaj.

 26. zogca said

  Jaz sem bila še smrklja, ko se je začelo to upokojevanje po principu “čim več jih bo šlo v penzijo, tem bolje” in takrat se mi je kot smrklji zdelo to popolnoma mimo oziroma sem se zavedala posledic. Kar pomeni, da so se jih oni še veliko bolj. Ampak takrat so si s tem kupovala mir, volitve, manj nezadovoljstva itd.

  Glede na to, kako šlampasto in politikantsko-lobistično usmerjeno smo sistem vzpostavili, se njegove demontaže bojim še stokrat bolj.

 27. Janis said

  In vse to je neizbežno ali???

  Ne vem. Veliko je odvisno tudi od tega, koliko je ta ekonomska kriza umetno prenapihnjena. Ker če je in če bo minila brez večjih pretresov za srednji sloj, bo neoliberalizem spet dobil svoj zagon, Slovenci srednjega razreda bodo pa še bolj navdušeni nad umikanjem principa solidarnosti v prid raznih profitnih zavarovanj in financiranj. Zakaj? Zato, ker bo nizek sloj, ki ga bo po tej krizi še več, praktično kompletno obvisel na socialnih transferjih in srednji razred se jih bo, podžgan malo še od skrajnejših idej krize, hotel odtresti. Potem bomo pa res na lepi poti v malo Ameriko, ki bo dolgoročno seveda spodkopala ravno srednji sloj. Slovenci pač ne znamo razmišljat dolgoročno, zato smo tudi ekonomsko veliko manj uspešni, kot imamo potencialov tako v intelektu kot naravi.

  Če bo pa kriza resnejša in bo dejansko zamajala tudi kakšen temelj srednjega sloja, se nam pa lahko dejansko obetajo nove (in boljše) socialne reforme.

 28. zogca said

  Aha, zdaj je na tapeti Piranski zaliv.

 29. lynx said

  Za Žogco, ki je danes menda nekam žalostna:

 30. zogca said

  Bruselj predlaga nižanje pokojnin!

  http://24ur.com/novice/slovenija/bruselj-predlaga-nizanje-pokojnin.html

 31. zogca said

  Pa sem res. 😦 Ena nesramnica me je na forumu spravila v slabo voljo, ampak sem že ugotovila, katera je in bom fejst nesramna nazaj. Ker imam počasi dovolj zlobnih žensk.

  Za Žogco, ki je danes menda nekam žalostna.

 32. zogca said

  Kje je pa Web zadnje dni?

 33. lynx said

  Za lahko noč in dobro jutro:

 34. zogca said

  Nazaj k pokojninam. DESUS se že buni. Sicer so volitve še daleč (ups, evropske so kmalu), ampak pri 500.000 upokojencih, bodo vse stranke zelo pazile, da se ne bi zamerile tako veliki skupini volivcev.

 35. Jazz said

  Kaj pa Iz službe k zobozdravniku?? Resno,ob enih mam,pa sem jedel namaz s česnom 😀 pravkar…. čist pozabu 😦

  A se razen z Brefom še da s čem pomagat??

 36. zogca said

  Ups, tega pa ne bi vedela, česna v bistvu nikoli ne jem. Sto čigumijev v usta, to mogoče pomaga? Če se zadeve lotiš z Brefom, boš prej moral še h kakšnemu drugemu zdravniku. 😉

 37. Jazz said

  Saj bi samo spiral… 😉

  Ja,čigumi bo ok.
  Dio!

 38. zogca said

  Konec aprila že skoraj 83.000 brezposelnih

  http://24ur.com/novice/slovenija/konec-aprila-skoraj-83-000-brezposelnih.html

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: