Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Vinjete so bile politično darilo prejšnje vlade!

Posted by zogca na marec 27, 2009

Ko so lani poleti uvedli vinjete, sem preklinjala kot kočijaž in govorila, da gre za politično darilo, namenjeno predvsem tistim zunaj večjih mest, ki praviloma raje volijo desno opcijo in so z vinjetami kajpak veliko prihranili. Ko sem sinoči brskala po spletu, sem naletela na članek z naslovom Vinjete so bile politično darilo prejšnje vlade. Aha, to je izjava sedanjega prometnega ministra. Gospod Vlačič se očitno strinja z menoj. Kot se verjetno zdaj z menoj strinjajo tudi tisti, ki so me lani napadali, ko sem pisala, da je cena nerealna in da bodo vinjete v roku enega leta gotovo podražili za sto odstotkov. Kot vidite, jih bodo. In tudi prejšnja vlada bi jih, če ne bi izgubila volitev. Skratka, od nečesa, kar je bila predvolilna lizika, smo prišli do tega, da bomo imeli najdražje vinjete v vsej Evropi. Ups, napaka, Madžarske so še dražje. Kakorkoli že, jaz še vedno vztrajam pri tem, da je sistem vinjet zelo nepravičen in zato, iz principa, na mojem avtu vinjete ni in je tudi ne bo.

Advertisements

91 komentarjev to “Vinjete so bile politično darilo prejšnje vlade!”

 1. webmaher said

  kaj je pa še sploh danes pravično…kar se mene tiče, bi to morali narediti tako, da ko kupiš bencin, bi na računu pisalo da si tankal 50l in to te je stalo recimo 55€ od tega gre recimo 5,5€ za vse ceste v Sloveniji…

 2. zogca said

  Marsikaj ni pravično, o tem se strinjam. Ampak tole z vinjetami se pa meni zdi eden izmed vrhuncev nepravičnosti. Koliko zdaj stane vinjeta? 56, a ne? Potem pa … Jaz poznam enega, ki se vsak vozi iz Maribora v Ljubljano, torej vsak dan naredi sem in nazaj več kot 200 kilometrov. Tako petkrat na teden. On da 56 evrov za uporabo avtoceste. In jaz enako, ki se dvakrat na teden peljem tri, štiri izvoze po obvoznici, ki mimogrede niti avtocesta ni!!!

 3. webmaher said

  Saj pravim, kolko bencina pokuriš tolko plačaj-a ni dober predlog-bi ti rada Velikega brata al kva :mrgreen:

 4. zogca said

  Ta Veliki brat je sicer blazno pravičen, je pa res sporen zaradi mnogih drugih stvari. Jaz sicer nimam prav veliko proti temu, da se zadeva plačuje z bencinom, je pa tudi ta na nek način nepravična. Vsekakor je pa bolj pravična kot sistem vinjet.

 5. webmaher said

  ja sej Žogca, amandmaje lohka še dodava, itak da nisem predlagal idealne rešitve 😆

 6. zogca said

  Niti ti je, Web, ni treba. Ker v naši državi ljudje za veliko manj izdelane zamisli dobivajo velikeeeeeeee denarce. Potem ni nič čudnega, če vsako leto ali dve uvajamo neke novosti. Kar nekaj jih je, ki s temi novostmi vedno znova služijo. Se spomniš nalepk ob registraciji? Ki naj bi zamenjale prometna dovoljenja? Na koncu pa smo plačevali oboje?

 7. Janis said

  Zakaj bi bila bolj pravična kot sistem vinjet? Meni se zdi kvečjemu še bolj nepravična, ker potem pa RES plačuješ za avtoceste kar grobo pavšalno samo zato, ker tankaš (absurd, ker tanka VSAK), tudi če jih eno leto od blizu ne vidiš. Sedaj imaš vsaj izbiro. Če nočeš plačevat za avtoceste in obvoznice, ker jih ti ne uporabljaš, pač ne kupiš vinjete in je stvar rešena. Kako bi bil potem sistem, da boš za uporabo avtocest hočeš-nočeš plačal z vsakim tankanjem, pa če jih sploh uporabljaš ali ne, bolj pravičen?

 8. zogca said

  Zakaj se meni zdi bolj pravična? Ker bi vsaj malo upoštevala število prevoženih kilometrov. Sistem vinjet prevožene kilometre ne upošteva NIČ.

 9. zogca said

  Mimogrede, vprašanje. Ko popravljajo obvoznico, jo popravlja DARS?

 10. zogca said

  IN ZDAJ IMAMO OZIROMA BOMO IMELI V CELI EVROPI NAJDRAŽJE VINJETE!!!

  http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=196098&rss=1

  POGLEJTE RAZPREDELNICO!!!

 11. Janis said

  Zakaj se meni zdi bolj pravična? Ker bi vsaj malo upoštevala število prevoženih kilometrov. Sistem vinjet prevožene kilometre ne upošteva NIČ.

  Sistem vinjet deli voznike na uporabnike in neuporabnike avtocest. Uporabnikov med sabo ne razlikuje, kar je slabost tega pavšalizma. Sistem doplačila pri tankanju pa ne razlikuje več niti med uporabniki in neuporabniki, kar pomeni, da vsi vozniki plačujejo avtoceste za vse voznike.

  Nekaj se moramo naprej zmenit. Sta dve temeljni postavki. Ali naj avtoceste striktno plačujejo samo tisti in v taki meri, kot jih uporabljajo ali pa naj avtoceste plačujemo praktično vsi državljani. Če ti grejo vinjete na živce zaradi pavšalizma, ti mora iti tudi doplačilo pri tankanju na živce zaradi pavšalizma, ker je de facto to še večji pavšalizem kot vinjete. Ena mamka iz Prekmurja ni dolžna tebi subvencionirat ljubljanske obvoznice in onemu Mariborčanu avtoceste Lj – Mb, če se sama pelje po enih zjebanih cestah pri manjših hitrostih, kjer poraba goriva sploh ni zanemarljiva. Edina dva sistema, ki sta pravična ob tej predpostavki, sta pobiranje cestnin (kot smo že imeli) in satelitsko cestninjenje, torej Big Brother. Če pa predpostavimo, da so avtoceste “splošna korist in splošno dobro” (kot recimo zdravstvo in šolstvo in kultura) in da prispevajo k splošni razvitosti in napredku države, pa seveda lahko začnemo razmišljat o avtocestnem davku, ki bi ga v taki ali drugačni obliki plačevali vsi odrasli zaposleni državljani.

 12. zogca said

  Velika slabost!

  Uporabnikov med sabo ne razlikuje, kar je slabost tega pavšalizma.

 13. zogca said

  Meni osebno se zdi manjši. Meni se zdi, da ta pavšalizem manj zgreši.

  Če ti grejo vinjete na živce zaradi pavšalizma, ti mora iti tudi doplačilo pri tankanju na živce zaradi pavšalizma, ker je de facto to še večji pavšalizem kot vinjete.

 14. webmaher said

  Pobiranje cestnin in Veliki brat za moje pojme nimata kaj delati…ceste so pa ceste in gotovo…in za vse bi blo treba lepo poskrbet…zdej pa če se kermu da računat naj mi pove, koliko naj bi letos iztržili od vinjet in koliko registriranih vozil imamo pri nas pol bomo pa mal teoretizirali 😆

 15. zogca said

  A tisti AC ali kako se mu je že reklo, ni bil v redu? Kaj mu je točno manjkalo? Za vse slovenske državljane AC, za vse tujce pobiranje cestnin???

 16. Janis said

  Kaj mu je točno manjkalo? To, da ni bil predvolilno darilo predvem tistim s province.

  S stališča praktičnosti jaz tudi nisem privrženka ustavljanja in čakanja vsakih 20 km, tako da pobiranja cestnin definitivno ne podpiram.

 17. zogca said

  Aha.

  Kaj mu je točno manjkalo? To, da ni bil predvolilno darilo predvem tistim s province.

 18. webmaher said

  Slovenija je tko mejhna da se pol na vsakih 15 minut morš vozit z manjš brzino in ker bo avtocest skoz več bi bla to čista neumnost…saj v bistvu se gre tu samo za denar…ajde tole zdej je ćist na pamet: mamo milijon avtekov, ki poprečno naredijo 10.000km na leto in pokurijo poprečno 7l bencina na 100km. Ker je cena rečmo 1€ za liter in ker gre za ceste 10% je to 10centov od vsakega litra, kar znese na koncu 142€ od enga avteka, se pravi imamo 142milijonov eurov…tovornjakarji naj plačajo še kaj zraven, saj uničijo ceste X-krat bolj kot osebni avteki..
  V letu naj bi blo osebnega tranzita čez Slovenijo 10milijonov vozil, pa če vzamemo pol manjšo cifro pa vzamemo ceno 20€ za vinjeto je to točno 100milijonov i če seštejemo smo že skoraj pri cifri četrt milijarde eurčkov…Janis in Žogca je to malo ali veliko 😆

 19. Spider said

  Jah ne vem. Ljubljančani s evedno sprašujejo, zakaj bi mi subvencionirali tiste iz province, ko se pa mamka iz Prekmurja vpraša, zakaj bi ona s čemerkoli subvencionirala prestolnico, je pa Janković v luftu. Ljudje moji dragi, socializem s ene morete iti samo tam, kjer vam paše. Sicer pa, drek je že zdavnaj ušel v propeler. Velepametni Janković se je spomnil, da Ljubljana več ne bo subvencionirala avtobusnih vstopnic študentom ne-ljubljančanom (za primerjavo, mariborska občina subvencionira vozovnice vsem študentom, ki študirajo v MB).Pol bo pa Janković spet pizdakal, ko mu kaj ne bo prav.Nič, trenutno najbolj navijam, da pride Janša nazaj, prosim, čimprej. Bil je slab, ampak slabši od teh nikakor.Vsaj Jankovića je imel malo na špagi..

 20. Andrej said

  Janis said
  S stališča praktičnosti jaz tudi nisem privrženka ustavljanja in čakanja vsakih 20 km, tako da pobiranja cestnin definitivno ne podpiram.

  No ja.To je bilo na Štjerskem in Gorenjskem koncu, kjer so župani, ki so bili hkrati tudi posranci v parlamentu, izsilili mitnice.
  Primorski krak avtoceste, je bil zaprt, tako kot je treba.
  Uvoz, listek in izvoz listek – plačaš po kilometru.

  Tam pa, kjer so bile mitnice, so se iz cele občine vozili za mitnico ali okoli (po lokalni cesti) in župan je lepo dobival naslednje mandate. (tako županske in posranske)

  Je bilo jasno, vsem, da je bilo vse skupaj le predvolilna lizika.
  Kljub temu so izgubili na volitvah.

  Minus – govori se o nekaj več, kot 100 miljonih na leto, pa bomo plačali vsi, tudi takšni, ki niti avta nimajo.

  *************************
  A smo se za to boril ?
  *************************

 21. Janis said

  Po svoje pa … če slutiš, da je velika možnost, da boš izgubil na volitvah, ga pravzaprav ni lepšega maščevanja, kot da nasledniku podtakneš populističen ukrep, za katerega veš, da je v resnici proračunski samomor, ki ga tvoj naslednik ne bo mogel štiri leta ignorirat, ampak bo prisiljen ukrepat prej. In si s tem seveda nakopat bes tistih, ki so se ob tem ukrepu že lepo nerealistično razvadili.

  Mene tudi skrbi, kaj bodo naredili okoli vrtcev, ker na tem področju se populizem enostavno kar ne neha. Resnično se bojim, da bo končni rezultat teh populističnih igric, ki jih je začela prejšnja oblast, sedanja pa nadaljuje, popoln kolaps mreže javnih vrtcev, kjer se bodo standardi tako vzgoje kot prostorov in prehrane spustili do onemoglosti in posledičen vzpon raznega javno-zasebnega vrtčevstva, kjer bodo starši plačevali vrtovglave vsote za isto raven vrtcev, kot jih imamo sedaj v javni mreži.

 22. zogca said

  So stvari, ki so mestne, Spider, in so stvari, ki so državne. Tega ne gre mešati!!!

 23. zogca said

  Poglej samo en primer. Ljubljana kot vse občine subvencionira vrtce. Ampak hej, koliko neljubljanskih otrok je v ljubljanskih vrtcih? Je to pošteno? Je pošteno, da več tisoč staršev davke plačuje svoji občini, subvencije pa dobiva od ljubljanske?

  Ljudje moji dragi, socializem s ene morete iti samo tam, kjer vam paše.

 24. zogca said

  Vsa čast!!!

  posranci v parlamentu

 25. zogca said

  Saj, s tem veleumjem se je naredila strašna izguba. In meni je prekleto dobro jasno, zakaj.

  Minus – govori se o nekaj več, kot 100 miljonih na leto, pa bomo plačali vsi, tudi takšni, ki niti avta nimajo.

 26. zogca said

  Oja, Janis, oja. Ker za to, kar se bo zdaj zgodilo, večina ne bo preklinjala Janše in kompanije. Pa čeprav je bilo jasno, da se bo to moralo zgoditi in bi se tudi v primeru, če bi se obdržala Janševa vlada.

  Po svoje pa … če slutiš, da je velika možnost, da boš izgubil na volitvah, ga pravzaprav ni lepšega maščevanja, kot da nasledniku podtakneš populističen ukrep, za katerega veš, da je v resnici proračunski samomor, ki ga tvoj naslednik ne bo mogel štiri leta ignorirat, ampak bo prisiljen ukrepat prej. In si s tem seveda nakopat bes tistih, ki so se ob tem ukrepu že lepo nerealistično razvadili.

 27. Andrej said

  Spider said
  Vsaj Jankovića je imel malo na špagi..

  Ne ni ga imel!!!
  Vzel mu je 63 miljonov evrov, pa je Zoki šel na sodišče, ki mu jih je dosodilo … še za časa Janše, ki je seveda začel, tako kot vedno v teh primerih, “glumiti gljivo”

  Pa da ne boš misli, da podpiram Jankovića. Niti slučajno.
  In sem Štajerc, da ne boš kaj napačno sklepal.

 28. zogca said

  Iz tega bo totalno sranje, to ti jaz povem vnaprej. Naša država denarja, da bi lahko brezplačno financirala vrtce na nivoju, nima. In da, na koncu bomo imeli privatne vrtce.

  Mene tudi skrbi, kaj bodo naredili okoli vrtcev, ker na tem področju se populizem enostavno kar ne neha. Resnično se bojim, da bo končni rezultat teh populističnih igric, ki jih je začela prejšnja oblast, sedanja pa nadaljuje, popoln kolaps mreže javnih vrtcev, kjer se bodo standardi tako vzgoje kot prostorov in prehrane spustili do onemoglosti in posledičen vzpon raznega javno-zasebnega vrtčevstva, kjer bodo starši plačevali vrtovglave vsote za isto raven vrtcev, kot jih imamo sedaj v javni mreži.

 29. zogca said

  Ampak tega denarja Ljubljana še ni dobila nazaj, kajne?

  Ne ni ga imel!!!
  Vzel mu je 63 miljonov evrov, pa je Zoki šel na sodišče, ki mu jih je dosodilo … še za časa Janše, ki je seveda začel, tako kot vedno v teh primerih, “glumiti gljivo”

 30. Janis said

  Ljubljana kot vse občine subvencionira vrtce. Ampak hej, koliko neljubljanskih otrok je v ljubljanskih vrtcih? Je to pošteno? Je pošteno, da več tisoč staršev davke plačuje svoji občini, subvencije pa dobiva od ljubljanske?

  Žogca, ti boji med Ljubljano in ljubljansko periferijo nas ne pripeljejo nikamor, ker ponavadi vsak vidi samo svojo plat resnice. Veliko Slovencev bi pač rado imelo luksuz, da imajo plače in kulturne privilegije velikega mesta, živet pa hočejo v “neokrnjeni naravi brez sosedov in prometa”, ki naj bo 20 min po avtocesti stran. Večja ko bo Ljubljana, večji bo konflikt med Ljubljančani in med periferijo, ker bo periferija čedalje večja in čedalje dlje stran od Ljubljane. Za probleme je pa kriva tako naša mestna oblast kot periferna občinska oblast.

 31. Andrej said

  zogca said
  Ampak tega denarja Ljubljana še ni dobila nazaj, kajne?

  Ne ni. In sedanja vlada ne ve, kje naj vzame ta denar.

  Še eno gnilo jajce prejšne vlade, potaknjeno zdajšnji vladi, podobno, kot so vinjete.

 32. webmaher said

  Kaj je zdaj z mojo matematiko vse narobe 😆
  Lublana je bulana :mrgreen:

 33. webmaher said

  Lokalne pizde :mrgreen:

 34. zogca said

  In pod mus mora vsaka vas imeti svojo občino, to je več kot nujno??? Vzemimo samo občino Vodice. Vsaj mislim, da se ji tako reče. Poznam ljudi tam. Bilo je mus, da se oni osamosvojijo od zatiralcev Ljubljančanov. In kaj zdaj? Totalna polomija. Para nema!!! Potem pa naj država financira. In tako je s celim kupom, večino občin, ki so nastale takrat, ko se je ta trend začel. Vsak pičkin dim, se opravičujem, je hotel imeti svojo občino. Zaradi ljudi? Japajade. Zaradi tega, da so lahko nekateri postali občinski funkcionarji.

  Ne gre to tako. Ker pa se nas Ljubljančane toliko kurca in najbolj nas kurcajo ravno tisti, ki so vsak dan v Ljubljani … Koliko pa jaz dreka vsak dan požrem iz njihovih auspuhov??? Pa je enako za Maribor, da ne bo Spider kaj rekel. Ali za Celje. Ali za Koper. Ljudje bi šli ven iz mesta, ampak jim mora pripadati vse, kar je v mestu.

  Žogca, ti boji med Ljubljano in ljubljansko periferijo nas ne pripeljejo nikamor, ker ponavadi vsak vidi samo svojo plat resnice. Veliko Slovencev bi pač rado imelo luksuz, da imajo plače in kulturne privilegije velikega mesta, živet pa hočejo v “neokrnjeni naravi brez sosedov in prometa”, ki naj bo 20 min po avtocesti stran. Večja ko bo Ljubljana, večji bo konflikt med Ljubljančani in med periferijo, ker bo periferija čedalje večja in čedalje dlje stran od Ljubljane. Za probleme je pa kriva tako naša mestna oblast kot periferna občinska oblast.

 35. zogca said

  In vedno manj bo vedela.

  Ne ni. In sedanja vlada ne ve, kje naj vzame ta denar.

 36. Janis said

  Naša država denarja, da bi lahko brezplačno financirala vrtce na nivoju, nima.

  V resnici tega denarja nima nobena država, če izpustimo vedno popularne primerjave s severnimi državami, kjer je tudi obdavčitev prebivalstva temu primerna. Sploh pa ne razumem tega tudi vedno popularnega metanja Avstrije naprej. Avstrija je na tem področju krepko za nami, ker javnih vrtcev za otroke, mlajše od teh let, praktično ni, prav tako pa so porodniške mizerno subvencionirane (nekaj čez 400 EUR), čeprav formalno dajše od naših.

 37. Spider said

  Hja, to je že res.Tudi v MB imamo probleme, da so se naenkrat pred elti deli Maribora odcepili, postali “svoje občine”. In zdaj prebivalci teh “svojih občin” seveda še naprej vsak dan obremenjujejo mariborsko infrastrukturo, ki pa je več ne plačujejo, plačujemo jo Mariborčani. Pošteno? Ne ni, jaz sem absolutno za to, da se te mini občine ukine, v Sloveniji je preveč občin, ki ne morejo poskrbeti zase ( so enostavno premale) in potem jim mora razliko vedno pokrivati država. Ampak, to je pač slovenska mentaliteta, občino v vsako vas, edini gostilničar na vasi pa je potem gospod župan.

 38. Janis said

  Vsak pičkin dim, se opravičujem, je hotel imeti svojo občino.

  In je vsak pičkin dim svojo občino tudi dobil. In sedaj bodo razna združenja tega pičkinega dimovja hotela še vsak svojo pokrajino, das bo kopupcija in izginevanje denarja neznano kam popolno. Pri vsem tem so pa za Slovenijo tri pokrajine čisto dovolj. Ljubljanska, mariborska in koprska, pa basta. Ne dvomim pa, da jih bomo dobili deset.

 39. zogca said

  Seveda ne. In če se zraven še zmrdujejo nad vami, me potem verjetno razumeš.

  In zdaj prebivalci teh “svojih občin” seveda še naprej vsak dan obremenjujejo mariborsko infrastrukturo, ki pa je več ne plačujejo, plačujemo jo Mariborčani. Pošteno?

 40. zogca said

  Tako je, Janis, tako je!

  Zato pa jaz ves čas pišem, da bo ta država propadla.

  In je vsak pičkin dim svojo občino tudi dobil. In sedaj bodo razna združenja tega pičkinega dimovja hotela še vsak svojo pokrajino, das bo kopupcija in izginevanje denarja neznano kam popolno.

 41. dolgcajt said

  Sploh pa ne razumem tega tudi vedno popularnega metanja Avstrije naprej.

  Slovenci vpisujejo otroke v avstrijske vrtce, zato je toliko govora o Avstriji:
  http://www.ringaraja.net/forum/m_3957988/mpage_1/key_/tm.htm

 42. zogca said

  Res je, Dolgcajt, prispevek o tem sem nedavno videla na televiziji.

 43. Janis said

  Ja, jih vpisujejo. Pri starosti nad tri leta, potem ko so pri nas pokurili prvi dve leti varstva v naših vrtcih ali babi servis. Seveda lahko od zunaj občuduješ sistem, ki laufa samo zato, ker varstva otrok pod tremi leti in spodobno plačanih porodnišk sploh ni, torej ostane ves denar zgolj za tri leta varstva. Če bi pa ti sam živel v taki državi, ne samo polizal med, bi bil pa nekim Slovencem hudičevo fovš.

 44. zogca said

  Počakaj, Janis, oni imajo vrtce samo nad tri leta in več? Me pa čudi, da sploh sprejemajo naše otroke. Zakaj jih?

 45. Spider said

  Ja, jaz se teh pokrajn bojim. Prikazane so kot osnova za dober decentralistični razvoj, v resnici bomo pa dobili samo še več birokracije, smao še več lokalnih šerofov in smao še več izginevanja davkoplačevalskega denarja.

 46. Spider said

  Zogca, sej Slovenci plačajo avstrijske vrtce.

 47. zogca said

  V čem je potem fora? Da jih plačajo veliko manj?

  Zogca, sej Slovenci plačajo avstrijske vrtce.

 48. zogca said

  Saj, zato jih tudi hočejo.- Boli njih patka za razvoj.

  Ja, jaz se teh pokrajn bojim. Prikazane so kot osnova za dober decentralistični razvoj, v resnici bomo pa dobili samo še več birokracije, smao še več lokalnih šerofov in smao še več izginevanja davkoplačevalskega denarja.

 49. Spider said

  Da, Žogica, manj.

 50. Janis said

  Počakaj, Janis, oni imajo vrtce samo nad tri leta in več? Me pa čudi, da sploh sprejemajo naše otroke. Zakaj jih?

  V Avstriji je razvita mreža javnih vrtcev samo za otroke nad tri leta, zlasti če ne govorimo ravno o Dunaju, pa še tam to ni primerljivo s Slovenijo. Mogoče ti lahko nekaj pove približen podatek, da je pri njih vključenost otrok pod 3 leta v vrtce približno 9%. Če imajo prostor, seveda tam direkt čez mejo sprejemajo tudi naše otroke, saj moraš navsezadnje vedet, da gre tam za kmečko in polurbano okolje, kjer je veliko avstrijskih žensk doma že tako ali tako in najbrž ni težav z zasedenostjo.

 51. Jazz said

  zogca said
  March 27, 2009 at 4:54 pm
  Počakaj, Janis, oni imajo vrtce samo nad tri leta in več? Me pa čudi, da sploh sprejemajo naše otroke. Zakaj jih?

  Pač pametno rešujejo svoj demografski problem za v bodoče,saj so/smo Spodnještajerci skoraj kot revni sorodniki za Avstrijce…

 52. zogca said

  Pa še tuj jezik izpilijo do popolnosti. Ne vem, če tudi jaz ne bi, ampak sem predaleč za takšen podvig.

  Da, Žogica, manj.

 53. Janis said

  ač pametno rešujejo svoj demografski problem za v bodoče,saj so/smo Spodnještajerci skoraj kot revni sorodniki za Avstrijce…

  Hja, saj sem hotela omenit tudi komponento, da je ob meji pametno germanizirat, ampak dobro, pustimo to.

 54. zogca said

  Saj je, ampak tudi svetoven jezik je dobro dobro znati.

 55. Jazz said

  Spider said
  March 27, 2009 at 4:58 pm
  Zogca, sej Slovenci plačajo avstrijske vrtce.

  Ej,Spider,ti si Mariborčan? Sta me včeraj vsaj dve Mariborčanki vprašali:”Je Maribor lepo mesto,ne!?” Se mi je slišalo bolj kot trditev 😉 Ali celo tri… 🙂 Sila ponosni so na mesto… vsaj mamke 😀

 56. Spider said

  Ja, sem.

 57. zogca said

  Jaz sem bila dvakrat in mi je lepo. 😉

 58. Janis said

  Saj je, ampak tudi svetoven jezik je dobro dobro znati.

  Žogca, ajde, saj po svoje razumem entuziazem tistih vas, ki ste rastli gor samo s slovenščino ali recimo srbščino/hrvaščino, kar je precej podobno. Ti pa povem, da je meja zmeraj posebno področje in mene tudi slovenska naravna nagnjenost k podrejenem položaju in zaničevanju lastnega jezika in države rahlo skrbi.

 59. Jazz said

  Hja, saj sem hotela omenit tudi komponento, da je ob meji pametno germanizirat, ampak dobro, pustimo to.

  Niti ne to,bolj zato,ker ata mesar,pa mama trgovka rabita naslednika in je njuna mladež kot nalašč.Da bi jih pa čisto za svoje vzeli,pa težko….Spet pa,se veliko vozim iz Cankove ali Gederovcev po bližnjici v Gornjo Radgono skozi Avstrijo in napisi ob cesti so v glavnem ponemčeno Slovenski…manjšina,kako je pa socialno,pa ne vem…Štajerska mislim,da je mnogo manj nacionalistična kot Koroška….

 60. zogca said

  Moje mnenje je, da jezike, ki se jih naučiš kot otrok, obvladaš. Vse druge pa v primeru, ko res greš nekam živet za nekaj časa. Vse to, kar se začneš učiti v srednji šoli, na faksu, to je bolj tako. Ni za umret, za živet pa tudi ne.

 61. Jazz said

  Jaz sem bila dvakrat in mi je lepo.

  Men je tudi…lepo urejeno,obvladljivo,sončno,rabi samo enih dvajset tisoč dobrih delovnih mest,pa drugega župana 😀

 62. Janis said

  Štajerska mislim,da je mnogo manj nacionalistična kot Koroška….

  To je res. Bi bilo zanimivo vedet, če Slovenci vozijo otroke tako množično tudi v koroške avstrijske vrtce.

 63. zogca said

  Me ima, da bi vprašala Jelinčiča ali Podobnika. 😉

  To je res. Bi bilo zanimivo vedet, če Slovenci vozijo otroke tako množično tudi v koroške avstrijske vrtce.

 64. Jazz said

  To je res. Bi bilo zanimivo vedet, če Slovenci vozijo otroke tako množično tudi v koroške avstrijske vrtce.

  Verjetno je ob Štajerski meji veliko več dnevnih delovnih migrantov kot na Gorenjskem in to pogojuje selitev otrok…Koroška je pa sila zaprta,v več pogledih.

 65. Jazz said

  http://www.mojvideo.com/video-alfi-nipic-poljane-dom-prelepih-dni/f186b6b4853271813f47

 66. zogca said

  Oja, oja, oja, ta je pa lepa. 😉

 67. Janis said

  Verjetno je ob Štajerski meji veliko več dnevnih delovnih migrantov kot na Gorenjskem in to pogojuje selitev otrok…Koroška je pa sila zaprta,v več pogledih.

  No, sigurno je treba marsikaj vzeti v ozir pri primerjavah. Problem pri Slovencih je, da ko se navdušujemo nad tem, kako ima neka država nekaj x sijajno urejeno, zelo zelo radi enostavno spregledamo ves kontekst. In kontekst poceni avstrijskih vrtcev z dobrim standardom je, da je njihova doba varovanja otrok praktično pol krajša kot naša in da je tam močna konzervativna tradicija tega, da je ženska-mama doma pri otrocih (posledica: prosta mesta v vrtcih, v Sloveniji natrpanost), v katero je bolj pomembno začela drezat šele EU s svojimi zahtevami po ženski konkurenčnosti na trgu delovne sile in po večji vključenosti otrok v vrtce. Zato pa pravim, da Slovenci tam samo poližemo med, ker od avstrijskega sistema poberemo vse, kar je dobro (poceni vrtec z visokim standardom) in čisto nič tiste cene, ki jo tako ali drugače za te “poceni dobre vrtce” plačajo Avstrijci, predvsem Avstrijke. In kadar ližeš samo med, je seveda lahko hvalit Avstrijo in pljuvat po sLoveniji. Me zanima, koliko žensk pri nas bi bilo zadovoljnih s takim sistemom, kjer otroka do treh let nimaš kam dat, če hočeš v službo. Tiste, ki jim službe ne dišijo in se šlepajo na partnerja, bi bile seveda navdušene. Večina bi bila pa hudo nezadovoljna.

 68. Jazz said

  Janis said…

  Ja,imaš prav.

  http://www.mojvideo.com/video-neca-falk-zivljenja-krog/4853c45302822305ed41

 69. webmaher said

  Janis pri nas je vse zavoženo do amena in kle ni rešitve…
  Žogca men je jermen dol padu a si ga mogoče kje videla 😆
  Vse karte za YU2 v ZG so prodane, Bavčar pa še kar jezdi na čelu Istrabenza 😆
  Kam plovemo :mrgreen:

  P.S. po umetničkom sklizanju nekje ob 21.30 na SLO2 bo Želite moja Lady-vljudno vabljeni k ogledu, delo takrat strogo prepovedano :mrgreen:

 70. zogca said

  Oja. Ampak pri nas imaš še en problem, ki ga Avstrijci nimajo, če bi se to hotela iti. Tukaj mogoče 2 % moških zasluži toliko, da ženska lahko ostane doma in hkrati spodobno živijo, neodvisni od socialne pomoči.

  Tiste, ki jim službe ne dišijo in se šlepajo na partnerja, bi bile seveda navdušene.

 71. zogca said

  Oja!

  http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/03/nadzorniki_istrabenza_danes_o_resevanju_druzbe.aspx

  Bavčar pa še kar jezdi na čelu Istrabenza.

 72. Spider said

  Maribor je do Nemcev in Avstrijcev izrazito neprijazno mesto. Odnos je na kotejebe, prinesite denar kot turisti in spizdite, od koder ste prišli.Nemška etnična skupnost se v MB sestaja praktično na skrivaj, javno sploh ne upajo delovati. In tako naprej.

  Ne vem od kod ideja, da Štajerci hodijo delat v Avstrijo iz ljubezni do Avstrijcev. Hodijo zarad preživetja. Maribor ima brezposelnost okoli 15 %.

 73. trnovčanka said

  Ne dvomim pa, da jih bomo dobili deset.

  10 bi bilo še ok. Stroka pravi 6 – 8, oni bi jih imeli 14 !?!
  Se resno sprašujem, če zna kdo v tej državi seštet 1+1.

 74. zogca said

  Na koncu bo vsaka vas imela svojo pokrajino.

  Ste gledali Nedrealiste, tisto v tistem bloku?

 75. trnovčanka said

  Nadrealiste sem že čisto pozabila. Ko sem jih gledala sem bila premajhna za 75% for.

  Off topic: ena zeljanica uspela, ena pristala na pol pečena na tleh po nizu komičnih dogodkov. Jaz gospodinja pač – NE 😉

 76. trnovčanka said

  Da o vrtcih ne začnem. Si lahko v rit vtaknem to, da bom imela za drugega otroka vrtec zastonj – ker ga bojda sploh ne bom imela kam dat.

 77. zogca said

  Pa saj to so govorili takrat, ko se je zadeva uvajala.

  Da o vrtcih ne začnem. Si lahko v rit vtaknem to, da bom imela za drugega otroka vrtec zastonj – ker ga bojda sploh ne bom imela kam dat.

 78. zogca said

  Nekaj je na tej strani, ne vem, kaj, ker nisem gledala, kaj imajo, samo linke sem videla in delujejo, to sem preverila.

  http://www.domacifilmovi.net/

  Nadrealiste sem že čisto pozabila. Ko sem jih gledala sem bila premajhna za 75% for.

 79. zogca said

  Ampak ena je pa uspela, a ne?

  Mož pred poroko ni pričakoval gospodinje, kajne?

  Malo o pričakovanjih ali ne …

  https://zogca.wordpress.com/2009/03/27/in-sele-ce-je-odgovor-na-vsa-vprasanja-da/

  Kjer nihče noče nič napisati in je Žogca žalostna. 😥

  Off topic: ena zeljanica uspela, ena pristala na pol pečena na tleh po nizu komičnih dogodkov. Jaz gospodinja pač – NE

 80. zogca said

  Aja, Trnovčanka – moja mama mojemu očetu velikokrat razloži, da se zgolj in izključno njej lahko zahvali, da ima tako dobro linijo in da se ni razlezel. Tako da … Vse se da obrniti okoli. 😉

 81. trnovčanka said

  Mož pred poroko ni pričakoval gospodinje, kajne?

  Če jo je, potem ne vem, s kom je živel tri leta 😆

 82. trnovčanka said

  Še dobro da nimam sestre, da ne bodo otroci okoli razlagali, kako teta boljše kuha kot mami :mrgreen:

 83. zogca said

  V takšnem primeru ni težav. 😉

  Če jo je, potem ne vem, s kom je živel tri leta.

 84. zogca said

  Jaz pa sem mislila, da ja imaš. Verjetno sem predvidevala, ko si napisala, da nisi edinka.

  Moja teta kuha bolje od moje mame. 😉

  Še dobro da nimam sestre, da ne bodo otroci okoli razlagali, kako teta boljše kuha kot mami

 85. asdf said

  “Maribor je do Nemcev in Avstrijcev izrazito neprijazno mesto. Odnos je na kotejebe, prinesite denar kot turisti in spizdite, od koder ste prišli.Nemška etnična skupnost se v MB sestaja praktično na skrivaj, javno sploh ne upajo delovati. In tako naprej.”

  eh, spider tak hudo pa res ni!

 86. zogca said

  Sicer ne poznam veliko Štajercev, ampak priznati moram, da so bili vsi, ki sem jih spoznala zelo kul. En takšen skuliran, fejst folk, ki si ga jaz težko predstavljam kot zelo nestrpnega.

 87. stieber said

  Škoda, da od sedanje garniture nikdar nismo dobili kakega darila, ne v 12 letni diktaturi, ne sedaj, samo jemljejo. Če samo ostanemo pri nalepkah, se še spomnite veleumne nalepke, ki je označevala, do kdaj ima avto veljaven tehnični pregled? Namenjena samo lupljenju denarja državljanov in ničemur drugemu, saj je bila ista informacija v prometni, ki jo itak moramo stalno imeti s seboj.

 88. zogca said

  Se spomnim. In nekje zgoraj sem v komentarjih omenila – čista bedarija. Ki je bila namenjena temu, da je nekdo s temi nalepkami fejst zaslužil, mi pa smo plačevali.

  Če samo ostanemo pri nalepkah, se še spomnite veleumne nalepke, ki je označevala, do kdaj ima avto veljaven tehnični pregled?

 89. zogca said

  To ni bilo darilo vsem, ampak samo nekaterim. Drugi imamo s tem darilom samo težave in škodo.

  Škoda, da od sedanje garniture nikdar nismo dobili kakega darila, ne v 12 letni diktaturi, ne sedaj, samo jemljejo.

 90. webmaher said

  Stieber razmere so podobne kot pred II. sv. vojno aneda-sam zdej smo kulturni in strpni…

 91. asdf said

  članek v večeru.30.3.2009- a je vam kaj jasno? jel to ludi zbunjenog, al kaj?

  Dars je v letu 2008 ustvaril 13,44 milijonov evrov čistega dobička, kar je skoraj 30 odstotkov več kot leta 2007. To je seveda ena najvišjih rasti dobička v Sloveniji. V lanskem letu so od prodaje zaslužili 239,8 milijonov evrov, leta 2007 pa “samo” 208,8 milijona evrov. Ob tem moramo poudariti, da so leta 2005 od cestnin zaslužili 135 milijonov evrov, leta 2006 se je številka povzpela na 152 milijona evrov, leta 2007 je bila že 174,7 milijona evrov, po uvedbi vinjet pa je prihodek iz tega naslova narasel na 201,6 milijona evrov.

  Dars je imel v poslovnem letu 2007 5.252.069 evrov dobička, letošnjih 13.446.418 evrov pa je rekordno v vseh ozirih, še posebej, ker ima podjetje že nekaj let maksimalno višino rezerev iz dobička, ki znaša 17.130.755 evrov. So se pa lani za pol milijarde evrov povečale Darsove dolgoročne obveznosti do bank in za približno 60 milijonov obveznosti do države, ki ji Dars tako “dolguje” 2,7 milijarde evrov. Vedeti moramo, da je Dars sicer delniška družba, ki ima v obtoku 5100 delnic, vendar je v celotni lasti države, delnice pa niso prenosljive.

  Ob uvedbi vinjet so pri Darsu govorili, da morajo zagotoviti za 150 milijonov prihodkov, kar so načrtovali doseči s prodajo pol milijona letnih in 3,5 milijona polletnih vinjet. Kot kaže so se ušteli pri načrtovanju in predviden znesek presegli za skoraj 60 milijonov evrov, zato so letošnjo kalkulacijo nekoliko popravili. Letos so natisnili 2,5 milijona vinjet, od tega naj bi jih bilo 800 tisoč letnih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: