Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Kot bi Slovenci začeli to prekleto vojno!?!

Posted by zogca na marec 7, 2009

Objavo sem hotela začeti s citati, vendar ne morem, kajti lastnik bloga, na katerem so se pojavljali komentarji, ki sem jih hotela citirati, je nebuloze o dobrih okupatorjih, ki so med vojno hranili slovenski narod, otrokom pa celo delili sladkarije, izbrisal. Verjeli ali ne, to hrano, ki so si jo Italijani in Nemci odtrgali od ust, da bi jo dali lačnemu slovenskemu narodu, so potem pokradli zlobni partizani. V bistvu so, če sodim po pisanju nekaterih, partizani pravzaprav ovirali humanitarno dejavnost, ki jo je okupator izvajal na naših prostorih. Tovrstno pisanje, ki je ponavadi “na tapeti” pred volitvami, je kajpak posledica odkritja novih žrtev povojnih pobojev. Prosim, ne razumite me napak, tovrstnih dejanj ne odobravam in jih nikoli nisem. Mi pa dvignejo pokrov tisti, ki tako radi s prstom kažejo na povojno dogajanje, dogodke med vojno pa kar pozabijo. Ali pa jih, kot v izbrisanih komentarjih, opisujejo kot humanitarno dejavnost. Zločin je zločin, naj se je zgodil med vojno ali po vojni. Nič manj zavržno ni civiliste pobijati med vojno kot po vojni. Kot je zavržno trditi, da so se eni zločini zgodili, drugi pa ne. Zgodili so se namreč oboji. Ampak ne, govora je samo o množičnem pobijanju, ki so ga zagrešili partizani. Domobranci so počeli povsem iste stvari, pobijali so civilno prebivalstvo in to še med umikom iz Slovenije, ko je Nemčija kapitulirala in so si skupaj z nemškimi enotami utirali pot čez osvobojeno slovensko ozemlje, tudi po truplih civilnega prebivalstva.

Kakšna hrana, kakšne sladkarije, kakšna humanitarna dejavnost?!? Ljubljana, moja Ljubljana, je bila celih 1171 dni obdana z bodečo žico in spremenjena v koncentracijsko taborišče. O tem, kaj se je dogajalo v mojem mestu, ko je bilo okupirano, meni ne bodo pravili ne politiki ne tridesetletniki, kajti poslušala sem zgodbe babic, svoje babice in babic svojih sošolk. Seveda te srhljive zgodbe ne opravičujejo povojnih pobojev, kajti nič jih ne opravičuje, jih pa postavljajo v povsem drugačno luč. In ko na televiziji slišim ali na spletu preberem, da smo Slovenci narod zločincev ali pa genociden narod, mi … Kako si drznejo / drznete? In to zaradi nabiranja cenenih političnih glasov!

To, kar se je s sodelavci okupatorja zgodilo v Sloveniji, se je dogajalo po vsej Evropi. Vendar nikjer v Evropi, z izjemo Slovenije in Hrvaške, ni dovoljeno veličati okupatorja in njegovih pomočnikov. Ne morem si predstavljati, da bi katerakoli britanska televizija, še najmanj pa nacionalna, Antonu Drobniču in njemu podobnim dovolila takšne izpade, kakršnim smo bili premnogokrat priča. Veličanje okupatorja in blatenje lastnega naroda, tega v Veliki Britaniji ne dovolijo. Tudi v Franciji ne. Pa vedo, vsi vedo, da je bilo maščevanje hudo, hudo in kruto. In četudi so tovrstna maščevanja grozljiva, se dogajajo skozi vso človeško zgodovino in so paradoksalno logičen zaključen morij.

“Z Nemčijo moramo obračunati zelo trdo in pri tem mislim na vse Nemce, ne zgolj na naciste. Treba jih bo bodisi kastrirati ali pa jih zgrabiti tako, da ne bodo nikoli več rojevali otrok, ki bi še kdaj počeli to, kar so v preteklosti počeli njihovi očetje”, je izjavil Roosevelt. Se Američani zato hvalijo s tem, da so genociden narod? Eisenhower, vrhovni poveljnik zavezniških sil, naj bi jih skušal sistematično izstradati. V “taboriščih počasne smrti” niti šotorov ni bilo, kaj šele sanitarij in dezinfekcijskih sredstev. V nekaterih taboriščih je bila gneča tolikšna, da ujetniki niso mogli niti ležati. Spali so v jamah, ki so jih izgrebli z rokami, jedli travo, pili pa urin, če so imeli sploh kaj urinirati. Bolezni in infekcije so cvetele kot gobe po dežju – griža, tifus, tuberkuloza, garje, diareja, tetanus, sepsa, gangrena, pljučnica, dehidracija. Tiste, ki so skušali zbežati, so polovili ali pa postrelili. Nekateri so umrli v človeških iztrebkih. Se Američani zato hvalijo s tem, da so genociden narod? Zakaj, za božjo voljo, se moramo mi hvaliti, da smo najhujši?

O tem, da so se tudi pri nas dogajali poboji, ni nobenega dvoma in mislim, da ga ni junaka, ki bi jih zanikal. Čez slovensko ozemlje so se v tistem  času valile kolone ustašev, četnikov in njim podobnih, ki so slutili, da je zanje vse izgubljeno ter so pospešeno bežali proti Avstriji in naprej v Nemčijo. Kakor vemo, so jih zavezniki vračali nazaj. In mi smo jih, kot kaže, pobili. Kot smo se, kot kaže, pobijali tudi med seboj oziroma smo pobijali domobrance. Ker po koncu vojne nismo hoteli nove vojne, tokrat državljanske. In seveda tudi iz čistega maščevanja. Kajpak bi bilo iluzorno in hudo naivno trditi, da kdo koga ni počil tudi zaradi zemlje, hiše ali česa podobnega. Brezvladje in vojna na žalost v nekaterih ljudeh zbudita tisto najslabše in temu se nikoli in nikjer ni mogoče izogniti. Naj zdaj te ljudi spodobno pokopljejo, kajti vsi umrli si zaslužijo grob. In naj, če jih najdejo, pred sodišče postavijo tiste, ki so te zločine zagrešili. Predvsem pa naj se nehajo “hvaliti” s tem, da smo Slovenci narod zločincev!!!

Advertisements

187 komentarjev to “Kot bi Slovenci začeli to prekleto vojno!?!”

 1. zogca said

  Mogoče ni povsem odveč, če dodam še to … Na prvi fotografiji so “humanitarne dejavnosti” Nemcev v Črnomlju. Na drugi osvoboditev Ljubljane in na tretji osvoboditev Maribora.

 2. Drmagnum said

  Zgodovina dokaze hrani. Važno je, da se teh dejstev ne da prikrojiti. Časi pa so železni za vse. Najbolj pa so na “udaru” vsi, ki jim ni uspelo biti pravi trenutek na pravi strani. Vsak po svoje bi si želeli oprati krivdo in jo zvrniti na slovenski narod. Tega pa tudi jaz ne morem sprejeti.

  Vsem žrtvam vojne moje spoštovanje. Država naj jim postavi spomenik. Posamezni ideologi pa naj energijo usmerijo vase in naj pustijo Slovencem živeti.

 3. John said

  Ne vem, če lahko vsem prilepimo etiketo ‘zločinci’. Nekaterim pa vsekakor.
  Po vojni so bili zmagovalci in tako kot si že zgoraj omenila, so kot zmagovalci tudi obračunali z poraženci.
  Kdaj upravičeno in kdaj ne, to pa je že druga zgodba…

  Osebno mi je zelo blizu razmišljanje Petra Štrovsa. Priporočam.

  Blog. Peter Štrovs o slikarstvu in še čem. O hišah. O knjigah. O ribah. Teorija. Praksa.
  Barbara rov
  Spravite se!

 4. zogca said

  Poglej, jaz sem tam, kjer se trenutno fajtam, lepo in pošteno napisala naslednje. Če bi jaz, ko bi po štirih letih prišla iz hoste in se vrnila domov, izvedela, da so moji sosedi, ker so pač hoteli lesti v rit Nemcem in so bili domobranci, na spisek potnikov v Auschwitz, Dachauu in Mauthausen prijavili mojo mamo in očeta … Enako za otroke in moža, jih pač nimam, ampak če bi jih imela … In če bi v tistem trenutku imela v roki puško … Mi je zelo žal, ampak bi. Bi mi gotovo potem bilo žal, kajti jaz sem proti ubijanju, vedno bila in vedno bom, ampak …

  In tako to gre. Morijo je lahko začeti, težko jo je potem ustaviti.

  Ne vem, če lahko vsem prilepimo etiketo ‘zločinci’. Nekaterim pa vsekakor.

 5. zogca said

  In nekateri gredo s tem že tako daleč, da imam včasih občutek, da je ta vojna bila slovensko, ne nemško maslo.

  Vsak po svoje bi si želeli oprati krivdo in jo zvrniti na slovenski narod.

 6. asdf said

  oj!
  vojna je grozna.
  in stari rimljani so imeli pregovor (mislim, ga imajo še dandanes, samo so že umrli med tem, pa ga ne morejo sami več povedat, zato ga bom pa jaz. ne, ne vem koliko so bili stari, ko so umrli. relativno mladi, ampak pustimo to- ni pomembno!)
  kaj sem že hotel? 🙂
  “gorje premaganim”

  predvsem pa so to razprave nekih preteklih časov. današnje generacije s to vojno ne čutimo več. in ni potrebe, da se v takšna deljenja vključujemo. minilo je- pozabimo, zakopljimo…

  @ žoga. ja povsod na svetu in evropi je znano, kdo so bili izdajalci. nikjer jim ni bilo nikoli v zgodovini človeštva lahko.

  evo vam še en link, če ga kdo še ni videl… saj obstaja tudi nadaljevanje…

  http://video.google.com/videoplay?docid=-3817061339133479549

  lp

 7. webmaher said

  Zmagovalci pišejo zgodovino-vedno….vsi ki so sodelovali s fašisti naj bodo samo tiho…jasno pa je, da je bilo precej nedolžnih tudi ubitih in zato ni opravičila….ampak to naj rešijo zgodovinarji in to pravi ne neki Dežman, ki je pravi hlapec…
  Vlada naj pa raje rešuje brezposelnost in revščino…

 8. zogca said

  Aha, res je.

  “gorje premaganim”

 9. zogca said

  Aaaaaaaaaaa, to je ta Zeitgeist, za katerega mi je prijateljičin mož rekel, da ga moram nujno pogledati, jaz pa ga nisem. Bom, obljubim, da bom.

  evo vam še en link, če ga kdo še ni videl… saj obstaja tudi nadaljevanje…

 10. zogca said

  Nerešljivo.

  Vlada naj pa raje rešuje brezposelnost in revščino…

 11. Robert said

  Slovenci nismo noben narod zločincev in na splošno nič drugačni kot primerljivi evropski narodi, če je kakšen narod sploh primerljiv s katerim drugim, ker se vsak pač oblikuje v svojih teritorialno-zgodovinskih okvirjih.
  Razočaran in to globoko sem pa nad eno stvarjo … in to je sprenevedavost. Med drugo svetovno vojno je v Sloveniji umrlo okrog 60.000 ljudi, s to številko pa je očitno primerljivo število tistih, ki so jih na ozemlju Slovenije pobili po maju 1945, od tega je okrog 15.000 Slovencev. Prvih 60.000 ima spomenike in njihova imena so zapisana v knjigah, za drugih 60.000 se ne ve niti kje so umrli in kako jim je bilo ime. Pobiti in pokopani kot potepuški psi.
  Tega ni 45 let javno nihče govoril in še zdaj se za to uporabljajo predvsem floskule, kot: “to je zdaj brez veze”, “kaj bomo pa imeli od tega”, “pustimo vse skupaj pri miru”, “viojna je kruta stvar” …
  Saj je vse to res, ni nam tega treba in tudi nič ne bomo imeli od tega, vseeno me pa zanima, zakaj hudiča tega niso povedali, če je vse tako prekleto opravičljivo in razumljivo.
  Zakaj sem se moral učiti zgodovine, kjer teh zadev z eno besedico ni omenjenih? Vedeti sem moral, na primer, da je bil kumrovški plejboj odličen učenec in da je bil hrabro ranjen v Drvarju, pa pravljico o tem, da mu je na Sutjeski cucek rešil življenje … tega, da so pa ljudi pri nas pobijali kot mlade mačke, pa ne.
  Hinavščina in strah za nekatere riti, ki še vedno sedijo na mehkem.
  Vse bomo zvedeli, brez skrbi … in to takoj ko bo crknil zadnji, ki ima kaj masla na glavi. Sevefda, če ne bomo mi prej.

 12. Dajana said

  Vau. Super napisano! 🙂

 13. zogca said

  Gospa, ki me je razkurila, da sem šla pisat o objavo, potem pa mi je na blogu pustila dva skrajno žaljiva komentarja, katera jaz nisem spustila skozi, mi je na blogu, kjer smo se dajali, napisala naslednje. Ker se menda bojim, da bi bralci mojega bloga izvedeli resnico o meni, bom zdaj kopirala, kar mi je napisala.

  “@ žoga, razem osebnega računavanja z mano nisi nisi argumentirala niti enega mojega stavka. In vse kar sem ti napisala na tvojem blogu, za tem stoji, ti si ena grda lažniva pička, popolnoma si spremenila, potvorila in dodatno še n? Za alagala moje besede, ki si jih nato pokvarjeno izrabila za izhodišče svojega zapisa. Kaj drugega kot take žaljivke si sploh ne zaslužiš. Sicer pa bi ti to sploh morala razumeti, ti bi v afektu morila, saj se še spomniš, a jaz si pa na pokvarjene laži ne smem privoščiti niti besednega odklopa? Za posrat- Za povrh pa mi ne dovoliš niti obrambe in ne spustiš nobenega mojega komentarja na svoj blog. Res, ti si ena krvoločna komunistka, demokracija ti je španska vas, z lažmi obsojaš druge, obrambe mi pa ne pustiš. Če me spomin ne vara, so to metode KGBja. Saj res, česa se pa bojiš, da si bodo tvoji komentatorji ustvarili svoje mnenje, ki ti ne bo tebi vprid. Odfuzlalo se mi je pa itakk, tudi tebi bi se, če bi jaz potvorila, nalogala, obrnila in dodala tvoje besede, to izkoristila za slavospev sebi, ne bi dovolila objave nobenega tvojega obrambnega komentarja, za povrh ti pa še ne bi komentitala nobenega tvojega argumenta. Draga moja, jaz tole končujem, dokazala si da si gnoj vseh gnojev, ne glede na to, kaj mi boš servirala nazaj, mi je jasno o tebi vsaj nekaj – živiš življenje u kurcu. Tak nizkoten pritlehen človek nima najmanjšega upanja, da bi bilo kaj drugače. Zato pa svoje frustracije zdraviš na drugih. Še nikdar nisem videla, da bi kdorkoli tako očitno lagal, zavajal in ne komentiral nobenega argumenta, kot to počneš ti. Pa še to ti povem, mojo mamo pa pusti pri miru, če jo omeniš še enkrat, ti obljubim, da ti bom uprizorila tak drek, da se kljub anonimnosti ne boš upala na cesto.”

  Ne bi vedela, kdaj sem se ukvarjala z njeno mamo. Ampak to je to. In mislim, da je jasno, zakaj je nočem na svojem blogu. Niti sem ji dolžna dati možnost, da komentira moj zapis, kajti nisem je citirala ne z imenom in priimkom, tudi z vzdevkom ne.

 14. zogca said

  Tega nikakor ne moreš gledati samo v slovenskem merilu, ker takrat je bila država Jugoslavija in ne Slovenija. In gledano na takšen način, samo pol milijona ljudi je umrlo v Jasenovcu. http://sl.wikipedia.org/wiki/Koncentracijsko_taborišče_Jasenovac

  Med drugo svetovno vojno je v Sloveniji umrlo okrog 60.000 ljudi, s to številko pa je očitno primerljivo število tistih, ki so jih na ozemlju Slovenije pobili po maju 1945, od tega je okrog 15.000 Slovencev.

 15. asdf said

  oj žoga, tu maš še dva zanimiva linka-
  nadaljevanje zeitgeista in animacija ekonomskega kolapsa…

  http://www.crisisofcredit.com/

  http://video.google.com/videosearch?q=zeitgeist+addendum&emb=0&aq=0&oq=zeitgeist#

  lepo spite
  aj- lahko vam če nekaj nalimam- moj najljubši video preteklega leta- pa tekst je od tagoreja…

  Stream of Life
  by Rabindranath Tagore

  The same stream of life that runs through my veins night and day
  runs through the world and dances in rhythmic measures.

  It is the same life that shoots in joy through the dust of the earth
  in numberless blades of grass
  and breaks into tumultuous waves of leaves and flowers.

  It is the same life that is rocked in the ocean-cradle of birth
  and of death, in ebb and in flow.

  I feel my limbs are made glorious by the touch of this world of life.
  And my pride is from the life-throb of ages dancing in my blood this moment.

 16. zogca said

  Ker jim ni bilo treba. In ker v končni fazi niso hoteli tega, kar se dogaja danes. Da je bolje biti domobranec kot partizan. In zakaj tega ne povedo Francozi, Angleži, Američani? Kaj so oni delali?

  Zakaj hudiča tega niso povedali, če je vse tako prekleto opravičljivo in razumljivo.

 17. Blitz said

  Žogca, tvoj komentar št. 4 – če bi bilo tako, kot si ti napisala, bi bilo to seveda do neke mere razumljivo. Ampak ni bilo tako, ujetnikov niso pobijali besni sorodniki žrtev (no, nekaj sto že morda) ampak oblast. In niso jih pobili v žaru maščevanja, temveč načrtno – VSE, ki so jim prišli v roke. Ker cilj ni bil maščevanje, ampak popolno uničenje morebitnih političnih konkurentov.

 18. zogca said

  Hvala. 😉

  Vau. Super napisano!

 19. zogca said

  Mislila sem, da sem ta del zajela z naslednjim stavkom že v objavi. “Ker po koncu vojne nismo hoteli nove vojne, tokrat državljanske.” Kot sem zgoraj pisala o taboriščih počasne smrti. Kaj so delali z Nemci. Kakorkoli je to kruto, in brez dvoma je kruto, zavezniki so s tistimi na svojem območju opravili. In tiste, ki so čez našo zemljo hoteli k njim, so vrnili nam. Da mi z njimi opravimo. Seveda tega nihče ne bo priznal. Ampak tako je.

  Žogca, tvoj komentar št. 4 – če bi bilo tako, kot si ti napisala, bi bilo to seveda do neke mere razumljivo. Ampak ni bilo tako, ujetnikov niso pobijali besni sorodniki žrtev (no, nekaj sto že morda) ampak oblast. In niso jih pobili v žaru maščevanja, temveč načrtno – VSE, ki so jim prišli v roke. Ker cilj ni bil maščevanje, ampak popolno uničenje morebitnih političnih konkurentov.

 20. zogca said

  To, kar si napisal, je povsem logično. Zmagovalci so prišli na oblast in niso hoteli te oblasti prepustiti sodelavcem okupatorja. Veš, česa jaz ne razumem? To se je dogajalo povsod, širom Evrope. Zakaj se moramo mi tako metati naprej, da smo nekaj posebnega v tem smislu in same sebe označevati za narod zločincev???

  Ker cilj ni bil maščevanje, ampak popolno uničenje morebitnih političnih konkurentov.

 21. Robert said

  Ne gre za to in tudi ne pride mi na pamet, da bi danes kolektivno nase jemali krivdo za kogarkoli … še enkrat, nismo noben narod zločincev, kvečjemu naivnežev, ki so verjeli v pravljico o “čistem in pravičnem narodnoosvobodilnem boju”, na račun katere so nekateri lepo živeli, drugi si pa niti kamna na grobu ne zaslužijo.
  Jaz ne govorim o “spravi”, kot so in še vedno nekateri, kaj hudiča se naj spravljam, saj nimam nič s tem … za mene je to kvečjemu “streznitev”. Zdaj kvečjemu vidim, kakšnim barabam sem verjel.
  Te svinjarije so se počele v režiji naših “vodilnih revolucionarjev”, katerih imena se še danes izgovarjajo s pieteto. Naj se razišče in končno enkrat pove, da smo nekateri kot pionirčki in mladinci verjeli vojnim zločincem, ki bi se danes zagovarjali v Haagu, ne pa da so nam desetletja sistematsko in kolektivno lagali.
  To jim zamerim …

 22. zogca said

  Tudi jaz ne vidim razloga, da bi se s komerkoli spravljala. Ampak ne razumem pa vas, da ste kadarkoli verjeli, da maščevanja in pobojev ni bilo. Ker je logično. Ker so bili po vsej Evropi in bilo bilo noro verjeti, da bi pri nas niso bili. Ne vem, ne razumem vas. Kot da ne veste, kako se je končala druga svetovna vojna!!!

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Hirošima

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Nagasaki

 23. zogca said

  Ker so bili zmagovalci vojne. In povsod se častijo zmagovalci.

  Te svinjarije so se počele v režiji naših “vodilnih revolucionarjev”, katerih imena se še danes izgovarjajo s pieteto.

 24. zogca said

  Jaz sem jim vseeno hvaležna, da so zmagali. Njim, zaveznikom, pač vsem. Ne vem, ali si sploh znamo zamisliti, kaj bi bilo z nami, če bi se zgodovina obrnila drugače. Si to danes sploh lahko zamislimo?

  To jim zamerim …

 25. zogca said

  Ne moremo na splošno kriviti NOB!

  http://24ur.com/novice/slovenija/ne-potrebujemo-novih-ideoloskih-razkolov.html

 26. tečem said

  Naši vrli politiki bodo naredili še tako, da bodo domobranci, belogardisti in podobni kvizlingi postali narodni junaki, bolj malo pa omenjajo, da so med vojno ti isti ljudje(domobranci) izdajali svoje ljudi okupatorju, ki so jih pošiljali, se ve kam. Res je tudi, da so po vojni ti isti ljudje(domobranci) plačali za svoje početje in očitno je bila cena za to ogromna.

 27. stieber said

  Opravičevanje zločinov morilske komunistične kamarile češ, da so tudi drugod koga ubili, je izredno smešno in patetično. Dejstvo je, da so po vojni ljudje iz vrst partizanov naredili organiziran množičen pomor, ki mu skorajda ni para v svetovni zgodovini.

  In kako bi bilo, če ne bi bilo partizanov? Uresničili bi se načrti meščanskega tabotra, ki je zbiral oročje ter se organiziral in čakal na primeren trenutek. Tik pred koncem vojne bi s organizirano uprli okupatorju, ki je bil že povsem demoraliziran, brez večjih žrtev bi dosegli vdajo, kot nekomunistični okupirani drćavi s strani nacijev bi zavezniki brez težav priznali pravico do slovenskega narodnga ozemlja v Italiji (Trst) ter na Koroškem. Ker bi naša drćava na vzhodu nesporedno mejila na komuniste, bi bila s strani zahodnih zaveznikov zelo podpirana tako gospodarsko kot tudi vojaško, naš standard bi posledično bil danes med najvišjimi v Evropi, pa še kekega pol milijona več bi nas bilo, saj ne bi bilo povojnih pobojev.

  Jap, takle mamo.

 28. asdf said

  oj!
  “In kako bi bilo, če ne bi bilo partizanov? Uresničili bi se načrti meščanskega tabora, ki je zbiral orožje ter se organiziral in čakal na primeren trenutek. Tik pred koncem vojne bi se organizirano uprli okupatorju, ki je bil že povsem demoraliziran, brez večjih žrtev bi dosegli vdajo”

  super načrt, zakaj pa tega vseeno niso naredili? veš, teorije o tem kaj bi bilo, če bi bilo, in -bi že vi vidli, ko bi jih mi stisnili, so zame samo čenče.
  povsod v evropi, so se upirali okupatorjem. nikjer niso čakali na pet minut pred koncem.
  lp in lep 8.3. dekletom!

 29. Boom said

  In kako bi bilo, če ne bi bilo partizanov? Uresničili bi se načrti meščanskega tabotra, ki je zbiral oročje ter se organiziral in čakal na primeren trenutek. Tik pred koncem vojne bi s organizirano uprli okupatorju, ki je bil že povsem demoraliziran, brez večjih žrtev bi dosegli vdajo, kot nekomunistični okupirani drćavi s strani nacijev bi zavezniki brez težav priznali pravico do slovenskega narodnga ozemlja v Italiji (Trst) ter na Koroškem. Ker bi naša drćava na vzhodu nesporedno mejila na komuniste, bi bila s strani zahodnih zaveznikov zelo podpirana tako gospodarsko kot tudi vojaško, naš standard bi posledično bil danes med najvišjimi v Evropi, pa še kekega pol milijona več bi nas bilo, saj ne bi bilo povojnih pobojev.

  Jap, takle mamo.

  Potrebno je omenit še, da bi meje “samostojne” Slovenije bile v najboljšem slučaju nekako v mejah Ljubljanske pokrajine ali pa bi pristali v nekakšni federaciji s Hrvaško, kar ne bi bilo nič boljše od tistega, kar je bilo v predvojni diktaturi.

  Poleg tega ne pozabit kdo je v t.im. meščanskem taboru imel podobno besedo in podobne metode kot se jih očita KP znotraj OF. Hvala lepa za demokracijo po poljsko.

 30. zogca said

  Ojoj! Kot prvo. Če bi tako razmišljala vsa Evropa (in zakaj ne, če smemo mi, potem smejo vsi), bi mi danes bili Nemčija. In ne današnja Nemčija, ampak ena druga Nemčija, v kateri bi bili mi ne drugorazredni, ampak kar lepo tretjerazredni državljani. V tem jeziku, v katerem zdaj pišemo, bi se pa lahko pogovarjali samo v kakšni zakotni kleti. Kot drugo. Recimo, da bi se uprli vsi drugi, mi bi pa tako pametno čakali. Bi sicer Evropa bila, kakršna je zdaj, ampak Slovenije pa v Evropi gotovo ne bi bilo. Seveda, komaj bi države, ki dale toliko in toliko svojih sinov (tudi neokupirane, na primer Amerika), na veliko delile ozemlje tistim, ki so čakale, do tedaj pa kolaborirale z okupatorjem. Je pač tako, da če štiri leta kolaboriraš z okupatorjem, zadnjih nekaj dni pa si proti – to spregledajo samo Italiji, nikomur drugemu ne. Priznati moram, da teorije, ki jo omenjaš ti, nisem slišala še nikoli. In se mi zdi hudo naivna znanstvena fantastika.

  In kako bi bilo, če ne bi bilo partizanov? Uresničili bi se načrti meščanskega tabotra, ki je zbiral oročje ter se organiziral in čakal na primeren trenutek. Tik pred koncem vojne bi s organizirano uprli okupatorju, ki je bil že povsem demoraliziran, brez večjih žrtev bi dosegli vdajo, kot nekomunistični okupirani drćavi s strani nacijev bi zavezniki brez težav priznali pravico do slovenskega narodnga ozemlja v Italiji (Trst) ter na Koroškem. Ker bi naša drćava na vzhodu nesporedno mejila na komuniste, bi bila s strani zahodnih zaveznikov zelo podpirana tako gospodarsko kot tudi vojaško, naš standard bi posledično bil danes med najvišjimi v Evropi, pa še kekega pol milijona več bi nas bilo, saj ne bi bilo povojnih pobojev.

 31. zogca said

  Ker če bi čakali, danes Evropa ne bi bila takšna, kakršna je. V končni fazi, čakanje na pet minut pred koncem, bi vsekakor pomenilo, da bi mi bilo fašistična oziroma nacistična država. Kako bi na mirovni konferenci razložili, da smo se mi pravzaprav samo pretvarjali, da smo z okupatorjev, v bistvu pa smo čakali na pet minut pred zdajci???

  povsod v evropi, so se upirali okupatorjem. nikjer niso čakali na pet minut pred koncem.

 32. cija said

  In kako bi bilo, če ne bi bilo partizanov? Uresničili bi se načrti meščanskega tabotra, ki je zbiral oročje ter se organiziral in čakal na primeren trenutek. Tik pred koncem vojne bi s organizirano uprli okupatorju, ki je bil že povsem demoraliziran, brez večjih žrtev bi dosegli vdajo, kot nekomunistični okupirani drćavi s strani nacijev bi zavezniki brez težav priznali pravico do slovenskega narodnga ozemlja v Italiji (Trst) ter na Koroškem.

  mokre sanje

  “osvobodili” bi nas rusi – ne pozabit, da so “osvobajali” vse do Murske Sobote, nam vsilili revolucijo in naslednjih 50 let bi bilo še bolj črnih, kot so bila. Nihče nam ne bi priznal nobene pravice do samostojne države. Zaradi nas se nihče od zahodnih zaveznikov ne bi kregal z Rusi, ti pa so smatrali, da so s Srbi praktično pobrateni, Slovencev od Srbov pa tudi niso razlikovali.

  Dejstvo je, da smo balkanski narodi očitno dosti bolj barbarski od zahodnih. Dogajanja iz zadnje vojne na Balkanu to potrjujejo, pa čeravno tokrat komunizem ni bil ravno posredi. Drugače si takšnih zavržnih dejanj tudi proti ranjencem, ženskam in otrokom ne morem razlagat. In sploh zaradi zločinov proti zadnjim ne moremo primerjat ravnanja zaveznikov proti nemškim ujetnikom po drugi svetovni vojni. Sploh pa mislim, da je zgoraj naveden opis zavezniških taborišč pretiran in da ni primerjave med tem, kaj se je dogajalo v zahodni evropi in tem, kaj je bilo v Sloveniji.

 33. stieber said

  Žogca, praviš ‘Priznati moram, da teorije, ki jo omenjaš ti, nisem slišala še nikoli. In se mi zdi hudo naivna znanstvena fantastika.’ In ti se imaš za komopetentno o razpravah o drugi svetovni vojni na Slovenskem? Ne me jebat no!!!!!!

  Tistim genijem, ki jim ni jasno, kako bi bilo brez komunističnih partizanov – kot prvo, kot državi, ki jo je napadla in okupirala nacifašistična stran, ne bi bilo tećko dobiti Koroške in Trsta, če bi ila pobojna Juga NEKOMUNISTIČNA. Ravno zaradi kiomunitičnegarežima, ki se ga je v prvih povojnih časih Zahod bal kot hudič križa, smo izgubili Trst, sa je se Zahod bal širjenja rdeče revolucije proti zahodu.

  Jugoslavija je imela legalno begunsko vlado v Londonu in oborožene vojaške oddelke v okupirani domovini. Ki so začeli odpor proti okupatorju, vendar so nato komunistični partizani začeli pritiskati na njih, legalna jugovojska pa se je nato zatekla po pomoč k Nemcem in tako šla na pot izdaje.

  Kaj bi bilo narobe, da bi pri nas v odločilnem trenutku (in v dogovoru z zahodnimi zavezniki)udarili po okupatorju, mu recimo sesuli preskrbo, ko se je armadna skupina iz Italije približala našim mejam???

  Tistemu geniju pa, ki sprašuje, zakaj meščanski tabor tega potem ni storil ‘ ja kako pa, če je bilo vsepovsod polno komunistov, ki so napadli vsakogar, ki je skušal mimo njih se boriti proti okupatorju?

 34. stieber said

  ‘Ker če bi čakali, danes Evropa ne bi bila takšna, kakršna je. V končni fazi, čakanje na pet minut pred koncem, bi vsekakor pomenilo, da bi mi bilo fašistična oziroma nacistična država. Kako bi na mirovni konferenci razložili, da smo se mi pravzaprav samo pretvarjali, da smo z okupatorjev, v bistvu pa smo čakali na pet minut pred zdajci???’

  Pa kdo bi se kaj pretvarjal??? Pa saj nihče ne bi sodeloval z okupatorjem izven okvirov, ki jih je rpedvidevala in dovoljenvala tedaj veljavna konvencija? Edina izjema, ki potrjuje pravilo, je bil neki general, morda še Natlačen.

 35. zogca said

  Zdaj si me pa čisto frapiral. Res je, imela je legalno begunsko vlado in tudi kralja. In v tem primeru, če ne bi komunistični partizani pritiskali na njih, bi v najbolj svetlem scenariju mi ostali del kraljevine – s srbskim kraljem. Nisem vedela, da si Slovenci želijo biti pod srbskim kraljem. Glede na vso to nestrpnost proti Srbom.

  Jugoslavija je imela legalno begunsko vlado v Londonu in oborožene vojaške oddelke v okupirani domovini. Ki so začeli odpor proti okupatorju, vendar so nato komunistični partizani začeli pritiskati na njih, legalna jugovojska pa se je nato zatekla po pomoč k Nemcem in tako šla na pot izdaje.

 36. zogca said

  Mar ni že to dovolj hudo???

  Pa saj nihče ne bi sodeloval z okupatorjem izven okvirov, ki jih je rpedvidevala in dovoljenvala tedaj veljavna konvencija? Edina izjema, ki potrjuje pravilo, je bil neki general, morda še Natlačen.

 37. cija said

  Stieber, jugoslavija po prvi svetovni vojni ni bila komunistična država, pa koroške vseeno ni dobila. Še več, dobila jo je Avstrija, država, ki je bila na strani poražencev vojne, ne pa Srbija, država, ki se je v vojni borila na strani Angležev in Francozov.

  Toliko v vaših teorijah.

 38. zogca said

  Kako, če pa ti sam praviš, da se tisti drugi niti niso borili proti okupatorju, ampak so čakali pet minut pred koncem vojne, da bi kakor zadali veliki udarec???

  Tistemu geniju pa, ki sprašuje, zakaj meščanski tabor tega potem ni storil ‘ ja kako pa, če je bilo vsepovsod polno komunistov, ki so napadli vsakogar, ki je skušal mimo njih se boriti proti okupatorju?

 39. zogca said

  Tako je!!!

  Stieber, jugoslavija po prvi svetovni vojni ni bila komunistična država, pa koroške vseeno ni dobila. Še več, dobila jo je Avstrija, država, ki je bila na strani poražencev vojne, ne pa Srbija, država, ki se je v vojni borila na strani Angležev in Francozov.

  Toliko v vaših teorijah.

 40. zogca said

  In glede tega meščanstva, koliko pa ga je bilo? Tistega pravega meščanstva, ne mislim socialnih primerkov, ki so živeli po mestih? Takšnih družin, kot je bila od ene moje prijateljice, kjer je dedek bil kakor intelektualec, babica se je praskala po riti, otroke je čuvala guvernanta, stanovanje pa rihtala gospodinja. To je bilo v tem času meščanstvo. Od teh ljudi, ki si nekateri sami niti vezalk niso znali zavezati, pač jaz ne pričakujem, da bi osvodbodili državo.

  Ne pozabimo pa tudi, da si je ljudstvo želelo pravičnejšega sistema ali če hočeš socializma. Ljudje, ki so hodili za liter mleka in dve kili moke po cele dneve delat na tujo zemljo, so bili veseli tega, da so dobili svojo. In teh ljudi je bilo veliko. Pa tovarn, ki so se začele odpirati in kjer so zaposlovali polpismene ljudi, ki v tistem prejšnjem sistemu ne bi bili nič, nula, ničla. S tovarniškimi busi so jih vozili iz vseh zabačenih kmetij. Ti ljudje so potem postavljali gor hiše in … Lahko pljuvate čez prejšnji sistem, kolikor hočete, ampak premnoge je dvignil iz bede, najhujše bede.

 41. stieber said

  cija said
  March 8, 2009 at 5:51 pm

  Stieber, jugoslavija po prvi svetovni vojni ni bila komunistična država, pa koroške vseeno ni dobila. Še več, dobila jo je Avstrija, država, ki je bila na strani poražencev vojne, ne pa Srbija, država, ki se je v vojni borila na strani Angležev in Francozov.

  Toliko v vaših teorijah.

  Srbiji je bilo povsem vseeno za Koroško, ni ji bilo pa vseeno za Državo SHS, zato so najprej dosegli, da se Korošec ni mogel udeležiti združitvenih poganjaj, nato pa so obljubili ogromno vojaško pomoč za zavzetje Koroške, iz tega seveda ni bilo nič, saj Srbija sploh ni imela toliko vojske, ko pa so mnogo prepozno vendarle poslali nekaj oddelkov, so ti naredili toliko pizdarij, da za Jugoslavijo skorajda nihče onkraj Karavnk ni hotel več slišati.

  Sicer pa, zakaj sploh razpravljam z ljudmi, ki o zgodovini nimajo čisto nič pojma, dozvetni so edino za komunistične laži.

 42. zogca said

  Vidiš, na takšen način se ne da pogovarjati. Če ti misliš, da je vse, kar eni napišemo, komunistična laž. Potem ti mi lahko pač vrnemo, da je vse, kar ti napišeš, nestrpnost proti temu, onemu in tretjemu in nismo nikjer.

  Čeprav … Po eni strani zaradi Koroške kurcaš vlado SHS in kralja, po drugi strani pa sta zate bila še kako legitimna in veljavna ter ti ni bilo prav, da se je nekdo boril proti njej.

  In kakorkoli obračal ali obrnil, naslednjega ne moreš zanikati. Veliko več srbskih sinov je padlo braneč slovensko zemljo kot slovenskih sinov braneč srbsko.

  Sicer pa, zakaj sploh razpravljam z ljudmi, ki o zgodovini nimajo čisto nič pojma, dozvetni so edino za komunistične laži.

 43. stieber said

  ‘Zogca said
  March 8, 2009 at 5:51 pm

  Kako, če pa ti sam praviš, da se tisti drugi niti niso borili proti okupatorju, ampak so čakali pet minut pred koncem vojne, da bi kakor zadali veliki udarec???’

  V Sloveniji ni bil samo meščanski tabor ter komunisti, bili so tudi drugi. Poleg tega je prvotni načrt meščanske strani šel po gobe, ko so rdeči začeli s svojo revolucijo (mimogrede, najbolj bedasto je dejstvo, da dan ‘vstaje slovenskega naroda’ obeležuje kao partizanski strel na človeka, ki je bil 1. Slovenec, 2. član OSVOBODILNE FRONTE, ja toliko o boju proti okupatorju), in seveda na terenu se je začela organizirati alternativna ilegala, ki je začela izvajati oborožene akcije proti okupatorju (tega vam partijske učiteljice v osnovni šoli niso povedale, kajne???), vendar pa so nato te ljudi napadli kar partizani sami…

 44. stieber said

  Seveda se težko pogovarjam z ljudmi, ki napišejo kilometrski zapis na blogu, o sami tematiki pa dejansko nimajo pojma.

  Jaz razlagam, kako je bilo po 1, svetovno vojni glede Koroške, v času napada na Jugoslavijo aprila 41 pa ni bilo ne vlade SHS niti kralja iz časa boja za Koroško. Je pa res, da je ljudem, ki so indoktrinirani s strani redeč zvezde, težko karkoli razložiti, saj enostavno ali niso sposobni ali pa niso zmožni sprejemati dejstev, ki niso v skladu z njihovim pojmovnim svetom.

 45. zogca said

  Jaz sem napisala, kar vem. Nisem trdila, da vem vse. Kot nisem trdila, da sem velika poznavalka zgodovine. Kar ne pomeni, da nisem prebrala kar nekaj knjig, ampak očitno nisem brala istih knjig. Pa ne mi zdaj, da so bile moje komunistične.

  Seveda se težko pogovarjam z ljudmi, ki napišejo kilometrski zapis na blogu, o sami tematiki pa dejansko nimajo pojma.

 46. zogca said

  Seveda kralj ni bil isti, vlada pa tudi ne. Pa to kaj spremeni?

  Jaz razlagam, kako je bilo po 1, svetovno vojni glede Koroške, v času napada na Jugoslavijo aprila 41 pa ni bilo ne vlade SHS niti kralja iz časa boja za Koroško. Je pa res, da je ljudem, ki so indoktrinirani s strani redeč zvezde, težko karkoli razložiti, saj enostavno ali niso sposobni ali pa niso zmožni sprejemati dejstev, ki niso v skladu z njihovim pojmovnim svetom.

 47. zogca said

  Če je načrt res bil to, da čakajo dobesedno konec vojne, potem pa kakor zmagovalno sesujejo okupatorja, je bolje, da je šel po zlu, če se jaz kaj vprašam. Ker se mi to res zdi znanstvena fantastika.

  Poleg tega je prvotni načrt meščanske strani šel po gobe, ko so rdeči začeli s svojo revolucijo.

 48. zogca said

  Teorija, da so Srbi krivi, da je Slovenija izgubila Koroško, mi je pa znana.

  Jaz razlagam, kako je bilo po 1, svetovno vojni glede Koroške.

 49. webmaher said

  Stieber ne mešaj revolucije in borbe proti fašizmu…
  Zgodovino vedno pišejo zmagovalci…
  Ne odobravam nobenih pobojev po vojni in ni važno kdo jih dela, beli, rdeči, zeleni, komunisti, kapitalisti….
  in ta tema je zdej kao najbolj pomembna pa ne me jebat no…
  in sam ne mi govorit danes o demokraciji, ker je to navadno sranje…
  Danes, ko bi vsi morali živeti človeka dostojno življenje nekateri niti za vodo nimajo…
  Mislim da prihaja čas za novo revolucijo, ker svinjarije ki se dogajajo danes drugače sploh ni več možno rešit…samo še en dokaz več, kako smo neumni, kljub vsemu…

 50. stieber said

  ‘Seveda kralj ni bil isti, vlada pa tudi ne. Pa to kaj spremeni?’

  Že dejstvo, da aprila 1941 ni bilo drugega kralja že zato, ker kralja sploh ni bilo, pove marsikaj. Komunisti so bili v stari jugi prepovedani, v času okupacije je delovala begnunska vlada v londonu, ki je imela svoje oborožene sile v okupirani jugoslaviji. Kaj točno imajo s tem koroška leta 1919, država SHS in oseba, ki je položaj v drugi svetovni vojni navezovala na to temo, pa res težko komentiram.

 51. stieber said

  Meni pa se zdijo ‘znanstvena fantastika’ poskusi opravičevanja zločinskih pomorov, pa je vseeno dejstvo, da takšna opravičevanja obstajajo.

 52. zogca said

  Pove to, da je bil Aleksandar I. Karađorđević umorjen, Petar II. Karađorđević je bil mladoleten in je državo vodil Pavle Karađorđević.

  Že dejstvo, da aprila 1941 ni bilo drugega kralja že zato, ker kralja sploh ni bilo, pove marsikaj.

 53. zogca said

  Jaz ne vidim, da bi jih kdo opravičeval. Ljudje samo razumejo, zakaj je do tega prišlo. Kar pa še ne pomeni, da ploskajo od navdušenja.

  Meni pa se zdijo ‘znanstvena fantastika’ poskusi opravičevanja zločinskih pomorov, pa je vseeno dejstvo, da takšna opravičevanja obstajajo.

 54. zogca said

  To pa, kar je napisal Web, je zelo resnično. Poznam veliko ljudi, ki so noreli proti prejšnjemu sistemu, zdaj pa bi ga radi nazaj. Ker so blizu tega, da bi se dotaknili dna ali pa so se ga že. Jim prav dol naenkrat visi za vso to demokracijo, slovenstvo, samostojnost in še cel kup teh stvari, ker nimajo s čem živeti. In se z nostalgijo spominjajo starih časov, ko so dostojno živeli. Tudi jaz mislim, da tako in na takšen način naprej ne bo šlo. Tam eni si talajo astronomske odpravnine, sejnine in ne vem kaj še, odpisujejo se visoki dolgovi. Medtem ko toliko in toliko naroda nima niti za kruh.

 55. John said

  Poznam veliko ljudi, ki so noreli proti prejšnjemu sistemu, zdaj pa bi ga radi nazaj.

  Kateri sistem pa je to? Kje pa ga še prakticirajo? Venezuela? Kuba?

  Tudi ta, ki ga imamo zdaj se je izkazal za napačno smer. Kaj pa je obema skupno? Pokvarjenost tistih, ki so na oblasti. In v glavnem so to ljudje. V prvem to počnejo zelo elegantno, v drugem precej bolj grobo. Prvi nam ni všeč in hočemo drugega. Drugi nam ni všeč in hočemo prvega. Lepo, ne.

 56. John said

  Stieber ne mešaj revolucije in borbe proti fašizmu…
  Zgodovino vedno pišejo zmagovalci…
  Ne odobravam nobenih pobojev po vojni in ni važno kdo jih dela, beli, rdeči, zeleni, komunisti, kapitalisti….
  in ta tema je zdej kao najbolj pomembna pa ne me jebat no…
  in sam ne mi govorit danes o demokraciji, ker je to navadno sranje…
  Danes, ko bi vsi morali živeti človeka dostojno življenje nekateri niti za vodo nimajo…
  Mislim da prihaja čas za novo revolucijo, ker svinjarije ki se dogajajo danes drugače sploh ni več možno rešit…samo še en dokaz več, kako smo neumni, kljub vsemu…

  Webmaherja za predsednika! :mrgreen: (samo glej, da te oblast ne pokvari) 😉

 57. zogca said

  V bistvu s sistemi ni veliko narobe, zato pa je toliko več narobe z ljudmi.

  Pokvarjenost tistih, ki so na oblasti.

 58. zogca said

  Vsi se pokvarijo, ko se prikoritijo.

  Webmaherja za predsednika! (samo glej, da te oblast ne pokvari)

 59. StaneP said

  Mogoče bom zopet predolg…
  Dejstvo je, da je bil socialistični-komunistični režim eno sranje. Če ne bi bil, bi se obdržal! In eno sranje je bil ravno zaradi tega, ker ni upošteval različnosti ljudi, njihovih različnih sposobnosti ter načrtnega uničevanja drugače ( praviloma boljše mislečih ). Bil je režim dekel in hlapcev, ki so mislili, da jim ne bo več treba delati za preživetje oz. delati malo in imeti dovolj. In ja Žogca, veliko ljudem je omogočil dostojno življenje, praviloma tistim, ki si ga skozi delo niso zaslužili. Veliko ljudem je pa dostojno in napredno življenje uničil, ker jim je vzel, onemogočil njihov lastni razvoj po njim lastnim sposobnostim in možnostim. Samo da ni kdo štrlel iz povprečja! O tem sistemskem sranju kjer so komandirali lojalni bedaki z opranimi možgani, se meni osebno sploh ne ljubi več izgubljati besed.

  Predbivša in bivša Jugoslavija je bila Slovencem generalno samo v škodo. Vse koristi, ki smo jih imeli zaradi vključenosti v to Balkansko tvorbo, smo trikrat preplačali. Z izgubo ozemlja in z bistveno upočasnjenim razvojem in s tem tudi nižjim življenskim standardom.
  Za Jugo jaz nisem potočil niti ene solze in tega ni vredna niti pri ljudeh, ki dejansko jokajo za njo. Tudi zaradi popolnega kulturne šoka. Kdor da na premico kulturo in vrednote ki jih imamo Slovenci v sebi in svoji kulturi, ter na isto premico zloži še Balkanske ter npr. zahodnoevropske vrednote, bo takoj videl, da smo mi po čustvovanju, delovnih in ostalih občečloveških vrednotah bistveno bližje zahodu, kot smo kadarkoli bili Balkanu. To smo Slovenci morali vedno skrivati pred iz Balkana uvoženim komunističnim terorjem.

  In še nenazadnje tema tvoje današnje objave. Nikdar in nikoli ne more sprevržen komunistični režim opravičiti svojih dejanj z bojem proti okupatorju, ker se mu je gladko jebalo in za narod in za Slovenijo in za Ostale narode na Balkanu. Šlo se mu je zgolj in izključno samo za prevzem oblasti in za to ni izbiral sredstev. Ko bo preteklo še nekaj Save in bo zgodovina končno naredila svoje delo na nepristranski način brez plašnic, se bo videlo, da so bili po vojni pobiti domobranci in ostali nesrečniki samo kaplja v morje svinjarij, ki jih je komunizem zagrešil.

  Že leta pred vojno so se pobijali med sabo z ciljem zagotovitve lojalnosti in protežiranja svojih lastnih interesov ter lastne povzpetnosti. Isto se je dogajalo med in po vojni. Isto se je dogajalo v partizanih. Slovenija je imela svojo lastno partizansko vojsko, ki je bila nato v bistvu razpuščena ravno zaradi političnih motivov oz. zagotovitve enovladja.

  Če lahko opravičujemo povojne poboje z travmami vojne ter maščevanjem zmagovalcev, nikakor ne moremo opravičevati Golega Otoka, kjer se je legalno vendar ne legitimno obračunavalo z političnimi nasprotniki.

  Če vsa dejstva pogledamo brez plašnic in z odprto glavo, potem ne vem kdo lahko še verjame, da je bilo med 2 vojno, po njej in vsa desetletja “socializma” v bistvu fajn. Bilo je fajn za nekaj priviligirancev in lenuhov. Veliko ljudi je živelo dostojno, veliko ljudi je bilo pa dobesedno uničenih in onemogočenih. Pravilo ravno najbolj sposobnih ljudi. Ljudi, ki mislijo s svojo glavo in za svoja dejanja hočejo tudi dobiti pravo vrednost. Takšnim ljudem se lezenje v rit gabi. Lezenje v rit in molčečnot sta pa bili glavni zaželjeni lastnosti prosperiranja v tako opevanem socializmu.

  Če že ne moremo reči, da je Slovenija v zadnjih desetletjih nazadovala, pa lahko z gotovostjo trdimo, da se ni razvijala tako hitro kot bi se brez komunističnega sranja. In če mislite da to ni res, potem malo manj glejte na Balkan in malo več na zahod. Pojdite še malo čez Karavanke in Dolomite. Poglejte standard, vrednote, socialo, šolstvo, tehnološki razvoj in splošno kvaliteto življenja tam. Kaj mene briga Balkan. Doli so se klali skozi vso svojo zgodovino in klali se bodo še naprej in skrajni čas je, da smo se odtegnili od tega nesrečnega območja.

  In če mene vprašate mi je srbohrvaščina ravno toliko tuj jezik, kot sta mi nemščina ali italijanščina. In če bi mi bilo dano vedeti, da Slovenec ne morem in ne smem več biti in da naj izberem med jugom ali severom, potem grem takoj na sever. Če že moram govoriti tuj jezik, potem bom govoril vsaj tistega, ki mi omogoča boljši razvoj in kjer veljajo enake vrednote mojim.

  Komunizem je bil navadno sranje, ki je ugonobljal svoje lastne ljudi ostalim je opral možgane. Pobiti sovražnika je še razumljivo, pobijati lastne ljudi z ciljem prevzema oblasti je pa… In tega ne morejo rdeči nikoli oprati s sebe, pa če se še tako trudijo, sprenevedajo in potvarjajo dejstva.

  ps
  Upam, da sem svoje mnenje izrazil na kulturen in dostojen način. Tako je prav in prav je, da ga lahko. Tudi če bi bil kretenski kot je bila tista oseba, ki si jo Žogca izbrisala, mislim, da bi bilo prav da se me vseeno sliši. Konec koncev smo bralci tvojega bloga dovolj odrasli in razumni, da znamo sami ločiti zrnje od plev in ne potrebujemo cenzorjev, ki nam sugerirajo kaj je sprejemljivo in kaj ne.

 60. zogca said

  Mislila sem na ljudi, ki so svoj kruh pošteno služili v tovarnah, ki so jih takrat postavili. In kategorično trdim, da je danes več ljudi, ki dobro živijo na račun nedela kot jih je bilo tedaj.

  In ja Žogca, veliko ljudem je omogočil dostojno življenje, praviloma tistim, ki si ga skozi delo niso zaslužili.

 61. asdf said

  @ stieber

  oprosti nam, nevednim in nerazsvetljenim revežem duha!

  jaz samo vem koliko mojih sorodnikov se je izselilo ko so beželi pred fašisti. da so mi dedka četniki zaklali (uradni vojaki naše begunske vlade (ki jih je potem vodila in oboroževala nemška vojska- kralj na begu, tudi to je vredno svojega denarja), da so moje prednike izselili ali poslali v taborišča, ker so bili zavedni slovenci in so moji 3. strici umrli, medtem ko so se tisti meščani skrivali in čakali na pravi trenutek (ki so jim ga žal komunisti vzeli).

  ne opravičujem pomorov, jih pa lahko razumem.
  oprosti, ker ne razmišljamo tako kot ti.

 62. zogca said

  Ne vem, kakšno možnost kakršnegakoli razvoja so imele ženske, ki so vsak dan hodile za malo hrane delat na njive bogatega soseda. Kakšna je bila perspektiva teh ljudi? Perspektiva njihovih otrok? Nikakršna.

  Veliko ljudem je pa dostojno in napredno življenje uničil, ker jim je vzel, onemogočil njihov lastni razvoj po njim lastnim sposobnostim in možnostim.

 63. StaneP said

  v tovarnah, ki so jih takrat postavili.

  Te tovarne so bile praviloma ukradene nekim drugim ljudem in v teh tovarnah so delali bivši kmetje, ki jim je bila odvzeta možnost prosperiranja na njihovi lastni zemlji – posestvu!

 64. zogca said

  Jaz kategorično trdim, da je največ škode od vseh teh Jugoslavij imela Srbija. In če želiš, če mi ne verjameš, ti lahko jutri, ko bom imela več časa, napišem doktorat na to temo. In tudi na temo tega, kaj bi bilo s Slovenijo ali bolje, če bi Slovenija sploh obstajala, če ne bi takrat šla v skupno državo.

  Predbivša in bivša Jugoslavija je bila Slovencem generalno samo v škodo.

 65. zogca said

  Litostroj – ukraden? Iskra – ukradena? Tam – ukraden? Na kakšni zemlji, lepo te prosim? Večina ni imela nobene zemlje. Manjšina je imela vso zemljo in vse gozdove.

  Te tovarne so bile praviloma ukradene nekim drugim ljudem in v teh tovarnah so delali bivši kmetje, ki jim je bila odvzeta možnost prosperiranja na njihovi lastni zemlji – posestvu!

 66. StaneP said

  Jaz kategorično trdim, da je največ škode od vseh teh Jugoslavij imela Srbija.

  Lepo te prosim no!

 67. webmaher said

  Webmaher se ne more pokvarit ker njegova cena je zaenkrat tudi za Abramoviča previsoka…

 68. zogca said

  Ne govorim o režimu, govorim o ljudeh, ki so svoja življenja dali za svobodo, premnogi so dali življenja. In reči, da se je tem ljudem gladko jebalo, je perverzno. V moji družini je bilo veliko partizanov, nekateri so padli, drugi so preživeli. In niso šli v gozd zaradi režima, ampak so se bojevali proti okupatorju.

  Nikdar in nikoli ne more sprevržen komunistični režim opravičiti svojih dejanj z bojem proti okupatorju, ker se mu je gladko jebalo in za narod in za Slovenijo in za Ostale narode na Balkanu.

 69. zogca said

  Lahko me prosiš od tod do večnosti. Če poznaš zgodovino, veš, kaj je bila pred sto leti Srbija in kaj je bila Slovenija.

  Lepo te prosim no!

 70. StaneP said

  Litostroj – ukraden? Iskra – ukradena? Tam – ukraden? Na kakšni zemlji, lepo te prosim? Večina ni imela nobene zemlje. Manjšina je imela vso zemljo in vse gozdove.

  Pozabi na balkan in poglej Avstrijo. Popolnoma enaka struktura lastništev zemlje kot pri nas!! In kje so oni, kje smo mi?
  Odpri oči in ne nasedaj propagandi, da Slovenci nismo imeli zemlje v lasti. Cela Slovenija je že iz časov Avstro Ogrske v lasti Slovencev. Navadnih ljudi. Povprečna velikost je samo nekaj hektarjev.

  Kje so sedaj ti Tami, Litostriji in Iskre?? Mah, brez veze je debatirati z verniki. Verniki pač verjamejo…

 71. zogca said

  Mene drugačna mnenja sploh ne motijo. Tista gospa pa je bila brisana … Pa saj si videl, kaj je napisala. Še nikoli nisem brisala komentarjev, ki so bili kulturni. Niti ne pričakujem, da se vsi strinjajo z menoj.

  Upam, da sem svoje mnenje izrazil na kulturen in dostojen način. Tako je prav in prav je, da ga lahko. Tudi če bi bil kretenski kot je bila tista oseba, ki si jo Žogca izbrisala, mislim, da bi bilo prav da se me vseeno sliši. Konec koncev smo bralci tvojega bloga dovolj odrasli in razumni, da znamo sami ločiti zrnje od plev in ne potrebujemo cenzorjev, ki nam sugerirajo kaj je sprejemljivo in kaj ne.

 72. zogca said

  Avstrija je vedno bila pred nami in vedno bo. Teh petdeset let gor ali dol. Če nič drugega, kako dolgo smo mi bili pod njimi???

  In kje so oni, kje smo mi?

 73. StaneP said

  Če poznaš zgodovino, veš, kaj je bila pred sto leti Srbija in kaj je bila Slovenija.

  Hvala bogu! Srbi so sami sebi največji sovražniki. To so dokazali že neštetokrat, pa jim še ne kapne! In Jugo so oni zasrali ravno skozi to svojo “večvrednost”! In vedno so jim drugi krivi. Bejž, bejž…

  Mi dol visi za Balkan, kar koli je že tam dol. Prav bi bilo, da se vsi skupaj borimo za Slovenijo in njeno prosperiranje, saj od nje vsi bolj ali manj uspešno živimo.

 74. zogca said

  To pa drži.

  Srbi so sami sebi največji sovražniki. To so dokazali že neštetokrat, pa jim še ne kapne!

 75. zogca said

  Žal ima večina sveta tudi Slovenijo za Balkan. Naj je to nam všeč ali ne.

  Mi dol visi za Balkan, kar koli je že tam dol.

 76. StaneP said

  Teh petdeset let gor ali dol. Če nič drugega, kako dolgo smo mi bili pod njimi?

  Petdeset let gor ali dol. Ali se hecaš Žogca!?!?
  Biti pod Srbijo je še bistveno slabše, kot biti pod Avsrijo!! Izkusili smo oboje in mislim, da je vsakomur to jasno!

 77. zogca said

  Slovenija ni bila pod Srbijo.

  Sicer pa mi ni jasno, zakaj obstajajo samo opcije pod tem ali onim. Ta Slovenija tako ali tako samostojna ne more biti niti pet dni. Še osamosvojili se nismo, smo že lezli v rit Bruslju. Naenkrat se je kaj so rekli v Beogradu spremenilo v kaj so rekli v Bruslju.

  Jaz sem glasovala proti EU!!!

  Tok da veste.

  Biti pod Srbijo je še bistveno slabše, kot biti pod Avsrijo!!

 78. StaneP said

  Žal ima večina sveta tudi Slovenijo za Balkan. Naj je to nam všeč ali ne.

  Ja in namesto da gremo s svojim razmišljanjem in razvojem na zahod, se stegujemo nazaj na Balkan. Namesto da bi gledali čez Karavanke, gledamo čez Kolpo.
  Namesto da bi se primerjali z boljšimi ( sistemsko gledano ) se tolažimo s slabšimi… Jaz imam Balkana čisto zadosti, ko grem na morje in na kakšen izlet. Tam je za mene eksotika. Kot v Turčiji ali Afriki. V Avstriji se pa počutim domače. Enaka arhitektura, pospravljeno okrog hiš, lepo pokošena trava, red na cesti brez idijotov, ki ti kažejo “fakiče” če se na neznanem križišču malo obiraš, dobre klobase in zelje…

 79. zogca said

  Obojega ti nisi izkusil, jaz pa tudi ne.

  Sva veliko premlada.

  Izkusili smo oboje in mislim, da je vsakomur to jasno!

 80. StaneP said

  Slovenija ni bila pod Srbijo.

  Dokler bo vsakdo pričakoval, da sredi Slovenije vsakdo razume srbohrvaščino, mi ne bo nobeden govoril, da nismo bili pod Srbijo. Konec koncev nas je z orožjem poizkušala obdržati pod svojo komando!? HAlooo!!

 81. StaneP said

  Sva veliko premlada.

  O hvala za kompliment! Zdaj si pa dobila par pikic pri meni, he he…

 82. zogca said

  Hodijo tja, kjer jih hočejo. Srbi kupujejo Gorenje, Avstrijci jih ne. Srbi so Mercatorju dali najboljšo lokacijo v Beogradu, Avstrijci niso dali najboljše na Dunajo. Gopsodarstveniki gredo tja, kjer lahko kaj prodajo. Potem pa tudi politiki. Nisem jaz kriva, da jih na severu, kamor bi radi šli, nihče noče.

  Mimogrede, kaj si čez Karavanke mislijo o nas, je bilo pa zelo očitno prejšnji teden na volitvah. Mi imamo mogoče radi njih, oni nas ne marajo.

  Ja in namesto da gremo s svojim razmišljanjem in razvojem na zahod, se stegujemo nazaj na Balkan. Namesto da bi gledali čez Karavanke, gledamo čez Kolpo.

 83. John said

  Jaz sem glasovala proti EU!!!

  Ja Žogca!!!! Ti proti?
  Kaj pa je potem bila alternativa? Ne biti v EU?

 84. zogca said

  To orožje ni bilo srbsko, ampak jugoslovansko, orožje vseh nas. Potem smo ga mi prodajali Bosancem, ko je bila vojna. In so nekateri na ta račun precej obogateli, narod pa od tega ni imel nič.

  Jezik, o katerem govoriš, pa je bil prevladujoč v Jugoslaviji, nista ga govorili samo najmanjši republiki, Slovenija in Makedonija. Po tej logiki lahko rečeš tudi, da si bil pod Hrvati. Pod Bosanci. Pod Črnogorci. Koliko naroda je živelo v Jugoslaviji? 24 milijonov ali kako? In od tega je 20 milijonov govorilo ta jezik.

  Ne vem, zakaj toliko poudarjanja, kako smo bili ubogi. Slovensko gospodarstvo je zelo dobro živelo od tega tržišča, ker smo tja lahko prodali vsak drek. In še danes se od tega tržišča ne moremo odlepiti, ker se ne moremo, ker nimamo drugam.

  Dokler bo vsakdo pričakoval, da sredi Slovenije vsakdo razume srbohrvaščino, mi ne bo nobeden govoril, da nismo bili pod Srbijo. Konec koncev nas je z orožjem poizkušala obdržati pod svojo komando!? HAlooo!!

 85. zogca said

  Jaz sem jim verjela, ko so rekli, da bomo druga Švica. :mrgreen: Saj so nam to obljubljali ob osamosvojitvi, kajne?

  Ja Žogca!!!! Ti proti?
  Kaj pa je potem bila alternativa? Ne biti v EU?

 86. John said

  Jaz sem jim verjela, ko so rekli, da bomo druga Švica. Saj so nam to obljubljali ob osamosvojitvi, kajne?

  Pa menda nisi verjela tem obljubam? :mrgreen:
  Ti se pa pustiš hitro prepričat.

  To orožje ni bilo srbsko, ampak jugoslovansko, orožje vseh nas.

  Orožje samo po sebi ni koristno. Če ga pa daš v roke ljudem, pa je. Kdo pa je imel orožje? In kdo je izdajal ukaze tem, ki so ga imeli?

 87. zogca said

  Jaz jim nisem imela kaj verjeti. Jaz nisem imela pravo glasanja takrat. Ko se je odločalo o samostojnosti, sem bila jaz še fejst mladoletna.

  Jih pa za nazaj držim za besedo.

  O Švici pa ne duha ne sluha.

  Pa menda nisi verjela tem obljubam?
  Ti se pa pustiš hitro prepričat.

 88. zogca said

  Vrh vojske.

  Kdo pa je imel orožje? In kdo je izdajal ukaze tem, ki so ga imeli?

 89. John said

  O Švici pa ne duha ne sluha.

  Kaj ti pa manjka?? Maš coca-colo. Maš svoje najljubše cigarilose (ne rabiš kadit Drave). Maš internet.
  Ok. Edino “tič” (bivši) ti je emigriral . To je edini madež v celi zgodbi. :mrgreen:

  To je Švica. 😉

 90. John said

  Vrh vojske.

  Točno. Lahko še rečeš, da je temu vrhu bilo nadrejeno predsedstvo (za katerega pa se je izakazalo, da vseeno nima pretiranega vpliva). Ampak gremo dalje. Poznaš strukturo vrha vojske?

 91. zogca said

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ni tiča.

  😥

  Ok. Edino “tič” (bivši) ti je emigriral . To je edini madež v celi zgodbi.

 92. zogca said

  Ne.

  Poznaš strukturo vrha vojske?

 93. John said

  Ni tiča.

  V bivši yugi bi ti takoj enega priskrbeli.

  Je pa tudi komično, da ob obilju tičov, ki hodijo po svetu, za tebe ni pravega. Si tako zahtevna?

 94. John said

  Ne.

  Poznaš strukturo vrha vojske?

  No, jaz tudi ne. :mrgreen:

 95. StaneP said

  Vrh vojske.

  Ki je bil Srbski!! Kdo še tega ne ve!!

  da bomo druga Švica.

  Bi že bili, če se ne bi priklopili na Balkan. Samo pojem “Švica” ne pomeni, da se dobro živi brez dela!!! Sicer pa smo Švica! ZA Balkan nedvomno!

  Jezik, o katerem govoriš, pa je bil prevladujoč v Jugoslaviji

  In če je prevladujoč, potem je prav da se tudi ostale posiljuje z njim!? Ali ni bila Juga skupek enakopravnih republik. Če bi bilo to, potem bi se tudi v Srbiji učili eno uro na teden Slovenščino in Makedonščino. Zopet tipična Srbska večvrednost, ki se ji je Hrvaška čisto priklonila, saj ji je ustrezalo.

 96. zogca said

  Sploh ne. Ups, v bistvu da. Ampak ni stvar v tem. Stvar je v tem, da sem se jaz na enega malo preveč navlekla oziroma sem se malo preveč zaljubila v njegovega lastnika. Zato sem zdaj nuna. Je pa res, da mi je ta lastnik obljubil, da ga bom lahko večno uporabljala in potem mi ga je kar odnesel. Razmišljam o tožbi. :mrgreen: Odtujitev tiča. :mrgreen:

  Je pa tudi komično, da ob obilju tičov, ki hodijo po svetu, za tebe ni pravega. Si tako zahtevna?

 97. zogca said

  Vidiš, tudi ti nas tlačiš na Balkan. Ko ti ustreza. Ker velikokrat je bolje biti najboljši na vasi kot najslabši v mestu.

  Sicer pa smo Švica! ZA Balkan nedvomno!

 98. zogca said

  Pretiravate. Jaz v Sloveniji nikoli nisem govorila nobenega drugega jezika kot slovenskega. Od tistih dveh ur v petem razredu, ko sem se naučila malo čirilice, me pa ni pobralo. Nobenega ni.

  In če je prevladujoč, potem je prav da se tudi ostale posiljuje z njim!?

 99. John said

  Sploh ne. Ups, v bistvu da. Ampak ni stvar v tem. Stvar je v tem, da sem se jaz na enega malo preveč navlekla oziroma sem se malo preveč zaljubila v njegovega lastnika. Zato sem zdaj nuna. Je pa res, da mi je ta lastnik obljubil, da ga bom lahko večno uporabljala in potem mi ga je kar odnesel. Razmišljam o tožbi. Odtujitev tiča.

  Če je kaj v tebi prave krvi, pojdi in mu ga odstrani! Če ni samo tvoj, potem ga tudi druge ne bodo imele.
  Zadnji stavek je pa malo egoističen. 🙂

  Nikar pa se ne muči z tožbo.

 100. zogca said

  Eh, John, česa takšnega jaz ne bi naredila nikoli. Je kar prav, da ga on nosi okoli. Ni prav, da ga ne prinese več meni. Kako je to egoističen izraz? Odtujil mi ga je. Za tožbo je bil pa samo hec, pa saj to veš.

 101. StaneP said

  Vidiš, tudi ti nas tlačiš na Balkan.

  Narobe si razumela! Slovenija ni bila nikoli in ni Balkan. Niti Geografsko, razen Dolenjske in Bele krajine, ki sta južneje od namišljene črte, ki določa polotok! Balkan nam je vsiljen!
  Prispodoba, da smo Švica za Balkan je pa bila mišljena drugače. Nismo del Balkana vendar smo Švica za Balkan-ce. Ne spreobračaj mojih besed.

 102. John said

  In če je prevladujoč, potem je prav da se tudi ostale posiljuje z njim!? Ali ni bila Juga skupek enakopravnih republik. Če bi bilo to, potem bi se tudi v Srbiji učili eno uro na teden Slovenščino in Makedonščino. Zopet tipična Srbska večvrednost, ki se ji je Hrvaška čisto priklonila, saj ji je ustrezalo.

  Hja, te kar nostalgija prime, a ne. Pač tipičen Balkan express. Ne moreš ne imeti rad te mentalitete.
  Drugo je seveda, živeti pod njo.

 103. zogca said

  Z njo. 😉

  Drugo je seveda, živeti pod njo.

 104. StaneP said

  Ne moreš ne imeti rad te mentalitete.

  Meni ta mentaliteta ni bila nikoli blizu. Približno toliko, kot Arabska v Tunisu.

 105. John said

  Ni prav, da ga ne prinese več meni. Kako je to egoističen izraz? Odtujil mi ga je. Za tožbo je bil pa samo hec, pa saj to veš.

  Če to slišim od pravnice…. potem to ni hec. 😉

  Odtujil mi ga je.

  Si tudi ti njemu kdaj odtujila? Pa ti je on samo vrnil. Za malce daljše obdobje.

 106. zogca said

  Spet ena krivica, ki se nam godi?

  Ta fama, da se nam dogaja toliko krivic … Ni mi všeč.

  Sami smo sprejemali odločitve, niso nam bile vsiljene in to so posledice naših odločitev. Posle jebanja nema kajanja.

  Balkan nam je vsiljen!

 107. StaneP said

  Od tistih dveh ur v petem razredu, ko sem se naučila malo čirilice, me pa ni pobralo. Nobenega ni.

  Juga bi še vedno obstajala, če bi se tudi doli na jugu učili kakšno uro Slovenščine… Nobenega ne bi pobralo, samo s tem bi pokazali,da ne želijo komandirati, temveč sodelovati!

 108. zogca said

  Nikoli!!!!!

  Si tudi ti njemu kdaj odtujila? Pa ti je on samo vrnil. Za malce daljše obdobje.

 109. zogca said

  Ne, ne bi. Če zaradi ničesar drugega, Evropi ni bilo v interesu, da bi obstajala.

  Juga bi še vedno obstajala, če bi se tudi doli na jugu učili kakšno uro Slovenščine…

 110. John said

  Nikoli!!!!!

  Že takrat si bila prava nuna!!! Lepo.

 111. zogca said

  Ne, narobe si razumel. Vedno jo je dobil.

  Že takrat si bila prava nuna!!! Lepo.

 112. John said

  Če zaradi ničesar drugega, Evropi ni bilo v interesu, da bi obstajala.

  In zakaj ne?

 113. StaneP said

  Spet ena krivica, ki se nam godi?

  Ja pa hudiča zakaj neki je prišlo do vsega sranja v Jugi? Zakaj nihče ni več hotel živeti SKUPAJ z brati Srbi?? NIHČE! Ker je vsaka republika zase vedela, da v takšni gnili skupnosti ni nobene prihodnosti. Da lahko samostojno dosežejo več, bolje in hitreje! Oni so pa imeli vojsko ( ja, ja uradno je bila pod komando predsedstva ) in vse so učili kozjih molitvic.
  Sicer je pa ta debata brezvezna in nepotrebna. Naj živijo kakor hočejo… Še Črnogorci so jim ušli!!!

 114. StaneP said

  Če zaradi ničesar drugega, Evropi ni bilo v interesu, da bi obstajala.

  Še ena Srbska pravljica za opravičevanje njihove lastne pokvarjenosti in neumnosti.

 115. zogca said

  Vzemi samo za primer Hrvaško. Koliko hotelov na prelepem jadranskem morju je še vedno hrvaških?

  In zakaj ne?

 116. zogca said

  Zanimivo, da sem jaz to srbsko pravljico slišala na Hrvaškem – večkrat, ne pa v Srbiji. Ne vem, zakaj misliš, da je povprečen Srb ljubitelj Jugoslavije. Pojdi dol in preveri. Nikjer, če vzamem to kot primer, Tito ni tako osovražen kot v Srbiji.

  Še ena Srbska pravljica za opravičevanje njihove lastne pokvarjenosti in neumnosti.

 117. John said

  Me pa prav zanima, kako bi bilo, če bi glavno mesto Jugoslavije bila Ljubljana ali pa npr. Zagreb. Kje bi bili danes? Še vedno ONE STATE! Ali bi tudi razpadli. 😉

 118. StaneP said

  Vzemi samo za primer Hrvaško. Koliko hotelov na prelepem jadranskem morju je še vedno hrvaških?

  In kakšno vezo ima to???? Nemci so tudi lastniki hotelov v Italiji in Franciji, Francozi v Angliji itd Ravno tako bi bili lahko tudi lastniki hotelov v Jugoslaviji. To je kapital. Hudiča saj si pravnica!

 119. StaneP said

  Tito ni tako osovražen kot v Srbiji.

  Ker ni bil Srb in ker jim vseeno ni dal brezmejne oblasti!

 120. zogca said

  Ti dobro veš, da dokler je bila Jugoslavija, NI NIČ ŠLO V TUJE ROKE, NIČ.

  Ravno tako bi bili lahko tudi lastniki hotelov v Jugoslaviji. To je kapital. Hudiča saj si pravnica!

 121. zogca said

  Motiš se.

  Ker ni bil Srb in ker jim vseeno ni dal brezmejne oblasti!

 122. zogca said

  Po moje bi ravno tako razpadli, vem pa ne.

  Me pa prav zanima, kako bi bilo, če bi glavno mesto Jugoslavije bila Ljubljana ali pa npr. Zagreb. Kje bi bili danes? Še vedno ONE STATE! Ali bi tudi razpadli.

 123. John said

  Zanimivo, da sem jaz to srbsko pravljico slišala na Hrvaškem – večkrat, ne pa v Srbiji. Ne vem, zakaj misliš, da je povprečen Srb ljubitelj Jugoslavije. Pojdi dol in preveri. Nikjer, če vzamem to kot primer, Tito ni tako osovražen kot v Srbiji.

  TO je sicer res. So se pa te ‘pravljice’ še najdlje oklepali. Čeprav bi lahko po izstopu Slovenije mirno razglasili razpad Juge in dobili svojo državo se to ni zgodilo. Potem pa je cela zgodba, tragična in krvava zgodba o razpadanju ene države.

 124. StaneP said

  Me pa prav zanima, kako bi bilo, če bi glavno mesto Jugoslavije bila Ljubljana ali pa npr. Zagreb. Kje bi bili danes?

  Zagreb: Isto sranje, Ljubljana, najbrž bistveno boljše. Oni dol so oboji samovšečni in pokvarjeni. To je pa pogubno za kakršnokoli skupnost.

  Zanimivo, da sem jaz to srbsko pravljico slišala na Hrvaškem – večkrat, ne pa v Srbiji.

  Srbska, Hrvaška… Isto-enako sranje.

 125. zogca said

  A ti je jasno, zakaj ta država nikoli ne bi obstala? Če nič drugega zato, ker tipičen Slovenec misli, da so vsi južneje od Kolpe samovšečni in pokvarjeni. Takšno razmišljanje je pa res pogubno za kakršnokoli skupnost.

  In Srbom si očital, da so hoteli biti glavni. Če bi pa Slovenci bili glavni, bi bilo pa vse v redu. V čem se torej Slovenci razlikujejo od Srbov? Vsi hočejo biti glavni.

  Zagreb: Isto sranje, Ljubljana, najbrž bistveno boljše. Oni dol so oboji samovšečni in pokvarjeni. To je pa pogubno za kakršnokoli skupnost.

 126. zogca said

  Mislim, da je jasno, zakaj ta država ni mogla obstati.

  Srbska, Hrvaška… Isto-enako sranje.

 127. John said

  Zagreb: Isto sranje

  Ja. HDZ-slavija. 😉

  Ko je Tito bil, so ga vsi imeli radi. No, vsaj delali so se tako, da ga imajo radi. Ko pa ga ni več bilo med nami, pa so se ga začeli otepat kot da bi bil kužen.
  Ampak v Sloveniji pa ga še vedno nosimo v srcu. :mrgreen:

 128. StaneP said

  Ti dobro veš, da dokler je bila Jugoslavija, NI NIČ ŠLO V TUJE ROKE, NIČ.

  Kaj pa naj bi šlo? Tista revščina!? Če bi se Juga peljala tako kot vse ostale zahodnoevropske države, bi lahko mi kupovali hotele na Azurni obali, ne pa da se je komunistična klika delala lepo v svojem siromaštvu in vpila “tujega nočemo, svojega ne damo”. Bedno!

 129. zogca said

  Oni so trapasti, če tega še ne veš. Prepogosto v svojo škodo.

  So se pa te ‘pravljice’ še najdlje oklepali.

 130. zogca said

  Ti isti hoteli, ki jim ti praviš revščina, so se prodajali po tekočem traku. Očitno je to revščino nekdo hotel.

  Zakaj zdaj ne kupujemo hotelov na Azurni obali?

  Ljudje pri nas za kruh nimajo, kaj za hotele.

  Bogati pa so večinoma tisti, ki so tako ali drugače kradli.

  Slovenija je eno veliko razočaranje.

  Kaj pa naj bi šlo? Tista revščina!? Če bi se Juga peljala tako kot vse ostale zahodnoevropske države, bi lahko mi kupovali hotele na Azurni obali, ne pa da se je komunistična klika delala lepo v svojem siromaštvu in vpila “tujega nočemo, svojega ne damo”. Bedno!

 131. John said

  ker tipičen Slovenec misli, da so vsi južneje od Kolpe samovšečni in pokvarjeni.

  Ćefurji raus? :mrgreen:

 132. zogca said

  Povprečen Srb ima zelo dobro mnenje o Slovencu.

  Povprečen Slovenec pa o Srbu govori na enak način kot ti, zelo grdo.

 133. StaneP said

  Če nič drugega zato, ker tipičen Slovenec misli, da so vsi južneje od Kolpe samovšečni in pokvarjeni.

  To si rekla ti ne jaz! Res pa je, da je v temu veliko resnice. In res je, da so zelo velike kulturološke razlike. Na Balkanu je nacionalni šport nekoga nategniti prej kot bo on tebe. Sprenevedanje, preobračanje besed in tudi samovšečnost je definitivno!

 134. zogca said

  Ne vem, nisem še prišla do konca knjige. To sem napisala ob branju Stanatovih komentarjev.

  Oni dol so oboji samovšečni in pokvarjeni.

  Ćefurji raus?

 135. John said

  Povprečen Slovenec pa o Srbu govori na enak način kot ti, zelo grdo.

  A ni bil tisto naslov knjige, ki jo mislim prebrat? Torej je še nisi uspela prebati… 😕

 136. zogca said

  In v Sloveniji????

  Na Balkanu je nacionalni šport nekoga nategniti prej kot bo on tebe.

 137. zogca said

  Na 80. strani sem.

  Preveč čvekam na blogu in ne utegnem brati. 😉

  Je pa zelo dobra.

  A ni bil tisto naslov knjige, ki jo mislim prebrat? Torej je še nisi uspela prebati…

 138. John said

  Žogca!

  Je tole enako: okurcati = otičati

 139. StaneP said

  Slovenija je eno veliko razočaranje.

  Za mene tudi. Ker je že čisto preveč Balkanska v načinu razmišljanja. Vendar jo imam vseeno rad.

  Povprečen Slovenec pa o Srbu govori na enak način kot ti, zelo grdo.

  Še ena njihova tipična fora. Če mu pokažeš njegov drek,ti pravi da ga ne maraš, čeprav mu ga pokažeš ravno zato, ker mu želiš pomagati!
  Mislim, da o nikomer nisem govoril grdo sem pa nastavil ogledalo in sem tudi “na glas” povedal kar marsikdo noče, ker se je skozi desetletja jugo prevlade naučil, da je bolje biti tiho. Slovenci nismo konfliten narod, to nas celo tepe skozi vso zgodovino, jaz pa ne mislim biti ponižen. Ne vem tudi zakaj bi bil. Do kogarkoli.

 140. zogca said

  Menda, ne vem.

  Je tole enako: okurcati = otičati

 141. zogca said

  Enako velja za Slovence!!!!!

  Če mu pokažeš njegov drek,ti pravi da ga ne maraš, čeprav mu ga pokažeš ravno zato, ker mu želiš pomagati!

 142. stieber said

  Zogca, lepo da si malo pogooglala, kar tako naprej. Morda nekega dne doživiš celo uvid.

  Asdf – kateri četniki pa so bili to, ki so ubili tega nesrečnega dedka? Mihailovićevi? Iz Dinarske divizije? jih je vodil Momčilo Djujić? So bili to četniki Koste Pećanca? Nisi bili vsi pod okriljem begunske vlade, nekatere skupine so že od samega začetka odkrito kolaborirale z okupatorjem.

  Zogca, a Litostroj? To je tovarna, ki je zrasla na tkim. Titovih zavodih, delovnem taborišču za nasprotnike komunizma, ki so moirali prisilno graditi in za razliko od nekaterih drugih tovarn, ki so jih komunisti vzeli zakonitim lastnikov, torej litostroj ni bil ukraden, ukradena so bila le življenja ‘sužnjem’, ki so morali graditi ta spomenik zmagi boljševistične revolucije.

  Ja, jaz tudi razumem povojne poboje. Do njih je prišlo zato, ker so morali boljševiški partizani pobiti vse, ki bi kakorkoli lahko ogrozili njeihovo diktaturo.

 143. zogca said

  To nikakor ne drži.

  Sfajtani smo praktično z vsemi sosedi.

  Slovenci nismo konfliten narod.

 144. zogca said

  Kaj sem poguglala??????

  Zogca, lepo da si malo pogooglala, kar tako naprej. Morda nekega dne doživiš celo uvid.

 145. StaneP said

  Enako velja za Slovence!!!!!

  Po vsem svetu najdeš povsod vse možne lastnosti. Vprašanje je samo v razmerjih. Razmerja so pa zelo različna in to se vidi iz letala… Če se hoče…

 146. zogca said

  Ko je bilo tebi neljubega sistema konec, takrat so bila šele ukradena življenja, vsako dostojanstvo, vse, kar so ti ljudje imeli, ko je prišel tja veliki demokrat Duhovnik. In v kakšno bedo so bili ti ljudje pahnjeni.

  ukradena so bila le življenja ’sužnjem’, ki so morali graditi ta spomenik zmagi boljševistične revolucije.

 147. zogca said

  Stieber, iskreno mi napiši. Bi tebi bilo ljubše, če bi zmagala domobranska opcija? Da ali ne?

 148. StaneP said

  Sfajtani smo praktično z vsemi sosedi.

  Nismo! Samo vsi okoli nas mislijo, da lahko serjejo po nas samo zato, ker smo majhni!

 149. zogca said

  Kar lepo smo.

  Nismo! Samo vsi okoli nas mislijo, da lahko serjejo po nas samo zato, ker smo majhni!

 150. stieber said

  Stavim, da imaš o rodbini karađorđević iz glave toliko pojma kot o kvalitetni felaciji. Pa brez zamere. 😀

  Še malo pogooglaj priimek Simović…

 151. StaneP said

  Samo vsi okoli nas mislijo, da lahko serjejo po nas samo zato, ker smo majhni!

  Mi bedaki se pa ukvarjamo z Balkanom, Afganistanom in podobnimi, namesto da bi si podali roke, si priznali napake iz pretekle zgodovine, dostojansveno pokopali vse mrtve, pozaprli vse zločince in podrli enoumne spomenike. Leve in desne. Nato bi vsi skupaj začeli delati v svoje skupno, Slovensko dobro! Složno!!

  In največji sovražniki Slovenskega naroda so ravno balkanski hlapci in tisti, ki še vedno skrivajo pretekle svinjarije. Domobranci so plačali največjo možno ceno za svojo napačno odločitev sodelovanja z Nemci. Prav in človeško je, da se mrtve dostojno pokoplje. To delajo še bistveno bolj barbarski narodi kot so Balkanski. In ravno tako je prav, da se komunizmu vrže svetniška tančica že enkrat iz obraza.

  Gledati moramo v naprej v prihodnost. Zato moramo prvo počistiti preteklost, da se lahko kot prijatelji borimo proti večjim sosedom.

 152. webmaher said

  Stane, kakšen sistem pa Janis uporablja :mrgreen:
  Vidim, da si končno nazaj-je blo naporno 😆

 153. StaneP said

  O Web-y! Janis me ne “šmirgla! Se samo s svojo punco ukvarja. Tako, da sem se odličil, da si bom rajši kupil motor. Ista nevarnost, enak adrenalin, pa še kam v Dolomite me bo pripeljal.

  Naporno ja! He he …

 154. zogca said

  O tej rodbini sem prebrala veliko knjig in gledala veliko dokumentarcev. Jaz sem po materi Srbkinja, zato me je srbska zgodovina vedno zanimala in jo zelo dobro poznam. Bi rekla, da srbsko zgodovino poznal celo bolje od slovenske, ker mi je bila bolj fascinantna. Sicer pa sogovornika na takšen način podcenjevati ni lepo.

  Stavim, da imaš o rodbini karađorđević iz glave toliko pojma kot o kvalitetni felaciji. Pa brez zamere.

 155. StaneP said

  Stavim, da imaš o rodbini karađorđević iz glave toliko pojma kot o kvalitetni felaciji. Pa brez zamere.

  To pa res ni bilo lepo Stieber!! Svoja mnenja si lahko izmenjujemo na dostojen in dostojanstven način!!

 156. stieber said

  A sem kje napisal, da zanič vlečeš? Mislim, da si kar sama ujela v mrežo. Če toliko veš o tej rodbini, potem pa me do neke mere čudijo tvoji zapisi v tej temi. 😀

 157. zogca said

  Je vsaj potrdil, da res dobro fafam. 😉

 158. StaneP said

  Meni bi bilo prav všeč vžgati kakšno takšno debato v živo. Siguren sem, da bi se zraven še malo napili in naslednji dan, bi bili prijatelji.

 159. stieber said

  StaneP, to je bila zgolj duhovita primera. glede na to, da je tema povsem zašla na Srbe, sem si dovolil malce tovrstne retardacije, ker pa smo si več ali manj povedali že vse, se morda spet beremo od kakšni drugi temi.

  Bom pa, ko je Žogca na blogu ravno pisala o ‘dobroti’ Nemcev, povedal še dva primera. Mojega sorodnika partizana so njegovi hrabri soborci pustili ranjenega za seboj, pobili so ga esesovci s puškini kopiti. Moj sorodnik, ki je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko, je bil prav tako ranjen in to zelo hudo, le da v Rusiji. Ob umiku njegove enote so Nemci ob njem, manjvrednem Slovanu pustili nemškega podčastnika s pištolo, ki je njega in še enakj drugih ranjenecev branil pred napredujočimi Rusi, dokler ga niso pokosile krogle…dva primera, kako sprevržena je lahko vojna…

 160. stieber said

  StaneP, meni je prav, ampak fafal pa ne bom 😛

 161. StaneP said

  Vojna je eno veliko sranje!!! Sem dojel, tvojo poanto Stieber, potem šele, ko sem te že okregal. Bom drugič malo bolj premislil.
  Fafal boš pa lahko potem, ko boš Žogca, he he … Neč bat!

 162. zogca said

  Jaz bom tudi fafala še. Ampak ne med politično debato. 😉

 163. StaneP said

  Ampak ne med politično debato.

  Jaz itek ne mislim debatirat med tem, o mi ga ena vleče…

  Kaj praviš Žogca, ni slaba ideja da bi šli enkrat vsi skupaj iz tvojega bloga na debato ali pa bowling!?

 164. zogca said

  Komot se zmenimo. In kdor bo hotel, bo prišel.

  Kaj praviš Žogca, ni slaba ideja da bi šli enkrat vsi skupaj iz tvojega bloga na debato ali pa bowling!?

 165. StaneP said

  Komot se zmenimo. In kdor bo hotel, bo prišel.

  Jaz plačam pijačo za vse, takoj ko dobim motor. 2x! Enkrat za motor in enkrat za vse fejst ljudi tle gor. Žogca, ti si pa odgovorna da vsi zvejo, za organizacijo. Motor dobim čez cca 3 tedne…

 166. stieber said

  A Ljubljana ali kak drug kraj? Za vinjete bo itak baje poskrbel Iztok G., hahaha

 167. StaneP said

  Meni je čisto vseeno kje!

 168. zogca said

  Jaz imam najraje Ljubljano. 😉

  A Ljubljana ali kak drug kraj?

 169. StaneP said

  No potem smo zmenjeni. Te obvestim Žogca ko bo srečen dogodek in ti mi potem pomagaš organizirati naš debatni krožek. Brez tebe in tvojega bloga itak ne bi bilo nič.

 170. stieber said

  Ok, če bom imel čas, pridem. StaneP, sam pa menda ne boš vsega plačal no, bomo že dodali naše goldinarje zraven.

 171. StaneP said

  Ok, če bom imel čas, pridem. StaneP, sam pa menda ne boš vsega plačal no, bomo že dodali naše goldinarje zraven.

  Goldinarje, he he… Dve rundi pijače sem oblubil in to drži. Sicer pa mislim, da prvič ne bo zadnjič… Tle na Žogco se kar v redu folk lepi in mislim, da bo prav zabavno.

 172. zogca said

  Bo, zabavno bo, ziher.

 173. zogca said

  ZDAJ V ODDAJI POLEMIKA!!!

 174. StaneP said

  Gledam. Prav je da se končno pogovarjajo!!

 175. zogca said

  Mi smo inficiran blok???

 176. Jazz said

  Ko bojo oča Janez enkrat odšli,kdo bo šolal te fašistke?Ker šolati jih bo treba kar naprej….

 177. zogca said

  ???

 178. Jazz said

  ???

  Gledal Polemiko….

 179. John said

  Stanje duha je porazno. 😥
  Še nekaj let bo treba počakat, da se akterji menjajo.
  Potem se šele lahko začne ‘polemika’ o tej naši polpretekli zgodovini.

 180. zogca said

  Jazz, pa saj so vsi Janezi. A kakšen ni Janez?

 181. zogca said

  Dvomim, kar dvomim. Se mi zdi, da s(m)o tridesetletniki enako goreči.

  Še nekaj let bo treba počakat, da se akterji menjajo.
  Potem se šele lahko začne ‘polemika’ o tej naši polpretekli zgodovini.

 182. John said

  Saj sem hotel napisati nekaj deset let… pa sem raje napisal nekaj let. Upanje pač.

  Ampak goreči ste pa res. Prepričani… od Janeza. (ne sprašuj katerega) 🙂

 183. zogca said

  Ne bom spraševala. 😉

 184. Jazz said

  zogca said
  March 9, 2009 at 10:17 pm
  Jazz, pa saj so vsi Janezi. A kakšen ni Janez?

  Mislim seveda Stanovnika,partizana…

  Goreči? Realni in pošteni.Isti gorečneži z desne,so bili v preteklosti v enaki meri goreči na levi,pa stavim,da bi z lahkoto spet menjali plato.

 185. zogca said

  TOLIKO, DA VESTE – AVSTRIJCI BODO ZAHTEVALI ODŠKODNINO OD SLOVENSKE DRŽAVE. Na koncu se bomo morali mi opravičevati njim, kot da smo mi njih napadli. Ker ne znamo jasno povedati, kdo je kdo. In ker je po novem isto biti okupator in osvoboditelj. Potem pa pride do takšnih stvari. Pa vse naše spomenike na Koroškem hočejo zrušiti.

 186. StaneP said

  Žogca to je zato, ker se Slovenci NE ZMENIMO IN NE POBOTAMO MED SABO!! Če bi mi sami imeli razčiščeno, bi se složno upirali in zavračali poizkuse vseh večjih sosedov! Tako pa vsi nekaj serjejo po nas, ker vedo, da se v bistvu še vedno mi med sabo kregamo.

  In največje SRANJE JE TO, DA TUDI TA SRANJA OD ZUNAJ UPORABLJAMO ZATO, DA SE JEBEMO MED SABO!! Seveda sosedje to izkoriščajo. Kaj nebi!! Saj smo sami bedaki!!

  Zato sem jaz že tolikokrat rekel, da je že skrajni čas da dostojno pokoplemo vse naše mrtve, se opravičimo drug drugemu za vso sranje, ki je bilo narejeno in končno dojamemo, da nas druži Slovenija in Slovenstvo. Da smo vsi skupaj v bistvu družina in da moramo neglede na vse držati skupaj!!! Sploh pri napadih od zunaj!!

 187. zogca said

  Ne, to je zato, ker na vse konce vpijemo, kakšni zlodeji smo. In ker jasno ne povemo – vi ste bili nacisti, vi ste začeli to sranje in zato se lahko pod nosom obrišete za kakršenkoli denar in zato nas ne boste predstavljali za večje zločince, kot ste bili vi sami. In dogaja se točno to, o čemer sem jaz pisala v objavi, točno to. Na koncu bo izpadlo, da smo vojno začeli mi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: