Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Ne bom gorela na grmadi, kajne?

Posted by zogca na januar 11, 2009

Prepričana sem, da se bo našel kdo, ki me bo želel zaradi te objave zažgati na grmadi. Kot se za pravo čarovnico tudi spodobi. Pa vseeno … Odločila sem se, da bom tvegala.

V 10. členu Zakona o verski svobodi piše, da imajo starši pravico, da vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim verskim prepričanjem. Otrok, ki je dopolnil petnajst let, pa ima pravico, da sam sprejema odločitve, povezane z versko svobodo. Tako pravi zakon. V ustavi je zapisano, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja. Potem je tukaj še Konvencija o otrokovih pravicah, ki v 14. členu določa, da države spoštujejo otrokovo pravico do vesti in veroizpovedi. Po konvenciji in ustavi je torej otrokom priznana svoboda veroizpovedi, kar med drugim pomeni, da se otrok sam odloča, ali bo veren oziroma ali bo član kakšne verske skupnosti. Tako je na papirju. In kako je v praksi? Dojenčke brez lastnega pristanka, seveda, saj ga ne morejo dati, nesejo h krstu in postanejo verniki, saj so po kanonskem pravu verniki tisti, ki so s krstom včlanjeni v Cerkev. Ti otroci so vse življenje verniki, saj se krsta po zatrjevanju Cerkve ne da izbrisati. Ko opravijo tudi prvo obhajilo in birmo, so pred petnajstim letom, ki ga navaja Zakon o verski svobodi, že “tako zelo notri”, da je težko govoriti o kakršnikoli svobodi izbire. Otrok v takšnih okoliščinah nima nobene možnosti, da bi (so)odločal o svoji verski pripadnosti. Vendar ne želim črtiti staršev. Ti svoje otroke nesejo h krstu v najboljši veri, da delajo, kar je za otroke najbolje. Tudi sami so bili nekoč odnešeni h krstu, “padli so noter” in so “notri tudi ostali”. Če bi mogli svobodno izbirati, se mogoče kot petnajstletni ne bi pridružili Cerkvi in ne bi živeli v prepričanju, da bo šel njihov otrok v pekel, če bo umrl nekrščen. Kdo, ki so ga naučili verjeti v Boga, bi tvegal, da njegov otrok ne pride k Bogu oziroma da se znajde v peklu, večno ločen od Boga in večno živeč v peklenskih mukah?

Moj oče, ki je sicer krščen in uradno član Cerkve, ni dovolil, da bi me kot otroka krstili. Kar nekaj njegovih tet je mojo mamo nagovarjalo, naj me vendar nesejo h krstu in ona se je strinjala. Za vsak primer. Nikoli se ne ve, kdaj ji bo to prišlo prav, je razmišljala. Oče, ki je sicer redko udaril po mizi, je naredil prav to. Vztrajal je, da se bom, če bom hotela, lahko krstila, ko bom polnoletna in če si bom to želela sama.

Kaj menite, je prav h krstu nesti otroka, ki ne ve, kaj se z njim dogaja? Ali pa je bolj prav počakati vsaj toliko, ne nujno do petnajstega leta, da se mu vsaj približno svita, kaj krst pravzaprav pomeni?

Advertisements

305 komentarjev to “Ne bom gorela na grmadi, kajne?”

 1. webmaher said

  vsaka čast očetu…ja otrok potem sam res ne more nič izbirati, še botra za Prvo obhajilo in Birmo ne…jaz sem menda zamudil pri Birmi idealno priložnost, ma ne sanjsko priložnost in tako naj ostane ker še danes vem ali je bilo to res ali ne…sem pa imel blazno srečo in Birma me je doletela že v 5. razredu in potem sem kmalu nehal hoditi k verouku…

 2. Mona said

  Zanimiva tema … Sva verna, otroka pa nisva dala krstiti. Pravico ima, da se za ali proti odloči sam, ko bo razumel kaj naj bi krst sploh pomenil.

  Krščevanje dojenčkov in otrok je, glede na SP, popolnoma zgrešeno … Zgolj en izmed mnogih produktov RKC-jevih doktrin … :(.

  Če se ti bo dalo Žogca, napiši, na kak način zavezuje kanonsko pravo.

  En lep komad za dobro jutro: http://www.youtube.com/watch?v=kk6AMWlip_0

 3. samo jaz said

  Ej, Žogca, odprla si temo, ki mene večkrat “muči”. 😉

  Tudi doma smo (sva) se že o tem pogovarjali in vedno sem (in še vendo) zagovarjala tako stališče – pri 18-ih se lahko človek svobodno odloči, ali bo pripadal kaki verski skupnosti ali ne.
  Ne pa, da ga že takoj po rojstvu “ožigosajo” (meni je tisto polivanje z vodo ob krstu ravno to) in je potem “zapečaten” za celo življenje.
  Moji starši se s tem načeloma strinjajo (z dodatkom malo slabe vesti, ker sem bila krščena), partner pa… hja, z njim ne prideva ravno skupaj: on namreč bolj ali manj zagovarja tezo, da starši versko vzgajajo otroka z dobrim namenom in po najboljših močeh – to je pač njihova pravica.
  OK, ne rečem nič, je njihova pravica… ampak – kaj pa pravica otroka do svobodne veroizpovedi? Po mojem mnenju je ta otrokova pravica absolutno PRED pravico staršev.

  Sicer pa… res full zanimiva tema, ampak meni se zdaj mudi smučat! 🙂
  Lep dan vsem!

 4. asdf said

  oj!
  pri krstu, po mojem ne naredimo otroku nobene “škode”. ostala “indoktrinacija”, oziroma zakramenti in verska vzgoja (krščanska) pa vsekakor vplivajo na otrokovo osebnost in razvoj, zato bi morali izhajati iz njegove potrebe in prepričanj.
  btw- moj otrok je naželjo mame in sorodstva bil krščen, pri tem pa se je na mojo zahtevo (željo) tudi končalo. sam nisem krščen in ne verjamem v vatikanski sistem. verjamem pa, da je tudi med njimi dosti dobrih, dobronamernih in poštenih ljudi. torej- ne strinjam se z načinom novačenja in ideologijo, spoštujem pa vernike, dokler s svojo vero ne posegajo v mojo svobodo….
  ajt- lepo nedeljo vam želim

 5. zogca said

  Samo Jaz, prav to sem hotela poudariti s citiranjem tega in onega. Da gre v bistvu za kolizijo dveh pravic. Pravico staršev, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. In pravico otroka do verske svobode. Ponavadi se, ko pride to takšne kolizije, ščiti šibkejšo stran, ki je v tem primeru nedvomno otrok. Upam, da maksimalno uživaš na smučanju. Moj oče pravi, da se s kavča ne sme na smuči, zato jaz zdaj pridno delam počepe in drugo, da bo oče hotel z menoj na Krvavec. 😉

 6. zogca said

  Mona, nekaj iz kanonskega prava. Naša ustava govori o pravici staršev, da a v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Zakonik cerkvenega prava ne govori o pravici, pač pa o dolžnosti. “Ker so starši dali otrokom življenje, imajo zelo težko dolžnost in pravico, da jih vzgajajo, zato je prva dolžnost krščanskih staršev oskrbeti otrokom krščansko vzgojo po nauku, ki ga uči Cerkev.” In to ni vse. “Starši ali njihovi namestniki, ki dajo otroke krstiti ali vzgajati v nekrščanski veri, naj se kaznujejo s cenzuro ali z drugo pravično kaznijo”. Skratka, če bi mene neprostovoljno krstili, sem potem tudi jaz na nek način dolžna krstiti svoje otroke, ker sem sicer v kaznivem dejanju, če jih vzgajam v veri, ki ni krščanska, če se, na primer, poročim z muslimanom in otroke vzgajam v tej veri. V pravoslavni jih menda smem. Ker če jih ne, sem po kanonskem pravu očitno v kaznivem dejanju.

 7. zogca said

  Asdf, načelno se strinjam s teboj, da je je vse tisto po krstu veliko pomembnejše od krsta, pa vseeno, Zakonik cerkvenega prava lepo navaja, da so verniki tisti, ki se s krstom včlenijo v Kristusa in postanejo božje ljudstvo, so zato na svoj način deležni Kristusove duhovniške, preroške in kraljevske službe, vsak po svoji zmožnosti pa je poklican k izvrševanju poslanstva, ki ga je Bog zaupal Cerkvi, da ga spolnjuje v svetu.

  Še malo bom citirala, in sicer gre za knjigo Pereča pravna vprašanja, Slomškova založba, Maribor 2006. “Po zakramentu krsta postane vernik član Katoliške cerkve. S krstom se trajno in ontološko vzpostavi zakramentalna vez pripadnosti Kristusovemu telesu, ki je Cerkev. Ta vez se imenuje tudi neizbrisno znamenje (character indelebilis) in krščenca neločljivo poveže s Cerkvijo. Kdor je verljavno prejel zakrament krsta, mu ga nobena človeška oblast nikoli več ne more izbrisati ali odvzeti. Tudi z izstopom iz Cerkve se ta vez ne pretrga. Katoliška cerkev, ki je v svojem bistvu duhovna ustanova, je na tem svetu urejena kot vidna družba, ki jo vodijo papež in skofje, ki so v občestvu z njim. V Cerkvi kot vidni družbi je zato mogoče prekiniti članstvo, nikoli pa v Cerkvi ni mogoče preklicati ali izbrisati duhovnega članstva. Za nekatere je to nerazumljivo in v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije. Dejstvo je, da duhovno članstvo v Cerkvi oziroma neizbrisno znamenje, ki se ob krstu vzpostavi, ni stvar razuma in Ustave Republike slovenije, ampak stvar vere.”

 8. Boom said

  Kakšno vezo ima krst z versko vzgojo?????

  Ne vem kolikokrat sem že postavil to vprašanje, tudi najbolj “posvečenim” in “pristojnim” za razlago cerkvenih ter veskih naukov. Nikoli pa nisem dobil konkretnega odgovora, temveč vedno le kup sprenevedanja in besedenga motoviljenja. Ali se otrok ne da vzgajati v veri brez tega ceremoniala, ki me, oprostite, spominja na simbolno dejanje pranja možgan?

  Kontradiktornosti pa niso le glede pravic, temveč že v samih temeljnih dokumentih RKC. V Kompendiju zasledimo recimo tole:

  “257. Kdo more prejeti krst?

  1246-1252

  Krst more prejeti vsaka oseba, ki še ni krščena.

  258. Zakaj Cerkev krščuje otroke?

  1250, 1282

  Zato, ker se otroci rodijo z izvirnim grehom, potrebujejo krst, da bi bili osvobojeni moči zla in prestavljeni v kraljestvo svobode božjih otrok.

  259. Kaj se zahteva od krščenca?

  1253-1255

  Od vsakega krščenca se zahteva izpoved vere, ki jo pri krstu odraslih izreče on osebno, pri krstu otrok pa starši in Cerkev. Tudi boter in botra ter celotna cerkvena skupnost nosijo del odgovornosti pri pripravi na krst (katehumenat) kakor tudi pri razvijanju vere in krstne milosti.”

 9. zogca said

  Aha, kot sem sinoči napovedala … Boomu bo tema všeč. Grem raziskovat, kar si napisal. 😉

 10. Boom said

  V citat sem vstavil premalo. Na začeteku bi moralo biti še tole:

  “255. Od kdaj in komu Cerkev podeljuje krst?

  226-1228

  Od binkoštnega dne dalje Cerkev podeljuje krst vsem, ki verujejo v Jezusa Kristusa.”

 11. zogca said

  Počakaj malo. Vsem, ki verujejo? Kako pa vedo, da dojenčke veruje?

 12. zogca said

  Še nekaj bom citirala glede na zgoraj napisano. ” Nesporno je, da je iz KC mogoče izstopiti. Vendar pa je ta izstop samo formalen, kot to navaja KC, kajti notranja zakramentalna vez med izstopnikom in KC ostane, ker je zakrament krsta v skladu z učenjem KC neizbrisno znamenje. Po učenju KC tisti, ki iz KC formalno izstopi, ni več subjekt pravic v skladu z določili Zakonika cerkvenega prava, hkrati pa ga vežejo vsi Božji in cerkveni zakoni, razen kanonične oblike poroke.”

 13. Boom said

  Točno to 🙂

 14. zogca said

  In da ne bo pomote. O tej Cerkvi sem pisala zato, ker je pač pri nas to množično početje. Imam povsem enako (skeptično mnenje) tudi o vpeljevanju otrok v druge vere, na primer muslimansko.

 15. zogca said

  Da, Boom, ampak kot sem napisala v objavi, starši to delajo v dobri veri. Kdo, ki so ga naučili verjeti v Boga, bi tvegal, da njegov otrok ne pride k Bogu oziroma da se znajde v peklu, večno ločen od Boga in večno živeč v peklenskih mukah?

 16. Andrej said

  V raznih (cerkvenih) knjigah, je precej “spuščanja megle”.
  To je potrebno upoštevati, ko se bere te knjige.

  Dejstvo je, kot je Boom lepo navedelzgoraj malo bolj “ljudsko” povedano:

  Otrok je spočet z izvirnim grehom. Torej z spolnim odnosom (smo spet pri sexu 😉 ).
  Z krstom se ta greh izpere z otroka. Se ga vpiše v krstno knjigo. Starši in boter pa prevzamejo vlogo vodnika, ki bo otroka vpeljal v vero.

  Kristjan pa postane človek šele z krstom.
  Da pa postaneš kristjan, moraš prejeti vse zakramente.
  Da pa prejmeš vse zakramente moraš dokazati določeno znanje (pri verouku) in živeti po načelih cerkve (recimo: hoditi k spovedi in maši)

  Torej krst je “spiranje izvirnega greha spočetja” z otroka in vpis v krsno knjigo itd.

  In jasno je, da je to neizbrisen pečat, saj ne morejo svinarije seksa, ki je bil neobhodno potreben za spočetje in je bila sprana z krstno vodo, spravit nazaj.

  In če to verjameš o.k., če ne pa tudi ni problemov. :mrgreen:

 17. zogca said

  Andrej, si kristjan, ko te krstijo ali si kristjan, ko opraviš vse zakramente? Po tem, kar sem jaz prebrala, ko te krstijo.

 18. Andrej said

  Kristjan postaneš šele z birmo.

 19. zogca said

  V zgoraj citirani knjigi piše: “Po zakramentu krsta postane vernik član Katoliške cerkve.”

 20. Boom said

  Vendar je predpogoj osebna vera v JK in sprejetje njega. In veliko je krščenih, ki se nanj požvižgajo. Do neke mere pa je k temu prispeval napačen pristop v vzgoji. Starši torej tvegajo predvsem lasten “greh”. Sicer pa so vse to, kar si napisala, le institucijske finte, ki vemo čemu služijo. Vera je izključno osebna stvar posameznika. Takoj, ko se jo vpreže v pravila neke (z)družbe, posatane le ideologija, te pa ponavadi služijo v oblastniške namene zelo zemeljskih bitij.

  Da, Boom, ampak kot sem napisala v objavi, starši to delajo v dobri veri. Kdo, ki so ga naučili verjeti v Boga, bi tvegal, da njegov otrok ne pride k Bogu oziroma da se znajde v peklu, večno ločen od Boga in večno živeč v peklenskih mukah?

 21. Boom said

  Kolikor vem, izvirni greh ni spolni odnos, temveč upor Bogu Adama in Eve, oz. njuna drugačna odločitev, po tem, ko jima je (šment), ta isti Bog zmožnost odločanja dal. Po tej logiki je tudi demokracija en sam velik greh.

  Otrok je spočet z izvirnim grehom. Torej z spolnim odnosom (smo spet pri sexu 😉 ).

 22. zogca said

  Boom, starši torej tvegajo lasten greh, da bi greha rešili otroka? Če je predpogoj vera v JK (to me tako grozno spomni na Jeleno Karleušo), so tako ali tako vsi krsti po Bogu nični, ker otrok nič ne ve o JK, ko ga odnesejo h krstu. Nekje sem prebrala, da biblija ne omenja krščevanja dojenčkov, ampak naj bi JK hotel, da se krstijo tisti, ki to želijo ali nekaj podobnega.

 23. zogca said

  Če se malo navežem na naslov … :mrgreen:

  Čarovnice ne puščaj pri življenju!

  http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=14&idp0=14&m=%32%20%4D%7A%20%32%32&hl=%32%20%4D%7A%20%32%32%2C%31%37

 24. Andrej said

  “zogca said

  V zgoraj citirani knjigi piše: “Po zakramentu krsta postane vernik član Katoliške cerkve.””

  Ja včlaniš se, nisi pa še “polnopraven” član. To postaneš šele z birmo, ko postaneš kristjan …

  To, kar ti zagovarjaš Žogca, pa poznajo neke veje Baptistov, kjer se krstijo ljudje, stari 50 ali več let.
  In takrat zavestno sprejmejo vero. Kar med drugim pomeni da: ne preklinjajo, ne seksajo in redno hodijo k maši, molijo itd.

 25. zogca said

  Iskanje besede krst po biblija.net mi je vrglo ven samo devet rezultatiov http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=0&idp0=14&idq=14&q=krst , ki mi v bistvu niso povedali nič. Biblija tega področja očitno ne ureja?!?

 26. webmaher said

  nihče ne bi smel biti krščen dokler ni polno leten…ampak

  Boom pravi: 258. Zakaj Cerkev krščuje otroke?

  1250, 1282

  Zato, ker se otroci rodijo z izvirnim grehom, potrebujejo krst, da bi bili osvobojeni moči zla in prestavljeni v kraljestvo svobode božjih otrok.

  se pravi če nisi krščen takoj sploh nisi v kraljestvu svobode in kako se boš potem Žogca piše:Dojenčke brez lastnega pristanka, seveda, saj ga ne morejo dati, nesejo h krstu in postanejo verniki, saj so po kanonskem pravu verniki tisti, ki so s krstom včlanjeni v Cerkev. Ti otroci so vse življenje verniki, saj se krsta po zatrjevanju Cerkve ne da izbrisati.
  “svobodno izpisal” če pa to sploh ni več mogoče…

  Zdaj pa vprašanje: je mogoče postati Kristjan tako, da si krščen šele po tem ko uspešno daš skoz Prvo obhajilo in Birmo oz. ali je to sploh možno glede na to da nisi bil še krščen

 27. zogca said

  Andrej, v bistvu ne želim nič zagovarjati, ampak debatirati. Je pa res, da je moje mnenje takšno in se strinjam s tem, kar je naredil moj oče. In ravno v tem tudi je štos. Da v bistvu smo to, kar iz nas naredijo starši. Če te starši vzgajajo v nečem, je najbolj verjetno, da bomo to tudi postali. Kar je res, to je pravica staršev. Saj nas učijo tudi marsikaj drugega, znova je to njihova pravica. Je pa težko tukaj govoriti o verski svobodi. Poznam kaj malo ljudi, ki so dali vse to skozi in doma non stop poslušali o Bogu, potem pa, ko so imeli možnost lastne izbire, niso hoteli s tem imeti prav nobenega opravka. Moj predbivši je takšen primer, so pa redki.

 28. zogca said

  Webmaher, ti se lahko izpišeš, ta možnost obstaja. “S krstom se trajno in ontološko vzpostavi zakramentalna vez pripadnosti Kristusovemu telesu, ki je Cerkev. Ta vez se imenuje tudi neizbrisno znamenje (character indelebilis) in krščenca neločljivo poveže s Cerkvijo. Kdor je verljavno prejel zakrament krsta, mu ga nobena človeška oblast nikoli več ne more izbrisati ali odvzeti.”

 29. zogca said

  Ne vem, ali je to zares ali za hec, ampak takole http://www.ednevnik.si/?w=SVOBODNJAK naj bi bila videti izstopna izjava.

 30. zogca said

  To je pa uradna razlaga in sicer z http://aktualno.rkc.si/?id=932 !!!

  Verniki katoliške Cerkve so tisti, ki se s krstom včlenijo vanjo (prim. Zakonik cerkvenega prava (ZCP) kan. 204). Krst ima dvojni vidik – zakramentalnega in pravnega. Krst kot zakrament je neizbrisno znamenje, pravni vidik pa kaže na formalno članstvo v Cerkvi, ki ga je na izrecno željo vernika mogoče prekiniti.

  V polnem občestvu s katoliško Cerkvijo so tisti, ki so v njej krščeni in iz nje formalno niso izstopili ali ostali, ki so krščeni v drugi krščanski Cerkvi, ki ji katoliška Cerkev priznava veljaven krst in so v katoliško Cerkev formalno vstopili (prim. ZCP kan. 204–205). Po cerkveni statistiki (1) je skoraj triinosemdeset odstotkov slovenskih državljanov katoličanov, toliko slovenskih državljanov je namreč krščenih v katoliški Cerkvi.

  Iz katoliške Cerkve je mogoče formalno izstopiti, vendar notranja zakramentalna vez ostane, ker je zakrament krsta v skladu z učenjem Cerkve neizbrisno znamenje (prim. ZCP kan. 849). Kdor iz Cerkve formalno izstopi, ni več subjekt pravic v skladu z določili Zakonika cerkvenega prava, hkrati pa ga vežejo vsi Božji in cerkveni zakoni, razen kanonične oblike poroke. Z izstopom posameznik izgubi pravico do dobrin, ki jih Cerkev nudi vsem, ki so z njo v polnem občestvu, npr. pravico do cerkvenega pogreba. Formalni izstop iz katoliške Cerkve se izvede na prošnjo vernika v župniji krsta ali s prošnjo ordinariju (krajevnemu škofu), ki o tem obvesti tudi župnika v župniji krsta. Župnik župnije krsta v obeh primerih izstop zabeleži v krstno knjigo in prosilcu o tem na njegovo željo izda pisno potrdilo.

  Župnik prošnji za izstop iz katoliške Cerkve ugodi v razumnem času. Pred izdajo potrdila prosilcu pojasni, da je izstop zelo usoden korak. Župnik prosilcu svetuje, naj o odločitvi še malo premisli in izdajo potrdila za kratek čas odloži, vendar nikogar ne sme (pri)siliti, naj ostane. Če izstop nekdo izrecno zahteva, se mu ugodi. Cerkev upošteva človekovo svobodno voljo in vse, ki želijo izstopiti, opozori, da se odločajo za težko dejanje. Posredovanje odvetnika ni potrebno.

  V Cerkvi na Slovenskem je število tistih, ki se kot odrasli odločajo za vstop v Cerkev oziroma prejem zakramentov bistveno večje, kot število tistih, ki želijo izstopiti. V nadškofiji Ljubljana je v lanskem letu za prejem zakramentov zaprosilo 451 katehumenov. Vsako leto se nekaj katoličanov odloči za izstop iz Cerkve, vendar natančnih podatkov o tem škofijske pastoralne službe, ki sicer redno letno zbirajo cerkvene statistične podatke iz vseh župnij, nimajo, oziroma tovrstnih podatkov posebej ne zbirajo. Na ordinariat ljubljanske nadškofije na leto povprečno dva vernika naslovita prošnjo za izstop iz Cerkve. K temu je potrebno prišteti še nekaj oseb, ki npr. živijo v tujini in tam zahtevajo izstop in vse tiste, ki so prestopili v drugo Cerkev ali versko skupnost, ne da bi bili prej zahtevali izpis iz katoliške Cerkve.

  Ponovni formalni vstop v katoliško Cerkev poleg dovoljenja, ki ga mora izdati krajevni ordinarij, zahteva daljšo pripravo v skladu s predpisi vesoljne Cerkve in območnimi zakoni delne (krajevne) Cerkve – škofije, na katere teritoriju se prosilec nahaja. V ljubljanski nadškofiji je za ponoven vstop v katoliško Cerkev leta 2001 npr. zaprosilo osem, predlanskim dva in lani sedem ljudi.

 31. webmaher said

  Kako in zakaj se jaz lahko izpišem-mi bo čarovnica Žogca pomagala :mrgreen:

 32. zogca said

  Nikar mene navajati h kakšnim grehom!!!

 33. webmaher said

  prosim čarovnico Žogco, da mi pomaga in to tako, da bo Krst trajno izbrisan…kajti v to sem bil zaveden nevedoč :mrgreen:

 34. zogca said

  Ti me hecaš. Sicer pa so v tistem linku navodila, kako se to naredi, ampak neizbrisna vez še vedno ostane. Nimajo pa vsi takšnih težav. Nekateri imajo težave z drugo organizacijo.

  “Mene so kot sedemletnega otroka proti moji volji in volji mojih staršev vključili v pionirje, to je podmladek komunistične organizacije. A mi lahko poveš, kje se lahko izčlani iz te vaše komunistične organizacije? Pa še povej mi, zakaj KPJ ni upoštevala načela polnoletnosti in je sedemletne otroke v prvem razredu OŠ prisilno vključevala v svoj podmladek in jih potem skozi celo OŠ indoktrinirala s komunistično ideologijo?” Kopirano z enega foruma.

 35. webmaher said

  čisto resno, samo ti mi lahko pomagaš … pa ne mešaj zdaj jabolk in hrušk no :mrgreen:

 36. zogca said

  Jaz te lahko samo peljem k maši. :mrgreen:

 37. Jazz said

  “Mene so kot sedemletnega otroka proti moji volji in volji mojih staršev vključili v pionirje, to je podmladek komunistične organizacije. A mi lahko poveš, kje se lahko izčlani iz te vaše komunistične organizacije? Pa še povej mi, zakaj KPJ ni upoštevala načela polnoletnosti in je sedemletne otroke v prvem razredu OŠ prisilno vključevala v svoj podmladek in jih potem skozi celo OŠ indoktrinirala s komunistično ideologijo?” Kopirano z enega foruma.

  Tole je po moje en protinapad z druge strani,oziroma kar značilen.Je pa tako gledanje le potrditev,da je Rkc le eden od totalitarizmov.In odrešenje le,če “kupuješ” pri po Njegovem ekskluzivnem zastopniku-Rkc.Drugače garancija ne velja.

 38. zogca said

  To je napisal nekdo na forumu RTS SLO. Ljudem, ki so se pritoževali, da so bili krščeni proti svoji volji. In na nek način ima ta človek tudi prav. Sedemleten otrok ni vedel, kaj je prisegel, ko je šel med pionirje. Malo bolj je gotovo bil pri sebi kot dojenček med krstom, pa vseeno, nesposoben, da bi vedel, v kaj se spušča. In tukaj je šlo tudi za ideologijo, samo druge vrste.

 39. webmaher said

  Žogca pravi: Jaz te lahko samo peljem k maši. :mrgreen:

  Žogca držim te za besedo 🙂 🙂 🙂

 40. zogca said

  Sirota jaz. 😥 Za kaj vse me ne boste uporabili???

 41. Boom said

  “Mene so kot sedemletnega otroka proti moji volji in volji mojih staršev vključili v pionirje, to je podmladek komunistične organizacije. A mi lahko poveš, kje se lahko izčlani iz te vaše komunistične organizacije? Pa še povej mi, zakaj KPJ ni upoštevala načela polnoletnosti in je sedemletne otroke v prvem razredu OŠ prisilno vključevala v svoj podmladek in jih potem skozi celo OŠ indoktrinirala s komunistično ideologijo?”

  Tole ni primerljivo. Članstvo v pionirski organizaciji je prenehalo avtomatsko ob določeni starosti in ni pomenilo avtomatsko vključitev v KP. Glede te je veljalo celo nasprotno: večino časa prejšnjega sistema ni bilo kar tako možno postati član KP. Se pa strinjam, da obstaja veliko podobnosti med KP in RKC. Zato slednji ne rečem zastonj tudi KP (Katoliška Partija) 😉

 42. zogca said

  To je verjetno res, čeprav je bila potem tudi mladinska organizacija. Je pa res, da tudi tej ni sledila avtomatična vključitev v KP. Vendar bodo hudi nasprotniki prejšnjega režima rekli, da če si hotel narediti karkoli iz sebe, si moral biti član KP. Jaz osebno mislim, da to ni res, je pa res, da se vedno najdejo ljudje, ki so pripravljeni prodati dušo, če mislijo, da jim bo to kaj prineslo. Kakor vemo, so mnogi nekdanji člani KP kar naenkrat bili kuhani in pečeni na vseh mašah, ki jih je prenašala televizija.

 43. maxi said

  Jaz sem s filozofijo RKC zaključila, čeprav moji otroci so krščeni ob rojstvu. Sem se bolj nagibala k temu, da je to del preteklosti moje družine in tudi kultura ter običaj dežele v kateri živimo.

 44. zogca said

  Opravičujem se, če pišem s stotimi napakami. Zelena maska na obrazu, zato sem brez očal. Bolj malo vidim. :mrgreen:

 45. zogca said

  Maxi, torej otroka ne hodita v verouku? Si ti hodila? Če ni preveč osebno vprašanje.

 46. zogca said

  Jaz sem, mogoče je prav, da to povem, bila pripravljena svoje otroke tako krstiti kot poslati k verouku, ker je moj bivši partner govoril, da mu to veliko pomeni in nisem hotela biti “zoprna”. Je pa res, da je on hotel, da se tudi jaz krstim. To pa sem mu povedala, da se ne bo zgodilo. Čeprav je on moj odločen ne pospremil z besedami “krstila se boš, vendar tega še ne veš”.

 47. maxi said

  Jaz imam vse zakramente, še cerveno poroko (upam, da ji sledi še cervena anulacija, RKC namreč ne priznava ločitve).

  Hči hodi k verouku (poudarjam, da že dve leti na svojo željo), sin ne hodi k verouku.

 48. zogca said

  Upaš na anulacijo??? Težka bo, zelo težka.

 49. maxi said

  Jaooo…cerveno in to 2x.:-(

  Jaz nimam zelene maske, delam brez nje že dovolj napak.

 50. maxi said

  Upaš na anulacijo??? Težka bo, zelo težka.

  Vem ja, in to mi je samo še eden absurd več od RKC….

 51. zogca said

  Jaz jo imam in ti povem, berem tako, da glavo skorajda nalepim na enkrat. Še kakšnih deset minut in se bo poskušila. Potem jo bom pa deset minut dajala dol, preden polovim vso zelenilo.

 52. zogca said

  Sicer Cerkev pozna tudi ločitev od mize in postelje. Tako se temu reče. To je pravzaprav uradna ugotovitev, da zakonca ne živita več v skupnem gospodinjstvu. Po ločitvi od mize in postelje sklenitev zakramenta svetega zakona z drugo osebo ni možna, dokler je sozakonec se živ. Tega menda ni tako težko doseči. In če ti ni do tega, da bi se še kdaj cerkveno poročila, je to mogoče dovolj. Takšen, samo od mize in postelje ločen, ne pa tudi dejansko cerkveno ločen človek, lahko hodi k zakramentom. Cerkev mu ne priznava (tudi ženi, ki jo je mož trikrat na dan tepel), da je povsem brez krivde. Obžalovati mora, česar je kriv, in obljubiti, da bo v primeru ureditve stanja v zakonu, vzpostavil skupno življenje. Nekaj takšnega.

 53. Boom said

  “349. Kakšen odnos ima Cerkev do ločenih in ponovno poročenih?

  1650-1651
  1665

  V zvestobi do Gospoda Cerkev ne more priznati kot zakon zvezo ločenih in civilno poročenih. “Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo. In če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje” (Mr 10,11-12). Cerkev posveča tem ljudem pozorno skrb in jih vabi k življenju iz vere, k molitvi, delom ljubezni do bližnjega in h krščanski vzgoji otrok. Vendar tako dolgo, dokler traja ta položaj, ki objektivno nasprotuje božji postavi, ne morejo prejemati zakramentalne odveze, pristopati k svetemu obhajilu in opravljati nekaterih cerkvenih nalog. ”

  Torej, vsi, ki ste ločeni in imate drugega partnerja, veljate za prešuštnike???

 54. webmaher said

  Boom je bistvena razlika, zato počakej, da Žogca napiše še kaj o KP…
  Žogca a je to prehudo al kaj 🙄

 55. zogca said

  Boom, pa ne samo oni. Tudi jaz bi bila prešuštnica, če ne bi bila nuna. :mrgreen: Je pa tako, da je bila večina tistih, ki so kdaj prešuštvovali z menoj, do konca zakramentiranih, nekateri pa so bili celo malo versko blazni. Ampak ko zadiši muca, je Bog nekaj časa pozabljen. :mrgreen:

 56. zogca said

  Webmaher, Žogca, četudi jo nekateri označujejo za komunistko, ker imajo zmerjanje za argumentirano razpravo, nikoli ni bila članica KP. Bila je pri pionirjih in tega se spominja zaradi fotografije z rdečo rutko, ni pa bila pri mladincih. V partiji pa sploh ne.

 57. maxi said

  Ma v bistvu sem problem rešila tako, da sem jim odvzela pomembnost.
  Torej sem jaz njih razvrednostila v moji filozofiji, zato od njih ne potrebujem več nobene potrditve.

 58. zogca said

  Jaz tudi mislim, Maxi, da je to veliko boljša pot kot to, da bi se več let na vse kriplje trudila doseči nekaj, kar je skorajda nemogoče doseči.

 59. maxi said

  V zvestobi do Gospoda Cerkev ne more priznati kot zakon zvezo ločenih in civilno poročenih. “Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo. In če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje” (Mr 10,11-12). Cerkev posveča tem ljudem pozorno skrb in jih vabi k življenju iz vere, k molitvi, delom ljubezni do bližnjega in h krščanski vzgoji otrok. Vendar tako dolgo, dokler traja ta položaj, ki objektivno nasprotuje božji postavi, ne morejo prejemati zakramentalne odveze, pristopati k svetemu obhajilu in opravljati nekaterih cerkvenih nalog. ”

  Kaj takega recimo jaz nikoli ne bom mogla dojet, saj ne vedo kaj govorijo(pišejo)…hmm,kdo je že to rekel!?

  V glavnem sebično in ozkogledo je njih poslanstvo…

 60. zogca said

  Za intermeco eno zelo praktično vprašanje. Gresta segedin in pire krompir skupaj? Hvala.

 61. zogca said

  O tem, česa se ne da dojeti … Jaz ne morem dojeti naslednjega in zaradi tega bom šla tudi na pogovor k župniku, ker hočem odgovor. In sicer … Kaj je zdaj bistveno? Biti dober človek ali se držati njihovih nesmiselnih reglcov? Pa kaj, če je nekdo krščen, objajilan, birman, cerkveno poročen in zdaj tudi svoje otroke vzgaja v tem, če v srcu ni dober in se zabava ob tem, da nagaja drugim ljudem in povzroča trpljenje. Po božje takšen človek nikoli ne bi smel videti nebes, če so vrednote tisto, kar štejejo in tisto, kar je v duši. Če pa je pomembno samo tisto na zunaj, potem pa … Ampak dvomim, če Bog res obstaja, vsaj po moje ne da veliko na tisto, kar je vidno od zunaj in da več na to, kar je notri.

 62. zogca said

  Naj kdo pomaga, ker bom sicer morala jesti sendviče. Še dobro, da sem bila včeraj na pumpi in kupila zalogo. 😉

  Za intermeco eno zelo praktično vprašanje. Gresta segedin in pire krompir skupaj?

 63. Nevenka said

  Krst pred petnajstim letom je protiustaven in bi ga bilo potrebno prepovedati.

 64. zogca said

  Potem je protiustaven tudi Zakon o verski svobodi??? Kar se mene tiče, nisem pa seveda strokovnjak za ustavno pravo, je zadeva v ustavi napisano tako, da si jo vsakdo lahko razlaga, kakor hoče. Je pa res, po ustavi pravica staršev do verske vzgoje po njihovem prepričanju ni absolutna, temveč morajo pri tem upoštevati otrokovo starost, zrelost, njegovo svobodo vesti in versko opredelitev. Ali starši spoštujejo dojenčkovo svobodo vesti ter verske opredelitve, če ga brez njegovega soglasja včlanijo v Cerkev, kar je prva stopnica verske vzgoje? To je pa to “vprašanje za milijon dolarjev”.

 65. webmaher said

  Žogca gresta skupaj, ti kr pojej ne bo nič narobe :mrgreen:
  Saj sem bil jaz tudi pionirček, v KP pa ne pa čeorav so me na vso silo hoteli 😈

 66. zogca said

  Vem, da ne bo nič narobe in da se ne bom zastrupila. Bolj me zanima, ali je to “gurmansko sprejemljiva kombinacija”. Ups, naredila sem napako, narobe sem napisala, zato. Segedin seveda gre s pirejem, v mislih sem imela joto.

 67. zogca said

  To je pa že bolj bolj “bruh”, kajne?

 68. Jazz said

  Za intermeco eno zelo praktično vprašanje. Gresta segedin in pire krompir skupaj? Hvala.

  Za oči je bolje,če je krompir v kosih… 🙂

 69. Jazz said

  V joti je pa itak krompir vmes….

  ti sam vprašaj… 😉

 70. zogca said

  Ne bo šlo. Krompir je zdaj v prahu. Če zavrnem vodo in dodam mleko, bo iz tega pire. Nikakor ne morejo iz tega nastati kosi, če se še tako trudim. :mrgreen:

 71. webmaher said

  če je lakota so to čisto nepomembne podrobnosti, ki ne morejo pripomoči da zmaga sendvič, razen če ima Žogca preveč trenutnih opravkov :mrgreen:

 72. zogca said

  Ih, preveč opravkov že ne morem imeti, če visim na internetu. 😉

 73. webmaher said

  aha pa še prašni krompir imaš kar zelo pospeši pripravo, tko da sendviči zaenkrat odpadejo 😆

 74. zogca said

  Jazz, jota naj bi se jedla s kruhom. Nimam kruha. Zato sprašujem. Pa saj, pojedla jo bom brez vsega in bo. Težava rešena. Najprej z verskimi vprašanji. 😀

 75. zogca said

  Webmaher, ne podcenjuj prašnega krompirja. Meni je zelo dober.

 76. Boom said

  Pravzaprav sem mi zdi, da je bolj ali manj edina pomembna razlika v lokaciji raja in načinu kako do se do tja pride. Komunisti so ga postavljali kar na ta svet ter učili, da ga ga človeštvo lahko doseže le z lastnimi sposobnostmi in močmi. Zadeva se sliši vsaj na prvi pogled precej bolj realna. Morda je (malodane) prirojeno sovraštvo in strah RKC pred komunizmom iskati ravno v tem. Strah pred izgubo ovčic 😉

  Boom je bistvena razlika, zato počakej, da Žogca napiše še kaj o KP…

 77. zogca said

  V ateistični bibliji piše, da je cerkev edino podjetje, ki dividende obljublja šele po smrti. Boom me je zdaj spomnil na to.

 78. Boom said

  Enako kot jaz, čeprav lahko rečem, da bolj kot so sitni in vsiljivi s svojo doktrino, bolj mi postaja všeč, če me imajo za komunista 😀

  Webmaher, Žogca, četudi jo nekateri označujejo za komunistko, ker imajo zmerjanje za argumentirano razpravo, nikoli ni bila članica KP. Bila je pri pionirjih in tega se spominja zaradi fotografije z rdečo rutko, ni pa bila pri mladincih. V partiji pa sploh ne.

 79. zogca said

  Pa te imajo za komunista?

 80. webmaher said

  Boom, ŽOGCA , Webmaher – trije “največji” komunisti po mnenju drugih, čeprav to niso :mrgreen:

 81. zogca said

  Ah, ne, to pa ne bo držalo. Delaš krivico naši PRABABI. Tudi njo so ožigosali.

 82. webmaher said

  se opravičujem, vsega pa tudi ne vem 😳

 83. zogca said

  Če si se pokesal in spovedal, tega greha nimaš več nad glavo. 😉

 84. webmaher said

  se lahko spovem tebi 😉

 85. zogca said

  To bi bila huda napaka. Jaz sem namreč prepričanja, da se grehi ne brišejo. Da mora človek delati, kar je prav. Če pa tega ne dela, mora nositi odgovornost za svoja dejanja. Ker to brisanje grehov … En oproščen in potem čez nekaj časa znova isti greh. Znova oproščen. In znova isti greh. Je pa res, da imam jaz drugačno predstavo o grehih kot Cerkev.

 86. stieber said

  Ej, tudi če je nekdo krščen in v te zadeve ne verjame, mu je prekleto vseeno, ali ga ima cerkev za vernika ali ne…

 87. zogca said

  To je tudi res.

 88. vlatka said

  žogca,

  ne vem, kaj je bolje…Slabo sploh ni, ker je otrok blagoslovljen….Blagoslov pa pomaga, verjemi.

  Drugo je pa stvar vere. Tudi lahko verjameš.

 89. vlatka said

  stieber,

  ni res. Eno je blagoslov, drugo je vera.

 90. Janis said

  Torej, vsi, ki ste ločeni in imate drugega partnerja, veljate za prešuštnike???

  Da.

  Ampak največje teže ne nosi oznaka prešuštnik. Ker prešuštnik je tudi cerkveno poročen moški, ki vara svojo ženo ali obratno. Največjo težo nosi oznaka “življenje v seksualnem razmerju brez blagoslova Cerkve”. Poročen prešuštnik je navaden grešnik, za katerega Cerkev apriori ne predvideva nobenih sankcij. Tisti pa, ki živimo v seksualnih razmerjih brez blagoslova Cerkve (torej vsi neporočeni pari, vsi cerkveno poročeni in samo civilno ločeni posamezniki z novim partnerjem in seveda vsi v istospolnih razmerjih), mi smo pa za razliko od poročenega prešuštnika super grešniki, za katere Cerkev predvideva kazni. Pri spovedi ne dobimo odveze za noben greh, dokler tako ali drugače ne končamo spornega razmerja (s cerkveno poroko ali razhodom), ne smemo opravljati cerkvenih laičnih služb in ne smemo biti krstni oz. birmanski botri. Na nek način smo, tudi če smo verniki, znotraj Cerkve odkrito smatrani za “javne grešnike” in drugorazredne vernike, ki imajo sicer vse verske dolžnosti, vendar nobenega verskega privilegija.

 91. PRABABI said

  Žogca,

  evo me, sem videla ja, da imate temo, zaradi katere me bi nekateri zažgali na grmadi. 😀

  Sem pogledala že na stare linke, ko o pišejo, so dopolnjeni, jih bom napisala, pa prebrskajte, preklikajte.
  http://www.zrtve-cerkve.org/ in še Univerzalno življenje,
  http://www.universelles-leben.org/cms/si

  Če linki ne bodo aktivni, jih popravi, saj bolj znaš kot jaz. 🙄

  Ja, ja, sem videla pod 81, so me žigosali, pa fino. 👿 😛

  Jaz po svoje verujem in tudi v marsikaj verjamem, brez nekaterih pokvarjenih božjih namestnikov. Nekateri so okej, tudi take poznam.

  Lepo spančkaj, lahko noč!

 92. zogca said

  Babi, tisti prvi link gotovo deluje, ker sem jaz brala tisto stran, ko sem se lotila pisanja. Lepo, da bi mi na grmadi delala družbo. Še dobro, da imamo pravno državo in je pred grmado še nekaj pravnih hakeljcov. Jaz sploh ne dvomim o tem, da so župniki super ljudje oziroma da jih je večina super, najde se tudi kakšen, ki na koncu pristane v črni kroniki. Eh, Babi, če nič drugega, bova na toplem. Ker so zime tudi zelo mrzle, toplota ni odveč. 😉

 93. zogca said

  Vlatka, v čem pomaga ta blagoslov? Tudi moja najboljša prijateljica vedno to govori. Da veruje. Ampak jaz res nimam občutka, da bi bili krščeni ljudje kaj posebej zavarovani pred neprijetnostmi življenja. Kar nekako pošteno so premešene med verne in neverne.

 94. Robert said

  Ni problem otrokova vera … ta bo ali pa ne bo, odvisno sicer tudi od tebe, ampak ko bo dovolj star se bo odločil itak sam … tako kot si se, predvidevam tudi ti.
  Gre za tvojo vero.
  Če jo kaj imaš in je ta vsaj malo iskrena, potem veruješ, da z zakramentom svetega krsta dobi človek nase Božje znamenje. In ker torej otroku želiš vse najboljše, ga kot veren človek daš krstiti. S tem potrdiš, da otrok ni samo tvoj ampak tudi in predvsem Božji in to bo ostal vse življenje, pa naj počne s seboj karkoli.
  Če ti pa vse to ne pomeni nič, potem pa dobiš na Upravni enoti izpisek iz RMK in si zadevo rešila.

 95. zogca said

  Janis, pa ti res misliš, da ne bi mogla biti krstna botra, če bi to hotela?

 96. zogca said

  Robert, s tem se strinjam in to sem tudi zapisala. Če verjameš, potem seveda želiš, da je otrok krščen. Ker misliš, da je to za otroka najbolje in seveda starši hočejo otroku najbolje. Težava je pa prav v tem, kar si ti napisal. “S tem potrdiš, da otrok ni samo tvoj ampak tudi in predvsem Božji in to bo ostal vse življenje, pa naj počne s seboj karkoli.” Na ta način si otroku vzel pravico do svobodne izbire vere. Ker on bo ostal Božji vse življenje, pa naj počne s seboj karkoli.

 97. Janis said

  Janis, pa ti res misliš, da ne bi mogla biti krstna botra, če bi to hotela?

  Seveda bi lahko bila, če bi hotela. Lahko bi lagala o svojem partnersko-družinskem statusu. Lahko bi toliko časa iskala duhovnika, dokler ne bi našla enega, ki bi si kanonski zakonik razlagal po svoje in ga pač nekoliko zaobšel (kakor pač marsikateri duhovnik naredi pri botrih, ki živijo cerkveno neporočeni v zunajzakonski skupnosti in teh ni malo – čeprav bi povprečen duhovnik nedvomno imel veliko manj pomislekov pri zamižanju na obe očesi pri hetero zunajzakoncih kot pri meni).

  Ampak poanta ni v tem, ali bi bila jaz lahko botra, če bi se hotela lagati ali iskati nekoga, ki bi zamižal na obe očesi. Poanta je v tem, da to ni legalno, cerkveno legalno. Koliko se to v praksi spoštuje, je pravzaprav ločeno poglavje. Vsi vemo, da so zakoniki odraz vrednot neke skupnosti in da tudi predvidene kazni odražajo naš odnos do teže prekrškov.

 98. zogca said

  Ne vem, ali je res treba lagati. Na primer, bila sem že na krstih, kjer so krstili otroka staršev, ki nista bila poročena ne cerkveno ne civilno. Pa ne samo enega otroka, več otrok neporočenih staršev. Ni bilo nobenega laganja, župnik je to zelo dobro vedel. Po reglcih to seveda ni. Kot tudi ti nisi po reglcih. Kot tudi vse tisto, kar sem jaz v postelji počela z globoko vernimi, ni bilo po reglcih. V bistvu smo vsi grešni do konca in zanima me, kdo sploh pride v nebesa.

 99. Janis said

  Ni tak problem, če sta starša neporočena, čeprav seveda tudi ni po regelcih. Problem je, če je boter neporočen in v razmerju. Starša sta res po nauku Cerkve verska vzgojitelja otroka, boter je pa po teoriji zgled verskega življenja, kar je hujše. Zato so zanj vsaj neformalno zahteve po “neomadeževanosti” v smislu kršenja cerkvenih zapovedi in pravil višje.

 100. PRABABI said

  Žogca,
  tudi drugi link deluje. Oba linka sta dopolnjena, že dolgo nisem brala, ne enega ne drugega, ni potrebe.
  Zanimivo za tiste, ki to še niso brali.

 101. Robert said

  “Svobodna izbira vere …”
  To se mi sliši podobno kot svobodna izbira spola, barve kože ali recimo … nacionalne pripadnosti.
  Kakšno svobodo imaš pa pri teh stvareh? Nikakršno, pa vendar 99% ljudi ne razmišlja o tem, da bi se na primer raje rodili kot črnci …
  Verjamem, da vsaka vera človeku lahko da ali pa vsaj pomembno dopolni tisto kar mu sicer manjka na duhovnem področju, tako da res ne vidim razloga, da bi otrokom puščal “kao” svobodno izbiro.
  Nasprotno, še potrudil se bom, da mu približam najboljše kar poznam, je na dosegu rok in je že stoletja dobro. Ne zamudim priložnosti, da mu razložim naj se drži krščanske vere, rojstnega kraja in domačih ljudi, če si hoče dobro v življenju.
  Za kaj naj se pa odloči, če mu nihče nič ne pove?

 102. Boom said

  Ne bi preveč o iskrenosti, ker dobro vemo zakaj in s kakšnimi razlogi se krsti večino otrok.

  Krst sam pa, kolikor vem (še enkrat) pomeni izbris izvirnega greha in nima nič opraviti s tem ali je otrok božji, ali ne. Božji otroci naj bi bili vsi, le da tega nekateri ne vedo in tem je hitro potrebno oznaniti “veselo novico” (da se potem ne bi izgovarjali, da za Jezusa niso slišali), drugi pa s(m)o le zablodele ovčice, ki jih je treba prignati nazaj v stajo.

  Če jo kaj imaš in je ta vsaj malo iskrena, potem veruješ, da z zakramentom svetega krsta dobi človek nase Božje znamenje. In ker torej otroku želiš vse najboljše, ga kot veren človek daš krstiti. S tem potrdiš, da otrok ni samo tvoj ampak tudi in predvsem Božji in to bo ostal vse življenje, pa naj počne s seboj karkoli.

 103. zogca said

  Babi, vem, sem videla. Prvega sem prepoznala na oko, drugega sem potem kliknila in bom šla jutri, ko bom imela več časa, brat. Najbolje, da te zimske in ledene dni izkoristim, da se česa naučim. 🙂

 104. zogca said

  Robert, misliš, da je to res primerljivo? Nemogoče je, da bi lahko izbral starše, barvo kože ali kraj, kjer se boš rodil. Vero pa teoretično lahko izbiraš, vsekakor ni naravne omejitve. Za kaj naj se pa odloči, če mu nihče nič ne pove? To je že res, ampak če naj bi imel možnost odločitve, bi mu morali predstaviti vse, ne samo eno vero. Ne razumi me napak, ne obsojam te. Vem, da delaš, kar misliš, da je najbolj prav. In se zavedam, da bi jaz delala enako, če bi bila verna.

 105. zogca said

  Janis, in če je botra dvajsetletno dekle, ki je neomadeževano, potem pa se izkaže, da je lezbijka? Ali pa se kasneje zaplete v zvezo s poročenim moškim? Kaj potem? Botra je že in tega za nazaj ne morejo spremeniti.

 106. zogca said

  Boom, torej sem tudi jaz Božji otrok???

 107. Boom said

  Po krščanskem verovanju da.

  Boom, torej sem tudi jaz Božji otrok???

 108. Robert said

  @Boom; S kakšnimi razlogi pa? Tisti ljudje, ki prinesejo otroka h krstu ga verjetno niso slučajno nesli v cerkev.

  Kompendij KKC:
  258. Zakaj Cerkev krščuje otroke?
  Zato, ker se otroci rodijo z izvirnim grehom, potrebujejo krst, da bi bili osvobojeni moči zla in prestavljeni v kraljestvo svobode božjih otrok.

 109. zogca said

  Kul. Se mi pa zdi, da sem od vseh vas tukaj jaz edina nekrščena. Ali sem koga spregledala?

 110. asdf said

  oj!
  upam, da se lahko strinjamo, da ni z idejo krščanstva (esenstva, ali karkoli je že bilo v štartu) nič narobe. napake se pojavijo, ko idejo začnejo izvajati ljudje (“verniki”). ne s jezusom, ne marxom ni bilo nič narobe. stvari se sfižijo zaradi lakome človeške narave.
  ping-pong
  @robert- kaj nudi vera, česar mi drugače manjka na duhovnem področju?

 111. zogca said

  V Rimskokatoliški Cerkvi

  V Rimskokatoliški Cerkvi se je pod vplivom svetega Avguština razvilo verovanje, da se izvirni greh Adama in Eve prenaša s staršev na potomce do današnjih dni. Tako rimokatoliki verujejo, da je vsak otrok ob spočetju oziroma ob rojstvu že avtomatično grešnik – omadeževan z izvirnim grehom. Ta greh izbriše šele zakrament krsta. V tem vidi Rimskokatoliška Cerkev tudi enega od razlogov za krst majhnih otrok: če otrok umre nekrščen, zaradi svoje grešnosti namreč ne more doseči zveličanja – njegova duša (po verovanju rimokatolikov) ne more priti v nebesa. V preteklosti so v katoliških deželah otroke zelo pogosto krstili takoj po rojstvu, da bi jih tako zaščitili pred večno pogubo. Po prepričanju številnih katoliških teologov tudi otroci, ki so umrli pred rojstvom (spontani ali medicinski splav) ne morejo doseči zveličanja. Sveti Avguštin je trdil, da so otroci, ki umrejo nekrščeni, obsojeni na pekel, poznejši katoliški teologi pa so jih raje uvrščali v limb (predpekel).

  Rimokatoliki nadalje verjamejo, da obstaja samo ena oseba, ki je bila ob spočetju obvarovana izvirnega greha – to je Devica Marija. Dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju je razglasil papež Pij IX. (Opomba: Jezus ne šteje za brezmadežno spočetega, ker itak ni bil spočet po normalni biološki poti.)

  V pravoslavnih Cerkvah

  Pravoslavni kristjani ne verujejo, da se je izvirni greh Adama in Eve prenašal na njune potomce do današnjih dni. Verujejo pa, da se na potomce prenaša nagnjenost k grehu in posledice greha prastaršev, zlasti dovzetnost za bolezni in umrljivost. Po pravoslavnem verovanju se otroci rodijo nedolžni (brez greha) in zato ni treba hiteti s krstom. V številnih pravoslavnih Cerkvah velja navada, da otroke krstijo šele po dopolnjenih 40 dneh starosti. Krst v tem primeru šteje za obred vključitve otroka v skupnost kristjanov in ne za obred očiščenja od grehov.

  Zaradi takega razumevanja je pravoslavnim kristjanom dogma o Marijinem brezmadežnem spočetju seveda popolnoma tuja in je nikakor ne priznavajo. Kljub temu pa tudi številni pravoslavni kristjani pojmujejo Marijo za čisto ali brezmadežno, a ta izraz pomeni samo, da Marija ni nikoli v življenju grešila. (V nekaterih pravoslavnih Cerkvah je razširjeno tudi mnenje, da je Bog Marijo očistil vseh predhodnih grehov takrat, ko je poslal k njej angela Gabrijela, pozneje pa Marija tudi ni več grešila.)

  V protestantizmu

  Protestantski pogled na izvirni greh je v bistvu podoben kot pogled pravoslavnih kristjanov, vendar pa različne protestantske skupine nimajo poenotenega nauka o tem vprašanju. Številne protestantske Cerkve imajo tudi vprašanje Marijne brezmadežnosti za nesmiselno.

  Številne protestantske Cerkve učijo, da je imela Marija po Jezusovem rojstvu normalne spolne odnose z Jožefom in da je rodila še več otrok (glej: Jezusov življenjepis), a v tem ne vidijo nič grešnega.

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Izvirni_greh

 112. Boom said

  Zaradi tradicije in ker tako želijo babice ali tašče.

  Citiraš Kompendij, ki pa, se mi zdi, ni čisto v skladu s Sv. pismom. Poleg tega govori o kraljestvu (svobode ne bi komentiral), ne pa o tem ali je nekrščen otrok boćji ali ni.

  @Boom; S kakšnimi razlogi pa? Tisti ljudje, ki prinesejo otroka h krstu ga verjetno niso slučajno nesli v cerkev.

 113. asdf said

  mene- spregledala in pozabla…

 114. zogca said

  Asdf, verjetno ti bo Robert sam odgovoril. Ampak jaz bi vseeno nekaj napisala, četudi sem nevernica. Osmisli ti življenje in verjetno tudi smrt.

 115. Robert said

  @Žogca: “Vero pa teoretično lahko izbiraš, vsekakor ni naravne omejitve.”

  Povej en količkaj vreden razlog za izbiranje vere?

  Govoričenje o svobodni izbiri vere je izgovor za odsotnost sploh vsake vere, pa ne samo to … tudi izgovor za osdotnost volje do kakršnekoli odgovornosti ta svoje in družbeno življenje.

  To je danes “in” …

 116. Boom said

  Točno tako. V Jezusova pooblastila ne verjamem.

  oj!
  upam, da se lahko strinjamo, da ni z idejo krščanstva (esenstva, ali karkoli je že bilo v štartu) nič narobe. napake se pojavijo, ko idejo začnejo izvajati ljudje (”verniki”). ne s jezusom, ne marxom ni bilo nič narobe. stvari se sfižijo zaradi lakome človeške narave.

 117. zogca said

  Asdf, jaz? Nisem, odgovorila sem ti. Nisem pa ti še vedno poslala mejla, če si to mislil. Vendar nisem pozabila, brez skrbi, samo prelena sem bila. Boš pa dobil moj mejl.

 118. zogca said

  Da izbereš boljšo, mogoče???

  Povej en količkaj vreden razlog za izbiranje vere?

 119. Robert said

  @Asdf: “kaj nudi vera, česar mi drugače manjka na duhovnem področju?”

  Če nič ne pogrešaš, potem nič ne rabiš. Tudi vere ne.

 120. zogca said

  Robert, moja grenka izkušnja je pokazala, da so verni ljudje bolj neodgovorni od vernih. Seveda tega ne bi šla prenašati na ljudi na splošno in posploševati, daleč od tega, ker enega človeka ne moreš soditi po drugem, ampak odgovornost vsaj po mojih izkužnjah ni nekaj, kar bi pripisovala vernim in neodgovornost nekaj, kar bi pripisovala nevernim.

 121. Boom said

  Vsekakor se mi zdi pravoslavna varianta ne le bolj logična oz. razumska temveč tudi bolj poštena.

 122. zogca said

  V bistvu je danes “in” new-age, s katerim se verni po mojih izkušnjah ukvarjajo še bolj kot neverni. Pa četudi je skregan z nauki katoliške vere.

  To je danes “in” …

 123. zogca said

  Meni je tudi bolj blizu.

  Vsekakor se mi zdi pravoslavna varianta ne le bolj logična oz. razumska temveč tudi bolj poštena.

 124. Robert said

  @Žogca: “Da izbereš boljšo, mogoče???”

  Če veruješ je tvoja najboljša. Vse slej ko prej iščejo odgovore na ista vprašanja.

 125. zogca said

  Robert, poglej, jaz imam starše različnih ver. Moj oče je krščen in moja mama tudi. Mene je mama hotela krstiti v očetovo vero, pa je oče rekel ne. Izkazalo pa bi se mnogo let pozneje, da je meni mamina vera v resnici bližje.

 126. Robert said

  @Žogca: “… verni ljudje bolj neodgovorni od vernih.”

  Veruješ v Boga, ne ljudi. Ljudje smo pač kakršni smo. Tudi jaz na splošno nisem pretirano zadovoljen z ljudmi pa naj so verni ali ne-verni, vključno z mano, ampak to nam je očitno Bog namenil. Že ve zakaj.

 127. zogca said

  Jaz tega ne razumem. Če sem bolna, računam na človeka, ne na Boga, da mi bo prinesel čaj in vitamine. Če mi človek obljublja poroko, računam na človeka, ne na Boga, da se bo poročil z menoj. Če rodim otroka, računam, da ga bo njegov oče, ne Bog, pomagal preživljati. Je pa res, da bi mi vera v Boga dala upanje, da bo vse še v redu, ker bo Bog poskrbel za to. Tega pa nimam in dvomim, da bi krst to spremenil. Bi pa verjetno to spremenilo dejstvo, da bi mi doma vsak dan govorili, da Bog je.

  Veruješ v Boga, ne ljudi.

 128. Robert said

  @Žogca: ” … je meni mamina vera v resnici bližje.”

  Na splošno soditi je brez veze. Vsak razume sebe kontekstu sveta v katerem je odrastel in zaživel.

  Če bi bila verna (saj mogoče si, pa se s tem ne sprijazniš), bi verjetno ugotovila, da je dobro tako kot je, pa ne glede na to kaj si izbrala.
  Bog z vero predvsem nagovarja in ponuja odgovore ter ne šiva oblačil, da bi se po njih razlikovali med seboj. To delajo ljudje.

 129. asdf said

  robert “Če nič ne pogrešaš, potem nič ne rabiš. Tudi vere ne.”

  to ni odgovor na vprašanje, ampak mislim, da ta pogovor ne bo obrodil sadov – t.j. strinjanja…. np.

  @Žoga- spregledala nekrščenca, to sem mislil.

  @ robert- se strinjam, verjameš v boga, živiš pa z ljudmi (katerih dejanja in vera so včasih šibka).
  lahko noč vsem, verjamem (glej ga zlomka!, imam vero), da bomo vsi med nami mirno spali. čiste vesti- ta nam da mir in nasmeh, kadar razmislimo o svojih dejanjih. in na koncu samo to šteje. sanjajte!

 130. zogca said

  Ne strinjam se tem, da vera ponuja odgovore. Ponuja upanje, smisel in samo vero, ne pa tudi odgovorov. To pa vem, ker jaz sem hud firbec in sem mnogim vernikom zastavljala vprašanja. In vedno se je tam pri petem ali desetem zataknilo, da tega pa ne moremo vedeti, ampak moramo verjeti. Vedno je bilo tako. Če bi vera dajala odgovore, bi verjela mogoče tudi jaz. Ko pa mi ne znajo pojasniti tistega, v kar verujejo, potem pa …

 131. zogca said

  Štekam, mene je pekla vest zaradi neposlanega mejla in sem takoj pomislila na to.

  @Žoga- spregledala nekrščenca, to sem mislil.

 132. zogca said

  Zame smisel debate ni to, da obrodi strinjanje, ampak da si širimo obzorja. Jaz niti ne pričakujem, da bomo vsi mislili isto, pa čeprav bi napisali 10.000 komentarjev.

  ta pogovor ne bo obrodil sadov – t.j. strinjanja…

 133. Robert said

  @Žogca: “Jaz tega ne razumem.”

  Saj ni težko.

  Primer zahvale: Hvala ti dobri Bog, da si dal Žogco na mojo pot ali pa mene na njeno, da sva se pogovarjala o Tebi.

  Torej … zahvališ se Bogu za tiste, ki ti jih je dal in tiste, ki ti jih ni dal ali pa ti jih je vzel … verjameš v njegovo presojo in se ji prepustiš.

  In to je pravzaprav za moje pojme vse kar je o veri treba vedeti.

  Prav pa je, da ti to nekdo kaže s svojimi deli, z zakramenti, z življenjem Cerkve, te nagovarja z besedami … da se te ne polasti hudi duh.

 134. zogca said

  Robert, v bistvu sem mislila na stvari, ki so napisane v bibliji. Vse te nelogičnosti – ne znajo jih razložiti. Samo verujejo. Jaz tega ne morem. Hočem odgovore na nejasna vprašanja in ti odgovori ne morejo biti, da je treba preprosto verjeti.

 135. Robert said

  @Žogca: “Ponuja upanje, smisel in samo vero, ne pa tudi odgovorov.”

  Saj to je točno to.

  Kaj je pa lahko boljši odgovor od upanja?

 136. zogca said

  Mar ni to popolna rezigniranost???

  zahvališ se Bogu za tiste, ki ti jih je dal in tiste, ki ti jih ni dal ali pa ti jih je vzel … verjameš v njegovo presojo in se ji prepustiš.

 137. zogca said

  Strinjam se, to je največ. Da imaš upanje. Ampak … Za upanje je potrebno zaupanje. Na primer, banki ni dovolj, da upa, da bom jaz vrnila posojilo. Bo kar hotela jamstvo. V obliki poroštva, hipoteke, nečesa pač. Ker hoče vedeti, komu zaupa. Tako tudi jaz hočem vedeti, komu zaupam. In če mi ne znajo odgovoriti na najbolj temeljo vprašanje, kot je na primer, kako natančno se je zgodila ta oploditev Device Marije in mi rečejo, da moram pač verjeti …

  Kaj je pa lahko boljši odgovor od upanja?

 138. Robert said

  @Žogca: “Mar ni to popolna rezigniranost???”

  Kaj pa vem? Resigniranost je izguba upanja.
  Tu govorimo pa o tem, da upamo v Boga in s tem tudi v ljudi, ki nam jih je podaril.

 139. zogca said

  Rezigniranost je verjetno tudi to, da lahko kaj spremeniš sam. Če ti nekdo v življenje pošilja ljudi in ti jih potem jemlje … What’s the point? Zakaj bi se jaz trudila za nekoga, za nek odnos, če mi ga bo tako ali tako Bog vzel in bom jaz na koncu jokala, kot tudi sem, vse skupaj pa bo zavito v razlago, da je tako ali tako to najbolje? Ne, ni najbolje. Jaz menda vem, kaj je zame dobro. In če me je nekaj tako hudo bolelo, potem gotovo ni bilo dobro.

 140. zogca said

  Napaka. Rezigniranost je tudi to, da misliš, da ne moreš nič spremeniti sam oziroma … Potem pa sledi zgoraj napisano.

 141. Robert said

  @Žogca: “Za upanje je potrebno zaupanje.”

  Banke se stokrat zavarujejo, pa vseeno propadajo.

  Brezmadežno spočetje je pač zgledalo kakorkoli. Mene zraven ni bilo ampak jaz še vedno verujem v Boga.
  Ali so vse biblične razlage dobre, res ne vem. Pa tudi ne rabim vedeti. Bog v mojem življenju deluje in jaz mu zaupam, da me vodi po pravi poti tja kamor sodim.

 142. zogca said

  Jaz ne pravim, da ni lepo ali dobro verjeti. Pravim pa, da jaz na takšen način ne morem. Sem si pa v zadnjem času velikokrat zaželela, da bi obstajal pravičen Bog. S poudarkom na pravičen. To pa o propadanju bank … Poglej, moj oče je imel eno staro teto, zdaj je že pokojna. Ona je bila zame poosebljenje vernika. Ona je živela za Boga. In če je slučajno ta banka propadla … Hočem reči, če se je na koncu izkazalo, da na drugi strani ni ničesar … Pa saj, če ni ničesar, ona tega ni vedela, ker je bila mrtva.

 143. Janis said

  Janis, in če je botra dvajsetletno dekle, ki je neomadeževano, potem pa se izkaže, da je lezbijka? Ali pa se kasneje zaplete v zvezo s poročenim moškim? Kaj potem? Botra je že in tega za nazaj ne morejo spremeniti.

  Ja, to je pa pač bad luck 😀

  Velikokrat slišim tezo, da so verniki ali cerkveni dostojanstveniki pokvarili tisto čisto krščanstvo in da je krščanstvo kot ideja v osnovi dobro. Ampak ob tej tezi povsem spregledamo dejstvo, da je praktično vse, kar mi danes vemo o krščanstvu in celo o Jezusu, ustvarjeno s strani institucije. Institucija ni samo zlorabila krščanstva, ustvarila ga je. Kaj pa je krščanstvo kot ideja? Zbrika dobrih etičnih naukov, ki jih je povedal Jezus (pustimo ob strani, da se ob tem spet naslanjamo na zapise, ki so po najbolj širokosrčni razlagi nastali leta po Jezusovi smrti od ljudi, ki ga niti vsi niso osebno poznali)? Sijajno, ampak dobri etični nauki še niso vera. Je Jezus res govoril, da je Bog? Če ni, je fejk celotno krščanstvo in ni nikjer “ideje”. Če je, je bil res oz. bolj natančno, sem pripravljen to verjeti? Tukaj, na tem vprašanju se začne vera.

 144. Robert said

  @Žogca: “… What’s the point?”

  Preizkušnje so na svetu, ker je pač to še vedno svet, ne pa morda nebesa. Bog nam vedno naloži toliko kolikor zmoremo nesti.
  Verjamem, da si dobila težko breme, ampak si očitno prejela tudi moč, da ga nosiš.

  Poznam ljudi, ki samo jamtajo, pa jim nič ne fali. Poznam pa tudi take, ki res trpijo, pa se zahvaljujejo Bogu za vse kar jim daje v življenju, pa bi kdo rekel, da jih samo tepe.
  Pa ni res.
  Volja je velik Božji dar.

 145. Robert said

  @Žogca: “… ona tega ni vedela, ker je bila mrtva.”

  Torej je vedela več kot mi.

 146. zogca said

  Robert, na kakšni osnovi pa se ta bremena delijo? Pa ne bom zdaj o sebi, ker že tako ali tako preveč pišem o sebi. Poznam ljudi, ki so se jim zgodile tako hude stvari, da meni ni jasno, kako so sploh vdržali in preživeli, tako grozljive stvari. In potem poznam ljudi, ki se jim res nič slabega ni nikoli zgodilo. Na kakšen način je to pravično? Pa še to, tisti s tragedijami so vsaj po mojem mnenju boljši ljudje kot tisti, ki so uspeli preživeti zaviti v vato.

 147. zogca said

  Ne, ni. Če je umrla in na drugi strani ni ničesar, ni vedela nič. Jaz sem bila neštetokrat pod narkozo in vem, kako je videti, ko izginjaš. V trenutku izgineš in ni ničesar več. Jaz ne verjamem v nobene tunele, v nič. Ker ob vsem tem uspavanju nisem doživela nič takšnega. Preprosto izgubiš zavest in to je to.

  Torej je vedela več kot mi.

 148. zogca said

  Ne vem. Saj vi te stvari veste bolje od mene. Jaz vem, da je s križa klical očeta.

  Je Jezus res govoril, da je Bog?

 149. Robert said

  @Žogca: “Robert, na kakšni osnovi pa se ta bremena delijo?”

  E vidiš, tu pa jaz rečem samo, da Bog že ve kaj dela, pa tudi če nebi tega verjel, rezultat bi bil isti.

  Hvala za zanimivo debato in lahko noč.

 150. Janis said

  Mi poznamo Biblijo bolje od tebe. Glede resnice smo pa vsi na istem.

  Jezus je na križu prosil očeta, naj odpusti tistim, ki so mu to naredili. Klical je pa Boga. In tisti klic je molitev, to smo že obdelali, hehe 😀

 151. zogca said

  Hvala tudi tebi. Upam, da se nam še kdaj pridružiš v tej ali kakšni podobni debati. Lepo je bilo kramljati s teboj.

  Hvala za zanimivo debato in lahko noč.

 152. zogca said

  Torej je Jezus govoril, da je Bog, če ga je klical. Ali jaz česa ne razumem?

 153. asdf said

  “Zame smisel debate ni to, da obrodi strinjanje, ampak da si širimo obzorja. Jaz niti ne pričakujem, da bomo vsi mislili isto, pa čeprav bi napisali 10.000 komentarjev.”

  maš prav, ni namen strinjanje. ampak jaz menim, da si s tem ne širim obzorij. misli, da tudi izmenjava mnenj ne pripelje do poglabljanja razumevanja, ker slej ko prej zaidemo v področje dogmatskega.
  pred leti sem predlagal prijateljem vernikom, naj se strinjamo vsaj v tem, da se ne strinjamo. (aja, najbolj me je bolelo, da moj koker španjel, če obstaja posmrtno življenje, nima v njem prostora ob meni(glede na to, da nisem niti krščen, bova vseeno verjetno končala v istem breznu)).
  saj sem že enkrat napisal o dalaj lami in njegovih razmišljanjih o sreči- zelo pametno, argumentirano in nevsiljivo. … priporočam branje.
  moja filozofija o posmrtnem je preprosta- pa saj se v bistvu o tem pogovarjamo celi čas… živel bom pošteno, do sebe in drugih, pa bom že potem videl, kaj bo….
  noč ASDF

 154. Janis said

  Vse razumeš 🙂

  Jezus je sodeč po evangelijih nedvomno govoril, da je on božji sin, torej enak Bogu in tudi v grobem postavil tisto, čemur danes rečemo teorija o enem Bogu v treh osebah.

 155. Lynx said

  Mene vse skupaj spominja na antično zgodbo o oslovi senci, ali na znano Jurčičevo pripoved Kozlovska sodba v Višnji Gori, kjer so kozla, ki ni pojedel zeljne glave (vendar jo je hotel), za kazen po senci tepli, njegov gospodar pa, ki na žival ni dovolj pazil, je moral to z zavezanimi očmi gledati.

  Predvsem pa mislim, da se s pravniškim pristopom pri tej temi ne da daleč priti. Eno so zakoni, drugo je stvarnost. Sklicevati se na razna cerkvena prava je po moje absurd, ker vernih to ne zanima, neverni pa se nanje požvižgajo.

  Nesmiselno se mi zdi tudi ločevati versko od kakršnekoli druge svobode. Res je, da otroci imajo, oziroma bi morali imeti svoje pravice, vendar tu ne gre za pravice odločanja, kamor spada verska svoboda, ker jih enostavno niso sposobni razumeti. Kam bi prišli, če bi imeli majhni otroci pravico odločanja? Bi hodili vsi v šolo? Bi si umivali zobe? Kaj bi jedli? Vejetno le pice, pomfri in palačinke. Tu demokracija in liberalizem nimata kaj iskati, zato sta omenjena zakona, ki te pravice prenašata na starše, zelo umestna. Normalno pa je, da se s starostjo otrok razmerje spreminja. Tak bi bil moj odgovor na vprašanje za milijon dolarjev.

  Pojem “ožigosanje”, pomeni nekaj slabšalnega ali sramotnega. Res ne vem, kakšne negativne posledice lahko ima krst za kogarkoli. Predvsem gre za simboliko. In prav ta simbolika nekatere tudi najbolj moti.

  “Kaj je bistveno? Biti dober človek ali se držati njihovih nesmiselnih reglcov?”
  Ogromno pravil je nesmiselnih, vprašanje pa je zastavljeno tako, kakor da so nesmiselna vsa. Vsak pameten duhovnik ti bo odgovoril, da je važnejše biti dober človek, ker je to hkrati tudi eden izmed glavnih reglcov taiste institucije.

  Kolikor jaz vem, cerkveno pravo ne predvideva nobenih kazenskih sankcij, ne za svoje člane, še manj za ostale.
  Predvsem se mi pa zdi delitev na vernike in nevernike, kdo je boljši in kdo je slabši, kdo je krščen in kdo ni, kdo je odgovoren in kdo neodgovoren, nesmiselna.

 156. Janis said

  Kolikor jaz vem, cerkveno pravo ne predvideva nobenih kazenskih sankcij, ne za svoje člane, še manj za ostale.

  Pa jih, seveda znotraj svoje lastne skupnosti.Seveda lahko rečeš, da so zakoniki bullshit in v praksi zaživijo po svoje. Ni važno izvajanje, važen je vpogled v vrednostni sistem.

 157. zogca said

  Janis, in če jaz rečem, da sem božja hči in da je moj oče Bog? Tako pristanem v Polju. Ali pa če rečeš, da me je Sveti duh oplodil? Enako, Polje.

 158. zogca said

  Pekel???

  Kolikor jaz vem, cerkveno pravo ne predvideva nobenih kazenskih sankcij, ne za svoje člane, še manj za ostale.

 159. Janis said

  Imaš rajši križ kot Polje? 😀

  V Polju ti ne bi bilo kaj prav zelo hudega, križanje je pa sigurno ena izmed top 10 stvari v življenju, ki se jim je RES dobro izgnit.

 160. zogca said

  Enako. In če Bog je, sem prepričana, da bom prej prišla v nebesa kot tisti verniki, ki so sicer redno pri maši, življenje pa si popestrijo s tem, da nagajajo drugim ljudem.

  moja filozofija o posmrtnem je preprosta- pa saj se v bistvu o tem pogovarjamo celi čas… živel bom pošteno, do sebe in drugih, pa bom že potem videl, kaj bo….

 161. zogca said

  Boljše od križa je gotovo v Polju, pa vseeno ne bi. Preferiram neko drugo ljubljansko občino. 😉

  V Polju ti ne bi bilo kaj prav zelo hudega, križanje je pa sigurno ena izmed top 10 stvari v življenju, ki se jim je RES dobro izgnit.

 162. zogca said

  Že prejšnji teden sem pisala, da grem na obisk k enemu župniku in ga bom vprašala o teh stvareh. Kaj je pomembnejše, kaj je greh in podobno.

  Vsak pameten duhovnik ti bo odgovoril, da je važnejše biti dober človek, ker je to hkrati tudi eden izmed glavnih reglcov taiste institucije.

 163. Janis said

  Boljše od križa je gotovo v Polju, pa vseeno ne bi. Preferiram neko drugo ljubljansko občino.

  Sicer jih je pa že toliko pred tabo govorilo, da so božji sin/hči, da je to ratalo že napol normalno. Po moje še za v Polje ne bi tako hitro kvalificirala.

  Stari Judje žal niso imeli takega smisla za demokracijo.

 164. zogca said

  V oddaji Preverjeno so nekaj let nazaj imeli eno, ki je trdila, da nosi božjega otroka. Cela Slovenija se je delala norca iz nje, nihče pa ji ni verjel.

 165. Janis said

  No, ubili je pa tudi niso. Tako da moraš priznat, da je v današnjem času vseeno lažje biti božji sin ali nositi bbožjega otroka kot včasih 😀

 166. zogca said

  Vsekakor. Jaz zasluge za to pripisujem pravu. :mrgreen:

 167. Janis said

  Misliš, da bi danes kakšen Slovenec res ubil nekoga, ki bi se razglašal za božjega sina/hčer, če se ne bi bal zakona in policije?

 168. webmaher said

  Žogca piše: Že prejšnji teden sem pisala, da grem na obisk k enemu župniku in ga bom vprašala o teh stvareh. Kaj je pomembnejše, kaj je greh in podobno.

  Pol pa mene lohka še v cerkev pelješ in narediš dva dobra dela :mrgreen:

 169. Lynx said

  Ne moreš se bati pekla če ne verjameš v onostranstvo.

  “In če Bog je, sem prepričana, da bom prej prišla v nebesa kot tisti verniki, ki so sicer redno pri maši, življenje pa si popestrijo s tem, da nagajajo drugim ljudem.”

  Zakaj se potem sekiraš? Zakaj vsa ta vprašanja?
  Rekel bi, da želiš dokaz, da imaš prav. Težava je le ta, da ga ne moreš dobiti, kakor ga ne more dobiti nihče.

 170. zogca said

  Mogoče ne ravno božje hčere, mogoče pa koga more close to home, Janis. Ali kakšen drug nezaželen element. Marsikaj bi se delalo, če ne bi bilo zakona in policije? Marsikaj se dela že ob zakonu in policiji. Kaj misliš, da zdaj sporočijo, da so vrata Emporiuma odprta, nikjer ni varnostnika in kamer??? Misliš, da bi zjutraj tam ostale ene same kavbojke???

 171. zogca said

  Kje je logika, da nekrščeni krščene vodijo v cerkev? To sem že enkrat počela, pa ni hotel iti. V bistvu meni ni šlo zaradi cerkve, hotela sem narediti veselje njegovi zelo verni mami, ampak zaman. Nisem ga uspela zvleči na polnočnico. Rekel mi je, naj grem sama. Potem sva pa oba obležala pred tevejem, če se dobro spomnim.

  Pol pa mene lohka še v cerkev pelješ in narediš dva dobra dela

 172. zogca said

  Katera, ta o verski svobodi? Ta nikakor niso in ne morejo biti povezana z mojimi nebesi ali peklom. Ta župniku? Ker Želim slišati, kako ti ljudje gledajo na nekatere stvari, ki jih počnejo verniki.

  Zakaj se potem sekiraš? Zakaj vsa ta vprašanja?

 173. webmaher said

  Seveda je logika: ti bi sedaj rada šla, jaz pa se sedaj že malce bojim, ker toliko časa nisem šel…

 174. Janis said

  Mogoče ne ravno božje hčere, mogoče pa koga more close to home, Janis. Ali kakšen drug nezaželen element. Marsikaj bi se delalo, če ne bi bilo zakona in policije?

  Vem. Nezaželenih elementov je dovolj. Navsezadnje tudi jaz, saj vem, kako je, če te tepejo samo zaradi tega, kar si. Ampak vidiš, jaz dejansko mislim, da bi bili v Sloveniji brez policije in zakona precej bolj ogroženi drugi kot pa nekdo, ki bi trdil, da je božji sin ali ženska, ki bi trdila, da je zanosila s Svetim Duhom. Ker je to enostavno področje, ki nikjer več ne razburka močnih čustev. Če bi fanatični slovenski vernik koga ubil, bi prej mene kot fejk Jezusa.

 175. zogca said

  Ne boj se, Webmaher, Bog te čuva. 😉

 176. zogca said

  Saj, zato pa sem napisala more close to home. Kakorkoli že, vsi imamo pravico živeti in zato je prav, da imamo zakone, policijo in sodišča. Kar pa se fejk Jezusa tiče … Mar ne bi bila to žalitev za vernike in norčevanje iz vere?

  Navsezadnje tudi jaz.

 177. webmaher said

  a veš kako pravijo, ta Bog si ti Žogca 😉

 178. webmaher said

  ej Janis zdaj pa ne pretiravej, tolk fanatikov pa zaenkrat še ni pri nas, ki bi te kar ubili…

 179. Janis said

  MIslim, da je za današnjega slovenskega vernika resna žalitev vere predvsem umetnost, ki posega na področje vere. Fejk Jezusa bi imeli za psihično moteno osebnost prej kot za žalitev.

 180. zogca said

  Ti pa mene že malo preveč po božje častiš. Jaz sem zadnje čase bolj navajena na kurcanje in mi je kar malo neprijetno. 😳

 181. zogca said

  Se mi zdi, da podcenjuješ fanatizem. In vedno je dovolj eden.

  ej Janis zdaj pa ne pretiravej, tolk fanatikov pa zaenkrat še ni pri nas, ki bi te kar ubili…

 182. Janis said

  ej Janis zdaj pa ne pretiravej, tolk fanatikov pa zaenkrat še ni pri nas, ki bi te kar ubili…

  Govorili sva o situaciji, kjer ni zakonov in policije 😉 Ne, pri nas hvalabogu ni fanatikov, ki bi ubijali KLJUB zakonom in policiji. So pa kje drugje v današnji EU, kjer sicer zaenkrat tudi še ne ubijajo, pretepajo pa.

 183. zogca said

  Janis, kaj se zgodi z jezikom, ko človek do konca dehidrira? Medicinsko vprašanje. In kaj z urinom oziroma mehurjem? Hvala.

 184. zogca said

  V Srbiji, na primer, so imeli strašno pretepanje in dobesedno izredne razmere, ko je bila nekaj let nazaj parada ponosa. To je bilo grozljivo policiji navkljub. Kaj bi šele bilo brez policije?

 185. webmaher said

  Žogca do tega res lahko še pride, če se bo kriza poglabljala, kar je seveda še kako dobro za vsako vero…
  po božje da te častim, no toliko daleč pa še nisva 😉

 186. Janis said

  Kako misliš, kaj se zgodi z jezikom? 😀 Ne razumem te 😀

  Ja, v Srbiji je bil masaker. Ampak mene niso hoteli pretpsti tam. In tudi ni bilo na paradi.

 187. webmaher said

  Žogca in zakaj je bilo tako v Srbiji…mislim da oba veva odgovor…

 188. zogca said

  Bom drugače vprašala. Je res, da jezik tako nabrekne, da poči? Je res, da urin postane tako koncentriran, da razhžre mehur?

 189. webmaher said

  pardon Janis, mislim da tudi ti veš odgovor in nad tem bi se sedaj moral zamisliti vsi, ker če bo šlo tako naprej…ni daleč dan

 190. zogca said

  Ker so hudi homofobi??? Moji so, ampak kar se pa enih stvari tiče, niso najbolj toleranten narod.

  zakaj je bilo tako v Srbiji…mislim da oba veva odgovor…

 191. webmaher said

  Žogca kaj naju pa zdaj strašiš s takimi vprašanji….

 192. zogca said

  Nisem vaju hotela strašiti. Vprašanje je teoretično. Nekaj sem brala o dehidraciji, pa se mi zdi noro, da pomanjkanje vode v organizmu dejansko povzroči tako hude stvari in tako strašno smrt. Ni pa to povezano ne z vero ne s homofobi.

 193. webmaher said

  Žogca homofobija mislim da tu nima prevelikega vpliva…ampak težka situacija ko se večina težko prebija iz dneva v dan po drugi strani maš pa ker ene turbo bogataše…in pol se seveda ljudje izživljajo nad najbolj nedolžnimi…nič novega…

 194. zogca said

  Ne vem, ne vem. Ker če je to razlog, potem bi lahko šli na Strahinjića bana razbijat džipe. Pa ne gredo, ampak so šli na parado. Tako ali tako pa jih je večina bila navijačev, torej huliganov. Oziroma se je zadeva začela v njihovi organizaciji in še ponosni so na to.

 195. Janis said

  Glede dehidracije: ja, dejansko so lahko tako hude posedice, če je dehidracija huda, jezik zateče do meje bolečine, produciranje urina se praktično ustavi – glede razžiranja mehurja bi sicer obdržala malo rezerve, ker čeprav je res, da so nerazredčeni sekreti agresivni (kar veste sami, če greste lulat takrat, kadar ste malo dehidrirani), to ni problem, ki bi ga res lahko opazil – tvoj hud problem v tej fazi je delirij in kasneje koma.

 196. webmaher said

  Žogca a veš od koga so džipi pa mercedesi pa audiji…no huligani bi lahko tut to nardili, ampak zakaj, če majo nekaj “lažjega” pred sabo…

 197. zogca said

  In vse to se lahko zgodi, če naprimer dojenčka z visoko vročino pustiš dehidrirati? Predvidevam. Sploh si ne bi mislila, da je dehidracija tako huda reč. Hvala za odgovor. Ne bom več strašila s takšnimi vprašanji, obljubim. In kmalu bom odžogcala do postelje. Res smo ponočnjaki.

 198. zogca said

  Večina jih je od teh turbo bogatašev, na katere praviš, da so alergični. Tam na Strahinjića bana oziroma tako imenovani Silikonski dolini jih je na tone. Že res, nekateri so bili zasluženi tudi pošteno s športom in petjem, večina pa ne.

  a veš od koga so džipi pa mercedesi pa audiji

 199. Janis said

  Ajde, homofobija v obliki nasilja je seveda velikokrat posledica neke neperspektivnosti v družbi. Ampak to, koga udarit, je pa zmeraj kulturno pogojeno – če lahko temu rečeš kultura :mrgreen:

 200. zogca said

  Srbija resnično ima toliko težav, da bi homoseksualci po težavnosti morali biti nekje na predzadnjem ali zadnjem mestu. 😉

 201. webmaher said

  Janis kultura je na najnižji točki saj veš kdaj…ja in Žogca zakaj si mi naštela jih saj oba veva, torej huligani uporabljajo tut mal možgane aneda in bes je najlažje stresti na “manj močne”, saj se štekava kaj Loptica 😉

 202. webmaher said

  ajej, Žogca je dočakala dvestoto, šta če njoj Bjelo dugme sa Doživjeti stotu, kad Loptica ima već dvjestotu :mrgreen:

 203. zogca said

  Ne bi tega pisala, če ne bi poznala par njihovih huliganov in vem, da oni imajo akcije takšne in drugačne. In tisti nemiri ob osamosvojitvi Kosova. In peti oktober. Povsod so bili glavni. Pa tudi ob tej paradi so bili. To je dejstvo.

 204. zogca said

  Žogca bo odskakala spat, ker mora zjutraj zgodaj vstati. Če ji bo sploh uspelo. 😉

 205. Janis said

  In vse to se lahko zgodi, če naprimer dojenčka z visoko vročino pustiš dehidrirati?

  Dojenčki so najbolj rizični za dehidracijo (tudi če starši niso malomarni) in se tudi dehidracije najbolj bojimo ravno pri njih. Ker so majhni, dehidrirajo veliko hitreje od najstnika ali odralega, zato so vse okužbe, ki za sabo potegnejo bruhanje in/ali driskanje, zanje zelo nevarne.

 206. webmaher said

  Žogca kdaj pa naj bi morala vstati, jaz bom ob nekje pol desetih 😉

 207. webmaher said

  No lahko nočko obema 😉

 208. zogca said

  Ob sedmih sem morala biti v luftu. 😦

 209. PRABABI said

  Žogcaaaaaaaaaaaaaaa!

  To je pa rekord, komaj sem se prebila skozi in to zelo površno brala.
  Danes sem.
  Lep dan!

 210. zogca said

  Ni rekord, Babi, kje pa!!! Tale objava https://zogca.wordpress.com/2009/01/06/se-o-gorecem-ticu/ je imela 410 komentarjev. Pa še kar nekaj jih je bilo čez 300. Smo pa pridni, o tem sploh ni dvoma.

  Lep dan tudi sebi.

  Pazi na zdravje. Okoli mene so vsi nekaj prehlajeni. Ali bolje, moji so prehlajeni, niso pa okoli mene.

 211. Aleš said

  Žogca, sam se zavzemam, za to, da se otroke nese h krstu. Prav tako kot sem tudi za to, da se jih nauči “zavezati čevlje” (simbolna govorica za razne spretnosti), vpiše v šolo (umski razvoj) in sem za to, da se jih spodbuja k učenju matematike, čeprav bi se oni raje odločili za ne.

  Duhovni razvoj vsakega posameznika je prav tako pomemben kot karkoli drugega (telesni, umski, socialno-odnosni razvoj). Jaz kot katolik poskrbim za zdrav duhovni razvoj otrok pač v okviru Katoliške cerkve. Moje izkušnje: Noben od odraslih otrok mi tega dejanja še ni očital (in tudi pri drugih ne poznam nobenega primera), nasprotno – v teh težkih časih, ko se veliko ljudi sprašuje o smislu svojega bivanja – so mi otroci iskreno hvaležni.

  Odprla si odlično temo.

 212. zogca said

  Hvala, da si pohvalil temo. Predvsem sem vesela, da se kljub kočljivi temi lepo in prijazno pogovarjamo, pa čeprav se ne strinjamo. Takšne teme se znajo prepogosto preleviti v pljuvanje, k sreči se to ni zgodilo. Jaz osebno poznam en primer očitanja, ampak ne toliko povezanega s tem, da so ga naredili za katolika, četudi on to ni hotel. Bolj v smislu “zakaj ste me morili s tem”.

 213. Aleš said

  Ja, tvoj blog je odličen: odpiraš zanimive teme, veliko odlične poezije, estetski, …

  Sam se velikokrat ne strinjam s tvojimi pogledi (vsega ne morem komentirati), pa vidim, da sem dobrodošel tudi z drugačnim pogledom. Hvala za to izkušnjo.

  Lep dan!

 214. zogca said

  Absolutno. Tega nisem nikoli napisala, ker sem predvidevala, da ste opazili (in res ste). Na mojem blogu so dobrodošli vsi, ki se znajo lepo pogovarjati in ne žalijo sogovornikov. Jaz si celo ne želim, da bi pisali samo ljudje, ki se strinjajo z menoj. Kakšen dolgčas bi šele bil na tem svetu, če bi vsi mislili enako. In kot sem že zgoraj napisala, jaz smisla takšnih debat ne vidim v tem, da bi na koncu vsi morali misliti enako. Saj tudi ne bomo. Smisel je v tem, da skušamo razumeti drug drugega. In če tega ne moremo, vsaj spoštovati razmišljanje drugačemislečih. Vedno si dobrodošel. 😉

 215. webmaher said

  Aleš, saj kaj bi ti pa otroci to očitali, če pa je to takorekoč pri nas normalno in teoretično cerkev ne uči nič slabega, prej nasprotno – tudi jaz jim nič ne očitam-morda samo to da sem moral v nedeljo zjutraj k maši hodit 🙂
  ampak, da bi bil zaradi tega kaj bolj duhoven ne vem…

 216. zogca said

  Saj cerkev res ne uči nič slabega. Vendar pa žal velik del ljudi, ki hodijo v cerkev, ne živijo tistega, kar tam slišijo. Pa zdaj ne mislim reglcev, o katerih smo včeraj razpravljali. Ampak to, da si dober človek.

 217. zogca said

  Še malo glasbene spremljave!!!

  Jeff Buckley – Hallelujah

 218. webmaher said

  Tako je Žogca, šteje samo to da si dober človek ampak zato je obisk cerkve premalo, še posebno če rataš fanatik ali povedano drugače, če ne razmišljaš s svojo glavo in opazuješ kaj se v resnici dogaja…

 219. zogca said

  Moja najboljša prijateljica je globoko verna. Ona je resnično srčno dobra. Moja nekdanja bodoča tašča je globoko verna. Ima tako dobro srce, da je to nemogoče opisati z besedami. Skratka, jaz poznam prečudovite vernike. Poznam pa tudi takšne, za katere lahko rečem, da so ljudje brez srca in jih ne zanima nič drugega kot lastna rit in lastni užitki.

 220. webmaher said

  Milk & Honey – Halleljuah malo bolj poskočna za Žogco in njenega poštarja, ki se je zgleda zgubu :mrgreen:

 221. Aleš said

  Webmaher: Otroci, ne samo, da mi nič ne očitajo – hvaležni so mi. Vsekakor to da hodiš v cerkev ni dovolj. Tako kot ni dovolj, da imaš dobre knjige na knjižni polici in se jih ne pritakneš. Treba jih je prebrati (pa ne samo na hitro), premišljevati, ozavestiti. Prav tako je treba, da vsakdo (tudi vernik seveda) dela na sebi in se stalno trudi za dobro. To ni lahko in zahteva veliko napora. Meni maša pri tem pomaga, daje moči in spodbude.

  Žogca: Hvala za primere dobrih vernikov, ki jih poznaš. Iz medijev se včasih zazdi, kot da takih ljudi ni.

  Tako kot povsod, so tudi med verniki slabi ljudje. Kar veliko je takih, ki samo “igrajo” vernike, pa ne verujejo resnično v odrešenje in njihova dejanja sploh niso v skladu z načeli, ki izhajajo iz Svetega pisma (nekateri ga sploh ne prebirajo).

  Vsekakor pa “duh veje, kjer hoče” in prav gotovo veje tudi tu 🙂 na tem čudovitem blogu.

 222. trnovčanka said

  Kako ste pridno tole načvekali.

  Kasneje se spravim brat. 😀

  Sem pa svoje mnenje o tej temi napisala že nekje drugje, par dni nazaj. Torej, jaz mojih otrok ne bom krstila, ko in če bodo pa sami začutili potrebo po tem, da pripadajo kakšni verski skupnosti, jim bom pa pustila povsem proste roke. Pa naj bo krščanska, židovska, muslimanska oz. katerakoli religija.

  Branila oz. odsvetovala bi samo kakšne temne sekte, kjer se ukvarjajo z raznimi žrtvovanji, črno magijo in podobnim negativizmom.

  Je pa moja mati pri svojih 50ih letih izvedela, da je krščena, ko je njena babica na smrtni postelji priznala, da jo je nesla krstit v odsotnosti in nevednosti njenih staršev, medtem ko so oni na polju pobirali krompir. Grem stavit, da ni osamljen primer.

 223. webmaher said

  Aleš, zdaj si pa vse povedal, podpis 🙂

 224. webmaher said

  Trnovčanka, ja ni edini primer “pobiranja krompirja”, na kmetih se je to kr dogajalo, itak je blo to takorekoč usput…boš pa morala kr rokave zavihat, da boš vse prečekirala 🙂

 225. Boom said

  Robert:

  “Saj ni težko.

  Primer zahvale: Hvala ti dobri Bog, da si dal Žogco na mojo pot ali pa mene na njeno, da sva se pogovarjala o Tebi.

  Torej … zahvališ se Bogu za tiste, ki ti jih je dal in tiste, ki ti jih ni dal ali pa ti jih je vzel … verjameš v njegovo presojo in se ji prepustiš.

  In to je pravzaprav za moje pojme vse kar je o veri treba vedeti.

  Prav pa je, da ti to nekdo kaže s svojimi deli, z zakramenti, z življenjem Cerkve, te nagovarja z besedami … da se te ne polasti hudi duh.”

  Za nekatere pač to ni dovolj, kar je popolnoma legitimno tudi z božjega vidika (če že vanj kdo verjame)

  Kar pa se tiče zadnjega odstavka, kaj naj bi s tem bilo mišljeno? Da smo vsi izven (verjetno se ve katere) cerkve bolj nagnjeni k slabemu ali kar po defaultu slabi? Ker če je to, potem je to skrajno ponižujoč odnos do drugače mislečih in bojim se da vsaj potihem legitimen s strani uradne RKC, saj se velikokrat na to vsaj namiguje, če ne že kar na glas govori. Potem pa se čudite, če nekomu zavre in na nestrpnost odgovarja z nestrpnostjo.

 226. Boom said

  Žogca:

  “Za upanje je potrebno zaupanje. Na primer, banki ni dovolj, da upa, da bom jaz vrnila posojilo. Bo kar hotela jamstvo. V obliki poroštva, hipoteke, nečesa pač.”

  Verjela ali ne, velja to tudi za vatikansko 😉

 227. zogca said

  Ne se kregat, pliz!

 228. Lynx said

  Ne morem se znebiti občutka, da smatraš verujoče za nadljudi, oziroma za take, ki se imajo za nadljudi.
  Pravila RKC naj bi bila smernice, ki naj bi njenim članom pomagale. Zaželjeno je, da se jih držiš, če pa ne, sam nosiš odgovornost. Iluzorno bi bilo pričakovati, da se jih bodo vsi stoprocentno držali, je pa to velik adut drugačemislečih.
  Sem ti že zapisal, da je to podobno, kot če bi od tebe pričakovali, da se boš stoprocentno držala recimo cestnoprometnih predpisov, če pa tega ne zmoreš, nimaš na cesti kaj iskati.

 229. webmaher said

  za banko in RKC velja eno in isto: nikoli jima ni dovolj, nikoli…

 230. Aleš said

  Webmaher: Tole je pa po moje odmik od Žogcine želje po prijaznem pogovarjanju. Zelo pavšalna in žaljiva ocena. Pravzaprav za obe instituciji…

 231. Boom said

  Nisem prepričan, da je kjerkoli v evangelijih sam omenja svojo božjo naravo, še manj kdo je njegov oče. Bi pa bilo zanimivo vedeti na kašne načine vse se da prevesti dele, kjer se sklicuje oz. kliče Očeta. Njegova boćja narava je bila kar lepo izglasovana oz. sprejeta na nicejskem koncilu (ko je bilo zavrnjeno arijanstvo)

  Janis:

  “Jezus je sodeč po evangelijih nedvomno govoril, da je on božji sin, torej enak Bogu in tudi v grobem postavil tisto, čemur danes rečemo teorija o enem Bogu v treh osebah.”

 232. zogca said

  Absolutno. Moja najboljša prijateljica – to je tako velika ljubezen, da sploh … In moja bivša bodoča tašča. Meni solze stečejo po licu, ko se spomnim nekaterih stvari. Kako je dvanajst ur sedela ob moji postelji, ko sem čakala na operacijo in kako je potem ob dveh zjutraj čakala pred operacijsko dvorano, ker me je hotela objeti, ko bo konec. Potem je bilo še cel kup drugih stvari, prav tako srčnih in dobrih. Res, kar solze so mi stekle po licu, ko sem se spomnila njene dobrote. Jim bom zdaj poslala en sms, da mislim nanjo. Obe sta srčno verni. Moja prijateljica od nekdaj, od otroštva, moja bivša bodoča tašča pa od študentskih let dalje, takrat se je krstila, ker sicer izhaja iz neverne družine.

  Hvala za primere dobrih vernikov, ki jih poznaš. Iz medijev se včasih zazdi, kot da takih ljudi ni.

 233. zogca said

  Res je. Še nikoli se na tem blogu nismo skregali in pliz, naj tako tudi ostane. Zato sem zgoraj napisala poboldano prošnjo, da se ne kregate.

  Tole je pa po moje odmik od Žogcine želje po prijaznem pogovarjanju.

 234. zogca said

  Moj oče sicer ni s kmetov, je iz Ljubljane, je pa res, da njegov oče ni vedel za krst. Ampak moj oče se ne obremenjuje in tudi njegov oče se takrat ni. Sem prav vprašala, ali je bil jezen, ko je izvedel. Pa ni bil.

  ni edini primer “pobiranja krompirja”, na kmetih

 235. zogca said

  Poznala sem družino, ki je imela hudeeeee težave, ko je sin postal član Hare krišna. Pa ne gre za neko temno sekto, ampak se je popolnoma izgubil. Nehal je hoditi v srednjo šolo, služba mu ni padla na pamet, domov je prišel dvakrat na mesec, “blodil” je okoli in starši so bili povsem iz sebe. Kako se je zgodba zaključila in kaj je danes s tem fantom, pa ne vem.

  Branila oz. odsvetovala bi samo kakšne temne sekte, kjer se ukvarjajo z raznimi žrtvovanji, črno magijo in podobnim negativizmom.

 236. zogca said

  Pravi vernik, tisti v srcu, ne bo imel poniževalnega odnosa do drugih. Jih pa poznam, da, tudi takšni, ki mislijo, da so nekaj več zaradi vere. Celo enega takšnega “poznam”, ki mi je rekel, da jaz nimam pravice govoriti o Bogu, ker nimam zakramentov. Kako omejen moraš biti, da kaj takšnega izjaviš, je pa druga stvar. Ampak ta človek je zame tako ali tako vernik samo na papirju, ker njegova siceršnja dejanja kažejo, da je vse prej kot to.

  Ker če je to, potem je to skrajno ponižujoč odnos do drugače mislečih.

 237. Boom said

  @Aleš

  glede na to, kar pišeš, potihem upam, da mi boš ti lahko razložil zakaj duhovni razvoj in verska vzgoja otrok brez krsta nista možna?

 238. zogca said

  Kdor se bo kregal, ga čaka takšna http://www.abracadabrasuperstore.com/images/leg%20avenue%20costumes/circus/images/circus%20ringleader%20whip_jpg.jpg Žogca!!! :mrgreen:

 239. webmaher said

  jaz se kregat res ne mislim, ampak Aleš če se ti to zdi v redu kako laufa “ameriška ekonomija”, ki je pripeljala do te recesije seveda z zelo skritim namenom “imeti vse pod kontrolo” podobno kot RKC…

 240. webmaher said

  Žogca take se te pa sploh ne bojim, čeprav sem katolik :mrgreen:

 241. Boom said

  @Žogca:

  že, že, vendar je nekaj podobnega velikokrat slišati tudi s strani članov institucije, ne le od vernikov.

 242. zogca said

  Webmaher, Žogce z bičem se moraš bati. 😉

 243. zogca said

  Boom, jaz o instituciji nimam za povedati preveč lepega, pa saj ti to veš. Ampak prav v tem je stvar. Zame dober vernik ne pomeni slepo poslušati nesmislov (kakršen je bilo tisto ekološko pucanje homoseksualcev), ampak misliti s svojo glavo in srcem. Kdo je zame vernik za spoštovanje? Če bi, teoretično, župnik rekel, da greš prebutat homoseksualca, zame ni pravi vernik tisti, ki ga bo poslušal in ga šel prebutat, ampak tisti, ki tega ne bo storil.

 244. Aleš said

  Dragi Boom, ne pravim, da duhovni razvoj in verska vzgoja brez krsta ni možna. Sta možna, vendar po mojem mnenju precej težja. Pri krstu otrok postane božji otrok in s tem dejanjem povabimo k vzgoji tudi Boga, pa tudi duhovnike, ki imajo lahko (poudarjam) lahko velik vpliv na dobro duhovno vzgojo otrok. Sam poznamm obilo predanih duhovnikov, resničnih zgledov.

  V enem prejšnih komentarjev sem pa rekel: “Jaz kot katolik poskrbim za zdrav duhovni razvoj otrok pač v okviru Katoliške cerkve.” In to je res. Prav nič me ne moti, če drugi poskrbijo za duhovno vzgojo kako drugače – samo da poskrbijo. Jim pa ne zavidam, če ostanejo sami pri tem.

 245. Aleš said

  Dragi Boom, ne pravim, da duhovni razvoj in verska vzgoja brez krsta ni možna. Sta možna, vendar po mojem mnenju precej težja. Pri krstu otrok postane božji otrok in s tem dejanjem povabimo k vzgoji tudi Boga, pa tudi duhovnike, ki imajo lahko (poudarjam lahko) velik vpliv na dobro duhovno vzgojo otrok. Sam poznamm obilo predanih duhovnikov, resničnih zgledov.

  V enem prejšnih komentarjev sem pa rekel: “Jaz kot katolik poskrbim za zdrav duhovni razvoj otrok pač v okviru Katoliške cerkve.” In to je res. Prav nič me ne moti, če drugi poskrbijo za duhovno vzgojo kako drugače – samo da poskrbijo. Jim pa ne zavidam, če ostanejo sami pri tem.

 246. webmaher said

  Če mi je Bog namenil Žogco z bičem ali brez tako mora biti in Bog že ve zakaj 😉

 247. Aleš said

  Se oproščam za dvakratni vnos. Pomota.

 248. zogca said

  Tole je iz biblije: “Obrazu daje podobo človeško srce, bodisi v dobro bodisi v hudo.” S tem se jaz strinjam.

 249. webmaher said

  Aleš, večina staršev danes dela po cele dneve in otroci so v mnogih primerih prepuščeni ulici in stega stališča gledano je veliko bolje da bi hodili k verouku magari vsak dan…ne vem koliko staršev tudi duhovno vzgaja, mislim, da še kaznovati ne znajo pravilno in potem otroci mislijo da lahko delajo kar hočejo…

 250. zogca said

  Zame je pomembna vzgoja, ki pa ni nujno duhovna. Jaz nisem razumela, zakaj je potrebna duhovnost, da bi nekoga naučil, da mora biti srčen, sočuten, odgovoren do soljudi in podobno.

 251. webmaher said

  Žogca podpis 😉
  če ima kdo kontraargumente z besedo na dan 🙂

 252. Aleš said

  Webmaher: Tule se pa popolnoma strinjava. Zato tudi pravim, da ne bi bil rad na mestu tistega, ki ostane sam pri vzgoji otrok. Sam se trudim in zaupam v božjo previdnost. Tisti, ki ve kako težko je danes vzgajati otroke, tega prav gotovo ne bo prepustil ulici in tudi ne samo šoli, ki se je do nedavnega deklarirala za “šolo, ki ne vzgaja”.

 253. zogca said

  Mene, na primer, je oče učil odgovornosti na naslednji način https://zogca.wordpress.com/2008/04/08/polna-skleda/ in mi je bilo njegovo sporočilo kristalno jasno!

 254. zogca said

  Aleš, bognedaj otroka prepustiti ulici, to pa ne. Že v mojih časih so tisti, ki so bili prepuščeni ulici, zabredli. Zdaj je to samo še huje, veliko huje. Ko jih vidim v mestu pijane, zadete in popolnoma zavožene, si mislim … Kakšna škoda? In kako to starši ne vedo???

 255. Aleš said

  Žogca: Sem prebral. Zanimiv človek je tvoj oče. Takih je sedaj (pre)malo. Evo kako je sedaj: http://www.edusatis.si/preprostost/otroci-vladajo-starsem

 256. Aleš said

  Žogca: Seveda ne ulici, praviš. Se strinjava. Otroke, ki jih pravzaprav vsi deklarativno priznavamo za naše “največje bogastvo”, pa vzgaja ulica. Tega je sedaj zelo veliko – ker smo postali grabežljivi. Nimamo in nimamo dovolj – materialnih dobrin. Prav zato veliko staršev dela (ne vsi!) po cele dneve. Marsikomu ne bi bilo treba.

  Sedaj grem malo pogledati svoje otroke, če jih morda ne vzgaja ulica…

 257. Boom said

  Zanimivo. Prav od vernikov sem največkrat slišal, da lažja pot ni nujno tudi prava 😉 Kako je z “božjimi otroci” sem že malo višje napisal. Ni problem toliko krst kot versko znamenje, temveč kot (neprostovoljna) pripadnost skupnosti, ki je dolžna v bistvenih vprašanjih in načelih pokoravati se odločitvam institucije. Problem krsta z verskega vidika vidim le v pomenu, ki ga pravila RKC maličijo, katoliki pa, kot da ste dolžni prednostno upoštevati Katekizem in Kompendij, razne okrožnice ipd in to daleč pred evangeliji.

  Dragi Boom, ne pravim, da duhovni razvoj in verska vzgoja brez krsta ni možna. Sta možna, vendar po mojem mnenju precej težja. Pri krstu otrok postane božji otrok in s tem dejanjem povabimo k vzgoji tudi Boga, pa tudi duhovnike, ki imajo lahko (poudarjam) lahko velik vpliv na dobro duhovno vzgojo otrok. Sam poznamm obilo predanih duhovnikov, resničnih zgledov

 258. zogca said

  Zanimivo. Pa še Neža Maurer. Saj veš, da sem občudovalka na kubik. In res. “Ne vem, ni mi jasno, zakaj so starši tako predali oblast otrokom. Ne zdi se mi pošteno. To je tako, kot če nekoga, ki ni sposoben ali dorasel, postavijo za predsednika ali cesarja.” Pa da ne bo pomote, mene je oče fajn razvajal, jaz res sem razvajena do konca, pa tudi zelo prijateljski odnos je imel z menoj (mama je bila bolj stroga), ampak ko pa je on rekel, da je nekaj zares, sem jaz vedela, da je zares. Še danes je tako. Ko sem se zadnjikrat pojavila tam, da smo šli skupaj v mesto, sem zamudila eno celo uro. Mama je pridigala od tod do večnosti. Oče pa je samo rekel, da naslednjič, ko bom zamudila več kot petnajst minut, njega ne bo, ker bo šel sam. In jaz prekleto dobro vem, da tako tudi bo. Sicer pa je bilo pri nas tako, moja mama je vztrajala pri nešteto stvareh in se je ukvarjala z nešteto stvarmi in je to letelo mimo mene, ker vsega preprosto nisem mogla poloviti. Oče je vztrajal pri nekaterih stvareh in te sem si zapomnila za vedno. Je pa z mojim očetom tako. On bo na prijaznost dal marsikaj, da ne rečem vse. Na jezikanje in nesramnost pa – NIČ. In neka meja nekje mora biti. Kot sem zgoraj pisala za zapite in zakajene. Če bi jaz takšna prišla domov, ne morem si misliti, da bi to lahko skrila. Enkrat, dvakrat, tretjič pa več ne. Če pa nihče ne vstane iz postelje, da bi videl, v kakšnem stanju je otrok, ko pride ob treh ponoči domov, potem pa res – res ne vedo.

 259. webmaher said

  Aleš, večina vseeno dela da sploh preživi-pri tem je najbolj žalostno to, da nekateri ne morejo normalno živeti niti z nadpovprečno plačo, čeprav so skromni…

 260. zogca said

  Aleš, le pojdi preverit. Pa da ne boš mislil, da jaz pod ulico mislim dvorišče (ki je bilo tema pred kratkim). Nobeneden izmed otrok iz mojega bloka ni propadel. Mi smo sicer bili na dvorišču, ampak pod budnim očesom. Starši morajo vedeti, kaj dela njihov otrok. Je pa tudi druga skrajnost, ki se jo tudi eni zdaj gredo in sicer sto in ena aktivnost, na katere jih razvažajo, ne dajo pa jim tistega, kar otrok mora imeti – odnos s starši. Potem se tam v srednji šoli te aktivnosti razredčijo oziroma otroci nočejo več sodelovati. Povezave s starši ni in potem je res samo še – ulica.

 261. webmaher said

  Žogca tvoj oče je pa itak največja faca 🙂 in tko kot je dejal Aleš jih je žal premalo 😦

 262. zogca said

  Meni pa je dejansko pereče to, da je otroku odvzeta možnosti izbire. Kot sem pisala zgoraj. Je že res, da si potem otrok lahko premisli, ampak če celo otroštvo poslušaš o Bogu, je zelo majhna verjetnost, da si boš premislil. Od tod naprej pa me moti grupiranje, o katerem sem pisala pred mesecem in dvema. Ko se eni gredo svoji k svojim. Te ne gleda kot človeka, ampak je dejansko sposoben reči, da punca ni zate, ker ti ni podobna (beri verna). To mi je pa … Fuj, fuj, fuj. Pustimo to, da je lolek tisti, ki to posluša, ampak da je nekdo to sposoben izreči, mu mora pa hudo manjkati širine.

  Ni problem toliko krst kot versko znamenje, temveč kot (neprostovoljna) pripadnost skupnosti, ki je dolžna v bistvenih vprašanjih in načelih pokoravati se odločitvam institucije.

 263. zogca said

  Webmaher, moj stari je totalna faca. Stari pravim, ker se njemu zdi totalno gajstno, ko mu rečem stari. Ker drugače ga kličem očka. V tem imenu, ko ga že omenjam, še njegova najljubša pesem. http://www.youtube.com/watch?v=iuTQtBNc59U

 264. webmaher said

  Saj Stari nau zameru, če rečm, da hruška, pardon Žogca se ni odkotalicala daleč od Očka 😉

 265. trnovčanka said

  Zogca tudi moja mama se ni jezila, nasprotno, zdelo se ji je precej smešno. Moji babici pa malo manj, ko je zvedela.

  Glede hare krišne pa tudi jaz ne bi z ritjo ploskala, če bi se moj sin odločil, da gre tja. Pri njih me moti predvsem to, da novačijo mularijo ob koncih šolskih let, ko so ranljivi in za vse dovzetni predvsem tisti s kakšnim popravcem.

 266. trnovčanka said

  Joj Zogca kok mi je všeč, ker tako odkrito obožuješ svojega starega. Moj fotr je tudi blazno kul (jaz bi ubijala za njegov smisel za humor.
  :mrgreen:

 267. zogca said

  Ih, moj fotr vedno zabava širne ljudske množice in ljudje ga imajo res radi. Jaz sem si vedno želela, da bi bil bolj resen, pa ni bil. In zato sem vedno iskala resne moške. Izkazalo pa se je, da je moj oče v resnici bolj resen od njih. Ni pa zamorjen in zatežen. Uh, bi stari srastel, če bi vedel, kako ga hvalim.

 268. zogca said

  Za hare krišna pa – na nek način ti odpeljejo otroka, ko sicer ni več otrok, ni pa tudi še odrasel. Koliko so v resnici škodljivi, ne vem, ker ne vem, kaj se tam počne, ampak …

 269. trnovčanka said

  Da nisi ti slučajno moja sestra? 😉

 270. zogca said

  Potem bi verjetno skoraj morala biti tvoja dvojčica. Ampak ne, sem edinka. Preverjeno. 😉

 271. trnovčanka said

  Ja, zdajle sva imela z najdražjim debato o hare krišni. Zgleda da meni ne bo treba noret, ker bo on 😉 No, če sem malo resna, je moja glavna skrb, kar se tiče otroka, da je on srečen. In če je to v hare krišni pa naj bo. In če se moja vizija o tem, kako bi mogel živeti moj otrok ne bo skladala z njegovo vizijo, se bom pač morala “umakniti”.
  Edina izjema v tej moji teoriji so droge. Tu pa mlatim na žive in mrtve.

 272. zogca said

  Moja mama je tako ali tako govorila, da me bo sama ubila, če zabredem v droge in da ne bo čakala, da me droge same ubijejo. Je pa tako s to hare krišna … Kot sem napisala, ne vem, da bi oni tam delali kaj slabega. Ampak ta primer, ki sem ga jaz nekaj časa spremljala, je bilo pa … En dan imaš fanta, ki hodi v srednjo šolo, pride domov, športa … In naslednji dan imaš nekoga, ki mu ni več mar za nič drugega kot za hare krišno. Meni je jasno, zakaj so bili tisti starši čisto iz sebe.

 273. webmaher said

  Žogca je unikatna in takih ne delajo več, tako da mami je eno rekla, naredila bi pa precej drugače 😉

 274. trnovčanka said

  Saj pravim. Tudi jaz razumem, da so bili starši iz sebe, in tudi jaz bi najbrž bila. Ampak če je moje dete prepričano, da je to njegova edina pot do sreče se bom najbrž mogla temi ukloniti oz. se sprijazniti 😐

 275. zogca said

  Ti mene preveč hvališ in to ni dobro. 😆

 276. zogca said

  Trnovčanka, saj drugega ti niti ne preostane. Še posebej, če je polnoleten. Opazuješ, kaj se dogaja in upaš najbolje.

 277. webmaher said

  jaz hvalim samo toliko kot je potrebno, ko boš v ofsajdu bom zapiskal… :mrgreen:

 278. Janis said

  Jaz bom lepo ostala pri teologiji, je najbolj varno 🙂

  isem prepričan, da je kjerkoli v evangelijih sam omenja svojo božjo naravo, še manj kdo je njegov oče. Bi pa bilo zanimivo vedeti na kašne načine vse se da prevesti dele, kjer se sklicuje oz. kliče Očeta. Njegova boćja narava je bila kar lepo izglasovana oz. sprejeta na nicejskem koncilu (ko je bilo zavrnjeno arijanstvo)

  Hja, če vzameva evangelije za merodajne (ker če jih ne, celotna tale tematika nima smisla), gre p Mateju takole:

  Tedaj je véliki duhovnik vstal in mu rekel: »Nič ne odgovoriš? Kaj je to, kar ta dva pričata
  Ali ti pričajo.
  proti tebi?« 63 Jezus pa je molčal. Véliki duhovnik mu je tedaj rekel: »Rotim te pri živem Bogu, da nam poveš, ali si ti Mesija,
  Ali Kristus.
  Božji Sin.« 64 Jezus mu je dejal: »Ti sam si rekel. Toda povem vam:
  Poslej boste videli Sina človekovega
  sedeti na desnici Moči
  Tj. na desnici Boga.
  in priti na oblakih neba.«
  65 Tedaj je véliki duhovnik pretrgal svoje oblačilo in rekel: »Bogokletje je izrekel! Kaj potrebujemo še prič? Glejte, zdaj ste slišali bogokletje. 66 Kaj se vam zdi?« Oni pa so odvrnili: »Smrt zasluži!« 67

  Kolikor tole obračaš, gre pač za pomen božjega sina kot dejanskega božjega sina, enakega Bogu in ne metofore, po kateri smo vsi “božji otroci” v smislu, da nas je pač vse ustvaril Bog. Iz čisto človeškega vidika pa dodajam, da se človek pred sodiščem, ki te ima priliko (in očitno željo) obsodit na smrt, pač ne zajebava na ta način, da za metaforo ne bi razločno pojasnil, da je metafora.

 279. Lynx said

  “Zame je pomembna vzgoja, ki pa ni nujno duhovna.”

  Obstaja problem definicije duhovnosti. Zame je vsaka vzgoja, razen telesne, duhovna ali duševna. Kaj učenje in vzgled srčnosti, sočutja in odgovornosti do soljudi ni duhovna vzgoja?
  Drugo je, če misliš na tisto duhovnost, ki je danes moderna in zaradi katere se nekateri postavljajo nad ostale. Ta pa ima korenine prej v hindujski kot v krščanski veri.

  “Ne vem, ni mi jasno, zakaj so starši tako predali oblast otrokom. Ne zdi se mi pošteno. To je tako, kot če nekoga, ki ni sposoben ali dorasel, postavijo za predsednika ali cesarja.”

  O tem sem prej že pisal. Da z nekaterimi pravicami odločanja otrokom bolj škodimo kot koristimo. Mimogrede, glede na to, da meniš, da so pravice otrok nad pravicami staršev, kaj misliš o pravici otrok do obeh staršev v primeru istospolnih partnerstev?

  “Je že res, da si bo potem otrok lahko premisli, ampak če celo otroštvo poslušaš o Bogu, je zelo majhna verjetnost, da si boš premislil. Od tod naprej pa me moti grupiranje, o katerem sem pisala pred mesecem in dvema. Ko se eni gredo svoji k svojim.”

  Tudi če si ne premisliš, jaz v tem ne vidim nobene tragike.
  Tudi kar se grupiranja tiče, jaz ne vidim velikega problema in tudi ti zaradi ene take osebne izkušnje ne moreš posploševati. Ogromno je drugačemislečih parov ki normalno funkcionirajo.

 280. zogca said

  Ali slučajno kdo ve, kako se reče tisti reči, ki jo imajo nune na glavi? Kot nuna to moram vedeti. 😉

 281. zogca said

  To je pa za Janis, kajne?

  Mimogrede, glede na to, da meniš, da so pravice otrok nad pravicami staršev, kaj misliš o pravici otrok do obeh staršev v primeru istospolnih partnerstev?

 282. Lynx said

  “To je pa za Janis, kajne?”

  Ne, to je zate. Sklepam, da njen odgovor poznam.

 283. Janis said

  Ne, to je zate. Sklepam, da njen odgovor poznam.

  In kakšen misiš, da je? 😉

 284. Lynx said

  Podoben mojemu stališču.
  Približno v tem smislu: “Če je neizogibno da naredimo škodo, neredimo rajši manjšo kot večjo.”

 285. zogca said

  Škodo, kako misliš škodo?

 286. zogca said

  Poglej, raje vidim, da ima otrok mamo in očeta kot pa očeta in očeta ali pa mamo in mamo. Vendar pa raje vidim, da ima dve mame kot samo eno mamo. In raje vidim, da ima dva očeta kot samo enega. Nimam pa nič proti nobeni kombinaciji, če je v korist otroka in če je za otroka dobro poskrbljeno. Nikoli si ne bi upala trditi, da je otroku v eni družini bolje samo zato, ker ima mamo in očeta. Sta dve mami ali dva očeta lahko veliko boljša starša. Skratka, ne bi delala ocen tako počez. Koliko kombinacij mama in oče je povsem neprimernih in nikomur nič.

  Kaj misliš o pravici otrok do obeh staršev v primeru istospolnih partnerstev?

 287. webmaher said

  Zakaj raje dve mame in dva očeta, namesto enega 🙄

 288. zogca said

  Ni bilo mišljeno, da ima nekdo dve mami in enega očeta. Ampak dve mami in nobenega očeta. Tudi to je mogoče.

 289. Lynx said

  “Poglej, raje vidim, da ima otrok mamo in očeta kot pa očeta in očeta ali pa mamo in mamo. Vendar pa raje vidim, da ima dve mame kot samo eno mamo. In raje vidim, da ima dva očeta kot samo enega. Nimam pa nič proti nobeni kombinaciji, če je v korist otroka in če je za otroka dobro poskrbljeno. Nikoli si ne bi upala trditi, da je otroku v eni družini bolje samo zato, ker ima mamo in očeta. Sta dve mami ali dva očeta lahko veliko boljša starša. Skratka, ne bi delala ocen tako počez. Koliko kombinacij mama in oče je povsem neprimernih in nikomur nič.”

  Tukaj se strinjam in osebno ne bi prepovedal nobene kombinacije. Vsak odgovarja zase in za svojega otroka. Prav tako pa ne bi prepovedal krsta, ker še nikomur ni pustil duševnih posledic, niti ne bi čakal, da se bo otrok sam odločil, če to ni po volji staršev. Če nič drugega, lahko ima v prihodnosti manj morebitnih administrativnih težav.

  Ne upam si trditi, katera pravica je pomembnejša, otrokova do staršev, ali starševska do otrok. Škoda je če otrok nima enega od staršev in škoda je, če oče ali mati ne sme imeti otroka.

 290. zogca said

  Lynx, pravo ščiti šibkejšega, ko pride do kolizije pravic. V tem primeru je šibkejši gotovo otrok.

 291. Lynx said

  Pa smo spet na začetku….

 292. zogca said

  Aha, pri seksu. :mrgreen: Na začetku je vedno seks. :mrgreen:

 293. Boom said

  @Janis:

  sorry, vendar bi zelo rad malo več razlage, ker to mi še ne deluje kot neizpodbitno, da se ima Jezus sam za enakega bogu ali, da je bog kar sam. Tisti, ki sedi na desnici naj mogočnejšega še ni istoveten z njim. Kdo vse je sedel na desnici monarhov in trinogov?

  O merodajnosti evangelijev pa tudi jaz ne bi, še posebej glede na dejstvo, kako so bili prav ti štirje izbrani izmed mnogih, da o morebitnih zmotah in “zmotah” ob prevajanju niti ne bi razmišljali. Vendar je to edino, na kar se v zvezi z Jezusom, njegovim življenjem in delovanjem lahko za enkrat opira.

 294. Boom said

  Moram pa še prebrati kaj o tem pišejo ostali trije evangeliji.

 295. zogca said

  Za vse, ki želijo brati biblijo, pa je nimajo doma …

  http://www.biblija.net/biblija.cgi

  Sploh je uporaben iskalnik!!!

 296. Janis said

  O merodajnosti evangelijev pa tudi jaz ne bi, še posebej glede na dejstvo, kako so bili prav ti štirje izbrani izmed mnogih, da o morebitnih zmotah in “zmotah” ob prevajanju niti ne bi razmišljali. Vendar je to edino, na kar se v zvezi z Jezusom, njegovim življenjem in delovanjem lahko za enkrat opira.

  Saj ravno to je to. Če hočeš sploh debatirati o JK, pač moraš evangelije vzeti za merodajne oz. pač v nekih mejah merodajne. Omenjeni dogodek je naveden še v dveh, v enem izmed njih je Jezusov odgovor še bolj direkten, kolikor je lahko v aramejščini/grščini/latinščini pač direkten (Luka). Hudič pri Bibliji je, da je zelo pogojena s kulturo, v kateri je nastala in z jezikom, v katerem je nastala in z jeziki, v katere je bila prevajana. V antični kulturi je metafora “sedeti na desnici” pomenila imeti enakovredno oblast. Semitiski jeziki so pa na splošno zelo pesniški. Zato je danes kljub zdravi pameti težko izključno s poznavanjem naše kulture in našega jezika presojati o takih detajlih – tega dejstva se mimogrede najslabše zavedajo ravno fanatični verniki, ki mislijo, da se da Biblijo razumeti dobesedno. Zato vsaj pri meni največjo težo tega, kaj je bilo v resnici mišljeno, nosi reakcija velikega zbora na to izjavo in posledično reakcija Jezusa na njihovo reakcijo oz. bolje rečeno odsotnost le-te.

  Glede pravic otrok pa: je to, da obema istospolnima staršema priznamo starševske pravice, res v nasprotju s koristjo in dobrobitom otroka?

 297. zogca said

  Ko jim ustreza. Ko jim ne ustreza, takrat se pa biblije ne jemlje dobesedno.

  Tega dejstva se mimogrede najslabše zavedajo ravno fanatični verniki, ki mislijo, da se da Biblijo razumeti dobesedno.

 298. zogca said

  … Včasih nastane tudi težava, ko bi neporočeni krščeni starši želeli krst drugega otroka. Starši pri krstu otroka obljubijo, da ga bodo krščansko vzgajali, da mu bodo zgled in izpovejo vero. Če niso poročeni, potem tudi ne morejo prejeti zakramenta sv. obhajila in sv. spovedi. Torej ne morejo živeti v polnosti svoje krščansko življenje. V takem stanju ne morejo obljubiti, da bodo otroka vzgajali v veri in mu bili zgled. Iz tega razloga se krst preloži na kasnejši čas, ko se bo otrok lahko sam odločil za krst, ali pa se otroka krsti, ko starši uredijo svoj status …

  http://zupnije.rkc.si/trzin/krst.php

  Pri enih je to strogo!

 299. zogca said

  Nekje drugje, kjer se tega strogo ne držijo, pa ugotavljajo … 23 otrok je bilo krščenih iz krščanskega zakona, 1 iz civilnega
  zakona in 5 nezakonskih. Ob krstu otrok neporočeni starši za
  sveto obljubijo, da bodo uredili svoj zakon pred Bogom. Te obljube hitro pozabijo. Tako tisti, ki so to obljubili lani ali že kakšno leto prej.

  http://www.zupnija-mirnapec.info/datoteke/klic/Klic%20sv.%20Kancijana%2025.pdf

 300. Janis said

  Vidiš, jaz tega ne morem niti obljubit 😀

 301. zogca said

  Jaz grem stavit, da obstaja župnik v Sloveniji, ki ti krsti otroka. Ga bom jaz izvohala, če je treba. 😉

 302. Lynx said

  Zakaj bi želel krstiti otroka nekdo, ki v te ceremonije ne verjame?

 303. zogca said

  Mene je mama hotela za vsak slučaj. Če bi mi kdaj prišlo prav. Ljudje razmišljajo tudi opurtnonistično.

 304. Boom said

  Glede na stopnjo homofobičnosti družbe (če se omejim zgolj na naš prostor), potem lahko do neke mere pritrdim. Vendar imam občutek, da pod koristi in dobrobiti otroka ni mišljeno to 😉

  Glede pravic otrok pa: je to, da obema istospolnima staršema priznamo starševske pravice, res v nasprotju s koristjo in dobrobitom otroka?

 305. zogca said

  Jaz lahko samo rečem, da sem vesela, da okoli mene niso homofobi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: