Žogca v ofsajdu

In nič več v pričakovanju sodniške piščalke

Vsi drugačni, vsi revnejši!

Posted by zogca na december 11, 2008

Na osnovno šolo imam zelo lepe spomine. Še več, nimam niti enega slabega spomina. Če ne štejem neprijetnosti s kačo. Kača kajpak ni bila prava, bila je umetna. Eden izmed sošolcev jo je prinesel v šolo in ko je opazil, kako zelo se je bojim, kar pa ni bilo težko, ker sem vpila, kot bi me drli iz kože … Nekaj dni se nisem mogla rešiti ne njega ne tiste gumijaste groze. Tisti teden sem starše neštetokrat prosila, naj me izpišejo iz šole. Obljubljala sem, da se bom učila doma, sama. Potem je sošolec pozabil na umetno kačo, jaz pa na to, da nočem več hoditi v šolo. Še dobro, sicer bi Žogca imela končane vsega tri razrede osnovne šole. Ko sem včeraj brala, kako zelo čudovita je katoliška šola, ker so si otroci v njej podobni, ker so si podobni tudi starši teh otrok, kajti imajo enake nazore in vrednote … Začela sem premišljevati o svojih sošolcih. Ne, nismo si bili podobni. Bili smo zelo različni. Osmih različnih narodnosti. Treh različnih ver. Če je tudi ateizem vera, štirih. In zato nam ni bilo nič manj lepo. Bili smo otroci in prav nič nam ni bilo mar za to, da si nismo podobni. Otrokom takšne stvari niso pomembne, niti vedo ne zanje. So pa očitno pomembne nekaterim staršem. Ki bi hoteli, da so njihovi otroci med svojimi, sebi podobnimi. In da so tudi starši teh otrok podobni njim.

Nikakor ne pravim, da katoliških šol ne bi smelo biti. Seveda so lahko. Prav tako ne pravim, da v tej šoli, zaenkrat je menda samo ena, otroke učijo karkoli slabega. Daleč od tega. Prepričana sem, da gre za dobro šolo. Pa vendar … Šola ni namenjena samo učenju matematike, slovenščine, zemljepisa in zgodovine. Šola je namenjena tudi socializaciji, vključevanju v družbo. Družba pa je zelo pestra reč. In ni sestavljena samo iz tistih, ki so nam podobni. Precej več ljudi v tej družbi nam ni podobnih.

Če bi pred petindvajsetimi leti obstajala možnost, da me starši vpišejo na šolo, kjer bi mi bili vsi otroci podobni in kjer bi starši teh otrok bili podobni mojim staršev, tega nikakor ne bi želela. Ne bi želela, da bi mi nekdo sošolce izbiral po veri, narodnosti, materialnem stanju ali kakšni drugi lastnosti. Prav od vsakega sem se kaj naučila. S sošolkami in sošolci, ki so hodili k verouku, sem šla kdaj na šmarnice in z enakim veseljem barvala tiste risbice, ki so nam jih dajali. Ob sošolcu, ki je bil musliman, sem spoznala, da muslimani niso noben bavbav in jih tudi danes ne doživljam tako. Bila sva velika prijatelja. Prav tako sem bila velika prijateljica dečka, ki je bil invalid. Ob sošolcu, ki je bil Nemec, sem se lahko prepričala, da Nemci nikakor niso samo morilci, kot bi lahko sklepala iz partizanskih zgodb, ki so bile v tistih časih najpomembnejši del učnega načrta. Spoznala sem tudi, da vsi otroci nimajo mame in očeta. Eno deklico je oče zapustil, enemu dečku je oče umrl, en deček sploh ni vedel, kdo je njegov oče. Družine nekaterih otrok so bile prav nesramno premožne, druge so se stežka prebijale iz meseca v mesec.

Otroci nimajo predsodkov, dokler se jih seveda ne naučijo od odraslih. Šestleten deček ne razume, zakaj se razlikuje od drugega šestletnega dečka, s katerim pred blokom igra nogomet. Od staršev bo izvedel, da mu tisti deček ni podoben in bo zato dobil sošolce, ki mu bodo bolj podobni. Svoji k svojim. Najprej v osnovnošolske klopi, potem v srednješolske. Dvajset let pozneje mu bodo še razložili, naj si poišče dekle, ki mu bo podobno, kajti drugačnih se je treba bati … Potem bo s sebi podobnim dekletom svoje otroke učil, da so jim nekateri otroci podobni in drugi ne …

Vsi drugačni, vsi revnejši!

Advertisements

23 komentarjev to “Vsi drugačni, vsi revnejši!”

 1. Nevenka said

  Katoliška cerkev hoče otroke še dodatno razslojiti. S svojimi šolami vzganja določen elitizem, češ, da zagotavlja nekaj več. Pa najbrž ne, kvečjem otroke bega, ker veronauk in evolucija nikoli ne bosta hodila z roko v roki. In osnovna šola mora otroku podajati resnična vedanja, ne pa blodnje, ki se jih ne da razumsko obrazložiti, razen tako, da nekomu dopoveš, da je preneumen, da bi razumel.
  Država bi morala pošteno in čim bolj enakopravno ponuditi kvalitetno izobraževanje vsem slovenskim otrokom, tako ali tako bodo na koncu sami izkazali različne interese. Enakopravnost se namreč nekje začne. Zakaj bi se moralo tako zgodaj začeti razslojevanje.
  In ko sem jaz v šolo hodila, so v cerkev hodili največji lumpi.

 2. cija said

  MIMO TEME:

  žogca, ti je kaj žal za komentarji z izbrisanega bloga?

  http://209.85.129.132/search?q=cache:qqrfnIXuU7oJ:monoblog.over.net/zogca/2008/10/17/postati-popoln-partner/+%22postati+popoln+partner%22+%C5%BEogca&hl=sl&ct=clnk&cd=1&gl=si

  google is your friend :)))
  especially cache

  tudi marsikaka monova legendarna izbrisana tema se da na tak način prebrat.

 3. zogca said

  Meni se zdi slabo vsakršno deljenje otrok, najsi bo na podlagi vere ali pa česa drugega. Po moje je samo še vprašanje časa, kdaj bomo imeli šole za petične otroke. Meni je kakršenkoli elitizem na tem področju … Zdi se mi, da so osiromašeni vsi. Ne zdi se mi zdravo, da te zavijejo v neko vato s tem, da umetno ustvarijo okolje, v katerem se bodo vsi strinjali s teboj in bodo vsi enako mislili. Kar pa se ljudi, ki hodijo v cerkev tiče … Jaz poznam vernike, ki so izjemni ljudje, samo srce in duša sta jih. Poznam pa jih tudi par, ki so sicer kuhani in pečeni v cerkvi, drugače pa so karakterno podn od podn. In zanimivo, tisti prvi se nikoli ne napihujejo z vero, tisti drugi non stop.

 4. zogca said

  Cija, s pomočjo cachejev sem jaz rešila pol tega bloga. Nisem pa šla reševat komentarjev. Bilo bi nesmiselno, da jih kopiram, sto komentarjev v enega. Ali mi je žal? Seveda mi je žal. Več kot 8.000 komentarjev je bilo napisanih na starem blogu. In jih ni več. Je pa tudi res … V samo treh tednih je bilo na tem blogu napisanih 2.400 komentarjev.

 5. zogca said

  Pa še nekaj statistike. Nekateri so misli, da če obrišejo moj blog in če blokirajo puščanje linka do mojega novega bloga, da me ne bo nihče več našel …

  Search Terms for 30 days ending 2008-12-11
  zogca 334
  žogca 203
  žogca v ofsajdu 73
  blog žogca 57
  Žogca wordpress 45
  žogca wordpress 42
  žogca v ofsajdu blog 32
  žogca blog 25
  žogca ofsajdu 13
  zogca blog 11
  Žogca 7
  wordpress žogca 6

  In tako dalje …

  Vsi, ki so me radi brali, so me verjetno našli. 😉

 6. Nevenka said

  Kako naj bi nekoč nehali slovence deliti na rdeče in bele, če pa nekateri na vsak način hočejo deliti že otroke. Kako naj otroci zrastejo v strpne ljudi, če se bodo grupirali po nekakšnih vsiljenih kriterijih, ki bi morebiti bolj ustrezali staršem.
  Šola bi se morala truditi v tem smislu, da v njej pridobijo vsi otroci, ne samo znanje, pač pa določene izkušnje in srčno širino.

 7. zogca said

  Demokracija je. In možnost izbire. Jaz sicer te izbire ne oporekam nikomur, vem pa, da si je jaz kot otrok ne bi želela. Mar ni bilo luštno, ko smo prijatelji z ulice capljali skupaj iz šole, na poti delali snežake in se igrali? Mah, jaz bi bila jezna, če bi me starši vpisali v šolo na drug konec mesta zato, ker bi mislili, da je zame tam bolj primerna družba in ker so jim tam bolj všeč starši, ker so jim podobni. In že iz sistema, v katerem smo bili vsi kakor enaki, so eni prišli ven do konca nestrpni. Kaj šele bo?

 8. Jovanka Broz said

  nas je bilo vseh narodnosti. Še na misel nam ni prišlo,da bi se kaj ločevali-delili. Najlepše mi je pa bilo,ker smo vsi bili v enakih modrih haljah. Vsi enaki-vsi lepi z rokami na hrbtu.Še muho si slišal leteti.

 9. vlatka said

  žogca,

  itak, da so vzorci tisti, ki jih dobimo od staršev in okolice. Nekateri se teh znebijo, drugi so vse življenje zaradi tega zatrti. 😦

 10. zogca said

  Jovanka pravi: “Še muho si slišal leteti.”

  Mi nismo bili tako pridni. Jaz sem med poukom zelo rada klepetala in na srečo nisem bila edina, sicer ne bi imela s kom klepetati. Potem so me presedli k fantom, tam sem pa klepetala še bolj. 😉

 11. zogca said

  Vlatka: “Nekateri se teh znebijo, drugi so vse življenje zaradi tega zatrti.”

  Ampak se tega niti zavedajo se. Če si omejen, se ne zavedaš, da si omejen. Če bi se zavedal, ne bi bil omejen. In če bomo otroke ločevali, bo te omejenosti še več. To je ista fora kot z kravo roza barve, povsem ista.

 12. Spider said

  Jaz sem bil v osnovni šoli tisti tih priden fantek, ki lepo sedi pri miru, posluša, kima, dela vse naloge, dobiva same petice.Vsi učitelji so me imeli ful radi.

  V gimnaziji je bila druga zgodba, tam sem bil povprečen, tako po obnašanju, kot po ocenah.

 13. zogca said

  Kdaj si pa postal lump? 😉

 14. zogca said

  Pink Floyd – Another brick in the wall

  Ena šolska in uporniška.

 15. Spider said

  Sej nisem lump, jaz sem se vedno priden.

 16. zogca said

  Jaz sem pa lumpa. 😉

  Vedno sem bila lumpa.

 17. vlatka said

  žogca,

  ja, se srtrinjam, a na otroku, človeku je, kako bo živel, ne na drugih… 😉

 18. zogca said

  Poglej, ko te nekdo v glavi omeji, potem težko kdaj … S toliko predsodki … Kako se še kdaj odpreš? Vedeti moraš, da ko si omejen, ne veš, da si omejen.

 19. majniška b said

  “Vsi drugačni, vsi revnejši!”
  Žogca, tale slogan se nekako ne sklada s tvojim pisanjem…

  Itak pa ..se globoko strinjam s teboj in pozdravljam to temo. Prepričana sem, da se otroci stereotipov in predsodkov naučijo od odraslih. In res, razen izjem, tako odrastejo v omejene odrasle, ki se niti ne zavedajo, da so zaradi zaprtosti svojega vrtička, prikrajšani za marsikaj lepega.

 20. zogca said

  Uh, saj sem že skoraj pozabila, kaj sem takrat pisala. 😉

 21. majniška b said

  Malo brskam :))) Nisem si mislila, da boš sploh prebrala komentar.

 22. zogca said

  Zgoraj levo je kolona imenovana Zadnji komentarji. In tam vidim zadnjih pestnajst. Tako da, sem prebrala. In prepričana sem, da nisem edina. 😉

  Malo sem pomislila, enajsti december 2008. Kot da je eno celo življenje minilo od tedaj. Ali bolje, to lansko leto včasih vidim kot eno veliko globoko črno luknjo, katere se nerada spominjam.

 23. maxi said

  ……..vidim kot eno veliko globoko črno luknjo, katere se nerada spominjam.

  Poznam ta občutek…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: